Kiitollisuus ja tyytyväisyys elämänasenteena

Paavali kirjoitti Timoteukselle, että viimeisinä aikoina ihmiset ovat kiittämättömiä, rahanahneita ja välittävät vain omasta edustaan.1 Apostoli ottaa nämä asiat listaansa mukaan, kun hän kirjoittaa murheissaan siitä, mihin maailma ja jopa kristityt ovat menossa maailman aikojen
loppua kohden kuljettaessa.

Kiitollisuus ja tyytyväisyys ovat tärkeitä asioita. Nämä asenteet näyttävät antavan pohjavireen yksilön arkielämälle. Samoin ne ovat olennaisessa roolissa ihmisen suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin.

Kun saatu hyvä unohdetaan

Tyytyväisyys on yksinkertaisimmillaan sitä, että ihminen ei halua tai koe tarvitsevansa elämäänsä sen enempää. Tyytyväinen ihminen kokee, että kaikki on hyvin juuri nyt.

Paavalin mukaan ahneus, erityisesti rahanahneus, ja kaikenlainen asioiden haaliminen liittyvät tyytymättömyyteen. Kiittämättömyys taas on pohjimmiltaan sitä, että ihminen unohtaa sen hyvän, mitä hän on saanut. Hän ei osaa arvostaa sitä, mitä itsellä jo on.

Tällainen asenne palauttaa mieleen Israelin kansan erämaataipaleen, erityisesti sen, kun israelilaiset napisivat Jumalalle heidän omasta mielestään kurjista oloista. Israelin esimerkki onkin räikeä: ihmiset olivat kiittämättömiä ja tyytymättömiä, vaikka heille satoi ruokaa taivaasta ja heidät oli pelastettu raipaniskuilta ja nälältä.

On helppo tuomita israelilaiset erämaataivaltajat ja nähdä heidän selkeä typeryytensä, kun he eivät ymmärtäneet olla Jumalalle kiitollisia siitä, mitä olivat saaneet.Silti hyvinvoivat länsimaalaiset ihmiset taipuvat jatkuvasti tähän samaan asennoitumiseen. Olemme tulleet hyvin tietoisiksi omista oikeuksistamme. Ihmisten mieliin on piirtynyt käsitys siitä, mikä on yleinen normi perusoikeuksissa. Suomessa niitä ovat esimerkiksi halpa terveydenhuolto, ilmainen koulutus ja Kelan tuet. Mikäli näitä uhataan, ihmiset kokevat helposti, että heille automaattisesti kuuluvia etuja otetaan pois. Kun vaikkapa opintotuki tai Kelan matkakorvaukset tulevat myöhässä, se koetaan epäreiluksi.

Vaikka nykyinen viestintäteknologia mahdollistaa sen, että olemme nyt entistä tietoisempia maailman kärsimyksestä ja hädästä, se ei tee meistä automaattisesti kiitollisempia tai tyytyväisempiä ihmisiä. Emme osaa iloita siitä, mitä olemme saaneet ja meillä itsellämme jo on.

Kristinusko on epäreilu

Epäreiluus on käsite, jota käytetään nykyään paljon. Ihmisillä näyttää olevan tarkka käsitys siitä, mitä heidän tulisi ansaita ja saada.

Kristinuskokin tuntee tämän saman epäreiluuden käsitteen, mutta aivan toisella tavalla kuin länsimainen hyvinvointiyhteiskunta.

Kun Jumala inkarnoitui ihmiseksi, kasvoi tässä tavallisessa maailmassa ja lopulta aikuisena alistui vangitsemiselle, brutaalille kiduttamiselle
ja väkivaltaiselle kuolemalle, hän valmisti jotakin epäreilua. Kyseessä oli kaikille ihmisille ilmainen mahdollisuus päästä taivaaseen.

Kun puhutaan oikeudesta, syntinen ihminen ei ole oikeutettu pääsemään taivaaseen nauttimaan Jumalan pyhästä läsnäolosta ja rakkaudesta. Mutta Jumala päätti toimia niin, että lopulta tämä epäreiluus olisikin loogista: hän itse maksaa pääsylipun hinnan, jolloin vaadittu pääsylippu on hankittu syntiselle.

Ihminen ei tässäkään saa sitä, mikä hänelle kuuluu, koska oikeasti hänelle kuuluisi kadotus ja kuolema. Tässä Jumalan luomassa ratkaisussa ihminen saa kuitenkin paljon parempaa.

Kun kristitty ymmärtää ja omaksuu tämän syvän totuuden, siitä tulee pohjavire hänen käyttäytymiselleen, toiminnalleen ja ajattelulleen. Tämä kiitollinen asenne näkyy muun muassa hänen arvoissaan ja aivan konkreettisissa elämäntavoissa, kuten anteliaisuudessa ja suhtautumisessa toisiin ihmisiin.

Syvällisesti omaksuttuna kiitollisuus ja tyytyväisyys liittyvät siis myös Kun ihminen ei saa sitä, mikä hänelle kuuluisi Kiitollisuus ja  tyytyväisyys elämänasenteena siihen, minkälainen rooli Luojalla on suhteessa luotuun ja toisin päin.

Kaikki on Jumalan omaisuutta

Raamatussa on paljon perustavanlaatuisia totuuksia, jotka muodostavat kristillisen maailmankuvan. Maailmankuva vaikuttaa siihen, miten yksilö näkee ja suhtautuu todellisuuteen ja toisiin ihmisiin.

Yksi raamatullinen perusasia on se, että Jumala on Jumala. Hän on suvereeni ja kaiken yläpuolella.

Toinen perustotuus on se, että Jumala on luonut universumin ja kaiken, mitä siinä on. Jumalalla on siis omistusoikeus kaikkeen, ja hän ylläpitää kaikkea olevaista.

Näiden perusasioiden oivaltaminen auttaa ymmärtämään, että ihminen ei lopulta omista itse mitään, vaan kaikki on lainaa ja lahjaa. Me voimme kuvitella omistavamme paljonkin ja voimme taistella viimeiseen asti siitä, mitä meillä on. Voimme valittaa huonosta palkasta
ja siitä, että meillä ei ole tarpeeksi hyviä ja laadukkaita asioita elämässämme. Mutta kaiken mitä tavoittelemme, tarjoaa lopulta Jumala,
jolle kaikki kuuluu ja jolla on valta jakaa omaisuuttaan.

Tunnettu Uuden testamentin tutkija Ben Witherington on sanonut hieman provosoivasti, että hyväntekeväisyys on synti. Vaikka lause on huomiota herättävä ja kärjistävä, sen taustalla on syvällinen ajatus omistamisesta. Witherington nimittäin selvittää, että hyväntekeväisyyteen liittyy aina taustaoletus, että jokin asia on minun omaani, ja jos päätän antaa sen toiselle, olen hyväntekijä
– ikään kuin antaminen olisi vapaavalintaista.

Kuitenkin Raamattu on täynnä käskyjä – ei siis pelkästään ehdotuksia – antaa omastaan tarvitseville. Antaminen on paljon helpompaa, kun ymmärtää, minkälainen omistussuhde ihmisellä itsellään lopulta on niihin asioihin, jotka hän on saanut.

Kiitollisuutta myös surun ja kivun keskellä

Ihmisillä on tietenkin myös aikoja, jolloin surraan ja on paha olla. Langenneessa maailmassa kipu ja kärsimys ovat realiteetteja, joita ei
pääse pakoon.

Kiitollinen ja tyytyväinen asenne ei tarkoita sitä, että paha olo pitäisi kieltää tai lakaista maton alle. Terveeseen tunne-elämään kuuluu esimerkiksi se, että itkettää, kun on surun ja kivun aika. On kuitenkin hyvä muistaa, että Jumala on myös itse kärsinyt, ja hän on ihmisen kärsimyksessä läsnä.

Kärsimyksiä kohdatessa on tärkeää tiedostaa katkeroitumisen vaara. Ihmisillä on kiusaus kiinnittää huomiota asioihin, joita he ovat menettäneet, sen sijaan, että he kiittäisivät siitä, mitä ovat saaneet.

Paavali kehottaa kiittämään joka tilassa.3 Hän näyttää itse mallia kiitollisesta ja iloisesta sydämestä. Filippiläiskirjeessä hän kehottaa ihmisiä iloitsemaan kanssaan,4 vaikka hän kirjoitti tuon kirjeen vankeudessa. Paavali oli Jumalalle kiitollinen, sillä hän muisti, mistä hänet oli  pelastettu.

Jumalan läsnäolo ja vaikutus näkyvät yksilön elämässä usein mielihyvän tai hetkellisen ilon sijaan syvempänä tyytyväisyytenä. Nykyajan mielihyvähypetys ei siis ole raamatullisen kiitollisuuden ja tyytyväisyyden ydin. Tyytyväisyys on huumetripin sijaan elämän tasapainoinen, useimmiten jopa huomaamaton perusvire, joka on mielekkään elämän perusta. Se kumpuaa siitä, että luotu käsittää paikkansa maailmassa
ja muistaa kaiken Luojalta saamansa hyvän.

Viitteet:
1) 2. Tim. 3:1-5.
2) 2. Moos.
3) 1. Tess. 5:8.
4) Fil. 4:4.


Sara Saarela


6/2016

KolumniAjattelen, että meidät voidaan johdattaa ystäviksi toisillemme. Minulle annetaan joku, minut annetaan jollekulle. Tueksi, avuksi, jakamaan ilon aikoja ja murheen taakkoja.

Minun ystävyyteni on...
PuheenaiheHenna Saarisen mukaan ystävyyssuhteita luodaan ottamalla kontaktia ja pidetään yllä näkemällä niiden eteen vaivaa.
UutisetVineyard katsoo edustavansa kolmatta tietä helluntailaisuuden ja uuskarismaattisuuden välillä.
UutisetAikamedia lahjoittaa jokaiselle Iso Kirja-opiston pitkän koulutuksen lähiopiskelijalle Jouko Ruohomäen teoksen Karismaattisuuden kutsu. Vuonna 2009 ilmestynyt teos käsittelee helluntailiikkeen juuria...
UutisetYhteishanke jonkun seurakunnan kanssa voisi sopia meille, Fidan hallituksen puheenjohtaja sanoo.
UutisetSunnuntaina 10. tammikuuta vietettiin Haapajärvellä helluntaiseurakunnan uuden rukoushuoneen vihkiäisjuhlaa.

Seurakunta on vuodesta 1984 toiminut silloiselle rukouspiirille hankitussa omakotita...
UutisetUnited Helsinki -seurakunta piti viimeisen kokoontumisensa tammikuun viimeisenä sunnuntaina. Puolitoista vuotta sitten perustettu seurakunta kokoontui Helsingin keskustassa.

– Tähän matkaan ei...
UutisetKalottialueen virkeä tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran.
UutisetSaarnaaja, lähetysvaikuttaja Michael Howardin suomalaisen tukijärjestön, Out of Africa ry:n, entisiä työntekijöitä ja muutamia muita aktiiveja on julkaissut kannanoton, jossa he varoittavat kristittyj...
UutisetKristittynä rap-artistina tunnettu Biniyam eli Biniyam Schelling palkittiin Vuoden tulokas -palkinnolla Funky Awards -gaalassa Helsingissä toissa viikolla.

Funky Amigos palkitsee vuosittain ”ku...
UutisetYstävyyden silta -juhla lisäsi kristittyjen ja juutalaisten välistä yhteyttä.
UutisetEtelä-Amerikassa työskennellyt ruotsalainen lähetystyöntekijäperhe on viime viikkoina tullut tutuksi sadoilletuhansille maanmiehilleen, sillä perhe on mukana Ruotsin SVT1-kanavan Perheet seikkailulla...
UutisetMarokkoon tammikuun lopussa kokoontuneet muslimivaikuttajat ovat julkaisseet asiakirjan, jossa he voimakkaasti kehottavat muslimienemmistöisiä maita turvaamaan ei-islaminuskoisten kansalaistensa...
UutisetBritannian Evankelinen Allianssi kritisoi maan hallituksen suunnitelmia lisätä kaikkeen uskonnolliseen lasten- ja nuortentoimintaan kohdistuvaa kontrollointia – ääri-islamin vastustamisen nimiss...
MielipideNiin kauan – yli 40 vuotta – kun olemme kuuluneet helluntailiikkeeseen, olemme kuulleet julistettavan otsikkona olevaa Raamatun jaetta (Room. 10:14). Nyt kun he ovat tulleet luoksemme, miten on mahdol...
MielipideRistin Voitossa viime marraskuussa ollut Vesa Kallisen haastattelu (RV 46/2015) synnytti tarpeellista ja hyvää keskustelua nykymenosta. Ehkäpä kaikki on jo aiheesta puolin ja toisin sanottu, mutta sam...
MielipideKävin helluntaiseurakunnan sunnuntaikokouksessa. Vapaaehtoisista käytännön työntekijöistä oli ilmeisesti pulaa, koska pastori piti saarnan, jossa hän patisti väkeä palvelemaan.

Kuten tapana on,...
MielipideRistin Voiton numerossa 3/2016 haastateltiin uskonkriisin kokeneita. Kumpikin haastatelluista koki murrosiässä uskonsa muuttuneen epätodelliseksi.

Voimme pettyä itseemme, uskoviin ja seurakunta...
MielipideLähtökohta kaikessa elämässä, ajattelussa ja olemisessa olisi hyvä olla Jeesuksen risti, hautaan laskeminen, ylösnousemus ja taivaaseen
astuminen. Miksi? Siksi, että kun Jeesus kuoli ristillä, mei...
Silloin kun ihminen ymmärtää Jumalan suuruuden ja oman paikkansa maailmassa, hänestä tulee helpommin kiitollinen ja tyytyväinen. Raamatun mukaan ei ole samantekevää, mikä meidän elämänasenteemme on.
PakinaKun olin kuusivuotias, naapuriini muutti kaksi hiukan minua vanhempaa sisarusta. Suhteemme alku ei ollut lupaava. En ole varma, oliko syynä lällättely kadun toiselta puolelta vai mikä, mutta joka tapa...
ArtikkelitKun terroristit surmasivat vuosi sitten pariisilaisen satiirilehden Charlie Hebdon 12 toimittajaa, ihmiset ympäri maailman osoittivat solidaarisuuttaan: ”Je suis Charlie. Minä olen Charlie.” Tuosta la...
Ystäväni ja pastorikollegani Heikki Halkola täyttää seitsemänkymmentä vuotta helmikuun pakkasten paukkuessa.

Heikille jokainen päivä on Jumalan suurta lahjaa. Hänen olemuksensa on valoisa ja pu...
Uutiset”Voimaevankelioinnista” tunnettu Vineyard-liike painottaa jumalallisen parantumisen ja armolahjojen olevan tärkeä tekijä seurakuntien kasvamisessa. Toisaalta myös kärsimyksen teologiaa tarvitaan.
PikavisiittiJason Lepojärvelle vaikein hyve on itsehillintä.

Kun kaipaan piristystä, ostan pari englantilaista bitteriä, keitän kahvit ja kutsun ystäväni Andreas Murtosen pelaamaan Axis & Allies -sotal...
PuheenaiheYstävyys on muutakin kuin puhetta, mutta ilman sitä ei suhde syvene.
PuheenaiheAnne Salmela pukee kotonaan Järvenpäässä lenkkivaatteet ylleen, laittaa puhelimen kuulokkeet korviin ja astuu ovesta ulos. Samaan aikaan Limingassa Anni Riuttanen valmistautuu avaamaan yhteyden.
Daikini teki epätyypillisen rap-levyn, jolla hän pohtii teologisia ja filosofisia kysymyksiä.
Säännöllinen rukous pitää kerholapset Hely Salmen sydämellä ja auttaa häntä jaksamaan vapaehtoistyössä.

Orimattilalaiselle Hely Salmelle vapaaehtoistyö seurakunnassa merkitsee Jeesuksen opetus...
PääkirjoitusYhteiskunnan ja työelämän murroksessa pyristelevä yksilö kokee usein itsensä turvattomaksi ja arvottomaksi. Kodinomaisuudesta tunnettu perheyrityskin voi kadottaa ihmisläheisyytensä, kun firman päätök...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan