Valitusoikeus voimassa

Viime syksynä Facebookissa kiersi negatiivisuushaaste. Siinä piti viikon ajan joka päivä kirjoittaa kohtaamistaan harminaiheista.

Otin haasteen innostuneena vastaan: lopultakin pääsen hyödyntämään ydinosaamistani! Kerroin muun muassa siitä, kuinka hoitokoira haukkui naapureita, kumisaapas vuoti, kirjaston kirjan palauttaminen unohtui kolmatta kertaa ja lapsi pissasi uima-altaassa viereeni.

Valittajista ei yleensä ottaen pidetä, joten en olisi arvannut, kuinka suosittuja päivityksistäni tuli. Viikon lopulla moni toivoi, että jatkaisin haastetta blogin muodossa tai tekisin aiheesta kirjan.

Siinäpä idea! Ann Voskampin suosittu kiitollisuuspäiväkirja Tuhat lahjaa saisi haastajan. Minun kirjani nimi voisi olla vaikkapa Tuhannesti turpaan.

Miksi valittaminen riemastuttaa enemmän kuin positiivisuushaasteet, joissa ihastellaan auringonlaskuja, koiranpentuja ja lapsen hymyä? Yksi syy lienee vertaistuessa. Negatiivisuushaaste nosti esiin arjen pieniä mutta monille tuttuja harminaiheita: ”Tosiaan, minunkin rintaliiveistäni hajoaa aina kaarituki! Eikä meilläkään näytä siistiltä, vaikka siivosin juuri kaksi tuntia!”

On toki myönnettävä, että valittaminen toimii vain silloin, kun rehellisyys yhdistyy itseironiaan ja sävy pysyy riittävän kepeänä. Elämän rankimpien pettymysten avaaminen Facebookissa ei ehkä herättäisi toivottua vastakaikua.

***

Meille on opetettu, että paha olo lähtee puhumalla ja itkeminen helpottaa. Nykyisestä (keittiö) psykologiasta löytyy kuitenkin myös päinvastaista ajattelua, jossa korostuu oikea asenne. Jos märehdit murheitasi, aivosi urautuvat väärään asentoon. Jos sen sijaan pakotat itsesi hymyilemään, kehosi luulee sinun olevan onnellinen ja alkaa tuottaa oikeanlaisia hormoneja.

Opeissa on totuuden siemen; joskus on parempi lakata vatvomasta ja tehdä sen sijaan jotain, mistä tulee hyvälle tuulelle. Jokainen kaipaa kuitenkin välillä tilaisuutta valittaa ongelmistaan toisille ihmisille ja saada myötätuntoa. Koska negatiivisuus on nykyään suorastaan syntiä, sen julkituominen vaatii suurta siviilirohkeutta.

Positiivisen ajattelun lieveilmiöihin kuuluu taikauskoa lähentelevä käsitys, jonka mukaan ihminen saa mitä tilaa. Yhdysvaltalainen Barbara Ehrenreich kertoo tästä kirjassaan Smile or Die. Kun hän sairastui syöpään ja halusi keskustella vihantunteistaan saman kokeneiden kanssa, häntä syytettiin huonosta asenteesta. Vertaisryhmissä ei ollut tilaa kielteisinä pidettyjen tunteiden käsittelylle, sillä moni syöpäsairas uskoi sellaisen estävän parantumista.

Positiivisuusaatteen kristillinen sovellus on tietenkin menestysteologia. Ei kuitenkaan tarvitse olla menestysteologi sortuakseen ylikorostamaan omaa vaikutustaan asioiden kulkuun: kun rukoilen paljon, saan palkkioksi rukousvastauksen, mutta jos epäilen, Jumala ei vastaa. Pahinta on leimautua katkeraksi. Katkeran kritiikinaiheet saattavat olla ihan todellisia, mutta hänen ajatellaan olevan näköharhan vallassa, joten häntä ei oteta vakavasti.

Näiden kokemusten valossa Jobin kirjan lukeminen on suorastaan virkistävää. Job ei ajattele positiivisesti vaan valittaa kohtaloaan kovaan ääneen. Eikä Jumala häntä siitä moiti, vaan alkaa sen sijaan kuvata monisanaisesti luomiaan eläimiä. (Mieheni käyttää samaa tekniikkaa: kun olen huonolla tuulella, hän yrittää harhauttaa: ”Katso, söpö koira!”)

Entäpä Jeesus? Minkä hän sanoi syyksi sille, että 18 ihmistä kuoli Siloassa, kun torni kaatui? ”Katso, nämä ihmiset ajattelivat negatiivisesti. He eivät osanneet pyytää universumilta hyviä asioita vaan maalailivat piruja seinille, joten huonosti kävi. Näin käy teillekin, jos ette julista terveyttä elämänne ylle.”

Vai sanoiko sittenkään? Sitä minäkin.


Säde Loponen


23/2016

UutisetJumala otti Mauno Järvisen taustan käyttöönsä: sotalapsesta kasvoi siirtolaispappi.
PääkirjoitusLuukkaan evankeliumissa on kuuluisa kertomus Pietarin kalansaaliista, joka oli niin suuri, että verkot eivät meinanneet kestää saaliin painoa. Kun verkot olivat murtumispisteessä ja repeilivät, Simoni...
Miten onViime viikolla 170 ikääntynyttä pastoria ja evankelistaa kokoontui Iso Kirja -opistolle Senioripäiville. Kolmipäiväistä tapahtumaa luotsaili Hyvä Sanoma ry:n seniorityön yhdyshenkilö Tapio Sopan...
UutisetKirkkohallitus on päättänyt jakaa avustusta niille luterilaisen kirkon sopijajärjestöille, joita ulkoministeriön hallinnon alaan kuuluvien kehitysyhteistyörahojen vähennykset koskivat. Suomen Lähetyss...
UutisetValkealassa järjestettiin toukokuussa uudenlainen maakunnallinen rukouskonferenssi, jonka osallistujamäärä jäi kuitenkin alle odotusten.
UutisetSamalla viivalla -koulutuksen osallistujat pääsivät itsekin kokeilemaan, miltä tuntuu nähdä, kuulla tai liikkua huonosti.
UutisetSuomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Kulttuurien museolle.

Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri m...
UutisetLähi-Itä on Suomen Pipliaseuran tämän vuoden teemamaa, mikä näkyi myös seuran vuosijuhlilla Hyvinkäällä 21.–22. toukokuuta.

Tapahtumaan oli kutsuttu luterilaisen Hyvän Paimenen seurakunnan kirk...
UutisetSuurjuhliin tehdään ratkaisevia muutoksia harvemmin esimerkiksi vastuutehtäviä vaihtelemalla.
UutisetUskonnottamaksiI itsensä määrittävien englantilaisten ja walesilaisten määrä on ylittänyt kristittynä itseään pitävien lukumäärän, ilmenee vastikään julkaistussa selvityksessä.

Vuonna 2014 koot...
UutisetToukokuun puolivälin rankkasateet johtivat suurtulviin eri puolilla Sri Lankaa. Useita päiviä jatkuneet rankkasateet aiheuttivat tuhoa eri puolilla saarivaltiota, mutta erityisesti maan pääkaupungin C...
UutisetBrasilian Sao Paulossa toukokuun lopussa järjestetty Jeesus-marssi kokosi yli 350 000 ihmistä. Tarkkaa osallistujamäärää ei ole ilmoitettu, mutta järjestäjien mukaan se ylitti selvästi viime vuoden no...
UutisetKarismaattisena kristittynä tunnettu presidentti takertuu valtaan.
UutisetSuomen ortodoksisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on aloittamassa toimikauttaan kesäkuun alussa. Vaalilla valittujen 18 maallikon, 11 papiston ja kolme kanttoreiden edustajan lisäksi kir...
UutisetOnkohan Taivaan Isä unohtanut minut maan päälle, kertoi viime viikolla 104-vuotiaana kuollut veteraanisaarnaaja Arthur Kukkula pohtineensa elämänsä viimeisinä aikoina. Kukkulaa haastateltiin Tyrvään S...
UutisetAuringonpaiste, yhteiset muistot ja Jumalan hyvä sana lämmittivät veteraaneja Keuruulla.
KolumniMitä tarkoittaa, että Sanansaattaja on herätysliikkeen ja samalla protestiliikkeen lehti? Tätä pohdittiin Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen äänenkannattajan, Sanansaattajan, uutisessa toissa...
MielipideViime aikoina on käyty keskustelua alkoholin käytöstä. Itse olin nuorena tarjoilija, joten näin ihmisten alkoholin käytön hyvinkin läheltä.

Nyt kun olen ollut uskossa monet vuodet, suorastaan i...
MielipideVanhusten yksinäisyydestä puhutaan nykyisin paljon. Yksinäisyyttä voidaan kokea siitäkin huolimatta, että ihmisellä on oma perhe tai puoliso. Yksinäisyys voi muuttaa muotoaan mutta olla kuitenkin koko...
Mielipide Jeesus-marssin ajankohdaksi onmuun muassa Ristin Voiton mielipidepalstalla (RV 19) ehdotettu helluntaita vapun sijaan sillä perusteella, että vappuna marssi tuntuu ”hyökkäykseltä työväen juhlaa...
MielipideOlavi Kokkonen (RV 21) ja Kari Hokkanen (RV 22) ottavat vastineissaan voimakkaasti kantaa tasa-arvoisen johtajuusnäkemyksen raamatullisuutta vastaan.

Olemme Hokkasen kanssa samaa mieltä siitä,...
MielipideLuin hämmästellen Ristin Voiton numeroa 14/2016, jossa käsiteltiin suhtautumista uskovana juopumiseen ja toisaalta täysraittiuden opettamista seurakunnissa.

Esitän hämmästykseni avaamiseksi seu...
PakinaViime syksynä Facebookissa kiersi negatiivisuushaaste. Siinä piti viikon ajan joka päivä kirjoittaa kohtaamistaan harminaiheista.

Otin haasteen innostuneena vastaan: lopultakin pääsen hyödyntäm...
MuutPitkä ja vaiherikas elämä, jonka yllä on näkynyt sukupolvien yli ulottuva siunaus. Tämä ajatus kiteyttää Reima Tillanderin elämän matkaa 75 vuoden aikana. Monenlaisia vaiheita ja hetkiä on mahtunut Va...
UutisetErityisasiasiantuntija Miranda Vuolasranta on yksi Suomen tunnetuimmista romaneista. Hän kokee Jumalan johtaneen hänet tehtäviinsä.
MuutUusi testamentti avaa huikeat näkymät siihen, keitä olemme Kristuksessa.
MuutBaptistiperheessä kasvaneen Sara Forsbergin Tea-äiti kannustaa tytärtään tavoittelemaan unelmiaan Hollywoodissa (Kodin Kuvalehti 11/16).

Tea tuki silloinkin, kun Sara ilmoitti muuttavansa Ameri...
PikavisiittiJuha Pekka ”JP” Laitinen on viisikymppinen syntyperäinen keuruulainen. Hän tekee työkseen tietokonehommia sairaalaympäristössä. Laitinen harrastaa musiikkia, vanhoja autoja, mökkeilyä, luonnossa kävel...
MuutUlla ja Paavo Pihlaisella on tänä vuonna kaksinkertainen syy juhlaan, sillä he ovat olleet 20 vuotta naimisissa ja tehneet yhtä kauan musiikkia yhdessä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan