Pasi Parkkila: Kansanopisto uskonyhteisön arvojen edistäjänä

Vapaa sivistystyö ja kansanopistot

”Arvon mekin ansaitsemme Suomenmaassa suuressa, vaikk’ ei riennä riemuksemme leipä miesten maatessa. Laiho kasvaa kyntäjälle, arvo työnsä täyttäjälle… Opin tiellä oppineita Suomessa on suuria. Väinämöisen kanteleita täällä tehdään uusia. Valistus on viritetty, järki hyvä herätetty.” Näin jo Jaakko Juteini 1800-luvun alussa tutussa runossaan Laulu Suomessa.

 

Kansanopiston ideologisena isänä pidetään tanskalaista 1783 syntynyttä N.F.S. Grundtvigia. Hän oli pastori, kirjailija, runoilija, filosofi, historioitsija, opettaja ja poliitikko. Ajatuksesta ”koulu elämää varten” syntyivät ensimmäiset kansanopistot Tanskaan. Liike levisi erityisesti kaikkiin pohjoismaihin. Teoksessa Sivistyminen (2011, 102) Seppo Niemelä mainitsee, että grundtvigilaisen kansanopiston tunnuksiksi, jotka pohjustavat myös sen pedagogiikkaa, on mainittu ”elämänvalistus, elävä sana, elävä vuorovaikutus, koulu elämää varten ja rahvaasta kansaksi”.

 

Vapaan sivistystyön koulutusta säätelee laki vapaasta sivistystyöstä. Sen mukaan (2 §) vapaan sivistystyön ”tavoitteena on edistää ihmisten monipuolista kehittymistä, hyvinvointia sekä kansanvaltaisuuden, moniarvoisuuden, kestävän kehityksen, monikulttuurisuuden ja kansainvälisyyden toteutumista. Vapaassa sivistystyössä korostuu omaehtoinen oppiminen, yhteisöllisyys ja osallisuus.”       

 

 

Mitä on sivistys?

Sivistykselle löytyy lukuisia määritelmiä, tässä niistä yksi Nykysuomen tietosanakirjaan (4, 452) poimituista: ”Sivistys, saks. Bildung, yleisessä kielenkäytössä usein koko kulttuurin synonyymi tai erityisesti hyvien ulkoisten tapojen ja käytöksen noudattaminen. Erityisesti saks. filosofiassa sivistys on tarkoittanut ihmiseksi tulemisen prosessia, jossa on olennaista yksilön oma ajattelu ja sen yhdistyminen olemassa olevan tradition kanssa itsenäiseksi moraaliseksi toiminnaksi.”

 

Nykysuomen sanakirjasta (5,224) löytyy myös ajatus, jonka mukaan ”todellinen sivistys ei synny laajoista tiedoista, vaan ihmisen harmonisesta kehityksestä hienostuneeksi, tahdikkaaksi, valistuneeksi ja jaloksi persoonallisuudeksi”.

 

Sivistyminen voidaan nähdä myös Seppo Niemelän samannimisessä kirjassaan (2011, 187) kuvaamana prosessina:

(i) ihminen oppii itselleen uusia tietoja, taitoja ja valmiuksia,

(ii) muodostaa niihin omaan harkintaansa perustuvan itsenäisen ja luovan suhteen ja

(iii) alkaa käyttää oppimaansa yhteisön hyväksi kansalaisena.

 


Kansanopistot Suomessa, Iso Kirja -opisto

Tällä hetkellä Suomen kansanopistoyhdistyksen nettisivujen mukaan (2018) ”Kansanopisto on Suomen laaja-alaisin oppilaitosmuoto. Kansanopistot tarjoavat yleissivistävien opintolinjojen (esim. taide, kielet, kasvatus, teologia) lisäksi ammatillista koulutusta, avoimen yliopiston opintoja, perus- ja lukio-opetusta sekä kymppiluokkia, erityisopetusta, maahanmuuttaja-koulutusta ja lyhytkursseja. Kansanopistojen pitkäkestoisissa koulutuksissa opiskelee vuosittain yli 12 000 opiskelijaa. Suomessa on 85 kansanopistokampusta Ahvenanmaalta Rovaniemelle. Taustaltaan opistot voi jakaa neljään ryhmään: sitoutumattomat, kristilliset, yhteiskunnalliset ja erityisopistot.”

 

Iso Kirja -opisto, joka tunnetaan myös IK-opistona, sai kansanopisto-oikeudet 1995. Sen toimipaikkana on Keuruu. Noin kaksikymmentä vuotta myöhemmin Iso Kirja ry sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvan perustaa toisen toimipaikan Helsinkiin. Opiston taustalla on Suomen Helluntaiherätys, joka perusti opiston edeltäjän, raamattukoulun Paimioon 1952.

 

 

Arvo ja kansansivistys

Arvoa voidaan tarkastella eri näkökulmista. Kuten Matti Kangasoja sanoo teoksessa Henkisen ja hengellisen kasvun edistämiseen (2001, 12) ”vapaalle sivistystyölle on ominaista mahdollisuus kansalaisten omiin arvolähtökohtiin perustuvaan opiskeluun”. Se, että Suomessa on nähty kansanosien sivistystarpeen täyttämiseksi tarpeelliseksi perustaa valtion tukemia kansanopistoja, joiden tausta voi olla myös aatteellinen tai uskonnollinen, on merkittävä arvo sinänsä. Näin myös kristillinen ja helluntailiiketaustainen kansanopisto jo olemassaolollaan kertoo siitä, että yhteisesti nähdään kansanliikkeen arvo ja kansanliikkeen työn vahvistaminen myös arvona. Tähänkin sopii Juteinin ajatus: ”Arvon mekin ansaitsemme Suomenmaassa suuressa.”

 

Vapaan sivistystyön yhteisjärjestö ry:n puheenjohtaja Aaro Harju puhui Kansanopistokokouksessa 11.10.2018 Helsingissä aiheesta ”Onko kansansivistys ylisukupolvinen ilmiö?” Esityksessään hän sanoi, että ”kansansivistys on parhaimmillaan ylisukupolvista, jatkuvaa, kasvattavaa, kehittävää, palkitsevaa, voimaannuttavaa, arvosidonnaista”.

 

 

Jokaisella uskonyhteisöllä ja opistolla on omat arvonsa

Jukka Tervo toteaa Reisjärven kristillisen opiston juhlajulkaisussa (2005, 258), että ”opiston hengelliseksi tehtäväksi on omaksuttu nuorten ohjaaminen kristillisten arvojen tuntemiseen ja omaksumiseen”. Kuten Kangasoja, Luoma ja Mantsinen kirjoittavat teoksessa Kohti hyvää seurakuntahallintoa (2014, 28) ”arvot ohjaavat eettistä pohdintaa, joka on perimmiltään Jumalan tahdon etsimistä”. Pastori, terapeutti Seppo Jokinen on kirjassaan Puhu rakkaudesta (2008, 166) samoilla linjoilla: ”Jumala kutsuu meitä ennen kaikkea totuuteen. Hän haluaa, että etsimme vastauksia kysymyksiin elämästämme ja arvoistamme ja että etsimme niitä nimenomaan häneltä.”

 

Yhteistä hyvää rakentava ihmisyys ja kansalaisuus eivät ole vieraita Raamatun opetukselle. Raamattuun on saatettu viitata myös muiden kuin kristillisten opistojen tehtävässä. Lasse Kangas kertoo teoksessa Aatteita ja tietoa elämäntielle, Alkio-opisto 1947-2013 (2014, 44), että Alkio-opiston vihkiäisjuhlapuheessaan 19.10.1947 sosiaaliministeri Lennart Heljas lausui mm. näin: ”Vihimme nyt tämän opiston suureen ja kauniiseen tehtävään ja teemme sen vanhan ja rakkaan Raamattumme sanoilla, jossa apostoli lausuu: Ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä ja taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä. Jumala antakoon tälle opistolle armonsa ja siunauksensa.”

 

On mielenkiintoista todeta, että myös täällä Keski-Suomessa sijaitsevalla Alkio-opistolla opiston henkilöstö työsti itselleen arvot 2012. Niihin kuuluvat rehtori Jaana Laitilan Kansanopistokokouksessa 12.10.2018 aiheesta ”Arvotausta kestävän opiston pohjalla” pitämän esityksen mukaan ”voimaannuttava yhteisöllisyys, edelläkävijyys, laatu, kestävä kehitys, aktiivinen kansalaisuus, tulevaisuususko”. Näiden arvojen pohjalta kehittyivät sitten yhteisesti sovitut pelisäännöt, joissa korostuivat mm. myönteisyys, muiden huomioiminen ja yhteisestä hyvästä huolen pitäminen.

 

Laitilan mukaan ”arvoja ja pelisääntöjä hyödynnetään henkilöstön rekrytoinnissa, uusien työntekijöiden perehdyttämisessä ja opiskelijoiden ohjauskeskusteluissa. Arvojen ja pelisääntöjen toteutumista käsitellään vuosittain kahdenkeskisissä kehityskeskusteluissa. Niiden toteutuminen välittyy myös työyhteisökyselyiden tuloksissa sekä opiskelija- ja asiakaspalautteissa.” Samalla tavalla arvot näkyvät myös omassa kansanopistossamme, Isossa Kirjassa. 

 

 

Mikä sitten on arvo?

Filosofian sanakirja (1999, 21) määrittelee arvoa näin: ”Eräs moraalifilosofian vaikeasti määriteltävä ydinkäsite. Arvo liittyy siihen, mitä pidämme arvokkaana tai mitä arvostamme sellaisilla määreillä kuin hyvä/paha, kaunis/ruma. Ennen muuta arvo näyttää liittyvän hyvän käsitteeseen: arvokasta on meille yleensä se, mitä pidämme hyvänä… Arvon käsite liittyy myös kulttuurin käsitteeseen: eri kulttuureilla on omat arvojärjestelmänsä, ja toisaalta kulttuuri itse voidaan määritellä juuri tiettyjen arvojen toteuttajaksi tai kantajaksi.” Nykysuomen etymologisen sanakirjan (2013, 68) mukaan sanalle arvo ”voidaan osoittaa vastineita useimmista lähisukukielistä ja muutamista etäsukukielistä, esim. vepsän arv ’hinta’ ja vatjan arvo sekä viron aru, jotka kumpikin merkitsevät ’järki, ymmärrys, selko’”.

 

Matti Kangasoja sanoo teoksessa Henkisen ja hengellisen kasvun edistämiseen (2001, 13,14), että arvot ”nähdään yleensä osana yksilöiden ja kollektiivien maailmankatsomusta, joka rakentuu kolmentyyppisistä aineksista: tiedollisista uskomuksista, arvoista ja normeista. Arvot ovat käsityksiä siitä, millainen todellisuuden pitäisi olla.” Arvoja halutaan edistää, vaalia ja välittää toisille. Ne näkyvät arkisessa toiminnassa normeina ja tapoina.

 

Arvoista on puhuttu myös Porterin teorian mukaan arvoketjuna. Teemu J. Lehtonen toteaa väitöskirjassaan Organisaation osaamisen strateginen hallinta (2002, 47), että ”Porterin ajattelussa toiminnot kytkevät yhteen strategian, sen toteuttamisen sekä osaamisen. Strategia on joukko toimintoja, jotka on ryhmitelty tuottamaan arvoa tietylle kohdeasiakasjoukolle.”

 

 

Arvoista käytäntöön

Näin filosofi Maija-Riitta Ollila kirjassaan Moraalin tuolla puolen (1997, 119) tarkastellessaan moraalisten arvojen ja tosiasioiden suhdetta ja rooleja hyvinvoinnin taloustieteen sovelluksessa, politiikkasuositusten antamisessa: ”Sovellettaessa asetetaan ensiksi arvo, toiminnan tavoite. Tämän jälkeen esitetään periaatteet, joiden avulla arvo saavutetaan. Ehdotusta konkretisoidaan yhä edelleen, kunnes lopulta päädytään käytännön yksityiskohtaisiin menettelytapaohjeisiin.” 

 

Otsikkomme oli kansanopisto uskonyhteisön arvojen edistäjänä. Ollilan kaava soveltuu myös kansanopistossa arvojen matkakuvaukseksi. Seppo Niemelä toteaa teoksessa Sivistystyö (2008, 19,44), että ”kansansivistys on opetushallituksen kokonaisuudessa ainoa alue, joka saa olla avoimesti arvolähtöinen. -- Arvot ja ongelmat liittyvät yhteisöjen eettisiin ja tunnesidonnaisiin ulottuvuuksiin. Samalla arvot ovat osa identiteettiä.”

 

Pastori, terapeutti Seppo Jokinen puhuu kirjassaan Puhu rakkaudesta (2008, 163) itsensä ja kutsumuksensa arvostamisesta ja nostaa esiin tärkeän seikan: ”Kutsumusta voi soveltaa elämäänsä muutenkin kuin tekemällä sitä työtä, johon on kutsuttu. Kutsumus on yhtä paljon sitä, että löytää elämänsä arvon ja oman itsensä arvon.”



Kansanopisto ja arvot

”Kansanopisto-opiskelu on sisäoppilaitosmuotoista, kokoaikaista päiväkoulutoimintaa. Arvo- ja aateperustat rakentavat opistojen toimintaa eri tavoin kuin kansalaisopistoissa ja muissa vapaan sivistystyön oppilaitoksissa.” Näin kirjoittaa Helena Koskinen Kansanopistokirjassa (2005, 31,32). Koskinen toteaa myöhemmin, että ”asiakkuus perustuu vapaaehtoisuuteen. Asiakas valitsee palvelun ja toimii maksajana tai käyttäjänä tai molempina. Asiakasnäkökulma ilmenee opistossa opiskelijakeskeisyytenä, mikä on kansanopistojen profiilien keskeisin ilmapiiritekijä” (2005, 37).

 

Päivi Tuomola-Karp toteaakin samassa kirjassa (2005, 68), että kansanopistot ”ovat sisäoppilaitoksia, joiden tarkoituksena on edistää kansalaisten omaehtoista opiskelua”. Helena Koskisen mukaan kansanopistonkin kohdalla ”kulttuuriset juuret kiinnittävät yksilöt ja yhteisöt taustoihinsa, arvoihin ja totuttuihin toimintamalleihin... Verkostot voivat vahvistaa vanhaa kulttuurista arvoperustaa ja lisätä entisestään yhteenkuuluvuutta”. (2005, 43,44)

 

Murikka-opiston rehtori ja myöhemmin myös Suomen Kansanopistoyhdistyksen puheenjohtaja Aki Ojakangas sekä Oriveden Opiston rehtorina toiminut Jaakko Masonen sanovat Kansanopistokirjassa (2005, 115, 118) puhuessaan arvoista ja oikeudenmukaisuudesta, että kansanopiston rehtorin tulee ”ajatella ratkaisujaan samanaikaisesti opiskelijoiden, opettajien, muun henkilökunnan ja opiston taustayhteisön kannalta”. Kansanopistojohtaminen on opetuksellisen perustehtävän ohella myös ”sen värin tunnustamista, jolla opisto on maalattu: taustayhteisön arvot, historia ja sen mukanaan tuomat käytänteet sävyttävät johtamista. Ajoittain taustasidosten ja käytännön dynaamisten ratkaisujen välille syntyy ristiriitoja, joita on ratkottava”.

 

”Värin tunnustamiselle” on esitetty varauksiakin. Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomuksessa Kansanopistojärjestelmä (2004, 44,45) todetaan, että ”mitä enemmän kansanopisto painottaa omaa erityistä aate- ja arvotaustaansa, sitä enemmän voidaan tämän painotuksen katsoa myös rajaavan opiston koulutuksen kohderyhmää. Vapaan sivistystyön laki antaa kansanopistoille kuitenkin tämän mahdollisuuden.”

 

Seppo Niemelä lausuu Kansanopistokirjassa (2005, 318-320), että ”oman ajattelun herättäminen on opiskelijansa sivistymiseen pyrkivän opettajan ensimmäinen testi… Kypsä sivistysopettaja oppii iloitsemaan prosessista, jossa ’tiedon annettu sisältö’ muuttuu ’tietävän tavaksi tietää’. Useimmat vanhat totuudet kestävät ajan saatossa kritiikin testin, mutta eivät kaikki. Ja juuri siksi kritiikki – paitsi että se tekee ajattelusta itse koeteltua ja omaa – synnyttää uusien sukupolvien mukana kulttuuria uudistavia ideoita. -- On kunnioitettava opiskelijan oikeutta löytää oma ajattelunsa ja oma tiensä elämässä.”

 

Jo aikanaan Timo Toiviainen totesi Vapaan sivistystyön visiot –teoksessa (2002, 169), että ”minkä tahansa sivistyspääoman arvo on rajoitettu, ellei sitä jaeta muiden ihmisten kanssa. Näin ollen sivistystyö lähtee kasvamaan yksilöstä, mutta se saa varsinaisen merkityksensä vasta yhteisössä”. Sivistys on tärkeää. Opetushallituksessa työskentelevä opetusneuvos Marja Anitta Pehkonen totesi antisivistyksestä Kansanopistokokouksessa Helsingissä 12.10.2018 näin: ”Antisivistys ei usko siihen, että maailma voi tulla paremmaksi, jos yhteistä hyvää tavoitellaan vapaan koulutuksen, kulttuurin, yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnan kautta. Ei… Antisivistys ei kuuntele muiden näkemyksiä. Antisivistys ei halua ymmärtää asioiden taustalla olevia syitä. Antisivistys ei katso asiakseen, eikä se osaa, perustella tekojaan ja näkemyksiään, vaan päämäärä pyhittää törkeimmätkin keinot.”

 

Seppo Niemelä puhuu myös Sivistyminen-teoksessa (2011, 239) yksilöllisen identiteetin syntymisestä. ”Minän ja maailman kohtaamisen prosesseissa syntyy jatkuvuuden omaava itsenä olemisen tila, minäkuva tai identiteetti, joka yksilöllisenä vastaa kysymykseen ”kuka minä olen” ja yhteisöllisenä kysymykseen ”keihin minä kuulun”.

 

Grundtvigin mukaan identiteetti ei ole rationaalinen, loogis-tieteellinen, vaan puhutun kielen synnyttämä narratiivinen asia. Narratiivisuus on persoonallisen identiteetin ja kollektiivisen yhteisön muodostumisen edellytys.

 

Puhuessaan aiheesta ”Miten vapaa sivistystyö tekee toimintansa tärkeyden ymmärrettäväksi ja näkyväksi?” opetusneuvos Marja Anitta Pehkonen totesi Kansanopistokokouksessa (2018), että sivistyksen ”olemusta tulkitaan aina uudestaan, eikä tulkinta ole koskaan lopullinen. Keskeistä on tunnistaa yhteisöllisen ja yksilösivistyksen ero ja keskinäinen vuorovaikutus”. Myös Kansanopistokokouksen (2018) puheenvuorossaan ”Koulutus huomisen hyvinvoinnin rakentajana” Sitran asiantuntija Jenna Lähdemäki-Pekkinen oli samoilla linjoilla: ”Oppilaitosten tulisi kasvattaa ihmisiä, joilla on kykyjä, taitoja ja asennetta tarttua viheliäisiin ongelmiin. Koulutuskentällä on tarpeen käydä jatkuvaa tulevaisuussuuntautunutta tarkoitus- ja arvokeskustelua. Oppilaitosten ja muiden yhteiskunnan toimijoiden vuorovaikutusta on vahvistettava. Siirtymä yhteiskuntaan, jossa eletään hyvää elämää maapallon kantokyvyn rajoissa, edellyttää osaamiselta ja koulutukselta paljon.”

 

Toisaalla Seppo Niemelä toteaa Sivistyminen –teoksessa (2011, 240), että ”tärkeä osa omaehtoista yhteisöllistä ja yhteiskunnallista toimintakykyä ja samalla yksi näkökulma potentiaalien toteutumiseen on yksilöllisille valmiuksille rakentuva aktiivinen kansalaisuus… Vanha laki vapaasta sivistystyöstä piti yhtenä tavoitteena ´kykyä toimia yhteisössä´.”

 

 

Taustayhteisön arvot

Ison Kirjan taustalla on Iso Kirja ry, jonka jäseninä on 155 suomalaista helluntaiseurakuntaa. Sen, millaiset ovat seurakuntien arvot, ratkaisee paljolti se, miten seurakuntia johdetaan.

 

Teoksessa Kohti hyvää seurakuntahallintoa (2014, 27-29, 31,33) Kangasoja, Luoma ja Mantsinen puhuvat paljon eettisestä johtamisesta. Aikomus ei tähän yksin riitä. ”Päätetään tehdä arvojen mukaisia valintoja, mutta konkreettiset teot jäävät aikomusasteelle tai toiminta voikin olla erilaista kuin aikomukset, joita on esitetty puheessa. -- Vanhimmisto, joka on käynyt syvällisen oppi- ja arvokeskustelun ja määritellyt yhteiset arvot ja joka ymmärtää vanhimmiston tarkoituksen ja merkityksen seurakunnalle, alkaa vähitellen soveltaa oikeudenmukaisuusetiikkaa.”

 

”Vanhimmiston antama esimerkki on tärkein, jotta seurakunnasta voisi muodostua esimerkillinen arvoyhteisö. -- Organisaation menestyksen kannalta on oleellista, että johdolla, esimerkiksi vanhimmilla, on selkeä käsitys arvoista ja niiden soveltamisesta käytäntöön. -- Palveleva johtajuus perustuu keskeisesti arvoille, joita ovat rehellisyys, myönteisyys, kannustavuus ja vastuullisuus.” Palvelevalla johtajalla on ”tukenaan vahva itsetietoisuus, joka perustuu seurakunnan missioon, oppiin ja arvoihin. Tietoisuus lisää eettisten, moraalisten ja arvoihin perustuvien asioiden ymmärtämistä.”

 

Iso Kirja -opiston taustayhteisön eli Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohdat hyväksyttiin Seinäjoen Talvipäivillä 19.1.2001. Ne on kirjattu Suomen Helluntaikirkon arvojen kanssa kirkon nettisivuille. Arvot on kirjattu näin: ”Olemme uskollisia Raamatun auktoriteetille, ankkuroimme julistuksemme ja toimintamme Raamatun periaatteisiin ja pitäydymme opissamme ja teologisissa perusteluissamme Raamattuun. Tämä tarkoittaa sitä, että:

– korostamme Jumalan armon ilmestymistä Jeesuksessa Kristuksessa ja Pyhän Hengen osallisuutta ja vaikutusta seurakunnan keskellä,

– helluntaiseurakunnat ovat voimakkaasti evankelioivia ja sieluja voittavia, ne elävät jatkuvassa Pyhän Hengen uudistavassa vaikutuksessa ja tarjoavat ihmisläheisen ja hoitavan seurakuntaelämän,

– helluntaiseurakunnat ovat itsenäisiä ja vanhimmistojohtoisia,

– helluntaiseurakunnat ovat keskenään helluntaiherätyksen sisäistä yhtenäisyyttä järjestelmällisesti vahvistavassa yhteydessä ja yhteistoiminnassa.”

 

Iso Kirja -opiston johtokunta keräsi yhteen 12.3.2010 myös ne taustayhteisöön, (ja opetuksen osalta helluntaikoulukuntaan), liittyvät opilliset linjaukset, joihin / jotka Iso Kirja -opisto on tavalla tai toisella sitoutunut / allekirjoittanut (mm. jäsenyyden kautta):

– Ison Kirjan omat arvot

– Suomen helluntailiikkeen uskon pääkohdat

– European Pentecostal Theological Association (EPTA), Pentecostal European Mission (PEM), Pentecostal European Fellowship (PEF), Pentecostal World Fellowship (PWF).

 

 

Kansanopisto ja taustayhteisön arvopohjalle rakentaminen

Vapaan sivistystyön piiriin kuuluvien kansanopistojen tehtävää on siivittänyt valtiovallan koulutuspoliittinen tahto tukea erilaisten kansanliikkeiden parissa syntynyttä sivistys- ja koulutustarpeen huomioimista. KansanOpisto -lehdessä (5/2007, 8) julkaistussa artikkelissa Parkkila toteaakin, että ”Iso Kirja -opisto on oivallinen esimerkki kansanopistosta, joka täyttää aatetaustansa kansanliikkeen koulutustarvetta”.

 

Laki vapaasta sivistystyöstä 21.8.1998/632 (§2) toteaa näin: ”Kansanopistot ovat kokopäiväistä opetusta antavia sisäoppilaitoksia, jotka järjestävät nuorille ja aikuisille omaehtoisia opintoja, edistävät opiskelijoiden opiskeluvalmiuksia sekä kasvattavat heitä yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. -- Edellä tarkoitetut oppilaitokset voivat 4 §:n mukaisessa koulutustehtävässä painottaa myös arvo- ja aatetaustaansa, kasvatustavoitteitaan tai erityisiä koulutustehtäviään.”

 

Ison Kirjan strategiasta kirjoittaessaan teoksessa Lähinnä tietopuolista kirjallisuutta (2008, 3) Marko Halttunen sanoo arvoista, että ne ”kuvaavat toiminnan perustaa. Arvot ovat pyhiä ja luovuttamattomia eikä toiminta voi koskaan olla ristiriidassa organisaation arvojen kanssa. Euroopan Unionissa yleisesti käytössä oleva laadunarviointimalli Common Assessment Framework (CAF) kysyykin ensimmäiseksi, mitä organisaation johto tekee kehittääkseen vision, mission ja arvot sekä tiedottaakseen niistä.”

 

Filosofi Maija-Riitta Ollila kirjoittaa teoksessaan Johtajan parempi elämä (2010, 101, 106), että arvoja ”on tapana ajatella ankkureina, jotka heitämme tulevaisuuteen. Menemme kohti päämääriä, jotka tämänhetkisen viisautemme varassa olemme asettaneet. Kun henkilö ilmoittaa arvokseen rehellisyyden, se ei tarkoita, että hän tähänastisessa toiminnassaan olisi aina onnistunut toimimaan asettamansa arvon mukaisesti”. Ollila toteaa myös, että ”valittujen arvojen on kyettävä toimimaan mittoina, joita käytämme toimiemme arvioimiseen... Erilaiset näkökohdat ovat ristiriidassa keskenään, ja arvojemme tulee ilmaista, mitä asioita pidämme toisia tärkeämpinä”.

 

Henkisen ja hengellisen kasvun edistämiseen -teoksessa (2001, 14) Kangasojan mukaan ”pelkkä tietoisuus lain tarkoittamasta oman arvopohjan toteuttamisen vapaudesta ei riitä. Arvopohja on muutettava missioiksi, tulevaisuudennäyksi, päämääriksi ja strategioiksi sekä arjessa näkyviksi asioiksi.” Hän toteaa myös, että ”taustayhteisön arvopohjaa edistävässä kansanopistossa voidaan odottaa arvojen hyödyn ja merkityksen ymmärtämistä… Sitä edellyttää yhteinen tieto yhteisistä arvoista… arvojen tehtävä on tukea ryhmän yhteistoimintaa, elämää sekä toiminnan ja tulosten laatua.”

 

Toistuvasti Suomen arvostetuimmaksi yritysjohtajaksi valittu Matti Alahuhta sanoo kirjassaan Johtajuus, kirkas suunta ja ihmisten voima (2015, 136-138), että ”määritellyt arvot ovat erinomainen työkalu” ja määriteltyjen arvojen tulee olla riittävän lähellä nykytilaa. ”Arvoissa tulee kuitenkin olla tiettyä tavoitteellisuutta, sillä niiden tulee näyttää haluttu kehityksen suunta.”

 

Sivistys- ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Pilvi Torsti sanoi Kansanopistokokouksessa 11.10.2018 puhuessaan aiheesta ”Ketä varten kansanopisto?”: ”Tekemistä ja vimmaa ajaa motiivi, joka syntyy arvoista. Vaikka monet asiat muuttuvat maailman eläessä ympärillämme, peruslähtökohdat pysyvät.”

 

 

Johtokunta ja arvot

Erinomaisesti mm. arvojen varaan rakentamista kuvaavassa kirjassaan Henkisen ja hengellisen kasvun edistämiseen (2001, 13, 45) Matti Kangasoja nostaa esiin koulutuksen järjestämisestä ja kehittämisestä sekä hallinnosta vastaavan johtokunnan roolin: ”Johtokunta on vastuussa arvopohjan toteutumisesta taustayhteisölle.” Taustayhteisön arvo- ja aatepohjan on siirryttävä johtokunnan määrittämiin missioon, tavoitteisiin, päämääriin ja strategioihin. ”Pitkällä aikavälillä on arvioitava toiminnan vaikuttavuutta ja hyötyjä sekä onko toiminta ollut mission mukaista.” Yksi tapa selvittää johtokunnan jäsenten tietoisuutta ja käsityksiä – myös arvopohjasta, on kysely itsearvioinnin pohjaksi. Tällainen tehtiin mm. Iso Kirja -opistossa jo vuonna 2000. Tämän kyselyn pohjalta selvitettiin

– koulutuksen ylläpitäjän keskeisimmät arvot,

– koulutuskeskuksen arkisen toiminnan keskeiset arvot ja miten ne ilmenevät käytännössä,

– koulutuskeskuksen tarjoaman koulutuksen keskeisimmät arvot ja miten ne näkyvät koulutuksen sisällöissä,

– johtokunnan oman toiminnan keskeisimmät arvot,

– mitkä tulisi olla keskeisiä tavoitearvoja eli mitä asioita tulisi enemmän arvottaa.

 

Kangasoja toteaa, että kyselyn pohjalta kokonaisuutta tarkastellen näyttäisi, että ”keskeiset helluntailaisuuden identiteetin osat Raamattu-uskollisuus, henkilökohtainen usko ja uskon mukainen elämä, karismaattisuus, seurakunta sekä lähetystyö ovat arvopohdintojen perusjuonteena”.

 

 

Ison Kirjan arvot

Arvot ovat asioita, joita organisaatiossa pidetään tärkeinä tai joita tavoitellaan. Ne ovat organisaation toiminnan perusta ja ne pyritään todentamaan kaikessa toiminnassa. Parhaimmillaan ne näkyvät kaikessa, myös ihmisten välisissä suhteissa. Arvot ovat yhteisiä ja ne koetaan yhteisiksi. Omistajan, organisaation johdon, eri ihmisten tai eri toimintojen arvot eivät voi olla yhteisten arvojen kanssa ristiriitaisia.

 

Johtokunnan itsearviointikysely ja sen pohjalta tehty työ näkyi myös sen jälkeen laaditussa strategiassa, jonka viimeinen päivitys ulottui vuoteen 2015. Iso Kirja ry:n strategiaan tuolloin kirjatun mission mukaan ”Iso Kirja palvelee yksilöitä, perheitä, seurakuntia ja yhteiskuntaa tarjoamalla koulutusta ja virkistystoimintaa. Tavoitteena on kutsumuksen löytäminen ja vahvistaminen sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen.”

 

Iso Kirja -opiston arvot ovat heijastaneet myös Suomen Helluntailiikkeen ja Helluntaikirkon arvoja. Raamattu-uskollisuus tarkoittaa sitoutumista Raamattuun ajattomana ja luotettavana Jumalan Sanana ja Raamatun sanoman soveltamista nykyajassa.

 

Pyhän Hengen persoonallisen toiminnan korostaminen tarkoittaa Pyhän Hengen roolin tunnustamista merkittävänä osana Raamatun opettamaa seurakuntaelämää ja kolmiyhteisen Jumalan toimintaa, sekä armolahjojen ja Hengen hedelmän arvostamista osana yksilön ja seurakunnan elämää.

 

Kristittynä ihmisenä kasvaminen tarkoittaa valmiutta kasvaa henkilökohtaisessa jumalasuhteessa Jumalan Sanaa noudattaen. Tahtoa kasvaa ihmissuhteissa ja yhteisön jäsenenä, sekä halua vastata ihmisten tarpeisiin aidolla ja lähimmäistä kunnioittavalla tavalla, sekä sitoutumista uuden oppimiseen.

 

Helluntai-identiteetin ja seurakuntayhteyksien vaaliminen tarkoittaa sitoutumista helluntaiherätyksen uskon pääkohtiin, tunnustautumista helluntaikristilliseen etiikkaan, halua vahvistaa vuorovaikutusta ja kumppanuutta helluntaiseurakuntien ja helluntaiherätyksen yhteisten yhteisöjen kanssa, sekä tahtoa kehittää helluntaiseurakuntien hengellisiä ja toiminnallisia valmiuksia.

 

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja kansainvälisyys tarkoittaa tahtoa kasvattaa kristillisiä arvoja todeksi eläviä vaikuttajia, halua tehdä yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

 

 

Arvot ja linjaukset

Arvot ja taustayhteisön kunnioittaminen näkyivät myös tehdyissä linjauksissa. Johtokunta hyväksyi 12.3.2010 Iso Kirja -opiston opetustehtäviä koskevia toimintalinjauksia:

– Opettajana voi opistossa aineesta riippuen toimia yksittäisissä kursseissa hyvinkin monenlaisen koulutuksen ja taustan omaava, joka kunnioittaa arvojamme ja toimintatapaamme.

– Teologisia ja raamattuaineita opettavilta edellytämme halua allekirjoittaa helluntaiseurakuntien uskon pääkohdat ja Ison Kirjan arvot sekä halukkuutta toimia opetustehtävässä niin kurssi- kuin akateemisella tasolla opiston eetos (eetos = ”hyvä tapa, moraalinen arvo”) huomioiden.

 

Linjauksessaan johtokunta otti kantaa muun muassa myös siihen, millainen on opiston kurssi- ja akateemisen tason opetuksen eetos, eli miten teemme helluntailaista teologiaa:

– Opettaessamme tuomme kunnioittaen ja vahvasti esiin perinteisen helluntainäkemyksen, nöyrällä uskalluksella arvioida sitäkin viisaudella Sanan valossa.

– Tuomme esiin myös muita näkemyksiä perusteluineen: helluntailaisuudessa Suomessa ja maailmalla, muissa herätysliikkeissä ja kirkoissa Suomessa ja ulkomailla, eri teologisissa koulukunnissa ja traditioissa.

– Ohjaamme opiskelijoita perinteitä kunnioittaen luomaan helluntaiteologiaa, antaen tietoa ja työkaluja Raamatun tutkimiseen sekä oman näkemyksen perusteltuun muodostumiseen.

– Ensimmäisenä vuonna opetus painottuu johdantotasolle ja laajan yleiskuvan antamiseen. Toisena vuonna sisällön rinnalla aletaan nostaa esiin pohtivaa näkökulmaa. Kolmannella vuodella ja Master of Theology (MTh) -tasolla tavoitteena on pohtiva, arvioiva ja uskonsa ja oppinsa perustelemaan pystyvä henkilö.

– Opettajina painotamme kaikilla tasoilla ihmisenä kasvamista, kykyä arvostaa vanhaa, tutkia uutta ja löytää Jumalan johdatuksessa tie palvellen rakentaa seurakuntia.

– Muissa kuin suoraan teologisissa aineissa teologisen näkökulman mukaan ottaminen on oma myönteinen haasteensa kaikissa seurakuntatyöhön liittyvissä aineissa (esimerkkinä mm. johtaminen). Kaikissa näissä aineissa pyritään antamaan eväitä ja taitoja toimia tietojaan käyttäen seurakunnan parhaaksi.

 

Johtokunta totesi, että Iso Kirja kantaa helluntailaisen oppilaitoksen leimansa ilolla. Iso Kirja ei pyri olemaan liberaali eikä konservatiivinen koulu, vaan helluntailainen.

– Pääpainopisteemme on seurakuntatyö / käytännön teologia. Opetussuunnitelma / sisältö / materiaalin valinta on Ison Kirjan käsissä, sen vaki- ja tuntiopettajien. Näin on ollut myös Walesin yliopiston validoimissa ohjelmissa!

– Brittiyhteistyön vaikutus on tuonut koulutukseen omana erityispiirteenä sen, että johdantovuoden jälkeen, erityisesti kolmantena vuotena ja MTh:lla laajaan yleistiedon antamiseen keskittymisen sijasta poraudutaan opetuksessa syvälle muutamassa kohdin ja näin esimerkin kautta opetetaan malli, jota opiskelija voi hyödyntää kaikissa muissakin kohdissa saadakseen tietotaitoa.

 

Yliopistoyhteistyö aiheutti myös sen, että oli mietittävä sitä, miten helluntailaisuus ja akateemisuus mahtuvat saman katon alle. Neuvotellessamme 2003 Walesin yliopiston kanssa mahdollisesta yhteistyöstä selvitimme asiaa yliopiston näkökulmasta. Heidän ”faith community” –periaatteensa vakuutti meille, että voimme opetustyössämme toimia helluntailaista koulukuntaa edustaen, kunhan työssämme muutoin noudatamme akateemisia pelisääntöjä.  

 

Yliopistoyhteistyö on sopinut yhteen Ison Kirjan arvojen kanssa.  Assemblies of God -liiketaustaisen Global Universityn tunnuslause on ”Impacting Eternity - winning the lost and training the found - everywhere!” University of Walesin motto on puolestaan “Goreu Awen Gwirionedd – The Best inspiration is Truth”. 

 

Australialaisen Alphacrucis Collegen missio on “Equipping Christian leaders to change the world” ja visio ”A global Christian university, transforming neighbourhoods and nations.” Arvot on puolestaan kirjattu näin:

– Christ-centred: Committed to the teachings and example of Jesus Christ.

– Excellence: Committed to the pursuit of excellence.

– Integrity: Committed to the highest level of integrity.

– Innovation: Committed to innovation and continuous improvement.

 

 

Osaaminen käytäntöön

Teuvo Toivanen kuvaa teoksessa Hyvin tehty - Avaimia työhyvinvointiin (2014, 37,38) hengellisen johtajan ammattitaitoon liittyviä osaamisalueita. Nämä ovat niin palkattujen kuin vapaaehtoistyöntekijöiden jatkuvalle osaamisen kehittämiselle tärkeitä. Aihealueet ovat mukana myös Ison Kirjan koulutuksessa. Listaan kuuluvat niin tiedollinen, hallinnollinen, teknistaidollinen ja taidollinen osaamisalue, mutta mukana ovat myös minän osaamisalue, eettinen osaamisalue sekä kutsumustietoisuuden osaamisalue. Eettisen osaamisalueen sisään kuuluvat niin hyveellinen luonne, kristillinen todellisuuskäsitys ja ihmiskäsitys sekä kristilliset arvot, etiikka ja moraali. Kutsumustietoisuus pitää puolestaan sisällään uskonkuuliaisuuden, Pyhän Hengen osallisuuden ja hengellisen kasvun.

 

Kuten Kangasoja, Luoma ja Tossavainen sanovat teoksessa Matkalla uudistavaan seurakuntajohtamiseen (2009, 74) ”vuorovaikutus ja yhdessä oppiminen muuttavat arvoja samanlaisiksi ja edistävät ’terveen opin’ ymmärtämistä. Näin arvot liittyvät kiinteästi yhteiseen oppimiseen ja kasvuun.”

 

E. Olavi Salminen ja Teuvo Toivanen puhuvat myös johtajuuteen liittyvistä arvoista. Palveleva johtajuus – Miten johdan itseäni ja muita -teoksessa (2011, 30,118) he nostavat esiin lähteitään lainaten, miten johtajan pitää osata ”elää arvonsa todeksi” ja toisaalta ”saada ihmiset toimimaan arvojen, toimintaperiaatteiden, strategioiden ja tavoitteiden mukaisesti”.

 

Elävä usko näkyy yllä olevien arvojen mukaisessa elämässä. Teoksessa Lähinnä tietopuolista kirjallisuutta (2008, 77) Parkkila kuvailee sitä, miten oppilaitoksessa ei vain opeteta sanallisesti, vaan miten myös osaaminen laitetaan käytäntöön: ”Taustaliikkeelle ominainen kristillinen vakaumus ja usko näkyvät opiston arjessa. Internaattitoimintaan kuuluu olennaisena osana seurakuntaelämästä tuttuja ja myös seurakuntaelämään valmentavia elementtejä. Yhteinen jumalanpalvelus, rukoushetket… erilaiset syventymispäivät ja seurakunnallisten tilaisuuksien pito ja harjoittelu, ’osaaminen käytäntöön’ -periaatteella kuuluvat asiaan… Viikoittainen jumalanpalvelus on hyvä esimerkki tapahtumasta, jonka opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä henkilökunnan kanssa. Kristillinen elämä on arjessa mukana olevaa ja tämä näkyy myös opiskelijoiden elämässä.”

 

Saman huomion tekivät jo aikanaan Jukka Määttä ja Pentti Yrjölä Opetushallituksen arviointisarjassa Perinteen ja nykyajan puristuksessa, Kansanopistojen arviointi (2001, 48): ”Eräiden pienempien herätysliikkeiden opistojen arvot näkyvät selvästi toiminnassa, ja myös opiskelijat sekä henkilökunta ovat tavallisesti sitoutuneet yhteiseen arvotaustaan.”

 

 

Uusi strategia 2019–2022

Kuluvan vuoden aikana on Isossa Kirjassa työstetty yhdessä, johtokunta, hallitus ja henkilökunta mukaan lukien, uutta strategiaa vuosille 2019-2022. Sen yhteydessä on ollut hyvä tarkastella myös aiemmin valittuja arvoja ja niiden näkymistä toiminnassa tämän ajan peiliä vasten. 5.11.2018 hyväksytyssä strategiassa uudeksi missio-lauseeksi muodostui ”Iso Kirja varustaa elämään ja palveluun – Tuemme kristillistä kasvua tarjoamalla monipuolista teologista koulutusta ja tuottamalla laadukkaita valtakunnallisia tapahtumia. Tarjoamme turvallisen ympäristön innostaviin kohtaamisiin ja kokemuksiin.”

 

Uuden visiomme mukaan ”Olemme merkityksellinen, elinvoimainen ja laadukas – Vuonna 2022 olemme elinvoimainen kristillinen opisto, jossa on hyvä oppia, virkistyä ja työskennellä”.

 

Tavoitteissa näkyy edelleen myös kansanopistomme rooli uskonyhteisön arvojen edistäjänä:

– Hyvin johdetulla työyhteisöllä on yhteinen ymmärrys päämääristä.

– Vuorovaikutus seurakuntien kanssa on aktiivista.

– IK-opisto tukee seurakuntien kehittämistyötä.

– Yhteistyö herätysliikkeen yhteisöjen kanssa on aktiivista.

 

 

Loppusanat

Olemmeko lopulta kyenneet edistämään uskonyhteisömme arvoja? Kangasoja, Luoma ja Tossavainen toteavat teoksessa Matkalla uudistavaan seurakuntajohtamiseen (209, 73), että arvot ”liittyvät myös tulevaisuudennäkyyn. Niihin sisältyy ajatus toivotusta päämäärästä; hyvästä yhteisöstä, hyvästä toiminnasta ja hyvästä/oikeasta elämästä.”

 

Jos kansanopistossamme opiskelleet ja meiltä valmistuneet ovat oppineet Paavalin sanoja (Fil. 2:1-4 ja 4:8-9) mukaillen jotakin Jumalasta, jotakin lähimmäisistään, jotakin kutsumuksestaan, jotakin nöyryydestä, joitakin tietoja ja taitoja, jotakin rakkaudesta – ja jos se jokin siirtyy heidän mukanaan seurakuntiin ja elämään siellä, missä he ovat – niin sitten olemme jossain määrin onnistuneet.

 

 

Pasi Parkkila

 

 

Kirjoittaja on IK-opiston apulaisrehtori.  

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

 

https://www.ac.edu.au/about/vision-mission-values/

Alahuhta, M. 2015. Johtajuus, kirkas suunta ja ihmisten voima. Docendo.

Filosofian sanakirja. 1999. WSOY.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980632

https://www.globaluniversity.edu/about_index.cfm

Harju, A. 2018. Onko kansansivistys ylisukupolvinen ilmiö? Kansanopistokokous 11.10.2018. Paasitorni, Helsinki.

Häkkinen, K. 2013. Nykysuomen etymologinen sanakirja. Sanoma Pro Oy.

Iso Kirja 2019-2022 Strategia. Hyväksytty Iso Kirja -opiston johtokunnassa ja Iso Kirja ry:n hallituksessa 5.11.2018.

Jokinen, S. 2008. Puhu rakkaudesta. Päivä.

Juteini, J. 1781-1855. Laulu Suomessa. Suomalainen kansansävelmä. Teoksessa Pukkila, J., Rautio, M. Musiikkia oppimaan, Musiikki Fazer.

Kangas, L. 2014. Aatteita ja tietoa elämäntielle. Alkio-opisto 1947-2013. Alkio-opiston kannatusyhdistys ry, Korpilahti.

Kangasoja, M. 2001. Henkisen ja hengellisen kasvun edistämiseen. Iso Kirja –koulutuskeskuksen johtokunnan itsearviointi.

Kangasoja, M., Luoma, M. ja Mantsinen, T. 2014. Kohti hyvää seurakuntahallintoa. Aikamedia.

Kangasoja, M., Luoma, M ja Tossavainen, M. 2009. Matkalla uudistavaan seurakuntajohtamiseen. Aikamedia.

https://www.kansanopistot.fi/?sivu=esittely 

Laitila, J. 2018. Arvotausta kestävän opiston pohjalla. Kansanopistokokous 12.10.2018. Paasitorni, Helsinki.

Lehtonen, T. J. 2002. Organisaation osaamisen strateginen hallinta. Väitöskirja, Tampereen yliopisto.

Lähdemäki-Pekkinen, J. 2018. Koulutus huomisen hyvinvoinnin rakentajana. Kansanopistokokous 12.10.2018. Paasitorni, Helsinki.

Lähinnä tietopuolista kirjallisuutta. Matti Kangasoja 60 vuotta. 2008. Iso Kirja ry.

Määttä, J. ja Yrjölä, P. 2001. Perinteen ja nykyajan puristuksessa. Kansanopistojen arviointi. Opetushallitus, arviointi 10/2001.

Niemelä, S. 2011. Sivistyminen. Sivistystarve, -pedagogiikka ja –politiikka pohjoismaisessa kansansivistystraditiossa. Kansanvalistusseura ja Snellman-instituutti, Keuruu.

Niemelä, S. 2008. Sivistystyö. Maaseudun Sivistysliitto, Työväen Sivistysliitto, Kansan Sivistystyön liitto, Kansallinen Sivistysliitto, Svenska Studiecentralen, Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus.

Nykysuomen sanakirja 5, 1996. WSOY.

Nykysuomen tietosanakirja 4, 1993. WSOY.

Ollila, M-R. 2010. Johtajan parempi elämä. WSOYPro.

Ollila, M-R. 1997. Moraalin tuolla puolen. WSOY.

Parkkila, P. 2007. Kansanopisto aatetaustansa koulutustarvetta täyttämässä. KansanOpisto Folkhögskolan –lehti 5/2007.

Pehkonen, M. A. 2018. Miten kansanopiston tulee kehittyä? Mikä on kansanopiston kärkihanke? Kansanopistokokous 12.10.2018. Paasitorni, Helsinki.

Salminen, E. O. ja Toivanen T. 2011. Palveleva johtajuus – Miten johdan itseäni ja muita. Aikamedia.

https://www.suomenhelluntaikirkko.fi/info/tietoja_suomen_helluntaikirkosta/arvot_visio_ja_missio

https://www.suomenhelluntaikirkko.fi/tunnustus_ja_opetus_2

Tervo, J. 2005. Elävän sanan koulussa. Reisjärven kristillinen opisto 50 vuotta. Reisjärven kristillinen opisto. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry. Oulu.

Toivanen, T. (toim.) 2014. Hyvin tehty – Avaimia työhyvinvointiin. Aikamedia.

Toiviainen, T. 2002. Vapaan sivistystyön visiot. Castrenilaista laatuviiniä uusissa tammitynnyreissä. Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto.

Torsti, P. 2018. Ketä varten kansanopisto? Kansanopistokokous 11.10.2108. Paasitorni, Helsinki.

Valtiontalouden tarkastusvirasto. 2004. Tarkastuskertomus 81/2004, Kansanopistojärjestelmä.

Virtanen, S. & Marjomaa, V. (toim.). 2005. Kansanopistokirja. Kansanvalistusseura, Helsinki.

http://www.wales.ac.uk/en/AboutUs/RobesandRegalia/ArmsandCrest.aspx



Puheenaihe
51

Puheenaihe28.4.2024 | Anssi Tiittanen
Laulaja Jaana Pöllänen on tehnyt viimeisimmän vuoden aikana yhteistyötä säveltäjä ja muusikko Lasse Heikkilän kanssa.
Heikkilän sekä Tytti Issakaise...
Puheenaihe21.4.2024 | Anssi Tiittanen
Korson tori, kahden supermarketin välinen alue aseman kupeessa, on jo pitkälti harjattu hiekoitushiekasta, mutta maanantai ei vielä tunnu erityisen keväiseltä. Ilm...
Puheenaihe18.4.2024 | Anniina Jakonen
Se saattaa alkaa viattomasti. Vähän liian pitkästä katseesta, sielua hivelevistä sanoista, jopa yhteisestä hengellisestä missiosta. Selittämättömästä vetovoimasta...
Puheenaihe12.4.2024 | Markus Majabacka
Tämän vuoden maaliskuussa baptistipastori Fyodor Raychynets työsti kuukauden ajan Turussa teologista tutkimustaan Polin-instituutin ohjelmassa Åbo Akademissa...
Puheenaihe6.4.2024 | Jari Olavi Hiltunen
Radioevankelista Taisto Laakso Eurajoelta täytti 6. maaliskuuta 70 vuotta.
– On suuri kiitosaihe, että tässä vielä saa olla tolpillaan ja tehdä t...
Puheenaihe3.4.2024 | Jeesus antoi omalla toiminnallaan vahvan esimerkin ihmisen kohtaamisesta. Hän kohtasi ihmisiä hyvin erilaisissa elämäntilanteissa. Hän teki vaikutuksen kohtaamiinsa uskonnollisiin johta...
Puheenaihe31.3.2024 | Lari Launonen


Miten Jeesus voi olla täysin ihminen, jos se ei koskaan tehnyt mitään väärin? Kaikki kiltitkin ihmiset tekee joskus väärin. – Niila, 6 v.

...
Puheenaihe30.3.2024 | Milla Löfman


Joukko uskovia kokoontui Höytiän kylällä Moskova-nimisessä työväentalossa ja päätti keväällä 1964 perustaa paikallisseurakunnan. Jäseniä Uuraisten helluntaise...
Puheenaihe28.3.2024 | Outi Lepistö
Jokainen meistä on joskus kokenut häpeän sietämättömän tuskan: posket punoittavat ja koko keho valahtaa lyijynraskaaksi häpeän painosta.
Häpeän toinen, merki...
PuheenaiheOn iltapäivä helmikuussa 2022.
Lari Launonen istuu Uuden lastensairaalan saattohoito-osastolla ja katselee vaimonsa sylissä makaavaa kolmevuotiasta esikoispoikaansa.
Pojan vatsa puristuu j...
PuheenaiheOnni Haapala | 8.3.2024

Hämeenlinnalaisessa teollisuushallissa Mikko Kantakoski pakkaa esimerkkikappaleita tekimistään painotöistä viimeisiin pahvilaatikoihin.
– Jonkinlaista su...
Puheenaihe3.3.2023 | Satu Panula, Fida

Haluan olla mukana lähetystyössä, vaikka en ole kokenut selkeää kehotusta siihen. Se on ollut enemmänkin prosessi koko elämäni ajan, sanoo Rhona Rytkönen, 22...
Puheenaihe27.2.2024 | Veera Hug
Kaksi vuotta sitten Matthias Kuhn, 55, totesi elämänsä olevan melko mukavaa. Hän oli tyytyväinen arkeensa idyllisessä Thunin kaupungissa vuoristo- ja järvimaisemien kesk...
Puheenaihe24.2.2024 | Gaza on ollut viime aikoina esillä ja koetinkivenä. Mitä tarkoitan sillä, että Gaza on koetinkivi? Kuvaannollisesti koetinkivi tarkoittaa paikkaa, jossa tosiasiat testataan. Gazan yhte...
Puheenaihe24.2.2023 | Milla Löfman


Ihmisten henkinen pahoinvointi ja mielenterveyden haasteet ovat olleet viime vuosina usein otsikoissa ja usean keskustelun aiheena. Moni tuntee jonk...
Puheenaihe20.2.2024 | Veera Hug
Yhä useammat perheet valitsevat etenkin pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueella asuinpaikan mahdollisuuksien mukaan kristillisten koulujen tai päiväkotien läheisyydestä...
Puheenaihe16.2.2024 | Elina Rautio
Toukokuussa 2023 Ruut Ahonen sai Thaimaasta erikoisen ääniviestin. Avainmediassa työskentelevä Mika-puoliso oli lähtenyt reissuun tavoitteenaan siirtää muutamaa vuott...
PuheenaiheAnssi Tiittanen | 14.2.2024



Tuula Åkerlund, 68, on jäänyt helmikuun alusta eläkkeelle Romano Missio ry:n toiminnanjohtajan tehtävästä.
Kuten tapana nykyisin on, eläkkeelle siir...
Puheenaihe12.2.2023 | Anniina Jakonen
Yksi Jumalan pelastussuunnitelman ihmeellisimmistä asioista on se, että hän haluaa ihmisen työtoverikseen. Kaikkivaltias taivaan ja maan Luoja voisi käyttää mitä t...
Puheenaihe2.2.2024 | Eero Antturi


Lähetysyhdistys Kylväjän toimistolla Tikkurilassa vastassa on ryhdikäs, sinisilmäinen suomalainen, jonka kasvoilla hymy on herkässä. Hymyn syytä voin aluksi va...
Puheenaihe3.2.2024 | Milla Löfman


Olen Marika Jouhki ja asun Jokioisilla. Perheeseeni kuuluvat mieheni Jukka sekä neljä aikuista lasta.

Työskentelen osa-aikaisena projektissa...
Puheenaihe31.1.2024 | Elina Rautio


Mauri Päivinen:
Avainhenkilöiden kautta uralle
Olen sisimmältäni taiteilija. Opettajani kannustivat ottamaan lahjani käyttöön, ja ensimmäise...
Puheenaihe29.1.2024 | Lari Launonen


Lari on isä, Raamatun opettaja ja teologian tohtori (eli on opiskellut paljon Raamattua). Hän vastaa mielellään vaikeisiin kysymyksiin ja kysyy sellaisia myö...
Puheenaihe26.1.2024 | Parikymmentä vuotta kestänyt uurastus sai arvoisensa palkinnon, kun 7.1.2024 Komin tasavallassa Venäjällä kominkielinen evankelinen seurakunta juhli omakielisen Raamatun käyttöönottoa...
Puheenaihe22.1.2024 | Veera Hug
Kanadalainen seurakuntakonsultti ja johtajuusasiantuntija Carey Nieuwhof julkaisee vuosittain seuratun ja odotetun listan Pohjois-Amerikan seurakuntatrendeistä. Listalle...
Puheenaihe21.1.2024 | Anniina Jakonen
Evankelistakodin pihapiirissä sijaitsevassa rivitaloasunnossa osa muuttolaatikoista on edelleen purkamatta, sillä Päivi Kailan, 63, kutsumuksen uusin vaihe on viel...
Puheenaihe15.1.2024 | Mira Kariluoto
Neljättä vuotta lähetystehtävissä oleva Samuel Tedder haluaa tulla Jyväskylässä 22.–23. maaliskuuta järjestettävään Tellukseen rohkaisemaan lähettäjiä ja uusia läht...
Puheenaihe9.1.2024 | Anssi Tiittanen
Lähetysjohtaja ei olisi lähetysjohtaja, jos hänellä ei olisi mielessään vuorollaan jokin kansoista maailman äärissä. Eero Antturilla se on tällä hetkellä belutšit...
Puheenaihe7.1.2023 | Meitä on kirjoittajina kaksi kohta eläköityvää uskovaa miestä. Takana on reilut kuusikymmentä vuotta elettyä elämää, nelisenkymmentä vuotta työelämässä sekä avioliitossa ja molemmilla k...
Puheenaihe6.1.2024 | Elina Rautio

Suurin osa kristityistä tietää, että Raamattu ohjaa yhteyteen toisten Jeesuksen seuraajien kanssa. Miksi kuitenkin niin moni uskova on jättänyt seurakuntayhteyden? Ja mi...
Puheenaihe2.1.2023 | Mira Kariluoto
Aiemmin eri pöytien ääressä istuneet helluntaiseurakuntien lapsi-, varkki-, nuoriso- ja koulutyön edustajat kokoontuvat nyt saman pöydän ympärille työn organisoinnin...
Puheenaihe23.12.2023 | Eero Ketola
Irja Kuusisto (os. Forss), 99, syntyi Maariassa, nykyisessä Turun kaupungissa. Isä oli liikennöitsijä, ja äidillä oli lyhyttavarakauppa ja sen lisäksi toripaikka Puut...
Puheenaihe21.12.2023 | Anniina Jakonen
Ihmismieli on taipuvainen murehtimaan ja huolehtimaan. Jouluevankeliumin ilosanoma Jeesuksen syntymästä kuitenkin mullisti koko maailman: ihmiskunta sai Vapahtaja...
Puheenaihe22.12.2023 | Anssi Tiittanen
Kristittynä on oleellista ymmärtää, ettei Israelin raamatullinen asema ole riippuvainen mistään kriisistä, joka sitä kohtaa, vaan Jumalan valinta on ja pysyy, Ris...
Puheenaihe16.12.2023 | Anssi Tiittanen
Eduard Kurylenko tietää, että vuoden vaihtuessa maailma katsoo Ukrainan sotaa jo eri silmin kuin vaikkapa vielä viime kesänä. Ajatukset ovat kahden sotavuoden jäl...
Puheenaihe8.12.2023 | Milla Löfman
Joulu tekee tuloaan talvisessa Suomessa, ja pakkasen puolella ollaan Jyväskylässäkin, jossa 18-vuotias Vilma Saarni viettää vapaapäiväänsä opiskelija-asunnossaan...
Puheenaihe6.12.2023 | Anssi Tiittanen


Maa- ja metsätalousministerin virkahuone Hallituskadulla huokuu valtiohistoriaa.
– Petteri Orpo sanoi, että tulet saamaan Suomen m...
Puheenaihe5.12.2023 | Heikki Salmela


Kesällä 2020 kanadalaisen Laurentianin yliopiston dekaani David Lesbarrères hämmästeli Twitterissä rasismin levinneisyyttä yhteiskunnassa ja sitä, kuinka jo...
Puheenaihe2.12.2023 | Petri Mäkilä
Muiden kristillisten perinteiden näkemykset voivat tuoda helluntailaiseen teologiseen ajatteluun rikkautta, mutta ne voivat aiheuttaa myös uskonnäkemysten törmäyksiä...
Puheenaihe30.11.2023 | Lukuisissa liike-elämän johtotehtävissä toiminut ja myös helluntailiikkeessä monin tavoin vaikuttanut Vesa Halonen on poissa. Hän siirtyi taivaan kotiin sairauden murtamana pyhäinpäiv...
Puheenaihe29.11.2023 | Juan Castillo, Katja Castillo, Lari Launonen

Minkä takia Jeesuksen piti mennä ristille, kun se olis voinu muutenkin antaa anteeksi ne synnit? – Elias, 6 v.
...
Puheenaihe24.11.2023 | Anssi Tiittanen
Viikon ajan oli hyvin hiljaista, Jordanjoen laaksossa Roi moshavilla vieraskotia pitävä Ruut Ben-Yosef kuvailee ensimmäisiä shokintäyteisiä päiviä terrori-iskujen...
Puheenaihe21.11.2023 | Elina Rautio
Raision seurakunnan ympäristöasiantuntijan Hannele Siltalan kutsumus rakentuu kahden asian ympärille: Jeesuksen ja luonnon. Kun hän tuoreena ympäristösuojelutieteen...
Puheenaihe21.11.2023 | Anssi Tiittanen
Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakolalla on yllään oranssi Fida-huppari, ja hän pahoittelee asuvalintaansa.
Aivan turhaan. Huppari luo kansalaisjärjestöfii...
Puheenaihe18.11.2023 | Raili Holappa
Sotkamon Vuokatinrannassa kokoontui lauantaina 11.11.2023 nelisenkymmentä seurakuntien vastuunkantajaa jo perinteeksi muodostuneeseen Kainuun työhyvinvointipäivään...
Puheenaihe17.11.2023 | Seurakuntien ja järjestöjen todellinen työtä edistävä voima on sen vapaaehtoistyöntekijät. Vaikka palkkaisimme parhaat osaajat, tulokset jäävät pieneksi ja toiminta kapeaksi, jos ei l...
Puheenaihe14.11.2023 | Ville Anttila
1. Solu syventää ihmissuhteita
Pienryhmissä ihmissuhteet syntyvät ja syvenevät nopeammin kuin esimerkiksi jumalanpalveluksissa, nuortenilloissa tai pyhäkou...
Puheenaihe13.11.2023 | Anssi Tiittanen
Evankelista Arto Boa haluaisi nähdä missiokokoukset lähetystyön työkalupakissa nykyistä laajemmin.
Perusteluja hänellä on ainakin kolme.
–...
Puheenaihe10.11.2023 | Messiaanisten eli Jeesukseen uskovien juutalaisten ryhmä kasvaa Israelissa, jossa tätä nykyä asuu noin 9,6 miljoonaa kansalaista. One for Israel -järjestön mukaan maassa on yli 30 000...
Puheenaihe9.11.2023 | Kirsi-Klaudia Kangas
Suomen uskonnonvapauslain lähtökohtana ovat YK:n ihmisoikeuksien julistus ja Euroopan ihmisoikeussopimus, joiden pohjalta edistetään positiivista uskonnonvapa...
Puheenaihe10.11.2023 | Anniina Jakonen
Olen syntyperäinen oululainen, mutta myös paluumuuttaja, sillä kävin opiskelemassa Keuruulla ja päädyin sitten takaisin.

Hauska sana Oulun...
Puheenaihe4.11.2023 | Veera Hug
Seurakunta on ollut Markus Tattarille, 48, monin tavoin koti lähes koko elämän ajan. Viisivuotiaana hän muutti Ruotsista perheensä mukana Lapualle, missä tuli uskoon 13-...
Puheenaihe1.11.2023 | Anssi Tiittanen
Seurakunnat ja yhteisöt kehittyvät meilläkin opiskellen, tohtori Reuben Kabarata sanoo.
Kabarata on seurannut tyytyväisenä kehitystä, jossa opiskelemisen...
Puheenaihe3.11.2023 | Pia Korhonen, SVL


Kristillinen maailmankuva on mieltä suojaava tekijä, ajattelee Johanna Lukkarila. Hän on psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti, joka työskentelee Seinäjoe...
Puheenaihe15.9.2023 | Anssi Tiittanen
Jo noin kymmenen vuoden ajan toteutettu kaksivuotinen yhteiskristillinen vankila- ja kriminaalityön vapaaehtoiskoulutus on tuonut alalle paitsi osaamista myös nais...
Puheenaihe27.10.2023 | Elina Rautio
Maaliskuussa 2010 Neea Perho istui kanadalaisen kotinsa keittiössä ja pohti tulevaisuuttaan. Viitisen vuotta aiemmin sosiaali- ja terveysalan urasuunnitelmat olivat...
Puheenaihe26.10.2023 | Anniina Jakonen


Vanhan Paukun kirjasto Lapualla historiallisen patruunatehtaan alueella näytti kolmasluokkalaisen Sara Saarelan silmissä jylhältä ja majesteettiselta. Luonnonv...
Puheenaihe25.10.2023 | Petri Mäkilä
Reformoidun kristillisyyden vaikutus on Suomessa ollut perinteisesti vähäistä, mutta tilanne on viime vuosikymmeninä ollut muutoksessa. Kalvinistinen teologia on saa...
Puheenaihe24.10.2023 | Anniina Jakonen

Miksi pitää tehdä erikseen kirja miehille?
Pari- ja perheterapeutti Elli Meklinin edessä seisovan miehen kysymys oli aito ja vilpitön. Meklin oli puhujavie...
Puheenaihe24.10.2023 | Syyspäivillä oli esillä alueellisen yhteistyön tarve ja mahdollisuudet. Keskusteluun tuotiin erilaisia näkökulmia, myös varauksellisia. Yhdessä kommentissa arveltiin yhteyden syntyvän...
Puheenaihe22.10.2023 | Maailman väkiluku on tällä hetkellä noin 8,06 miljardia. Maailmassa on käytössä olevia älypuhelimia ainakin 6,8 miljardia, ja uusia puhelimia myydään yli kuusi miljoonaa joka päivä...
Puheenaihe15.10.2023 | Riina Peltomäki
1. Yhteistyö vaihtelee eri ikävaiheissa
Kun ekaluokkalainen aloittaa koulun, vanhemmat haluavat tietää tarkasti, miten arki sujuu. Se luo turvallisuudent...
Puheenaihe10.10.2023 | Risto Huvila
Unkarista voidaan olla montaa mieltä, mutta perheet ovat siellä hallituksen agendan ytimessä. Perheasiat on sijoitettu kulttuuri- ja innovaatioministeriöön ajatuksel...
Puheenaihe7.10.2023 | Elina Rautio
”Miten välttyä palamasta loppuun? Palaamalla alkuun.” Tähän oivallukseen kiteyttää kuvataiteilija ja yrittäjä Anneli Kärki sekä Alkuun-taidenäyttelynsä lähtökohdat et...
Puheenaihe6.10.2023 | En muista, miten monta kertaa olen kuullut uskovien mainitsevan orpokodin perustamisen unelmakseen, tai ainakin pitävän tällaista unelmaa ihailtavana.
Suomalaiset lähetystyönt...
Puheenaihe3.10.2023 | Anssi Tiittanen
Vuonna 1991 elokuussa Heinola-aktiossa monituhatpäisen yleisön eteen nousi erikoinen yhtye.
Teltan täytti helisevistä kitaroista lähtevä iloinen, rautalan...
Puheenaihe4.10.2023 | Anniina Jakonen
Iloitkaa aina. Rukoilkaa lakkaamatta. Kiittäkää kaikesta. Tätä Jumala tahtoo teiltä, Kristuksen Jeesuksen omilta.1 Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloi...
Puheenaihe29.9.2023 | Akseli Mäkelä
Kaija ja Kalevi Talvitien kodin seinällä on aivan erityinen kuva Jeesuksesta. Kuvassa on kärsivät kasvot ja piikkikruunu muistuttamassa kaikesta siitä, mitä Jeesus o...
Puheenaihe27.9.2023 | Anssi Tiittanen
Vuoden 1993 Heinola-aktio oli yhden sukupolven läksiäiset, toimittaja Heikki Paatelma määrittelee.
Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetyn tapa...
PuheenaiheEgyptissä olin amerikkalainen, ja palattuamme Yhdysvaltoihin suhtautuminen minuun muuttui, kun kuultiin, että olin elänyt muualla. Yhtäkkiä olinkin egyptiläinen, Tim Bagwell muistelee.
Ti...
Puheenaihe19.9.2023 | Anniina Jakonen

Kasvatusta on kaikki se toiminta, jolla vanhempi vaikuttaa lapseensa. Mutta miten osaisimme vaikuttaa jälkikasvuumme niin, että kasvaessaan ja itsenäistyessään nuori...
Puheenaihe17.9.2023 | Anssi Tiittanen
Rafi Shimon tuntee tyypin.
– Henkilö on täysin rakastunut juutalaisiin ja Israeliin. Hän on valmis menemään todella pitkälle – haluaa omaksua juutalaista...
Puheenaihe15.9.2023 | Elina Rautio
Mitä jos mekin ryhtyisimme perhekotivanhemmiksi?
Tämän kysymyksen esitti Elise Kalaniemelle kaksi ja puoli vuotta sitten pastoripuoliso Ville. Perhe oli juur...
Puheenaihe14.9.2023 | Haluan kiittää IK-opiston nuorisotoimintoja tekemästänne laadukkaasta ja tässä ajassa kiinni olevasta nuorisotyöstä. Omat nuoremme ovat tänä(kin) vuonna osallistuneet useisiin järjestä...
Puheenaihe11.9.2023 | Anssi Tiittanen
Pastori Jani Alangon ensimmäinen visiitti vankilaan kymmenisen vuotta sitten oli silmiä avaava. Harjoittelussa Jyväskylän helluntaiseurakunnassa viikkoarkeen kuulu...
Puheenaihe6.9.2023 | Rauli Lehtonen
Ukrainan sota on luonut suuria jännitteitä eri poliittisten liittoutumien välille. Jopa länsimaissa cancel-kulttuuri ja somen valvonta lisäävät kansalaisten kontroll...
Puheenaihe7.9.2023 | Ruut Ahonen
Olen koulutukseltani käsikirjoittaja, mutta olen tehnyt elämäntyöni freelancer-toimittajana ja kuvittajana. Kymmenen viime vuoden aikana matkalaukkuteatteri Paradoksi o...
PuheenaiheSirkka Jortikka: Vähitellen selkenevää. Nainen vastuunkantajana ja johtajana seurakuntaympäristössä. Päivä 2023. Sid. 272 s.

Vuosia Turun vapaakirkossa pastorina toimineen Sirkk...
PuheenaiheVeera Hug | 2.9.2023Kun Marjo Hallapuro tuli uskoon lukioikäisenä, hänen luokallaan oli neljä uskovaa. Kurssin painaessa valkolakit päähänsä vain neljä noin kolmestakymmenestä oppilaasta ei lukenut it...
Puheenaihe30.8.2023 | Eero Ketola
Lapsena Juhani Huotari asui vanhempiensa Railin ja Auliksen kanssa Karkkilassa. Isä oli seurakunnan saarnaaja. Jo 15-vuotiaana Juhani alkoi opiskella valokuvausalan li...
Puheenaihe1.9.2023 | Heli Markkunen


Yksi rakkaimmista lapsuusmuistoistani on leikit parhaan ystäväni kanssa ja leikkiin liittyvä flow-tila. Silloin Kinder-munista saadut kilpikonnafiguurit herä...
PuheenaiheAnssi Tiittanen | 25.8.2023

Hannu-Heikki Hyppönen on lopettelemassa työjaksoa Saarijärven helluntaiseurakunnan pastorina. Rupeama seurakuntapastorina on Hyppöselle, 69, todennäköisesti viimei...
PuheenaiheJarkko Malinen | 23.8.2023

Kalevi Rautjoki on nähnyt uransa aikana, mikä merkitys vuorovaikutuksella on ihmissuhteiden onnistumisessa tai epäonnistumisessa. Toimivat tai toimimattomat vuorovai...
PuheenaiheMilka Myllynen | 23.8.2023

Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter, YouTube, WhatsApp ja monet muut alustat muodostavat loputtoman, mahdollisuuksia täynnä olevan leikkikentän. Niiden avulla voi...
PuheenaiheElina Rautio | 18.8.2023

Mari Cernyn perhe ei sovi perinteiseen muottiin. Kolmen alle kouluikäisen lapsen kodissa puhutaan kolmea kieltä: tšekkiä, suomea ja englantia. Cernyt ovat asuneet laste...
Puheenaihe17.8.2023 | Samalla kun uusi lukukausi kouluissa ja harrastuksissa pyörähtää käyntiin, seurakuntien lapsi- ja perhetyössä käynnistellään uutta toimintakautta. Tavoite on, että kaikenikäiset lapset...
PuheenaiheHeli Markkunen | 16.8.2023
Anu Ylhäisi on Raamatun kanssa tekemisissä jokaisena työpäivänään, kun hän valmistelee Raamatun lukemiseen, ohjaamiseen ja opettamiseen liittyvää materiaalia.
–...
Puheenaihe11.8.2023 | Ainoa kerta, kun riittämättömyyden tunne pysyi poissa kokonaisen työkauden, päättyi täydelliseen mahalaskuun, ja keräilin itseäni pitkällä sairaslomalla.


Muistan...
PuheenaiheSara Saarela | 1.8.2023

Mikke Tiainen tunnetaan helluntainuorison keskuudessa pastorina, joka osaa vastata kristinuskoa koskeviin vaikeisiin kysymyksiin. Tämä johtuu suurelta osin Apologia.fi-p...
PuheenaiheTapio Puolimatka. Ylösnousseen seuraajina. Päivä, 2023. Nid. 191 sivua.

Kristinuskosta ja kristillisestä etiikasta useita teoksia julkaisseen filosofi Tapio Puolimatkan uusin op...
PuheenaiheJanne Saarela | 5.8.2023

Seurakuntien ehtoollishetkissä nautitaan ainoastaan pala leipää ja tilkka viiniä. Tästä syystä meidän 2000-luvulla elävien länsimaalaisten on hankala ymmärtää sitä, mil...
PuheenaiheValtter Luoto | 31.7.2023


Raamatussa on eräässä yhteydessä Jeesuksen sanana todella suuri lupaus: ”...he saavat nähdä Jumalan” (Matt. 5:8). Meillä on monenlaisia mielihaluja saada nähdä. Me...
Puheenaihe3.8.2023 | Viime vuosikymmenet olemme eläneet Euroopassa monin paikoin hiipuvan kristillisyyden aikaa. Eri puolilta kuulee surullisia uutisia siitä, kuinka seurakuntaliikkeet elävät haastavien aik...
PuheenaiheMaritta Määttänen | 27.7.2023

Mari ja Onni-Matti Halkola asuvat viehättävässä omakotitalossa Salossa. Verannalle katetun kahvipöydän ääressä keskustellessa esiin nousee molempien elämässä toteu...
Puheenaihe25.7.2023 | Suomessa kesät ovat täynnä tapahtumia ja laulu raikaa laaksoista kukkuloille. Joka kylä pyrkii järjestämään oman kulttuuri- ja musiikkitapahtumansa.
Miten me helluntailaiset e...
PuheenaiheKuva öisestä kaupungista (RV 49/2022) löysi tunnistajansa.
– Taisi olla alkukesää ja vuosi oli 1988. Helsingissä oli menossa Valon festivaalit ja samaan aikaan oli Raamattu-teemavuosi. Ra...
PuheenaiheMira Kariluoto | 15.7.2023

8-vuotiaana Ruth Marttinen kuunteli Inkeroisissa vieraillutta raamattuopiston kuoroa. Pianon ääressä istui Kyösti Roth, jonka taitavaa soittoa itsekin pianonsoittoa h...
Puheenaihe12.7.2023 | RV-lehden numerossa 22 Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kysyy pääkirjoituksessaan: ”Tarvitaanko suomalaisia lähettejä?” Hän jatkaa, että Fidan lähettien määrä on laskenut 300 henkil...
PuheenaiheOuti Lepistö | 5.7.2023


Aplodit ja vihellykset raikuvat, kun Seinäjoen helluntaiseurakunnan nuorisopastori Janne Saarela astuu lavalle. On alkamassa juhannuskonferenssin nuorten a...
PuheenaiheLeevi Launonen | 5.7.2023
Puhelin pirahtaa aamukahvin aikaan. Soittaja on Kaavin helluntaiseurakunnan pastori Matti Lappalainen.
– Terve, pohdinpa tässä...
PuheenaiheOuti Lepistö | 2.7.2023
Talkootyö sai alkunsa Pertti ja Maritta Koski-Vähälän ideasta. Ura kauppiaina toi heille luontevaa osaamista kahvilateltan pyörittämiseen, joten suurta kynnystä lähteä työhö...
PuheenaiheAloin käydä nuortenilloissa Lappeenrannan helluntaiseurakunnassa vuonna 2006 ollessani 13-vuotias. Siitä lähtien olen ollut nuorisotyössä mukana eri paikkakunnilla niin osallistujana, vapaaehtoisena,...
PuheenaiheAnssi Tiittanen | 30.6.2023
Jari ja Seija Pesonen (kuvassa) asettelevat ehtoollista, mutta eivät aseta sitä. Sen teki aikanaan Herramme kiirastorstaina.
– Kyllä tämä on aina tuntunut kunni...
PuheenaiheAnniina Jakonen | 23.6.2023

Vaikka Jumalan pelastussuunnitelmassa on kyse vakavista ikuisuusasioista, olemmeko me kristityt yleensä vähän liian tosikkomaisia? Luemmeko Raamattua ryppyotsaisest...
PuheenaiheKirsi-Klaudia Kangas | 23.6.2023

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla Pieksämäen Step-opistolla leireili 160 Jippii-kuorolaista ja ohjaajaa. Leirillä harjoiteltiin ja äänitettiin uusia lauluja, joid...
PuheenaiheAnssi Tiittanen | 22.6.2023

Laulajana tunnetun Tapani Annalan kotona on meneillään muutto.
– Paljosta on jouduttu luopumaan, Annala sanoo esitellessään vaaleansinistä kotitaloa Riekont...
PuheenaiheAnssi Tiittanen | 20.6.2023

Sampo Antilan ensimmäinen tietokone kotona Vammalassa oli amerikkalainen 1980-luvun kulttilaite Commodore 64.
– Sellainen oli ensin serkulla, sitten sain ru...
PuheenaiheHeli Markkunen | 13.6.2023



Merja Tuikkalasta on aina ollut mukavaa kertoa tarinoita. Hän muistaa lapsena kertoneensa itse keksimiään tarinoita luokkatovereilleen, jotka kuuntelivat häne...
PuheenaihePia Rendic | 16.6.2023



Miten voisimme kristittyinä vanhempina ja kasvattajina ohjata lapsia ja nuoria terveeseen ja tasapainoiseen seksuaaliseen kasvuun?

...
PuheenaiheMarko Halttunen: Konferenssi-isäntä tuulessa, sateessa, paisteessa. Aikamedia 2023. Sid. 364 s.

[15.6.2023] Ison Kirjan suurtapahtumia uskollisesti vuodesta 2001 luotsannut konf...
PuheenaiheMari Rissanen | 10.6.2023

Mielipiteet ja kokemukset hyvästä seurakuntamusiikista eriävät kenties siksi, että musiikin kieliä eli tapoja hahmottaa ja tuntea musiikkia on monia. Seuraavassa on es...
PuheenaiheEero Ketola | 8.6.2023

Ryhmä on varustautunut kypärin ja luotiliivein. Siviilit odottavat heitä. Sotilaita kohdataan juoksuhaudoissa. Jalkojen alla kilisevät tyhjät hylsyt. Lähellä kuuluu räjäh...
Puheenaihe[6.6.2023] Toukokuussa järjestetty lapsi- ja nuorisotyön NextGen-konferenssi lisäsi toivoa helluntaiseurakuntien lapsi- ja nuorisotyön kääntymisestä uuteen nousuun. Yhteiseen näky- ja varustautumi...
PuheenaiheAnniina Jakonen | 4.6.2023


Joskus tuiki tavalliset arjen hetket kääntävät koko loppuelämän suunnan. Niin kävi Kiuruvedeltä kotoisin olevalle Juhani Waarnalle vuosikymmeniä sitten. Tuolloin...
PuheenaiheAnssi Tiittanen | 2.6.2023



Yksi nuoren aikuisen hyvinvoinnin kulmakivistä on edelleen rakkaus ja parisuhteen löytäminen.
Perinteisesti nuorten parisuhteet ja avioliitot ovat se...
PuheenaiheAnssi Tiittanen [28.5.2023]


– Olen urbaani ihminen, jonka täytyy silloin tällöin päästä merelle.
Hannakaisa Shehun luonnehdinnassa itsestään on luonnehtijalle ominaista t...
PuheenaiheMinnesotan Aleksandriassa Yhdysvalloissa otettiin merkittävä askel lähetystehtävän loppuun saattamisessa. Toukokuun puolivälissä oli yli 140 lähetystyön avainhenkilöä 71 maasta ympäri maailman kok...
PuheenaiheMilla Löfman

[25.5.2023] Pian suomeksi Aikamedian kautta ilmestyvien varhaisnuortenkirjojen Wifi-yhteys Taivaaseen ja Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille takana on tšekkiläinen...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


[25.5.2023] Pastori Rauno Kokkola kuvailee herätyskokemuksia silmiä avaaviksi ja Jumalan rakkauden täyttämiksi.
– Tunsin olevani Jumalan hyväksymä...
PuheenaihePia Korhonen


(20.5.2023) Raamatussa sanotaan tulevaisuuteen viitaten seuraavaa: ”Katsokaa siis tarkasti, ettette elä niin kuin tyhmät vaan niin kuin viisaat. Hyödyntäkää jokainen hetk...
Puheenaihe(19.5.2023) Sarilla oli niin pelottava maine, että ihmiset vaihtoivat kadulla puolta, kun Sari käveli vastaan.

Sari itse odotti väkivaltaista kuolemaa, sitä, että joku tulee ja ampuu, sillä ni...
Puheenaihe(12.5.2023) ”Nyt mereltä nousee pieni pilvi, miehen kämmenen kokoinen.” Tämän tunnetun lauseen sanoi meille tuntemattomaksi jäänyt palveluspoika, jonka profeetta Elia lähetti katselemaan merelle...
PuheenaiheAnniina Jakonen
(10.5.2023) Aikuinen lapsi katkaisee välit, eivätkä isovanhemmat saa enää tavata lapsenlapsiaan. Sisarukset etääntyvät eivätkä pidä yhteyttä toisiinsa. Kahnaukset ja konflikti...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(8.5.2023) Mirja Kaukiainen muistaa vielä aamun marraskuun lopulla 1974.
– Lasten laulu kuulosti enkeleiden kuorolta.
26-vuotias Kaukiainen oli juuri saapunu...
PuheenaiheVeera Hug
(7.5.2023) Järvenpääläisessä kodissa asuu ensi näkemältä tyypillinen ruuhkavuosia elävä perhe. Vilkkaan nelivuotiaan huone pyrkii keskustelun aikana levittäytymään ympäri taloa. ...
PuheenaiheMaailmankuva pitää sisällään käsityksen siitä, millainen maailma on ja miten se toimii. Kristillinen maailmankuva sisältää Raamatun ilmoituksen maailmasta ja sen toiminnasta. Kristillinen maailman...
PuheenaihePirjo Raunio


(3.5.2023) Suomen Helluntaikirkon monikulttuurisuusasiantuntijana työskentelevä Juha Lehto kertoo, että afganistanilaiset ovat olleet hänen ja vaimonsa Kirsin sydämellä j...
PuheenaiheJuan Castillo


(3.5.2023)

Apostolien teot 9:1–19
Mikä teki kristillisyydestä vaarallista ja räjähtävää? Miksi ihmiset ymmärsivät evankeliumin helposti ensimmäisellä vu...
Puheenaihe(2.5.2023) Ison Kirjan teemavuosi 2023 kantaa nimeä ”Opisto omaksi”. Sen tavoitteena on vahvistaa seurakuntien ja niiden jäsenten omistajuuden kokemusta yhteisestä opistosta ja konferenssipaikasta...
PuheenaiheHeli Markkunen
(30.4.2023) Lapsuuden haaveammattini oli maanviljelijä, sillä pappani oli esikuvani. Hän oli myös taidokas rakennusmies ja erikoistunut muurarina. Ihailin hänen kädentaitojaan...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(28.4.2023) Arabitaustaisten, uskoon tulleiden maahanmuuttajien kanssa elämisessä on siirrytty viime vuosina uuteen vaiheeseen, pastori Muayad Namrood sanoo.
Vuosien...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(26.4.2023) Ari Vehosmaahan kätkeytyvä ristiriitaisuus on kiinnostavaa.
Helposti lähestyttävässä persoonassa on syntymälahjana saatua seurallisuutta, jonka avulla...
PuheenaiheMarjut Lindholm-Holopainen


(24.4.2023) Nuorisotyö voi olla hyvin erinäköistä eri puolilla Suomea ja erikokoisissa seurakunnissa. Kuitenkin nuoremme tarvitsevat aivan samoja asioita as...
PuheenaiheAnniina Jakonen


(24.4.2023) Toisen kuunteleminen on yksi tärkeimmistä empatiakeinoista, joten sitä on syytä harjoitella. Kyse ei ole mitättömästä asiasta: aktiivisen ja myötätuntoisen...
PuheenaiheMarkku Sandberg


Sun ristis voimaan, me uskoa voimme, sen voima muuttaa maailman. Sen puoleen aina me kääntyä voimme. Se on tie joka elämään vie. (Kimmo Virtanen / Heaven Up)
...
PuheenaiheViime aikoina on paljon puhuttu herätyksestä ja sen kaipaamisesta sekä odotettu, että Jumala lähettäisi jostain meille voimakkaan herätyksen. Kaiken aikakautemme keskellä lisääntyvän pimeyden kesk...
PuheenaiheEeva Vainio, Tuula Pirinen


(18.4.2023) Näkyväksi tuleminen pelottaa usein meitä ihmisiä. Pelkäämme, että meitä ei hyväksytä sellaisina kuin olemme. Tuomio, haavoittaminen, t...
Puheenaihe(17.4.2023) Julkinen viestintä on muuttunut – myös sisällön osalta. Kirjepostin aikaan harkittiin kirjoitusta, eikä sen tekeminen ja julkaiseminen ollut muutaman napin painalluksen takana. Olen erityi...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(15.4.2023) Jonatan Syväntö nostelee Raamattuja pakettiautoon. Monet Syvännön Raamattutyön välittämien kirjojen kansista ovat vuodesta 2022 alkaen olleet sinikeltaisia. ...
PuheenaiheJos lasketaan ihmismääriä, on mahdollista, että elämme keskellä kristillisen kirkon historian suurinta luopumusta uskosta. Kyse on siitä, että länsimaiset kirkot menettävät miljoonia jäseniään, mu...
PuheenaiheAnniina Jakonen


Arvaa, kuka kuvassa kurkistaa! Sillä on pikkuiset korvat somat ja niskassa lyhyet harjakset kovat. Sen häntä on hauskasti sikkara, ja masun alle pyörähtää muutama kikk...
PuheenaiheAnniina Jakonen (25.3.2023)
Pääsiäisen aikaan Outi Peltoniemellä, 53, on lastensa kanssa tapana koristella Ikaalisten kirkon kupeessa sijaitsevaa kotiaan iloisenvärisillä huopaperhosilla. Ne kuvast...
PuheenaiheElina Rautio (23.3.2023)


Onko sukurasitteet jätetty Golgatalle?

Se on ensimmäinen kysymys, jonka Orvo Berg esittää kotiseurakuntaansa, Espoonlahden helluntaiseurakuntaan, tuleville...
PuheenaiheHenna Saarinen (23.3.2023)

Haluaisin juoda kupin kahvia tutkija Brene Brownin kanssa. Inspiroidun hänen aitoudestaan, sillä aitous lyö aina läpi.

Tapasin aviomieh...
PuheenaiheEero Ketola


(25.3.2023) Katja Grönstrand on tyytyväinen perheenäiti, mutta hän on tavannut monia rikkinäisiä ja masentuneita ihmisiä, jotka eivät ole tyytyväisiä elämäänsä.
–...
Puheenaihe(24.3.2023) Läpi historian kristityksi kääntyminen on saattanut yksilöitä tai yhteisöjä vainon kohteiksi. Niinpä myös lähetystyöllä on yhteys vainoihin. Asia ei tietenkään ole yllätys. Ennustihan...
PuheenaiheHeli Markkunen(24.3.2023) Sastamalan Sammaljoella asuvat Reijo ja Kaija Telaranta hankkivat ensimmäiset lampaansa noin seitsemän vuotta sitten. Ennen niiden saapumista heidän maalaispirttinsä pihapiir...
PuheenaiheLeevi Launonen


(21.3.2023) Cancel-kulttuuri eli pyrkimys vaientaa omalle aatteelle vastakkaiset mielipiteet julkisessa keskustelussa on huolestuttava yhteiskunnallinen ilmiö. Vaientam...
PuheenaiheJuha Lehtonen (21.3.2023)


Ennakkovalmisteluilla iso merkitys
Mitä paremmin tiimi valmistautuu edessä olevaan aktiomatkaan, sitä parempi aktio on luvassa. Fida on koonnut aktiotyöhön lii...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


(18.3.2023) Rukouksessa tärkeitä on se, että se on harrasta ja kestävää, Jorma Lahikainen muotoilee.
– Rukoilemaan oppii rukoilemalla. Sitä ei voi o...
Puheenaihe(15.3.2023) Voimakas, energinen, aktiivinen, elävä, liikkuva, muuttuva ja kehittyvä. Tällainen olisi dynaaminen seurakunta. Sen sijaan staattinen seurakunta olisi sanakirjojen mukaan muuttumaton,...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Toimeen tarttuminen on jokaiselle joskus vaikeaa, mutta jatkuva viivyttely ja hoidettavien asioiden lykkääminen hankaloittaa lopulta sekä omaa että muiden elämää. Asialle on u...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Veera Hugiin liittyy huhu.

Hänen väitetään hallitsevan kaikki merkittävimmät eurooppalaiset kielet.
– Kotikielenä puhumme mieheni Danielin kanssa saksaa. Engl...
PuheenaiheSatu Rönkkö
(17.1.2023) Imane on iloinen ja onnellinen kolmen lapsen äiti. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina.
– Elin villin ja vaikean nuoruuden. Yritin kaikin voimin olla muslimi, m...
PuheenaiheRuokamyrkytys ja sitä seuraava vatsatauti on ikävä kokemus. Keho reagoi pilaantuneeseen ruokaan ja oksentaa sen ulos. Jo ajatuskin on vastenmielinen. Siksi on erikoista, että Raamattu liittää mois...
PuheenaiheVeera Hug
(4.3.2023) Tellus-konferenssin pääpuhujana kuullaan Saksan helluntailiikkeen johtajaa Friedhelm Holthuisia, jonka johdossa Wuppertalissa toimiva Credo Kirche on kasvanut yhden toimi...
Puheenaihe(1.3.2023) Seuraavan Tellus-konferenssin teemana on Tämän sukupolven aikana. Lähetystehtävän loppuun saattaminen on innoittanut aiemminkin. Merkittävimpiä lähetysmobilisaatiota vauhdittaneita liik...
PuheenaiheHenna Saarinen
(1.3.2023)

Olen opetuslapsi, aviomies ja isä.

Viiden tytön isänä oleminen on kuin upean mimmiliigajoukkueen valmennusta ja kannustamista. Siihe...
PuheenaiheElina Rautio

(1.3.2023) Onko sinun vaikea irrottautua töistä? Koetko ärtymystä, väsymystä, kyynisyyttä tai huonommuudentunnetta? Kärsitkö unihäiriöistä tai keskittymisvaikeuksista...
PuheenaiheHeli Markkunen
(28.2.2023) Viime syksynä järjestetty Se löytyi -missio oli median ja erilaisten tapahtumien kautta laajasti esillä eri puolilla Suomea. Oleellinen osa tuota kampanjaa oli miss...
Puheenaihe(23.2.2023) Ajoin kiireissäni ja huolimattomuuttani kolmion takaa toisen auton eteen aiheuttaen kolarin ja todellisen vaaratilanteen sekä vastapuolelle että itselleni. Onneksi henkilövahinkoja ei...
PuheenaiheOuti Lepistö
(24.2.2023) Suomessa vuodenvaihteessa vieraillut Les Wheeldon kuuli itse evankeliumin 18-vuotiaana ystävältään, jonka isä oli baptistiseurakunnan pastori.
– Hän so...
PuheenaiheAnniina Jakonen
(16.2.2023) Talitiaiset pyrähtelevät lintulaudalla edestakaisin ja keikistelevät pyrstöjään. Tuusulalainen Milla Löfman, 46, seuraa niitä ikkunaruudun takaa siperianhuskynsa S...
PuheenaiheElina Rautio


Tutkimusten mukaan useat kristityt luopuvat uskostaan viimeistään siirtyessään opiskelemaan yliopistoon – jos siis heillä ei ole ollut paikkaa ja tilaa esittää maailmanka...
PuheenaiheIlona Yrjölä
Lähetystyön ei pidä olla seurakunnan arjesta erillinen osa, vaan sen tulee olla kiinteä osa seurakunnan arkea, toteaa Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids ja jakaa muis...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(4.2.2023) Olemme seurakuntakeskeinen liike, Suomen teologisen opiston kehittämisjohtaja ja pastori Suvi Kankkunen kuvailee Suomen Vapaakirkkoa.
– Kirkkokunta on seur...
Puheenaihe(2.2.2023) Pekka pastori istui Ville vanhimman sekä käsistään kätevän seurakuntaisen kanssa palaverissa suunnittelemassa pihatalkoita. Parkkipaikan hiekkaa pitäisi tasoittaa, pensaita leikata ja p...
PuheenaiheLeevi Launonen


Puoli vuotta sitten Kyösti ja Irma Frestadius sulkivat Espoon Helluntaikirkon oven viimeistä kertaa palkattuina pastoreina. Pitkä seurakunta- ja lähetystyöura vaihtui e...
PuheenaiheElina Rautio
Kun katson peiliin, näen ihmisen, jonka sisällä lainehtii mahdollisuuksien valtameri. Ilman Jumalan apua se jäisi kuitenkin ikuisesti piiloon lukittuihin lokeroihin, joita en osa...
PuheenaiheRiitta Tolonen
Hannu Pirinen on varma rakennusmestari, tarkka ja terävä havainnoissaan ja töissään. Nämä ominaisuudet varmaan auttoivat työpaikan säilymisessä kaupungin rakennustoimistossa, v...
PuheenaiheRisto Huvila
Tammikuun 27. päivänä vietetään kansainvälistä holokaustin uhrien muistopäivää. Päivä on päätynyt suomalaiseen kalenteriin virheellisesti nimellä ”vainojen uhrien muistopäivä”, m...
PuheenaiheMilka Myllynen
Lasten ja nuorten kanssa toimiessa on erityisen tärkeää olla luomassa turvallista kasvuympäristöä niin henkisesti, hengellisesti, sosiaalisesti kuin fyysisestikin. Turvallisuud...
PuheenaiheMira Kariluoto
Kun katson itseäni peilistä, näen Jumalan luoman iloisen, herkän ja hymyileväisen tyttösen, joka rakastaa elämää ja yrittää elää rennoin ottein.

Opiskelen Ou...
PuheenaiheOn historiasta tunnettu tosiasia, että kriisien aikana kaikkein heikoimpien asema usein vain vaikeutuu. Nyt tämä totuus on nähtävillä silmiemme edessä, kun katselemme, mitä Ukrainassa tapahtuu, ja min...
PuheenaiheUuden vuoden alussa tehdään lupauksia, jotka koituvat joko toisten, itsen tai jonkin asian hyväksi. Myös seurakunnissa vuoden alku on uuden alku. Suunnitellaan uudistuksia ja halutaan päivittää se...
PuheenaiheEero Ketola
Maaliskuun 12. päivä vuonna 1943 muistuu hyvin Gorgi Colev-Dimovskin mieleen. Tunteet nousevat syvältä sielusta hänen kertoessaan, kuinka opettaja saapui luokkaan.
Oppila...
Puheenaihe”Mikä tekee sekavasta, kristinuskoa käsittelevien tekstipätkien kokoelmasta klassikon?” kyseli aikanaan filosofinen aikakauslehti matemaatikko Blaise Pascalin (1623–1662) Mietteitä-teoksen u...
Puheenaihe8.1.2023 | Anssi Tiittanen


Kyösti ”Köpi” Rothin terveydentila on tätä nykyä heikko. Lauseet keskeytyvät välillä voimakkaisiin yskäisyihin, jotka keuhkoahtauma aiheuttaa. ...
PuheenaiheElina Rautio


Teologian opiskelu kiinnosti minua pitkään, mutta sopivaa hetkeä ja koulutusta ei vain tuntunut löytyvän. Syksyllä 2019 löysin kuitenkin IK:n ja AC:n tarjoaman Master of...
PuheenaiheMartti Havukainen

Ilomantsissa yli 20 vuotta asunut Nina Kaasalainen-Palviainen on aktiivinen jäsen Suomen itäisimmässä helluntaiseurakunnassa.
– Koen turvallisuutta...
PuheenaiheVuosi 2022 jää historiaan erityisesti Ukrainan sodan vuotena. Venäjä hyökkäsi veljeskansansa alueelle. Mennyt vuosi toi pelkoa sekä taloudellista ahdinkoa koko Eurooppaan. Sota heijastuu myös maai...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Rakas päiväkirjani! Tänään oli Aleksis Kiven päivä. Hän on suomalainen kirjailija. Hänen tunnetuimpia teoksiaan on Seitsemän veljestä. Illalla isi toi Postilta videot, mutta m...
PuheenaiheHanna Järvinen
Jokainen meistä on kutsuttu viemään evankeliumia eteenpäin ja tekemään opetuslapsia Jeesuksen antaman lähetyskäskyn mukaan.1 Miten lähetyskäskyä voisi toteuttaa yhdessä perheen...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(09.01.2023) Kari Muukka näkee vanginvartijan ja pastorin tehtävissä paljon yhtäläisyyksiä. Hän puhuu jopa paimenuudesta ja sanoo sen olevan molemmissa tehtävissä keskeistä...
PuheenaiheMaritta Määttänen
Eero Ketola kertoo olleensa tavallinen maalaispoika, jonka kotona Perniössä ei kristillisistä asioista puhuttu.
– Kävin rippikoulun, jonka koin hyvänä asiana, mutta...
PuheenaiheJani Utriainen


Uuden vuoden alkaessa moni miettii, mitä vuosi mahtaa tuoda tullessaan. Kenties meillä on toiveikkaita ajatuksia, että tämä vuosi voisi olla parempi kuin edel...
PuheenaiheAnniina Jakonen
(08.01.2023)

Kaksi minua kuvaavaa sanaa ovat perhekeskeinen ja impulsiivinen. Intohimoni ja kutsumukseni on luoda käsilläni kauneutta Jumalan kunniaksi ja lä...
PuheenaiheHeli Markkunen
Videokuvausyrittäjänä toimiva Teemu Raassina, 28, suhtautuu luottavaisin mielin uuteen vuoteen. Yrittäjän näkökulmasta työprojekteja on yleensä tiedossa pariksi kuukaudeksi ker...
PuheenaiheLeevi Launonen
Ritva Palo-oja pitelee käsissään kirjaa, jossa on 657 sivua ja 1030 kuvaa. Tampereen Helluntaiseurakunnan satavuotishistoria (1921–2021) on laitettu kansien väliin sellaisella...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(27.12.2022) Onni Haapala on vuodenvaihteessa aloittamassa kustannusyhtiö Aikamedian avainasiakkuuspäällikkönä. Hän siirtyy tehtävään medialähetysjärjestö IRR-TV:n missiokoordinaa...
PuheenaiheSatu Panula / Fida

(23.12.2022) Fidan Itä-Euroopan romanityön koordinaattori Janne Harjukoski ja vaimonsa Anne toimivat Balkanin alueella lähetystyössä romanivähemmistön parissa. Ukrainan sodan...
PuheenaiheElina Rautio
”Enää ei tunnu siltä, että minulla on elämä edessä, kuten vielä muutama vuosi sitten. Osa on jo takanapäin – ja kurja, köyhä osa onkin, niin paljon alle sen, mitä olin haaveillut...
PuheenaiheAnniina Jakonen


Jo pihamaalta huomaa, että Sirja ja Jukka Oittisen suuri, keltainen puutalo Saarijärvellä on täynnä ikkunoita ja elämää. Naapurissa on museo, toisella puolella palolai...
PuheenaiheElina Rautio
(8.12.2022) Kun Katriina Junttila 18-vuotiaana pyrki Sibelius-Akatemiaan, hän sanoi Jumalalle: ”Jos avaat sen oven minulle, palvelen sinua musiikin kautta.”
Ovi aukesi,...
Puheenaihe(01.12.2022) ”Älkää valehdelko toisillenne. Olettehan riisuneet yltänne vanhan minänne kaikkine tekoineen ja pukeutuneet uuteen, joka jatkuvasti uudistuu oppiakseen yhä paremmin tuntemaan Luojansa...
PuheenaiheNoora Suvorova
Me kasvattajina, vanhempina ja turvallisina aikuisina voimme olla auttamassa ja johtamassa nuoria nykypäivän haasteiden keskellä terveeseen, vahvaan uskoon ja elävään jumal...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


Englanniksi laulettu musta gospel on Suomessa nykyisin vahva ilmiö, joka kasvaa etenkin varsinaisen seurakuntatoiminnan ulkopuolella.
– Kyllä jenkkigospel on...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Myyrmäen kauppakeskuksen räjähdys lokakuussa 2002. Kauhajoen koulusurmat syyskuussa 2008. Turun puukotusisku elokuussa 2017. Muun muassa kaikissa näissä kriisitilanteissa, kes...
PuheenaiheElina Rautio


Psykoterapeutti Akseli Mäkelän mukaan nyky-yhteiskunnassa on kaksi erityisen kuormittavaa piirrettä: yhteisöllisyyden puute ja suoritusten ihannointi.
...
PuheenaiheTimo Kekolahti
Lyhytaikaiset lähetysaktiot ovat olleet koronavuosina tauolla. Ne ovat kuitenkin monille kimmoke lähteä kokoaikaiseen lähetystyöhön, joten tänä syksynä toiminta polkaistiin uud...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


Kohtaaminen ALS-sairauden heikentämän kansanedustajan Antero Laukkasen kanssa on yhtä aikaa surumielinen ja hulvattoman humoristinen.
Laukkasen itseironinen h...
PuheenaiheLapsi- ja nuorisotyöntekijöiden määrä Seurakuntaoppaassa on tippunut kymmenessä vuodessa dramaattisesti. Vuonna 2010 heitä oli 231, vuonna 2021 enää 93. YC-tapahtuman huippuvuonna 1995 osallistuji...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
(6.11.2022) Timo Luoto on ollut neljän vuoden ajan isoisä Väinölle ja kahden vuoden verran Maunolle.
Jakaantuuko elämä aikoihin ennen ja jälkeen isovanhemmaksi tulemi...
PuheenaiheAnniina Jakonen
(5.11.2022) Aluksi on määriteltävä, mitä tarkoittaa kukoistaminen seurakuntakontekstissa. Onko se sitä, että seurakunta on hyvä kasvualusta kaikenikäisille ja siellä voidaan h...
Puheenaihe(3.11.2022) Seurakunnan johtaja, tohtori Young Hoon Lee astuu puhujapulpettiin. Hän pyytää yleisön seisomaan, ja sitten kaikki huutavat yhteen ääneen kolmesti: ”Herra, Herra, Herra!” Valtavat kirk...
PuheenaiheRV Toimitus

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on tuonut eduskuntaan lakiesityksen ”itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta”.
Lakiesityksessä vaatimus lisä...
PuheenaiheMarkku Sandberg
Pienen vasaran naputus ja puhalluslampun suhina säestää Timo Myllymäen iltaa hänen työhuoneessaan Tampereen Lentävänniemessä. Seinillä on mitä erikoisempia puhaltimien korjaam...
PuheenaiheAnniina Jakonen
1 Huomaa tilanteesi. Oletko tehnyt viime aikoina monta asiaa ”viimeisillä voimillasi”? Tuntuuko virta olevan vähissä ja elämänvoima valuneen olemattomiin? Ehkä mukavatkaan asi...
PuheenaiheVeijo Grönholm
Afrikkalainen tarina kertoo pienestä palmusta, joka kasvoi keitaan reunalla. Eräänä päivänä sen ohi kulki ilkeä mies. Hän huomasi iloisena ja vahvana seisovan nuoren puun. Mies...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Pieni romanityttö juoksee sunnuntaivaatteissaan Mäntän helluntaiseurakunnan pihalla ja huutelee ulko-ovesta purkautuville seurakuntalaisille iloisena, että Jeesus rakastaa hei...
PuheenaiheKlassikon maineen saavuttaneessa Ketonen ja Myllyrinne -sketsissä kaksi pappia hämmästelee ilmoitustaululta lähetyskäskyä: ”No onko siinä yhtään, että millä aikataululla tämä pitäisi tehdä?” Jos s...
PuheenaiheTarja Jääskeläinen
Vastasin Jumalan kutsuun 16-vuotiaana: ”Tässä olen, jos tarvitset.” Tarvittu on molemmin puolin. Minun tehtäväni on toimia kutsumukseni arvon mukaisesti ja nähdä vaivaa, va...
PuheenaiheHiljattain kun vierailin 96-vuotiaan paljon kokeneen romanisaarnaajan kotona, keskustelut kulkivat vuosikymmenien taakse hengellisen romanityön alkupäiviin. Romaniheimomme suuresti kunnioittama ”p...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Digipainoyrittäjä Esa Juutilainen on joutunut viime vuosina taistelemaan sähköongelmien kanssa.
Vaikeudet ovat olleet toisenlaisia kuin monissa kodeissa nyt energian...
PuheenaiheMinni Heinilä
Kuulun niihin, joille sana ”evankeliointi” on mörkö takavuosien lakihenkisen opetuksen ja kiusallisten kokemusten vuoksi. Niinpä olen hieman varautunut mutta samalla odottavan i...
PuheenaiheMarika Anttila
Sveitsin Trogenissa päämajaansa pitävä Helimission on vuonna 1971 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka operoi tehtävässään helikoptereilla. Järjestö sai alkunsa, kun...
PuheenaiheAnniina Jakonen



Silmissä kyyneleet, voimani uupuneet, elämän repaleet, saako niistä ehjää?
Nämäkin laulunsanat syntyivät, kun Henna Nieminen, 29, koki viime tammikuussa pakolli...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Silmissä kyyneleet, voimani uupuneet, elämän repaleet, saako niistä ehjää?
Nämäkin laulunsanat syntyivät, kun Henna Nieminen, 29, koki viime tammikuussa pakollise...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Stefan Sigfridsin viime viikot ovat sujuneet muuttolaatikoita kantaen. Koti Tukholmassa alkaa olla tyhjä, ja uusi koti on löytynyt Helsingin Saalem-seurakunnan läheltä Kallion...
PuheenaiheAnniina Jakonen


Yle Teema & Fem -televisiokanavalla 22. elokuuta alkanut viisiosainen Ystävä sä lapsien -dokumenttisarja (Gud som haver barnen kär. Tuotanto: SVT, Ruotsi, 2022) ku...
PuheenaiheMinni Heinilä
Asun Rantasalmella Etelä-Savossa vaimoni Julian, 22, ja lasteni Danielin, 1 v. 8 kk, ja Emilian, 2 kk, kanssa. Tulimme Suomeen viime maaliskuussa Ukrainasta.

...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Ihmismieli sortuu helposti ajattelemaan, että tyytyväisyys elämään nousee idyllisistä olosuhteista: mainetta ja mammonaa, täydellinen parisuhde ja perhe, pilvetön taivas ja ys...
PuheenaiheDigitalisaatio muuttaa ihmisten toimintatapoja maailmanlaajuisesti. Sen tuomat mahdollisuudet ja haasteet koskettavat ihmisiä niin kotoisessa Suomessa kuin vaikkapa Aasian suurkaupungeissa. ...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Stefan Sigfridsin viime viikot ovat sujuneet muuttolaatikoita kantaen. Koti Tukholmassa alkaa olla tyhjä, ja uusi koti on löytynyt Helsingin Saalem-seurakunnan läheltä Kallion...
PuheenaiheMilka Myllynen, Leea Toukola
A Anna mahdollisuus ihmettelyyn
Mikä tämä on? Miten se toimii? Miksi? Kuka sen tekee? Mistä se tulee? Lapselle koko maailma on yhtä löytöretkeilyä. Piene...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Keskustelussa IK-opiston tulevaisuudesta keskiössä on opiskelu ja opiskelijat.
Minkälaisena IK-opiston kampuspastori Timo Raassina näkee opiskelijaelämän 2020-luvulla...
PuheenaiheMartti Havukainen
Joensuulainen Niemelän perhe lähtee syyskuun alussa Etiopiaan Etiopian Full Gospel-kirkon työyhteyteen.
Matti-isän tehtävä on kiertävän lähetyspastorin toimen jälke...
PuheenaiheMinni Heinilä

”Jeesus pelastaa” -tekstillä varustettuja vaatteita. Evankelioivien laulujen laulamista kadunkulmassa. Traktaattien sujauttamista vastaantulijoiden käteen. Väittelyitä...
Puheenaihe”Niin alhaalla ei kukaan kulje, ettei siellä Jeesus ois. Ei yhtään hän luotansa sulje, eikä karkota ketään pois.”
Suomessa käydään tällä hetkellä vilkasta keskustelua valvotuista käyttöhu...
PuheenaiheMinni Heinilä


Joskus lapsuuden haaveet toteutuvat. Niin on käynyt toimittaja-kirjailija Danielle Miettiselle, joka on pienestä pitäen rakastanut kirjoittamista ja toivonut saavansa te...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Jokainen ihminen saa syntymälahjanaan Jumalalta aikaa, vaihtelevan määrän elinpäiviä. Kaikki meistä joutuvat myös päivittäin ratkaisemaan, miten tuon saamansa ajan käyttävät...
PuheenaiheAnniina Jakonen

Tartu tahtoon
Ensimmäinen askel jäävuoren yli on luja tahto. Avioliitto perustuu tahtoon, ei tunteeseen. Vuorikiipeilijääkin alkaa matkan edetessä väsyttää, kaduttaa ja pel...
PuheenaiheElina Rautio
Kun Seinäjoen helluntaiseurakunnan pastori Jacob Huttunen kertoi Facebookissa joutuvansa lomautetuksi, kommenttikenttä täyttyi tsemppiviesteistä. Moni ymmärsi puolen vuoden lomau...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Petri Mäkilä aloitti elokuun puolessa välissä, kouluvuoden alkaessa Espoon helluntaiseurakunnan johtavana pastorina. Takana on nyt neljän vuoden jakso Ristin Voiton ja Aikamed...
PuheenaiheVeera Hug

Helluntaikirkon Hyvä Sanoma -palveluiden startup-työryhmä on jo pari vuotta tukenut liikkeen parissa tapahtuvaa seurakuntien istutusta. Juhannuskonferenssissa pidettiin ensimmäinen se...
PuheenaiheAri Kauhanen
Muistele mennyttä
Pysähdy hetkeksi pohtimaan omaa lapsuuttasi ja nuoruuttasi. Mitkä vanhempiesi ja muiden sinulle tärkeiden aikuisten teot ja sanat ovat vaikuttaneet sinun usk...
PuheenaiheTänä vuonna on vietetty Iso Kirja -opiston 70-vuotismerkkivuotta. Vuoden kohokohtana voitaneen pitää Juhannuskonferenssin juhlatilaisuutta, jossa opiston historiaa muisteltiin myös suuren retrokuo...
PuheenaiheElina Rautio
”Sirkka-Liisa Kivelän mukaan Suomessa hoidetaan vanhuksia paikoin huonommin kuin kotieläimiä.” ”Sirkka-Liisa Kivelä häpeää olla suomalainen.”
Nämä Naisten Äänen ja Ylen...
PuheenaiheAnniina Jakonen

1 Väärinymmärrysten viidakossa
– Oletko kuullut, kun seurakunnassa sanotaan aina ”halleluja”? Mitähän sekin oikein tarkoittaa?
– Höh, etkö tiedä? T...
PuheenaiheLeevi Launonen
Kun Sara Saarela ja Markus Mäenpää tapaavat toisensa, juttua riittää, ja yhteistyökumppanit inspiroituvat toistensa luovista kommenteista. Molemmilla on Iso Kirja -tausta, vahv...
PuheenaihePetri Mäkilä
Pääministeri Marinin hallituksen ohjelmaan kirjattiin tavoite yhdistää äitiys- ja isyyslait vanhemmuuslaiksi. Valmistelu aloitettiin oikeusministeriössä virkatyönä syyskuussa 201...
PuheenaiheMaritta Määttänen
Norsunluurannikolta kotoisin oleva 37-vuotias Nahounou Angenor Yao on asunut pari kuukautta Yad Hashmonassa sijaitsevalla Raamattukodilla Jerusalemissa. Käännöskonsultiksi o...
PuheenaiheAnniina Jakonen


Lapsiperheet hukkuvat helposti ruuhkavuosiin ja putoavat seurakuntayhteydestä. Mikä avuksi?
1 Herää asiaan
Ensimmäinen askel perheiden tavoittamiseen on s...
PuheenaiheHeli Markkunen
Kun aviopari Sami Kosola ja Salla Riitahuhta pysäköivät sinisen matkailuautonsa puiston reunaan, se herättää usein ihmisten huomion ja saa heidät hyvälle mielelle.
– K...
PuheenaiheKirsi Hekkala
Hengellinen opettaminen on jalo virka. Tehtävämme on auttaa nykyisiä ja seuraavia sukupolvia ymmärtämään, mitä Jumala haluaa heidän tietävän ja tekevän. Raamatunopettajan työ on...
PuheenaiheMarkku Sandberg

Eipä taida olla sellaista pippaloa, jossa ei joku kyläpelimanni soittaisi tai jonne ei olisi tilattu maailmantähtiä. Musiikki vetää, ja sen tietävät tapahtumien järjestäjät...
PuheenaiheMinni Heinilä
Helsinkiläisen Jouni Kontulaisen, 62, kolmikerroksinen rintamamiestalo kätkee uumeniinsa tuhansia kasetteja.
Kellarikerrokseen kulkevien rappusten seinustat ovat täynnä niitä...
PuheenaiheHeli Markkunen
Paljon työnsä vuoksi matkustava Kristiina Nordman rukoilee usein autoa ajaessaan. Hänen sydämellään ovat muun muassa rekkakuskit.
– Rukoilen, että Jumala siunaisi...
PuheenaiheMinni Heinilä


Raamatusta on moneksi. Sen ikuiset sanat ravitsevat, lohduttavat ja tuovat turvaa. Kirjojen kirja on matkaopas elämän poluilla ja kulkee mukana vaikka taskussa.
Myös...
UutisetPetri Mäkilä


Suomenkielinen Ristin Voitto -lehti ilmestyi ensi kertaa tammikuussa 1912. Ensimmäiset Ristin Voitot suomennettiin norjalaisesta Korsets Seier -lehdestä. Lehden kuusi ensi...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Kun puhutaan seurakunnan kasvusta maailmanlaajuisesti, katseet kohdistuvat eteläiselle pallonpuoliskolle.
Jos ihmisestä tulee Jeesuksen seuraaja 2020-luvulla, hän edu...
PuheenaiheElina Rautio
Eräällä paikkakunnalla oli romaniperhe, joka oli ajautunut syrjäytymis- ja päihdekierteeseen. Perheen isä pakoili vankilatuomiota, äidillä oli elämänhallinnan ongelmia.
...
PuheenaiheElina Rautio
Jeesuksen paluulla pelottelua, painostusta kielillä puhumiseen, tunnekokemusten pumppaamista myöhäisillan rukouskokouksissa.
Nämä traumoja aiheuttaneet ilmiöt ovat nykyi...
PuheenaiheLeevi Launonen
Ilkka Roinisen ukin veli kirjoitti ylioppilaaksi kaikkien aikojen ensimmäisenä rautavaaralaisena vuonna 1915. Tänä keväänä Ilkka itse laittaa ylioppilaslakin päähänsä kunnan en...
PuheenaiheAntisemitismi lisääntyy. Se on herättänyt huolta monella taholla.

Helluntaikirkkojen uskonnonvapauskomissio (Pentecostal Commission on Religious Liberty, PCRL) hyväksyi viime vuonna IHRA-m...
PuheenaiheJohannes Honkanen
Kun lähtee lomamatkalle, millaisia valmisteluja se edellyttää? Kun lähtee vapaaehtoisena pelastusoperaatioon, jossa haetaan sotaa pakenevia ihmisiä pois Ukrainasta, mitä val...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


Kristittyjen ääni on kuulunut kymmenen viime vuoden aikana yhä voimakkaammin yhteyksissä, joissa sen ei ole aiemmin odotettu kuuluvan. Etenkin Pohjois-Amerik...
PuheenaiheLari Launonen
Vuosi sitten julkaistu helluntaiseurakuntien strategia, Valloittava seurakunta 2035, on hyvä. Mutta se voisi olla parempikin.
Näin voitaisiin summata Grace Birabwan arv...
Puheenaihe”Kyllä tavallinen elämä on mukavaa”, totesi eräs päihderiippuvuudesta irti päässyt. ”On mukavaa käydä ihan itse kaupassa, maksaa omalla rahalla ostoksensa ja kantaa ne vielä kotiinkin.”
U...
PuheenaiheMinni Heinilä
Ukrainan sota on vauhdittanut koko maailman ajautumista ruokakriisin partaalle. Energian ja lannoitteiden hinnannousun vuoksi ruuan tuotantokustannukset ovat kasvaneet, mikä näk...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


Keskiviikko 23. maaliskuuta 2022 tulee jäämään ainakin detaljitasolla herätyskristilliseen historiaan.
Kristillisten lehtien lisäksi kansainväliset...
PuheenaiheElina Rautio
Viime lokakuussa Ruut ja Mika Ahonen olivat kuvausmatkalla Ukrainassa ja istuivat pastorikonferenssin iltatilaisuudessa Kiovassa. Päivä oli ollut pitkä, ja sali niin täynnä, ette...
PuheenaiheMinni Heinilä

Unettomuutta, ruokahalun muutoksia, toivottomuuden tunnetta. Kyynistymistä ja itseluottamuksen vähenemistä. Tällaisia oireita kokeva voi kärsiä myötätuntouupumuksesta,...
PuheenaiheAnniina Jakonen

Kun virkamies Timo Koivisto valittiin toukokuussa 2015 Jyväskylän kaupunginjohtajaksi, soi melko pian myös pastori Timo Koiviston, 55, puhelin.

Jollakin oli as...
PuheenaiheMerja Toukola
– Taideteemaisessa kampusillassa oli mukava nähdä opiskelijoiden luovuutta. Taiteita kannattaa aina hyödyntää.
Näin kuvaa Johnny Danielsen Jyväskylän yliopistolla vetäm...
PuheenaiheMinni Heinilä
Olen 7-vuotias ja ensimmäisellä luokalla. Koulussa olen oppinut lukemaan. Aluksi se tuntui vähän vaikealta ja hitaalta, mutta nyt olen innostunut siitä, kun se sujuu jo helpommi...
PuheenaiheEdellisessä Näkökulma-artikkelissani (RV 3/22) ennakoin, että koronakriisi alkaa siirtyä muistoksi tämän kevään aikana. Harvoin muistot kultaantuvat yhtä nopeasti kuin nyt, kun vastoin kaikkea...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Nykyisin yksi suurista haasteistamme on etsiä ja saavuttaa Etiopian nuoria, Guenet-kirkon johtaja, pastori Tamirat Tariku kertoo.
Etenkin Etiopian suurkaupungeissa el...
PuheenaiheMerja Larkkonen
Vuosia sitten sanoin, että haluan vielä joskus tehdä hyväntekeväisyystyötä, ja tässä se nyt on, sanoo Tarja Kärkkäinen iloisesti.
Kärkkäinen seisoo punaisessa esiliinassaan keske...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Avioliitto ei ole aina pelkkää auvoa. Mitä tehdä, jos toinen tympii?



Älä hätäänny. On ihan normaalia, että pitkään parisuhteeseen tulee monenlaisia vaiheita. K...
PuheenaiheMinni Heinilä
Elettiin 1990-luvun alkupuolta, kun Sastamalassa asuvan Pirjo Raunion kotiseudulle tuli ensimmäisiä pakolaisia hajonneen Jugoslavian alueelta.
– Aloimme Vammalan...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Menetyksestä, johdatuksesta, elämänkokemuksesta ja yllättävästä rakkaudesta – kaikesta siitä tämä lehtiartikkeli koostuu, kun jututettavana ovat Juhani Happonen, 76, Kuopiosta...
Puheenaihe27.3.2022 | Anssi Tiittanen
Syksyllä pastorin työstä tauolle jäävän Tommi Törnroosin mukaan työssä uudistuminen on keskeinen tekijä jaksamisen kannalta.
– Minun on pakko pysäht...
PuheenaiheEvankeliumia ei voi viedä mihinkään uuteen kulttuuriin, ellei sitä sopeuteta. Muslimien parissa tehtävän lähetystyön yhteydessä käytetään termejä C1–C6, joilla tarkoitetaan sopeuttamisen (engl. co...
PuheenaiheAnniina Jakonen
1. Näe pintaa syvemmälle. Jos hänellä on lävistyksiä, mustanpuhuva pukeutumistyyli tai joka toinen päivä eriväriset hiukset, mitä sitten? Pukeutuminen ja ulkonäkö on teinille...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Mertsi Ärling on keskusteluissa romanien ja pääväestön välisistä suhteista halunnut korostaa ihmisten samankaltaisuutta kulttuuritaustaan katsomatta.
– Äkkiselt...
PuheenaiheLaajamittainen sotatila Ukrainassa on kestänyt vasta vähän aikaa, mutta on ymmärrettävää, että se turruttaa ja ahdistaa mieltä. Asiaa saattaa olla vaikea käsitellä, koska samaan aikaan sodan seura...
PuheenaiheRauli Lehtonen
Joulukuussa tuli kuluneeksi 30 vuotta Neuvostoliiton hajoamisesta. Monet ovat olettaneet, että sen valta ja suuruus on ikuisiksi ajoiksi haudattu, ja että se elää vain harvojen...
PuheenaiheThorleif Johansson
Ruotsissa tehtiin Uppsalan itäpuolella Knutbyn helluntai-seurakunnan yhteydessä vuonna 2004 veritekoja, jotka ovat Ruotsin rikoshistorian tunnetuimpia. Maaliskuun alussa Su...
PuheenaiheNeuvostokirjailija Mihail Bulgakovin pääteos oli Saatana saapuu Moskovaan. 1930-luvulla kirjoitetun satiirin aikoina elettiin tyranni Josif Stalinin aikoja. Tietäen maansa linjan kirjailija ei usk...
PuheenaiheElina Rautio
Säde Westerlund seisoo Ukrainan ja Puolan rajalla ja katsoo, kun neuvostoaikaa henkivästä junasta tulvii ulos ”zombien näköisiä” ihmisiä: nälkäisiä, haavoittuneita ja puoliksi pa...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Lasten kasvattaminen tasapainoisiksi aikuisiksi muuttuvassa maailmassamme epävarmojen ja joskus pelottavienkin tilanteiden keskellä on valtava haaste. Samalla se on myös mahdo...
Puheenaihe Juha Lehtonen
Tellus-lähetyskonferenssi Helsingin Saalemissa on ensimmäisiä valtakunnallisia tapahtumia, johon pääsee vapaasti osallistumaan pandemian jäl...
PuheenaiheAnniina Jakonen
”Annan sinulle elämän, jossa koet merkityksellisyyttä.” Elettiin vuotta 2002 ja sanat lävistivät niin voimakkaasti Marjut Lindholm-Holopaisen sydämen, että hän herkistyy yhä...
PuheenaiheElina Rautio
Uudessa testamentissa seurakuntaa verrataan Kristuksen ruumiiseen, jossa jokaisella jäsenellä on ainutlaatuinen tehtävä ja siihen sopivat armolahjat. Osa Raamatun armolahjaluette...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Kaupunki voisi tuskin olla rumempi. Hyvää taustanäkymää kuvalle ei Helsingin Kampissa löydy, vaikka katsoisi minne.
– Ei puutu kuin se, että sataisi lisää loskaa, Vil...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Raamatun tunteminen on jokaisen kristityn – myös lapsen – voimavara, jonka myötä usko vahvistuu ja rakentuu oikealle perustukselle. Paavali kehotti nuorta Timoteusta käymään u...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Pakonomaista. Ahdistavaa. Elämää häiritsevää. Sellaista Anne-Maarit Vesalan, 26, nettipelaamisesta oli tullut kuin varkain. Hän oli kurkkuaan myöten koukussa netin pelisivusto...
PuheenaiheMinni Heinilä
Miten tunnistaa mediasisällön vaikutuspyrkimykset ja erottaa väärä tieto oikeasta? Kuinka tuoda somessa ilmi oma mielipide loukkaamatta toisia?
Medialukutaidolla tarkoi...
PuheenaiheElina Rautio
”Jos osallistuisin, haluaisin vain olla ääni toisille ihmisille voidakseni auttaa heitä.”
Näin kuvaa pastori ja laulaja Roberto Brandão motiivejaan hakea vuoden 2017 Voi...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Ajatus soluseurakunnasta on suomalaisissa helluntaisseurakunnissa jo melko vanha. 1980-luvulta lähtien ideaa on nostettu esiin siellä täällä, mutta tulokset ovat toistaiseksi...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Jokainen meistä kohtaa elämänsä aikana haasteita, vastoinkäymisiä ja kriisejä. Toiset niistä hyökkäävät kimppuun äkkiarvaamatta kuin vauhkoontunut sarvikuono, toiset hivuttaut...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Seurakuntien pienryhmissä eli soluissa jonkun on aina oltava se, joka käynnistää solun. Se, joka viestittelee ihmiset paikalle, siivoaa kotoa pahimmat rojut syrjään ja laittaa...
PuheenaiheMinni Heinilä
Open Doorsin tammikuussa julkaisema World Watch -tutkimus kertoo karua kieltään maailman kristittyihin kohdistuvasta vainosta, joka on ennätyksellisellä tasolla. Yhä useampi kri...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


Kirkon nuorisotyöntekijä, Sanan- ja uskonnonvapaus ry:n aktiivi Susanna Koivula kasvoi 2000-luvun teini-ikäisenä kirkkoon, jossa rukous, Raamatun tutkiminen ja ihm...
PuheenaiheMinni Heinilä
Hento lumipeite on peittänyt eteläisenkin Suomen, ja Karkkilaan marraskuussa asettuneet Maarit ja Jouko Pynnönen nauttivat lume...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Nykyään lapset ja nuoret kasvavat vaativammassa ympäristössä kuin koskaan aiemmin. Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla, perheen yhteinen aika on vähäistä ...
PuheenaiheMerja Larkkonen

Jyväskyläläisestä Arja Niemisestä huokuu tammikuun pakkasessakin lämpöä ja iloa. Arjan valoisaan olemukseen ja luottamukseen elämää kohtaan on v...
PuheenaiheAnssi Tiittanen
Vainomaiden kärkikastiin kuuluva Eritrea on synkällä tavalla kiinnostava hybridivainoaja evankelisille kristityille.
Maata 1990-luvun alusta saakka johta...
PuheenaiheSuorituspaineet, hengellinen väsymys ja motivaation puute. Muun muassa nämä tunteet liittyivät aikaisemmin Rovaniemen helluntaiseurakunnan pastorin Ville Kalaniemen kokemuksii...
PuheenaiheJoulun aikaan romanttiset komediat valtaavat television ohjelmatarjonnan ja ovat monelle leppoisaa ajanvietettä. Hellevi Pellinen-Jyrhällä, 75, ja Heikki Jyrhällä, 78, on omakohtaista ko...
PuheenaiheKun teologian tohtori Raimo Mäkelä julkaisi ensimmäisen narsismia käsittelevän kirjansa Naamiona terve mieli – Kuinka kohtaan luonnehäiriöisen (Perussanoma...
PuheenaiheSuomalaista helluntailaisuutta tuntuu vieläkin vaivaavan ajatus, että seurakunnan perustaminen lähetyskentälle on täysin normaalia mutta kotimaassa sen oikeutus täytyy punnita tarkkaan...
PuheenaiheRasmus Roihuvuolla, 19, on itsenäisyyspäivän aikoihin alkamassa varusmiespalveluksen raskain vaihe.
Roihuvuo on yksi panssarireserviupseerikurssin oppilaista Parolassa, ja...
PuheenaiheOletko pysähtynyt miettimään, miten voisit olla mukana evankeliumin työssä myös eläkkeelle jäätyäsi? Tässä on yksi näkökulma.
Aurinkorannikon Turistikirkko täyttyy päivittäin ak...
PuheenaiheIlma on kuin masentunut morsian. Puut seisovat alasti rivissä, ranta niiden takana on likaisenharmaa. Taivaalta sataa nenäliinan kokoisia räntäriekaleita.
Tähän aikaan vuodesta...
PuheenaiheKeväällä 2013 Hanne Laitinen oli uuden edessä. Nuorimman lapsen isä oli kuollut muutamaa vuotta aiemmin, ja vanhin kolmesta lapsesta oli muuttanut...
PuheenaiheViime vuosina Hongkongissa koetuissa mielenosoituksissa on ollut mielenkiintoinen kristillinen vivahde. Manner-Kiinan tiukkenevia säädöksiä vastustavissa protesteissa on muun muassa laulettu hengellis...
PuheenaiheUnkarin hallitus ja sen pääministeri Viktor Orbán ovat olleet eurooppalaisten valtamedioiden ja johtavien poliitikkojen hampaissa jo useamman vuoden. Unkaria on syytetty niin oikeus...
PuheenaiheTapio Puolimatka kävelee Jyväskylän yliopiston kampuksella ja seuraa normaalikoulun oppilaiden iloista menoa urheilukentällä. Tämä on sama paikka, jonne Uno Cygnaeuksen johdolla per...
PuheenaiheKun Nina Kakriainen teini-iässä haaveili perheestä, odotusta väritti kaksi asiaa: uskovassa kodissa saatu ihanne seurustelusta ja avioliitosta sekä 1800-luvun...
PuheenaiheMies pysähtyy lähikaupan kahvihyllyn eteen ja miettii vievänsä mennessään pari pakettia Juhla Mokkaa Vilppulan Evankelistakodille, kun lempeä, hiljainen Pyhän Hengen ääni...
PuheenaiheSaga Lehtimäki, 19, vastaa puhelimeen iloisella ja kirkkaalla äänellä Groningenissa, noin kahdensadan tuhannen asukkaan yliopistokaupungissa Alankomaissa. Ja miksipä hänen äänensä ei hel...
PuheenaihePimenevän syksyn merkit ovat jo viikkoja olleet ilmassa, mutta tänään sattuu olemaan aurinkoinen ja hieno päivä. Kauko Vehniäinen on palannut Viitasaaren mökiltään. Hän tekee lähtöä seurakun...
PuheenaiheJos täytyisi nimetä ihminen, josta voisi ajatella, ettei hän koskaan pala loppuun, Jari Veijalainen olisi yksi heistä.
Helsingin Saalem-seurakunnan pitkäaikainen lapsi- ja varha...
PuheenaiheKesällä 2012 Nina Nordlund istui autossa mökkimatkalla, kun radiosta tuli pysäyttävä mainos.
– Sen sanoma oli suurin piirtein sellainen, että ”toteuta unelmasi, ota pikavippi”...
PuheenaiheCarmen Imes on purkanut loppukesän aikana pahvilaatikoita uudessa kodissaan Los Angelesissa sekä järjestellyt uutta toimistoaan Biola Universityssa. Imesin perhe muutti vastikään Kanadasta Ka...
PuheenaiheÄskettäin 60 vuotta täyttänyt säveltäjä Lasse Heikkilä ei odottele eläkettä, vaan luo uutta ja toteuttaa musiikillista kutsumustaan edelleen. Isojen projektien mies alkoi koronapandemian...
PuheenaiheNyky-yhteiskunnassa kiire vie mennessään ja yhä useampi palaa loppuun. Työnohjaukselle ja terapialle on tarvetta, eikä suinkaan vain traumoja purkaessa, vaan myös omia rajoja kartoittaessa.
Aih...
UutisetPerhetyössä palataan sen äärelle, mikä seurakunnassa on oikeasti tärkeää.
UutisetKirsi ja Veikko Hekkala eivät tiedä, milloin taas näkevät ystävänsä Ukrainan romanikylissä. Onneksi paikalliset pystyvät jo johtamaan perhe- ja lapsityötä kaikkien köyhimpien parissa.
UutisetSaarijärven Päätytuote Oy:n toimitusjohtaja Anni Kinnunen luottaa johtamansa yrityksen metallimiehiin ja haluaa kohdata heistä jokaisen henkilökohtaisesti.
Uutiset– On ollut aivan ainutlaatuista saada toimia tutkijana kaikki nämä vuodet. Yhtä antoisaa on ollut keskustelu opiskelijoiden kanssa. Nuoret ovat täynnä elämän voimaa ja ideoita. Missä muussa työpai...
UutisetLeena Koivisto on ollut yli 10 vuotta mukana Helsingin Saalemin ystävä­palvelutoiminnassa.
Seurakunta on perhe, johon kuuluu kaikenikäisiä. Usko yhdistää ihmisiä yli sukupolvien, yli kieli-...
UutisetJoskus paluu Afrikkaan on tuntunut enemmän lomalta kuin lomajakso Suomessa.Lähetystyöntekijä Heidi Söderlund vietti miehensä Pertin kanssa pari aktiivista kesäkuukautta Suomessa.
Pari...
PuheenaiheValoisat kesäyöt, perheen yhdessäolo ja saunominen ulkopelien jälkeen on Päivölän perusfiilis. Se lataa lomailevan opettajan sielun.
Harri Savolainen on tullut edellisenä yönä Ruotsis...
PuheenaiheHeli Karhumäki kiittää helluntaisisaria ja -veljiä hyvästä yhteydestä (Sana-lehti 11.10.2018).
– Eroja ei tarvitse häivyttää, sillä kristityt voivat elää rinnakkain toisiaan kunnioittaen ja riitaa...
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
UutisetOletko uudestisyntynyt?” on suorasukainen gallupkysymys. Siinä piilee kuitenkin ongelmia.
PuheenaiheNeljä erilaista elämäntarinaa ja yksi yhdistävä henkilö: Jeesus. Hän kutsuu ihmisiä kaikkialla maailmassa seuraamaan häntä – ja kutsumaan muitakin mukaan.
PuheenaiheOma ammatti voi avata mahdollisuuksia palvella Jumalaa eri puolilla maailmaa.
PuheenaiheJotkut kristityt ovat kertoneet boikotoivansa yrityksiä, jotka tukevat seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueita. Alkuseurakunnan aikana kristityt asioivat pakanatemppeleiden kanssa yhteistyötä tekevissä...
PuheenaiheKulttuurieroissa on usein kyse siitä, miten kussakin ympäristössä osoitetaan kunnioitusta.
PuheenaiheOhjaajien puheet ja esimerkki voivat jäädä myös koiruuksiin taipuvaisten koltiaisten sydämeen.
PuheenaiheOman hengellisen identiteetin rakentaminen oli uskovan kodin nuorelle tärkeä ja samalla vaativa kehitystehtävä.
Emilia Kauttu, 17, tietää, mitä on kasvaa helluntainuorena ja uskovan kodin lapsena...
PuheenaiheRukoilevan kansanedustajan elämä täyttyy monenlaisista vastuutehtävistä ja luottamustoimista. 
Puheenaihe”Totuin jo lapsena ihmisten erilaisuuteen”


Marjukka Anttila haluaa edistää kehitysvammaisten ja erityislasten huomioimista seurakunnissa.


Kun tapaa erityisluo...
PuheenaiheKun kiire riepottaa eikä aikaa tunnu riittävän, on tehtävä tietoisia valintoja kääntyä edes hetkeksi Jumalan puoleen.
PuheenaiheKipuiletko rukoilemiseen liittyvän saamattomuutesi kanssa – tai tuntuuko näkymättömälle Jumalalle puhuminen muuten vaikealta? Muiden kristittyjen kokemukset voivat auttaa.
PuheenaiheRistin Voitto kysyi kolmelta uskovalta rukouksen merkityksestä, rukouselämän muuttumisesta ja heidän saamistaan rukousvastauksista.
PuheenaihePaavo Ruotsalaisen uskonkäsityksissä on sekä yhtymäkohtia että eroja helluntailiikkeen teologiaan.
PuheenaiheEsko Matikainen muistuttaa, että Jumalan Hengen työtä ei mikään yhteisö voi ottaa omiin nimiinsä.
PuheenaiheElias Lönnrotin avoin hyökkäys herännäisyyttä vastaan käynnisti vuosien uskontopolemiikin, jonka sivutuotteena syntyi Suomen ensimmäinen hengellinen lehti.
PuheenaiheUusapostolisen kirkon erikoisin piirre on sakramenttien jakaminen kuolleiden puolesta.
PuheenaihePääsevätkö muut kristityt taivaaseen? Kysymys voi olla kipeä niissä yhteisöissä, joissa uskotaan, että vain oma seurakunta vaeltaa valkeudessa.
UutisetKokenut kuntapäättäjä katsoo, ettei politiikka kuulu seurakunnan kokouksiin. Kuntatason vaikuttaminen pitää silti seurakunnan "mukana pelissä” ja yhtenä keskustelijana yhteisössä.
PuheenaiheOvatko herätyskristityt vaihtaneet hengellisen sodankäynnin poliittiseen vaikuttamiseen? Uskon ja politiikan suhdetta istui pohtimaan suomalainen ja amerikkalainen.
PuheenaiheRadikaalin maastakarkotus loi pohjan Suomen helluntailaisten politiikkasuhteelle.
PuheenaiheKovia kokenut pieni romanityttö on elävä esimerkki Fidan viemän avun vaikutuksesta.
PuheenaiheMauri Tiittanen on esimerkki siitä, että yhdeksänkymppisenäkin voi palvella lahjoillaan.
PuheenaiheIhmiset voivat olla sataprosenttisesti Jumalan palvelijoita myös silloin, kun he saavat elatuksensa liike-elämästä.
PuheenaiheEuroopan köyhimpien auttaminen on Betlehem-säätiön näky.
PuheenaiheViime aikoina seurakuntakenttää on puhuttanut vastuun siirtäminen vanhemmilta nuoremmille.
PuheenaiheMaija Hurri kirjoitti 1990-luvulla useita ajankohtaisia teoksia, jotka kuluivat ihmisten käsissä. Vaikka yhteiskuntavaikuttaminen vie nyt ajan, kirjoille hän ei sano “ei koskaan”.
PuheenaiheRaamattua voi käyttää kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten pohjana.
PuheenaiheInnokkaat lukijat ovat löytäneet tukea hengelliseen kasvuunsa muun muassa elämäkerroista ja klassikkoromaaneista.
UutisetHyvän Sanoman aluetiimit kohtasivat kesällä lukuisten pikkupaikkakuntien ihmisiä.
PuheenaiheKohtaaminen on avain ilosanoman levittämiseen.
UutisetEvankeliointitempauksiin tarvitaan hyvä tiimi ja huolellisuutta paperitöissä
PuheenaiheTorstai on Ähtärissä toripäivä. Tutut kauppiaat saapuvat jo aamuvaraisella pitkienkin matkojen takaa pystyttämään myyntikojuja varaamilleen paikoille. Välillä uusiakin kauppiaita ilmaantuu torielämää...
PuheenaiheKristinusko teki myös lapsesta täysiarvoisen ihmisen, jonka oikeuksia tulee kunnioittaa.
PuheenaiheTyttöystävää katseleva turvapaikanhakija saattaa löytää seurakunnasta rakastavan Isän.
PuheenaiheKun Nanna Rautiainen reilu vuosi sitten valittiin Suomen Vapaakirkon lähetysjohtajaksi, hän näki tulevan työnsä yhdeksi suurimmaksi haasteeksi sen, kuinka saada lähetystyö jokaisen seurakunnan j...
PuheenaiheEntä jos vapauttaisimme taiteilijat toteuttamaan sitä luovuutta, jonka Jumala heihin on asettanut.
PuheenaiheKohtaaminen artistien kanssa kruunaa Heli Markkusen keikkaelämyksen.
PuheenaiheSanoittajat kaipaavat tuoreita ja rehellisiä tekstejä.
PuheenaiheHengellisten kulta- ja timanttilevyjen ohella elämään on mahtunut taloudellista ahdinkoa ja monista rakkaista luopumista.
UutisetAurinko kruunasi monipuolisen ja hengellisesti antoisan kesätapahtuman.
UutisetSuomessa on vallinnut pitkään lintukotoajattelu ihmiskaupasta, vaikka jopa 80 prosenttia maailman naisista ja lapsista joutuu hyväksikäytön kohteeksi ja ilmiö elää – usein peiteltynä – Suome...
UutisetPanelistit kehuivat seurakuntien maahanmuuttajatyötä ja rohkaisivat Jumalan rakkauden välittämiseen.
UutisetPitkiä helmoja, hempeitä värejä ja tolppakorkoja – sitä on tämän kesän juhlapukeutuminen Fida-kirpputorien mukaan. Salamavalot välähtelivät, kun joukko nuoria naismalleja esitteli Tampereen...
UutisetJuhannuskonferenssin nuorisotarjonta oli edellisvuosia runsaampaa. Teemateltta toimi #Unitedlife-tilaisuuksien näyttämönä, ja myöhäisilloissa nuoret kokoontuivat isossa teltassa.

...
UutisetKonferenssin turvallisuusorganisaatio piti torstaina harjoituksen alueen ulostuloväylällä. Harjoituksessa mallinnettiin peräänajo-onnettomuus, jossa on loukkaantunut ihmisiä.
...
UutisetSunnuntain puheet innostivat valtuuttamaan nuoria hengelliseen työhön ja vakuuttivat, ettei Jumala koskaan hylkää ihmistä.
UutisetKaikki ihmiset ovat lähimmäisiämme, ”konferenssin diakonit” pohtivat.
UutisetJuhannuskonferenssin noin 1 700 talkoolaisesta 6,66 prosenttia työskenteli järjestyksenvalvojina. Tämä oli suurin yksittäinen talkootyöryhmä.

Muita suosittuja talkootyön muotoja oli liikenteeno...
PuheenaiheRistin Voitto on kehittänyt paperilehden rinnalla voimakkaasti myös sähköisiä palveluja. Uudet tuotteet www.ristinvoitto.fi-verkkolehti, näköislehti ja sähköiset RV-uutiset ovat kesän ajan vielä vapaa...
PuheenaiheSuurtapahtumakoordinaattori Dini Mäntylä luottaa Jumalan johdatukseen eikä hätkähdä yllättävistä käänteistä.
PuheenaiheMilla Happonen alkoi auttaa Ugandan kaikkein köyhimpiä.
PuheenaiheKorkeat ihanteet ovat monen uskossaan nuoren kristityn tukipilareita. Ne lisäävät varmuutta, että elämään on löytynyt jotakin arvokasta ja kestävää. Ajan myötä moni joutuu kokemaan ihannepilariensa mu...
PuheenaiheVastoinkäymiset eivät estäneet pioneerityötä.
PuheenaiheErkki Siren menetti kotinsa, vaimonsa ja lapsistaan neljä. Hänen 40 vuotta sitten julkaistu elämäkertansa puhuttelee lukijoita yhä.
PuheenaiheMaarit Eronen on joutunut huomaamaan, että johdatus ei aina tarkoita odotusten mukaista lopputulosta.
PuheenaiheRistin Voitto haastatteli ihmisiä, jotka ovat selviytyneet raskaista pettymyksistä. Niilo Mäenpäälle tämä tarkoittaa avioliiton särkymistä.
UutisetSuomen tunnetuimpiin uskon puolustajiin lukeutuva päätoimittaja ei väsy painottamaan Raamatun luotettavuutta.
UutisetJo Herbert kieltäytyy muovikääreistä, koska hän haluaa toisenlaisen maailman.
PuheenaiheUlkonäöstä on tullut huomaamatta yhä merkittävämpi asia. Uskovien ammattilaisten mielestä kauneus ja hyvinvointi kumpuavat sisimmästä.
PuheenaiheSeurakuntaan on aiempaa helpompi tulla itsensä näköisenä, mutta muun maailman vaatimustaso on kiristynyt.
PuheenaiheJos ei ole mukana juuri millään sosiaalisen median alustalla, ei ole tarvetta kuvata itseään. Peili riittää. Muiden tekemisiä ja epäsosiaalista mediaa seuraamalla olen kuitenkin havainnut, että selfie...
PuheenaiheOman epätäydellisyyden tunnustamisesta alkaa matka eheämpään ihmisyyteen.
UutisetJumala on suuri salaisuus, jota kannattaa opiskella kaikin tavoin, Miriam Schwartz kannustaa
PuheenaiheIhmiskaupan uhria saatetaan jopa rangaista rikoksesta.
PuheenaiheKolmiyhteinen Jumala toimii ajassamme Pyhän Henkensä – ja omiensa – kautta.
PuheenaiheKeväällä 2011 Minna Moilanen sanoi Jumalalle, ettei jaksa enää. Sen seurauksena Jumala alkoi avata hänelle Sanaansa.
UutisetEpäonnistunut äiti tarvitsee armoa tuomitsemisen sijaan, tutkija muistuttaa.
PuheenaiheSeurakunnissa pitäisi tiedostaa, että äitiys on yhtä aikaa ihana ja vaikea kokemus.
UutisetHämeenlinnan naiset ovat hankkineet jo kaksitoista kaivoa intialaisiin kyliin.
PuheenaiheErossa olo ei ole etäännyttänyt äitiä ja tytärtä toisistaan.
UutisetElämän rikkinäisyys on puoleensavetävää ja jopa hauskaa, Pietu Korpelainen sanoo.
PuheenaiheItkuja ei lasketa teoksessa Nauru pidentää isää.
PuheenaiheHuumori vapauttaa ilmapiiriä ja auttaa käsittelemään vaikeita aiheita.
PuheenaiheOmien talenttien käyttäminen seurakunnassa rikastuttaa Marjut Ounilan elämää.
PuheenaiheJokaisen tulisi kokea itsensä tervetulleeksi seurakuntaan.
PuheenaiheKehitysvammaisten kanssa toimiessa saa tottua suoraan palautteeseen.
PuheenaiheJokainen kantaa itse vastuun omasta alkoholinkäytöstään, mutta toipuvat alkoholistit olisi silti hyvä huomioida seurakunnassa.
PuheenaiheKan ry:n toiminnanjohtaja liputtaa yhteisöllisyyden puolesta.
PuheenaiheKun Anniina Jakonen oli allekirjoittanut kustannussopimuksen, hän lähetti miehelleen tekstiviestin ja pysähtyi kotimatkalla Petäjäveden Kyläseppään kaakaolle.

– Vanha kansa sanoisi, että kyllä...
PuheenaiheAikamedia Oy:n edeltäjä Ristin Voitto ry aloitti kirjankustantamisen vuonna 1926. Tässä katsaus vuosikymmeniin.


1926
Kustannusyhtiö Ristin Voitto ry rekisteröitiin. Aiemmin helluntaiherä...
PuheenaiheKai Takkulan tehtäväksi on muodostunut tarjota välineitä Jumalan sanan tutkimiseen jokaiselle uskovalle.
PuheenaiheHelluntailiikkeen teologian rakentaminen muistuttaa alkukirkon opinmuodostusprosessia, väittää Sanna Urvas.
PuheenaiheEuroopan Youth With A Missionin työntekijäaviopari koordinoi kristittyjen avustusponnistuksia pakolaisten keskuudessa. Tehtävää näyttää riittävän vielä vuosiksi.
PuheenaiheAitous ratkaisee nuorten kohtaamisessa, Tero Järventausta sanoo.
PuheenaiheOn tärkeää oppia erottamaan väärä ja terve syyllisyys toisistaan, jotta osaa valita oikean avun niistä vapautumiseen.
PuheenaiheNuorisopastori Eliel Fos uskoo median voimaan juutalaisten tavoittamisessa.
PuheenaiheOn lauantai-ilta helluntailaisessa lapsiperheessä. Äiti koputtaa tyttöjen huoneen ovelle ja ilmoittaa – yrittäen kuulostaa rauhallisen itsevarmalta – että huomenna mennään sitten kirkkoon.

– Me...
PuheenaiheAnne Tuppurainen oli 9-vuotias jyväskyläläinen pikkutyttö, kun hän aloitti kotipyhäkoulun pitämisen. Nyt hän on 9-vuotiaan Alex-pojan äiti ja uskontotieteestä väitellyt tohtori, joka työskentelee Kana...
PuheenaiheTaapero harhailee rukoushuoneen keskikäytävää pitkin saarnaajan luo. Tämä hymyilee lapselle, nostaa hänet syliinsä ja jatkaa puhetta häiriintymättä. Sekä lapsi että kuulijat ovat tyytyväisiä. Ihanneta...
PuheenaiheVielä 1980- ja 1990-luvuilla moni adventtikirkkoon kuuluvan perheen lapsi oli koulunsa ainoa kasvissyöjä. Siinä missä muut oppilaat kauhoivat ruokatunnilla makkarakeittoa valtavasta sammiosta, vegetar...
PuheenaiheHenna Saarisen mukaan ystävyyssuhteita luodaan ottamalla kontaktia ja pidetään yllä näkemällä niiden eteen vaivaa.
PuheenaiheYstävyys on muutakin kuin puhetta, mutta ilman sitä ei suhde syvene.
PuheenaiheAnne Salmela pukee kotonaan Järvenpäässä lenkkivaatteet ylleen, laittaa puhelimen kuulokkeet korviin ja astuu ovesta ulos. Samaan aikaan Limingassa Anni Riuttanen valmistautuu avaamaan yhteyden.
PuheenaiheMiika Aalto ideoi ja toteuttaa tuoreita tapoja kertoa Jeesuksesta. “Aina ei tarvitse olla niin vakavaa – tämä on ilosanoma!” hän muistuttaa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan