Salmisten ”viimeinen ristiretki” tuli päätökseensä

Afrikassa arvostetaan korkeaa ikää ja kokemusta, Ilkka ja Leena Salminen kertovat. Läheteistä tulee kuin isiä ja äitejä monille paikallisille.
Afrikassa arvostetaan korkeaa ikää ja kokemusta, Ilkka ja Leena Salminen kertovat. Läheteistä tulee kuin isiä ja äitejä monille paikallisille.
Leena ja Ilkka Salminen ovat palanneet Vantaan Hakunilaan. Neljän vuoden ajan koti on ollut vuokrattuna.

– Kalustettuna ja hyvillä vuokralaisilla, Ilkka Salminen kehuu kotoutuvan lähetin tilannetta. On päästy palaamaan lähtöruutuun, eikä kaikkea ole tarvinnut rakentaa alusta asti uudelleen.

Salmisten tie lähetystyöjaksolle kulki poikkeuksellista reittiä. Toisaalta kutsujina Ugandaan olivat paikalliset toimijat, jotka vakuuttuivat Ilkka Salmisen evankelista-pastorin armoituksen sopivuudesta itäisen Afrikan kentälle kaikkiaan 14 lyhyemmän vierailun myötä.

Toisaalta Salmisten kotiseurakunnassa Kontulan Metrokappelissa oltiin niin ikään koettu, että pitkäaikainen johtava pastori olisi hyvä lähettää työuran viimeiselle komennukselle Afrikkaan. Ilkka Salminen, nyt 68, suuntasi kentälle eläkeläisenä, Leena Salminen, 65, jätti työnsä lääketeollisuudessa.

– Haluaisimme lähteä vaikka huomenna, Leena vastasi ilahtuneena hallituksen puheenjohtajan ehdotukseen Ugandan-jaksosta reilut neljä vuotta sitten.

Afrikka oli poltellut Salmisten mielissä jo vuosikymmenien ajan. Kentälle lähtö lasten kanssa ei aikanaan realisoitunut. Nyt lähdettäisiin kahdestaan, sydän täynnä annettavaa.

Uganda vaurastuu

Uganda on suomalaisille helluntailaisille tietotasolla erittäin tuttu maa. Moni kuulee yhä korvissaan lähetyslegenda Åke Söderlundin karhean äänen, näkee sielunsa silmin Aminin ja Oboten hirmuhallintojen muistomerkeiksi jääneet pääkallokasat ja muistaa maata piinanneen AIDS-vitsauksen.

Ugandassa on ollut jo kolmisenkymmentä vuotta Afrikan mittapuulla rauhallista. Maan demokratia, matkailu ja elinkeinoelämä ovat kehittyneet hyvin, ja Ugandasta on muodostumassa se ”Afrikan vihreä helmi”, jona se luonnonvarojensa puolesta tunnetaan.

Toki maassa on edelleen jättiläismäisiä ongelmia. AIDS-tilanne on helpottamassa, mutta suuri osa ugandalaisista on edelleen hyvin köyhiä.

Suurena kipukohtana on maan pohjoisosa, jossa mellasti viime vuosiin saakka Joseph Konyn johtama väkivaltainen LRA-sissiarmeija. Pohjois-Uganda kuuluu maailman kehittymättömimpiin ja traumatisoituneimpiin alueisiin. Vielä kymmenen suhteellisen rauhallisen vuoden jälkeen jopa 80 prosenttia lapsista ei pääse kouluun.

Pohjois-Ugandassa herätystä

Ilkka Salmisen mieltä lämmittää helluntaiseurakuntien työn avautuminen juuri Pohjois-Ugandassa.

Maan luoteiskulmassa Länsi-Niilin alueen kaupungeissa on pidetty useita mittavia evankelioimisaktioita, joissa tuhansia ihmisiä on tullut uskoon ja useita satoja on kastettu. Lähetystyöntekijä Pertti Söderlundin lapsuudenystävä, saksalais-kenialainen Peter Franz tiiminsä kanssa on ollut alueella tärkeässä roolissa.

Kohdekaupunkiin saapuu jo viikkoja ennen missiokokouksia tiimi, joka vierailee kouluissa, kaduilla, vankiloissa ja radiossa kertoen tulevasta tapahtumasta. Myös eri alueilla näytetty Jeesus-filmi ja voimakas rukous pohjustavat tapahtumaa. Lähes viikon kestäviin kokoussarjoihin saapuu kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Imaamien opettajana

Erityisen merkittävänä Salmiset pitävät Pohjois-Ugandassa olevaa Yumben kaupunkia, joka on 98-prosenttisesti muslimien asuttama. Reilu vuosi sitten evankelioimisaktion yhteyteen kytketty jalkapalloturnaus avasi ovet kaupunkiin. Yumbea hallitsevat muslimijohtajat, imaamit, pyysivät Ilkka Salmista opettamaan heille Raamattua.

Salminen on opettanut imaameja nyt kolme kertaa. Muslimeille annettava opetus on luonteeltaan erilaista kuin kirkoissa.

– Opetuksessa käymme läpi esimerkiksi sitä, kuka Jeesus on, mitä kolminaisuus merkitsee ja onko Raamattu luotettava, Salminen kuvailee.

Yumbaan suuntautuvaa työtä on tehty toistaiseksi pääkaupunki Kampalasta käsin. Alueelle on tarkoitus perustaa pian ensimmäinen helluntaiseurakunta.

Seurakunnat tarvitsevat tukea

Tärkeä osa Salmisten työtä oli vahvistaa Ugandan jo olemassa olevia seurakuntia ja kehittää niiden toimintaa käytännössä.

Itäafrikkalaiset seurakunnat ovat tunnetusti lämminhenkisiä ja äänekkäitä, ja ne kokoavat hyvin seurakuntalaisia pitkiin ja riehakkaisiin jumalanpalveluksiin.

Kääntöpuolena on rakenteiden heikkous ja myös kristittyjen koulutus, joka on jatkuva haaste. Afrikkalaiseen tapaan seurakuntien työ ei ole kovin pitkäjänteistä, ihmiset elävät hetkessä.

Ilkka Salmisen mielestä afrikkalaiset tarvitsisivat myös puhdasta lähetyshenkisyyttä.

– Muiden kuin oman heimon parissa työskentely tuntuu olevan monelle hyvin vaikeaa.

Leena Salmisen työkenttänä oli lapsityö. Ugandalaisseurakunnissa opeteltiin muun muassa käyttämään näytelmiä raamatunopetuksen työvälineenä. Toinen hänen tehtävistään oli luoda Fida Internationalin kummilapsityön tiedonhallintajärjestelmä ja opettaa paikallisia työntekijöitä käyttämään sitä.

Kummilapsityötä Salmiset pitävät ensiarvoisen tärkeänä. Apu menee suoraan perille ja koskettaa yhteiskunnan ydintä, lasta ja hänen perhettään.

Loka-marraskuussa Salmiset kiertävät Suomessa Pertti Söderlundin ja Peter Franzin kanssa. Kahden viikon kiertue käsittää pääkaupunkiseudun lisäksi seurakuntia ympäri maata.

Tarkoituksena on valaista suomalaisten lähetystyön ystävien mieliin Pohjois-Ugandan tilannetta.

Puuroa ruudun äärellä

Isovanhempien ikävä kohdistui kotimaassa kasvaviin lapsenlapsiin. Nykyaika on kuitenkin suonut ikävään teknistä helpotusta: Skype-kuvapuhelut tuovat kullanmurut yllättävän lähelle.

Kuvaruudun ääressä on syöty yhdessä puuroa ja ukki on tehnyt taikatemppuja.

– Suomen-lomilla lastenlapset eivät ole vierastaneet meitä, Leena Salminen iloitsee.

Ikävä on vihlaissut kovimmin vaaratilanteissa, joihin afrikkalaisessa liikenteessä joutuu tämän tästä. Kuolemakin on liipannut läheltä pariin otteeseen.

– Silloin miettii, miltä lapsista ja lapsenlapsista tuntuisi, jos mummi ja ukki kuolisivat tänne Afrikkaan.

Lähetti ehtii muutamassa vuodessa kotiutua kohdemaahan. Suomi ei ole enää itsestään selvä ykköskotimaa.

Ugandalaisetkaan eivät tuntuneet täysin ymmärtävän, miksi pidetty ja hyvävoimainen pariskunta oli lähdössä. Ja eläke, mikä se sellainen edes on.

Ugandasta lähteminen teki henkisesti tiukkaa Salmisillekin, työtä kun olisi vielä vaikka kuinka paljon. Jatkossa tultaisiin käymään lyhyemmille jaksoille, mutta samanlaista työ ei enää olisi.

Loppukesästä, lähtöä edeltävänä viikkona Leena Salmisen käteen sattui Kampalassa Vantaankodin tuttu avain ja avaimenperä. Silloin sydämessä läikähti lämpimästi.

– Kyllä me ollaan nyt lähdössä kotiin, Salminen totesi mielessään.

Ilkka Salmisen ja Peter Franzin kiertue seurakunnissa lokakuun viimeisellä ja marraskuun ensimmäisellä viikolla.


Anssi Tiittanen


42/2016

UutisetKeskeneräinen työ kaihertaa lähettien mieltä. Pohjois-Ugandassa avautui viimeisinä vuosina uusi ja hedelmällinen kenttä.
PääkirjoitusAjassamme viljellään paljon termejä riski, riskinhallinta ja riskipääoma. Muuttuvassa maailmassa, jossa riskejä kartoitetaan, ei mikään tunnu olevan varmaa. Yhteiskunnallisessa elämässä sekä muutoksee...
Miten onSyyspäivillä keskusteltiin naisten asemasta helluntaiherätyksessä monipuolisesti. Keskusteluista noussut toivomus oli, että seurakunnat voisivat jatkossa olla entistä ehyemmin miesten ja naisten yhtei...
UutisetVuoropuhelu katolilaisten ja ortodoksien kanssa palvelisi Jumalan valtakunnan asiaa, moni suomalainen helluntaipastori uskoo.
UutisetSeurakuntien Yhteyspäivät järjestettiin syys-lokakuun vaihteessa Lapinlahdella jo kahdennentoista kerran. Päivien teemana oli tällä kertaa ”Lasten kaltaiseksi tuleminen”. Aihetta käsiteltiin laajasti...
UutisetHyvä Sanoma ry:n Vammaispalvelu etsii kuulovammaisten työstä kiinnostuneita henkilöitä suunnittelemaan alueellista ja valtakunnallista toimintaa. Kuulovammatyön ryhmä aikoo vaikuttaa esimerkiksi seura...
UutisetKuopion helluntaiseurakunta isännöi Suomen Ekumeenisen Neuvoston tämänvuotista syysseminaaria.
UutisetTapahtuma yhdisti seurakuntalaisia. Osallistujien positiivinen palaute rohkaisi talkoolaisia.
UutisetSuomen Ekumeenisen Neuvoston varhaiskasvatusseminaarissa puhuneen lehtori Sylvia Tastin mukaan ”on illuusio, että lasta voitaisiin kasvattaa jonkinlaisessa tyhjiössä”.

– Lapsi on aina liittynee...
UutisetFidan lähetit seuraavat näköalapaikalta, kun Etiopian hallinto huojuu ja joukoittain muslimeja pelastuu.
UutisetTM Anna Sofia Salosen tuore väitöstutkimus avaa ruoka-apuun liittyviä jännitteitä. Salonen tutki uskonnollisten yhteisöjen tarjoamaa ruoka-apua vastaanottajien näkökulmasta. Hän seurasi tutkimustaan v...
UutisetKirkko on uudistanut Liity kirkkoon -verkkopalvelunsa. Käyttäjä voi nyt tunnistautua pankkitunnuksien avulla, jolloin valtaosa tarvittavista liittyjän tiedosta saadaan suoraan väestötietojärjestelmäst...
UutisetSyyrialaisen Aleppon kaupungin kokema väkivalta ja pommitukset eivät poista sikäläisten ihmisten tarvetta kuulla Jeesuksesta. Paikalliset uskovat ovatkin jatkaneet levottomuuksien keskellä evankelioin...
UutisetRanskan hallituksen ministeri Laurence Rossignol esitteli pari viikkoa sitten suunnitelman, jolla maa alkaa rajoittaa abortinvastaisia internetsivuja. Päämääränä on lakkauttaa ”sivustot, joiden tavoit...
UutisetJoukko Yhdysvaltain uskonnollisia johtajia on pyytänyt presidentti Obamaa ja maan korkeinta johtoa hylkäämään kansalaisoikeusvaltuuskunnan tuoreen raportin näkemyksen, jonka mukaan uskonnolliset järje...
UutisetMiksi alle 40-vuotiaat eivät rakenna samanlaisia seurakuntia kuin heidän vanhempansa? kysyy Karl Vaters Christianity Todayn blogissaan.

Pääsyy on hänestä selkeä: toisin kuin suuret ikäluokat, X...
KolumniLokakuussa alkaa reformaation merkkivuosi, jonka viettämiseen meillä on kansakuntanakin aihetta. Uskonpuhdistuksen seurauksena saimme aapisen ja lukutaidon; aiheuttipa reformaatiosta vauhtia saanut ka...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideSaanen tehdä korjausliikkeen musiikista käytävään keskusteluun. Minusta inttämisen ytimessä ei ole musiikkityyli tai -maku. Kritiikin pointit ovat tässä: volyymi, mantramaisuus ja yhteislaulun kaventu...
MielipideOlin ollut 1980-luvun alkupuolella herätyksessä jo useamman vuoden ja hengelliset asiat kiinnostivat. Olin käynyt evankelis-luterilaisen seurakunnan tilaisuuksissa, mutta en saanut vastausta siihen, m...
MielipideHelluntailiikkeessä ja Ristin Voiton mielipidepalstalla on käyty keskustelua naisten osallistumisesta seurakuntien johtoon. Keskustelu on sisältänyt erinomaisia huomioita puolin ja toisin ja toivottav...
MuutVaikuttavassa johtajuudessa olennaista ei ole muodollinen asema vaan vuorovaikutussuhde ja seuraajien saaminen.
ArtikkelitJo vuodesta 2004 valmisteilla ollut kansainvälinen dialogi luterilaisten ja helluntailaisten välillä pyörähti käyntiin syyskuussa Filippiineillä pidetyllä ensimmäisellä viikon mittaisella kokoontumise...
MuutEvankelioivan yhtyeen äänitteet kuluivat helluntaiväen kasettisoittimissa 1970-luvulta lähtien.
PakinaMinulla ei ole hallussani kovin monia perinteisiä aikuisuuden merkkejä. Olen naimisissa, mutta lapsia ei ole. On vakityö muttei asuntolainaa, autoa tai edes ajokorttia. Koira on sentään puoliksi kulta...
MuutUskonpuhdistus tuli 1500-luvulla tarpeeseen ja sille on katolisessa kirkossa tarvetta edelleen, suomalainen katolinen aktiivi sanoo.
MuutPorvoolainen Olavi Hakola on tehnyt mittavan työuran sähköjärjestelmiä ja -tarvikkeita valmistavan Enston myyntipäällikkönä mutta myös helluntaiseurakunnan monitoimimiehenä ja Jumalan valtakunnan laaj...
MuutKun vankeinhoidon ylijohtaja K. J. Lång kutsui Kyösti Erkinkorven vuonna 1982 neuvottelemaan kanssaan vankien parissa tehtävästä hengellisestä työstä, ei kumpikaan voinut arvata, kuinka jännittävä ja...
PikavisiittiTapio Luoma-aho on Suomalainen usko 2017 -juhlavuosikoordinaattori Suomen Evankelisella Allianssilla. Hän asuu tätä nykyä Helsingissä.

Kun kaipaan piristystä, menen kahvilaan, juon kupin hyvää...
MuutPekka Mäkipää muistuttaa Kylväjän (10/16) pääkirjoituksessa, että lähetyskäskyyn liittyy lupaus Jumalan avusta ja läsnäolosta.

Lähetyskäsky on enemmän ahdistanut kuin rohkaissut minua – miten n...
MuistollePastori ja ruotsinsuomalaisten sisälähetyssihteeri Heimo Aalto kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Jönköpingissä Ruotsissa 9. lokakuuta.

Isäni Heimo Aallon kohtalona oli Ruotsi, josta tuli hänen...
MuutJumala, luonto ja perhe olivat kirjailijan elämän peruspilarit.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja