Vineyard -kirkko kasvaa maltillisesta radikaaliudesta

Tammikuun lopulla järjestetyssä Tulkoon valtakuntasi -seminaarissa puhui Vineyard-kirkon syntysijoilla Kaliforniassa vaikuttava pastori Christy Wimber. Tapahtuma-areenana oli Andreaskyrkan Helsingissä. Kuva: Johannes Haavisto
Tammikuun lopulla järjestetyssä Tulkoon valtakuntasi -seminaarissa puhui Vineyard-kirkon syntysijoilla Kaliforniassa vaikuttava pastori Christy Wimber. Tapahtuma-areenana oli Andreaskyrkan Helsingissä. Kuva: Johannes Haavisto
Helsinki Vineyard -seurakunnan pastori Ari Puonti toteaa, että Vineyardin yläpuolella saattaa yhä leijailla torontolaisuuden haamu.

– Tapahtumista on jo parikymmentä vuotta. Silti joudumme niitä yhä selittelemään ja kommentoimaan. Ihmisillä on norsun muisti, Ari Puonti sanoo.

Reilut kaksikymmentä vuotta sitten Toronton lentokentän läheisyydessä kokoontunut Toronto Vineyard Airport oli kuuluisan herätyksen
näyttämönä. Pyhän Hengen toiminnan poikkeuksellisina ilmenemismuotoina koetiin kaatumisten ja vapinoiden ohella karjumisia ja eläinääniä, kuten röhkimistä ja kotkotusta. Muun muassa niiden salliminen johti seurakunnan erottamiseen Vineyard-yhteisöstä muutaman vuoden kuluttua.

– Kirkon johto ei missään vaiheessa antanut ymmärtää, että Hengen ilmiöt sinänsä olisivat olleet vääriä. Kysymys oli siitä, miten ilmiöitä käsiteltiin seurakunnan johdon taholta ja mitkä asiat nousivat Torontossa keskeisiksi.

Radikaali keskitie

Suomen Vineyard -kirkko rekisteröityi kirkkokunnaksi syksyllä 2014. Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi seurakuntaa, Helsingissä ja Järvenpäässä. Lisäksi Tampereelle on syntymässä Vineyard- perheen tuorein seurakunta. Vineyard lausutaan ”vinjaard”.

– Aika moni lausuu ensin, että vainjaard, Järvenpään seurakunnan aktiivi Ari-Pekka Kaipiainen hymyilee.

Vineyard linjaa olevansa ”radikaalin keskitien” edustaja. Toisaalta se vierastaa helluntailiikkeessä toistuvia maneereja, eikä edellytä kielillä puhumista merkkinä Pyhän Hengen täyteydestä. Toisaalta se ei ole omillaan korkeakirkollisuuden piirissä. Pyhän Hengen lahjoihin uskotaan vahvasti, ja kirkko tunnetaan innokkaasta sairaiden puolesta rukoilemisesta.

– Haluamme rakenteellisuuden sijaan toimia vahvasti ruohonjuuritasolla, Ari-Pekka Kaipiainen sanoo.

– Vineyardissa on se hyvä periaate, että evankeliumi leviää maailmaan kauttamme, kun olemme kärsivällisiä. Minussa oleva elämä kyllä vaikuttaa, jos sitä on. Suhteen rakentaminen on tärkeää, oli kyse naapureista tai työkavereista.

– Toisaalta haluamme olla ”luonnollisesti yliluonnollisia”, kuten eräässä sloganissamme muotoillaan. Jumalan valtakunta voi tulla todelliseksi tässä ja nyt.

Ari Puonti mainitsee Vineyardin edustavan Jo nyt, ei vielä -teologiaa. Siinä Jumalan valtakunta on keskellämme jo nyt jossain mitassa, ei kuitenkaan vielä kokonaisena.

Puontin mukaan Vineyard löytää identiteettinsä puolesta tiensä helpoiten samaan kerhoon Suomessa luterilaisen karismaattisuuden, kuten Hengen uudistus kirkossamme -yhteisön ja vapaakirkollisuudesta nousevan New Wine -liikkeen kanssa.

Seestyneitä cityläisiä?

Onko Vineyard laitettavissa uusien kirkkojen aikajanalle siten, että se voitaisiin nähdä ”2010-luvun cityseurakuntaliikkeenä”?

Ari-Pekka Kaipiaisen mukaan vertaus ei toimi.

– Cityseurakunnat murtuivat irti vapaista suunnista. Ne syntyivät ainakin osin protestiksi.

– Cityseurakunnissa oli myös kysymys pitkälti uudenlaisesta  karismaattisuudesta. Me taas koemme olevamme yhteinen maaperä helluntaikarismaattisten suuntien ja luterilaisen kirkon välillä, Kaipiainen muotoilee.

Jotain ”citymäistä” kirkossa kuitenkin on. Ei vähiten siksi, että nykyinen länsimainen ylistysmusiikin tyylilaji syntyi pitkälti Vineyardin piirissä 1980–90-luvuilla.

Vineyard ei ole vielä suuri liike Suomessa. Sen piiriin kuuluu joitakin satoja ihmisiä. Suomen Vineyard- kirkon jäsenyys ei ole keskiössä.

– Vineyardin identiteettiin kuuluu vahvasti valtakunta-ajattelu. Siunaamme muita seurakuntia, koko Kristuksen ruumista, ja pyrimme tekemään yhteistyötä, Ari Puonti.

Vineyard syntyi alun perin 1970-luvun hippiherätyksen olosuhteissa. Jo tuolloin seurakuntakulttuuri oli eriytynyt valtakulttuurista niin paljon, että uskoon tulleille piti luoda uudenlaisia jumalanpalvelusyhteisöjä.

Vineyard oli pitkään vain pohjoisamerikkalainen kirkko. Se jopa kieltäytyi avaamasta seurakuntia muualla maailmassa, ja Vineyardajattelun haluttiin leviävän olemassa olevien kirkkojen kautta. Nykyisin seurakuntia on jo noin 2 500 lähes sadassa eri maassa.

Yhteinen nimi kaikkialla

Ensimmäiset Vineyard-liikkeen edustajat vierailivat Suomessa 1980-luvun lopulla. Ensimmäisen Vineyard-seurakunnan Suomeen perustivat Cai ja Katja Talvio vuonna 1997. Järvenpään seurakunta sai alkunsa vuonna 2010 Michael ja Virpi Hopkinsin toimesta. Tampereen seurakuntaistutusta johtavat Juha ja Terhi Ranta-Ojala.

Vineyard (suom. Viinitarha) -nimen suomalaistamista yhteisö ei ole pohtinut.

– Suora linkittyminen kansainväliseen yhteisöön yhteisen nimen kautta on tärkeää, Ari Puonti sanoo.

Puonti muistelee, että nimi olisi käännetty paikalliskielelle vain Venäjällä ja espanjankielisessä maailmassa.


Anssi Tiittanen




6/2016

KolumniAjattelen, että meidät voidaan johdattaa ystäviksi toisillemme. Minulle annetaan joku, minut annetaan jollekulle. Tueksi, avuksi, jakamaan ilon aikoja ja murheen taakkoja.

Minun ystävyyteni on...
PuheenaiheHenna Saarisen mukaan ystävyyssuhteita luodaan ottamalla kontaktia ja pidetään yllä näkemällä niiden eteen vaivaa.
UutisetVineyard katsoo edustavansa kolmatta tietä helluntailaisuuden ja uuskarismaattisuuden välillä.
UutisetAikamedia lahjoittaa jokaiselle Iso Kirja-opiston pitkän koulutuksen lähiopiskelijalle Jouko Ruohomäen teoksen Karismaattisuuden kutsu. Vuonna 2009 ilmestynyt teos käsittelee helluntailiikkeen juuria...
UutisetYhteishanke jonkun seurakunnan kanssa voisi sopia meille, Fidan hallituksen puheenjohtaja sanoo.
UutisetSunnuntaina 10. tammikuuta vietettiin Haapajärvellä helluntaiseurakunnan uuden rukoushuoneen vihkiäisjuhlaa.

Seurakunta on vuodesta 1984 toiminut silloiselle rukouspiirille hankitussa omakotita...
UutisetUnited Helsinki -seurakunta piti viimeisen kokoontumisensa tammikuun viimeisenä sunnuntaina. Puolitoista vuotta sitten perustettu seurakunta kokoontui Helsingin keskustassa.

– Tähän matkaan ei...
UutisetKalottialueen virkeä tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran.
UutisetSaarnaaja, lähetysvaikuttaja Michael Howardin suomalaisen tukijärjestön, Out of Africa ry:n, entisiä työntekijöitä ja muutamia muita aktiiveja on julkaissut kannanoton, jossa he varoittavat kristittyj...
UutisetKristittynä rap-artistina tunnettu Biniyam eli Biniyam Schelling palkittiin Vuoden tulokas -palkinnolla Funky Awards -gaalassa Helsingissä toissa viikolla.

Funky Amigos palkitsee vuosittain ”ku...
UutisetYstävyyden silta -juhla lisäsi kristittyjen ja juutalaisten välistä yhteyttä.
UutisetEtelä-Amerikassa työskennellyt ruotsalainen lähetystyöntekijäperhe on viime viikkoina tullut tutuksi sadoilletuhansille maanmiehilleen, sillä perhe on mukana Ruotsin SVT1-kanavan Perheet seikkailulla...
UutisetMarokkoon tammikuun lopussa kokoontuneet muslimivaikuttajat ovat julkaisseet asiakirjan, jossa he voimakkaasti kehottavat muslimienemmistöisiä maita turvaamaan ei-islaminuskoisten kansalaistensa...
UutisetBritannian Evankelinen Allianssi kritisoi maan hallituksen suunnitelmia lisätä kaikkeen uskonnolliseen lasten- ja nuortentoimintaan kohdistuvaa kontrollointia – ääri-islamin vastustamisen nimiss...
MielipideNiin kauan – yli 40 vuotta – kun olemme kuuluneet helluntailiikkeeseen, olemme kuulleet julistettavan otsikkona olevaa Raamatun jaetta (Room. 10:14). Nyt kun he ovat tulleet luoksemme, miten on mahdol...
MielipideRistin Voitossa viime marraskuussa ollut Vesa Kallisen haastattelu (RV 46/2015) synnytti tarpeellista ja hyvää keskustelua nykymenosta. Ehkäpä kaikki on jo aiheesta puolin ja toisin sanottu, mutta sam...
MielipideKävin helluntaiseurakunnan sunnuntaikokouksessa. Vapaaehtoisista käytännön työntekijöistä oli ilmeisesti pulaa, koska pastori piti saarnan, jossa hän patisti väkeä palvelemaan.

Kuten tapana on,...
MielipideRistin Voiton numerossa 3/2016 haastateltiin uskonkriisin kokeneita. Kumpikin haastatelluista koki murrosiässä uskonsa muuttuneen epätodelliseksi.

Voimme pettyä itseemme, uskoviin ja seurakunta...
MielipideLähtökohta kaikessa elämässä, ajattelussa ja olemisessa olisi hyvä olla Jeesuksen risti, hautaan laskeminen, ylösnousemus ja taivaaseen
astuminen. Miksi? Siksi, että kun Jeesus kuoli ristillä, mei...
Silloin kun ihminen ymmärtää Jumalan suuruuden ja oman paikkansa maailmassa, hänestä tulee helpommin kiitollinen ja tyytyväinen. Raamatun mukaan ei ole samantekevää, mikä meidän elämänasenteemme on.
PakinaKun olin kuusivuotias, naapuriini muutti kaksi hiukan minua vanhempaa sisarusta. Suhteemme alku ei ollut lupaava. En ole varma, oliko syynä lällättely kadun toiselta puolelta vai mikä, mutta joka tapa...
ArtikkelitKun terroristit surmasivat vuosi sitten pariisilaisen satiirilehden Charlie Hebdon 12 toimittajaa, ihmiset ympäri maailman osoittivat solidaarisuuttaan: ”Je suis Charlie. Minä olen Charlie.” Tuosta la...
Ystäväni ja pastorikollegani Heikki Halkola täyttää seitsemänkymmentä vuotta helmikuun pakkasten paukkuessa.

Heikille jokainen päivä on Jumalan suurta lahjaa. Hänen olemuksensa on valoisa ja pu...
Uutiset”Voimaevankelioinnista” tunnettu Vineyard-liike painottaa jumalallisen parantumisen ja armolahjojen olevan tärkeä tekijä seurakuntien kasvamisessa. Toisaalta myös kärsimyksen teologiaa tarvitaan.
PikavisiittiJason Lepojärvelle vaikein hyve on itsehillintä.

Kun kaipaan piristystä, ostan pari englantilaista bitteriä, keitän kahvit ja kutsun ystäväni Andreas Murtosen pelaamaan Axis & Allies -sotal...
PuheenaiheYstävyys on muutakin kuin puhetta, mutta ilman sitä ei suhde syvene.
PuheenaiheAnne Salmela pukee kotonaan Järvenpäässä lenkkivaatteet ylleen, laittaa puhelimen kuulokkeet korviin ja astuu ovesta ulos. Samaan aikaan Limingassa Anni Riuttanen valmistautuu avaamaan yhteyden.
Daikini teki epätyypillisen rap-levyn, jolla hän pohtii teologisia ja filosofisia kysymyksiä.
Säännöllinen rukous pitää kerholapset Hely Salmen sydämellä ja auttaa häntä jaksamaan vapaehtoistyössä.

Orimattilalaiselle Hely Salmelle vapaaehtoistyö seurakunnassa merkitsee Jeesuksen opetus...
PääkirjoitusYhteiskunnan ja työelämän murroksessa pyristelevä yksilö kokee usein itsensä turvattomaksi ja arvottomaksi. Kodinomaisuudesta tunnettu perheyrityskin voi kadottaa ihmisläheisyytensä, kun firman päätök...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan