Burundi sinnittelee kriisistä toiseen

Vuohi ja pala maata. Siinä monen kriisejä ulkomaille paenneen burundilaisen toive.
Vuohi ja pala maata. Siinä monen kriisejä ulkomaille paenneen burundilaisen toive.
Kansainvälinen yhteisö seuraa huolestuneena keskiafrikkalaisen Burundin tilannetta. Monet kehitysyhteistyöjärjestöt ovat vetäytyneet maasta. Burundi kuuluu Suomen ulkoministeriön Vältettävä kaikkea matkustamista -luokkaan, ja suomalaisia on kehotettu poistumaan maasta.

Burundin turvallisuustilanne on romahtanut, eikä edes pääkaupunki Bujumburan kaduilla ole turvallista. Keväällä 2015 eskaloituneen poliittisen tilanteen johdosta maan talous on romahtanut ja myös rikollisuus on karannut käsistä. Pakolaisvirtoja on alkanut kymmenen rauhallisen vuoden jälkeen suuntautua pois Burundista ympäröiviin maihin.

Maailman köyhimmät

Keskellä Afrikkaa sijaitsevaa Burundia lykästi 1960-luvulla siirtomaaajan päättyessä, ja burundilaiset saivat omakseen pinta-alaltaan pienen ja etnisesti suhteellisen ehyen  maa-alueen. Toisin kuin monilla muilla Afrikan mailla, sillä oli kohtuulliset perusedellytykset kehittyä hyvinvoivaksi valtioksi.

Toisin kuitenkin kävi. Burundi kuuluu nyt maailman viiden köyhimmän valtion joukkoon.

– Burundi on unohdettu alue, maassa kahteen otteeseen humanitaarisen avun koordinaattorina ja kehitysyhteistyön neuvonantajana toiminut Juha Koski kuvailee.

Noin 80 prosenttia burundilaisista elää äärimmäisessä köyhyydessä. Maalla ei ole niin paljon luonnonvaroja, että se olisi koskaan kiinnostanut kansainvälisiä toimijoita.

Burundin koko historiaa leimaa sotaisuus ja epävarmuus. Ensimmäinen kansanmurhamainen selkkaus koettiin jo itsenäisyyden alkuvuosina 1970-luvulla, jolloin yli 200 000 burundilaista menetti henkensä.

Omistus kasautuu harvoille

1980-luvulla maassa koettiin seuraava sisällissota, jossa sodan uhreja kertyi satoja tuhansia. Vielä 1990-luvulla veriset selkkaukset jatkuivat, nyt YK:n pyrkiessä suitsimaan väkivaltaa – naapurimaa Ruandan vuoden 1994 kansanmurhasta viisastuneena.

Burundissa Ruandan tavoin sotivina osapuolina ovat olleet hutu- ja tutsiheimot, joista tutsit hallitsevat politiikassa ja elinkeinoelämässä vähemmistöasemasta huolimatta.

Sisällissotien jäljiltä Burundin bruttokansantuote on alhainen, väestönkasvu on epävakaata, ja resursseja on niukasti. Burundissa on jonkin verran kobolttia ja kuparia. Tärkeimpiin vientituotteisiin kuuluvat kahvi ja sokeri.

Burundin ongelmiin lukeutuvat maanomistukseen liittyvät kysymykset. Pieni varakas vähemmistö omistaa suuren osan maa-alasta samalla, kun köyhä enemmistö ei omista juuri mitään. Humanitäärisissä projekteissa on pyritty varmistamaan paluumuuttajille alkeellisen kodin lisäksi edes pieni maatilkku, joka takaisi elannon.

Ruandassa kuri ja järjestys

Rajan pohjoispuolella Ruandassa moni asia on Burundia paremmin.

– Ruandassa infrastruktuuri toimii. Muun muassa päätiet ovat paremmassa kunnossa kuin Suomessa, Juha Koski arvioi.

Ruanda on synkän 1990-luvun jälkeen onnistunut nousemaan Afrikan kehittyneimpien valtioiden joukkoon. Vuodesta 2000 hallinneen presidentti Paul Kagamen aikana se on uudistanut koulutusta ja hallintoa.

Ruanda teki historiallisen manööverin, kun se vaihtoi hallintokielensä ranskasta englantiin vuonna 2009. Samalla se pyrki ja pääsi osaksi brittiläistä kansainyhteisöä, vaikka sillä ei ole taustallaan vaihetta Ison-Britannian siirtomaana.

– Tällaiset muutokset ovat Ruandassa mahdollisia, koska hallinto on hyvin autoritäärinen.

Kurilla ja järjestyksellä on hintansa. Kansalaiset eivät uskalla ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin viranomaisten pelossa. Maan sanan- ja lehdistönvapaus on olematon.

Hengellisesti Ruanda ja Burundi ovat samankaltaisia. Helluntailaisia on katolilaistaustaisissa maissa kymmenisen prosenttia väestöstä. Itä-Afrikan alueen muut helluntaikirkkokunnat sulkivat ruandalaisen ADEPR-helluntaikirkon pois yhteydestään muutaman vuosi sitten. Kirkot ovat olleet huolissaan muun muassa politiikan näkymisestä ruandan helluntailaisten johtajavalinnoissa.

”Jumala on valinnut minut”

Burundin tämänhetkinen kriisi alkoi vuonna 2015, kun kaksi kautta ja kymmenen vuotta hallinnut ja perustuslain mukaan erovuoroinen presidentti Pierre Nkurunziza valitutti itsensä vielä kolmanneksi kaudeksi valtaan. Oppositio aloitti mielenosoitukset, joita on tukahdutettu väkivaltaisesti. Sisällissodan partaalla hoippuva valtio on menettämässä toimintakykynsä.

Presidentti Nkurunziza katsoo olevansa oikeutettu vielä kolmanteen kauteen presidenttinä. Lehtitietojen mukaan helluntai-karismaattiseen seurakuntaan kuuluva Nkurunziza uskoo, että Jumala on asettanut hänet johtamaan Burundia.

Myös presidentti Nkurunzizan vaimo on aktiivinen helluntaikristitty. Hän toimii seurakunnan pastorina pääkaupunki Bujumburassa.

Burundin tilanteen kehittyminen ei ole helppo kysymys afrikkalaisille helluntailaisille. He joutuvat yhä enemmän pohtimaan, kuinka paljon seurakunnat voivat toimia alustoina poliittisissa kysymyksissä, ja onko seurakuntien tehtävä tarkempi pesäero valtaapitäviin.


Anssi Tiittanen


23/2016

UutisetJumala otti Mauno Järvisen taustan käyttöönsä: sotalapsesta kasvoi siirtolaispappi.
PääkirjoitusLuukkaan evankeliumissa on kuuluisa kertomus Pietarin kalansaaliista, joka oli niin suuri, että verkot eivät meinanneet kestää saaliin painoa. Kun verkot olivat murtumispisteessä ja repeilivät, Simoni...
Miten onViime viikolla 170 ikääntynyttä pastoria ja evankelistaa kokoontui Iso Kirja -opistolle Senioripäiville. Kolmipäiväistä tapahtumaa luotsaili Hyvä Sanoma ry:n seniorityön yhdyshenkilö Tapio Sopan...
UutisetKirkkohallitus on päättänyt jakaa avustusta niille luterilaisen kirkon sopijajärjestöille, joita ulkoministeriön hallinnon alaan kuuluvien kehitysyhteistyörahojen vähennykset koskivat. Suomen Lähetyss...
UutisetValkealassa järjestettiin toukokuussa uudenlainen maakunnallinen rukouskonferenssi, jonka osallistujamäärä jäi kuitenkin alle odotusten.
UutisetSamalla viivalla -koulutuksen osallistujat pääsivät itsekin kokeilemaan, miltä tuntuu nähdä, kuulla tai liikkua huonosti.
UutisetSuomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Kulttuurien museolle.

Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri m...
UutisetLähi-Itä on Suomen Pipliaseuran tämän vuoden teemamaa, mikä näkyi myös seuran vuosijuhlilla Hyvinkäällä 21.–22. toukokuuta.

Tapahtumaan oli kutsuttu luterilaisen Hyvän Paimenen seurakunnan kirk...
UutisetSuurjuhliin tehdään ratkaisevia muutoksia harvemmin esimerkiksi vastuutehtäviä vaihtelemalla.
UutisetUskonnottamaksiI itsensä määrittävien englantilaisten ja walesilaisten määrä on ylittänyt kristittynä itseään pitävien lukumäärän, ilmenee vastikään julkaistussa selvityksessä.

Vuonna 2014 koot...
UutisetToukokuun puolivälin rankkasateet johtivat suurtulviin eri puolilla Sri Lankaa. Useita päiviä jatkuneet rankkasateet aiheuttivat tuhoa eri puolilla saarivaltiota, mutta erityisesti maan pääkaupungin C...
UutisetBrasilian Sao Paulossa toukokuun lopussa järjestetty Jeesus-marssi kokosi yli 350 000 ihmistä. Tarkkaa osallistujamäärää ei ole ilmoitettu, mutta järjestäjien mukaan se ylitti selvästi viime vuoden no...
UutisetKarismaattisena kristittynä tunnettu presidentti takertuu valtaan.
UutisetSuomen ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on aloittamassa toimikauttaan kesäkuun alussa. Vaalilla valittujen 18 maallikon, 11 papiston ja kolme kanttoreiden edustajan lisäksi kir...
UutisetOnkohan Taivaan Isä unohtanut minut maan päälle, kertoi viime viikolla 104-vuotiaana kuollut veteraanisaarnaaja Arthur Kukkula pohtineensa elämänsä viimeisinä aikoina. Kukkulaa haastateltiin Tyrvään S...
UutisetAuringonpaiste, yhteiset muistot ja Jumalan hyvä sana lämmittivät veteraaneja Keuruulla.
KolumniMitä tarkoittaa, että Sanansaattaja on herätysliikkeen ja samalla protestiliikkeen lehti? Tätä pohdittiin Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen äänenkannattajan, Sanansaattajan, uutisessa toissa...
MielipideViime aikoina on käyty keskustelua alkoholin käytöstä. Itse olin nuorena tarjoilija, joten näin ihmisten alkoholin käytön hyvinkin läheltä.

Nyt kun olen ollut uskossa monet vuodet, suorastaan i...
MielipideVanhusten yksinäisyydestä puhutaan nykyisin paljon. Yksinäisyyttä voidaan kokea siitäkin huolimatta, että ihmisellä on oma perhe tai puoliso. Yksinäisyys voi muuttaa muotoaan mutta olla kuitenkin koko...
Mielipide Jeesus-marssin ajankohdaksi onmuun muassa Ristin Voiton mielipidepalstalla (RV 19) ehdotettu helluntaita vapun sijaan sillä perusteella, että vappuna marssi tuntuu ”hyökkäykseltä työväen juhlaa...
MielipideOlavi Kokkonen (RV 21) ja Kari Hokkanen (RV 22) ottavat vastineissaan voimakkaasti kantaa tasa-arvoisen johtajuusnäkemyksen raamatullisuutta vastaan.

Olemme Hokkasen kanssa samaa mieltä siitä,...
MielipideLuin hämmästellen Ristin Voiton numeroa 14/2016, jossa käsiteltiin suhtautumista uskovana juopumiseen ja toisaalta täysraittiuden opettamista seurakunnissa.

Esitän hämmästykseni avaamiseksi seu...
PakinaViime syksynä Facebookissa kiersi negatiivisuushaaste. Siinä piti viikon ajan joka päivä kirjoittaa kohtaamistaan harminaiheista.

Otin haasteen innostuneena vastaan: lopultakin pääsen hyödyntäm...
MuutPitkä ja vaiherikas elämä, jonka yllä on näkynyt sukupolvien yli ulottuva siunaus. Tämä ajatus kiteyttää Reima Tillanderin elämän matkaa 75 vuoden aikana. Monenlaisia vaiheita ja hetkiä on mahtunut Va...
UutisetErityisasiasiantuntija Miranda Vuolasranta on yksi Suomen tunnetuimmista romaneista. Hän kokee Jumalan johtaneen hänet tehtäviinsä.
MuutUusi testamentti avaa huikeat näkymät siihen, keitä olemme Kristuksessa.
MuutBaptistiperheessä kasvaneen Sara Forsbergin Tea-äiti kannustaa tytärtään tavoittelemaan unelmiaan Hollywoodissa (Kodin Kuvalehti 11/16).

Tea tuki silloinkin, kun Sara ilmoitti muuttavansa Ameri...
PikavisiittiJuha Pekka ”JP” Laitinen on viisikymppinen syntyperäinen keuruulainen. Hän tekee työkseen tietokonehommia sairaalaympäristössä. Laitinen harrastaa musiikkia, vanhoja autoja, mökkeilyä, luonnossa kävel...
MuutUlla ja Paavo Pihlaisella on tänä vuonna kaksinkertainen syy juhlaan, sillä he ovat olleet 20 vuotta naimisissa ja tehneet yhtä kauan musiikkia yhdessä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan