Kysely: Tarvetta keskusteluille vanhojen kirkkojen kanssa

Helsingissä toimivan Studium Catholicum -keskuksen ekumeenisiin aamuhartauksiin osallistuu myös vapaakristillisten yhteisöjen jäseniä. Dominikaanisen sääntökunnan ylläpitämä kultturikeskus sai Suomen Ekumeenisen Neuvoston vuoden 2016 Ekumeeninen teko -tunnustuspalkinnon. Kuva: Sirpa-Maija Vuorinen
Helsingissä toimivan Studium Catholicum -keskuksen ekumeenisiin aamuhartauksiin osallistuu myös vapaakristillisten yhteisöjen jäseniä. Dominikaanisen sääntökunnan ylläpitämä kultturikeskus sai Suomen Ekumeenisen Neuvoston vuoden 2016 Ekumeeninen teko -tunnustuspalkinnon. Kuva: Sirpa-Maija Vuorinen
Suomen helluntailiikkeen olisi hyvä pyrkiä keskinäiseen tutustumiseen tähtääviin keskusteluihin sekä katolisen että ortodoksisen kirkon kanssa.

Näin totesi selvä enemmistö Ristin Voiton pastorikyselyyn vastanneista seurakuntien johtavista pastoreista ja yhteyshenkilöistä.

– Olisi hyvä löytää yhtäläisyydet ja alueet, joissa voimme olla toistemme tukena. Välillä oltuani katolilaisten kanssa tekemisissä, jää tuntu, että olemme joissain kysymyksissä lähempänä heitä kuin luterilaisia. Myös vanhoissa kirkkokunnissa on hyvin pitkälle luotaavaa teologiaa ja ajattelua, eräs keskusteluihin myönteisesti suhtautuva vastaaja totesi.

Euroopassa ainakin Ruotsin ja Hollannin helluntailiikkeet ovat käyneet katolisen kirkon kanssa dialogia hyvin samaan tapaan kuin Suomen helluntaiherätys on keskustellut maamme luterilaisen kirkon kanssa.

Sähköpostitse tehtyyn kyselyyn vastasi 36 henkilöä. Heistä 22 (61 prosenttia) kannatti keskusteluja sekä katolilaisten että ortodoksien kanssa, yksi vastaaja vain ortodoksien kanssa ja 12 ei pitänyt keskustelujen käymistä mielekkäänä kummankaan kanssa.

Vastanneiden määrä on niin pieni, ettei vastauksista voi tehdä yleistyksiä kaikkien helluntaipastoreiden kannoista.

Turvallista vuoropuhelua

Useimmiten vastaajat perustelivat keskustelujen tarpeellisuutta vastavuoroisen tutustumisen ja oppimisen tarpeella sekä sillä, että Suomessa tarvitaan konservatiivisten kristillisten piirien yhteisrintamaa. Sanoipa joku ekumeenisten keskustelujen vahvistavan omaa uskoakin.

– On aika rakentaa siltoja periaatteistamme ja Raamatun ilmoituksesta tinkimättä, Kuhmalahden helluntaiseurakunnan paimen Seppo Virtanen toteaa.

Nakkilan helluntaiseurakunnan pastori Vesa Leinonen näkee vapaakristityillä ja vanhoilla kirkoilla paljon yhteistä.

– Kun kumpikin osapuoli pitäytyy omaan oppiinsa, voi neuvotteluja käydä aika turvallisesti käsitys- ja kokemuspiirin laajentamiseksi. Vaikka molemmilla vanhoilla kirkoilla on oma traditionsa, jonka sisällön emme katso vastaavan aina Raamatun ohjeistusta, on noissa kirkoissa myös vielä paljon konservatiivista, jopa raamattu-uskollista moraaliopetusta, joka yhdistää. Eikä niissä esiinny liberaalis-kriittistä raamattunäkemystä ollenkaan siinä mittakaavassa kuin luterilaisessa kirkossa.

– Kannatan kristittyjen laajaa yhteistä rintamaa tässä jälkikristillisessä Euroopassa, vaikka moni näkeekin kyseiset kirkot luopumuksen ääriesimerkkeinä.

Kriittisesti keskusteluihin suhtautuvat perustelivat kantaansa keskustelujen tarpeettomuudella

– ”herätysliikkeellä on tärkeämpääkin tekemistä” – ja varovaisuudella: katolinen ja ortodoksinen kirkko ovat joissakin opinkohdissa kaukana Raamatun totuuksista.

– En näe keskusteluista mitään hyötyä. Totuuden julistaminen kaventuisi, ja isojen tavoite on lopulta sulauttaa pienemmät itseensä, pastori Esa Vainionpää Jurvan helluntaiseurakunnasta arvioi.

”Paikallistasolla dialogia käydään jo”

Suomen Helluntaikirkon johtaja Usko Katto pitää kyselyn tuloksia mielenkiintoisina. Hänen mukaansa keskusteleminen on aina paikallaan.

– Ei ole hengellistä ajatella, että ei halua kohdata eri tavalla ajattelevia, kun kyse on kuitenkin kristityistä. Vuoropuhelu on aina hyvää, ja ekumenia on mielestäni terveen ja kypsän kristillisyyden merkki: että emme yhteisönä lahkoudu vaan olemme läpinäkyviä toisille kristityille.

– Paikallisesti liikkeiden välillä on jo yhteyksiä, ja voikin sanoa, että dialogia toteutetaan jo paikallistasolla. Miksi se ei siis valtakunnallisestikin olisi mahdollista?

Katto ei näe tällaisissa keskusteluissa vaaroja.

– Eikö meillä ole niin vahva opillinen identiteetti, että voimme keskustella rohkeasti. Luulen, että vanhoissa kirkoissa pelätään meitä enemmän kuin me pelkäämme heitä.

Katon mukaan epävirallisia tunnusteluja dialogin aloittamisesta on ortodoksisen kirkon puolelta tehtykin, mutta toistaiseksi asia ei ole edennyt.

Kun Ristin Voitto vuonna 2015 kysyi katolisen kirkon piispalta Teemu Sipolta ja ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leolta vapaakirkkojen ja vanhojen kirkkojen välisten kansallisten keskustelujen tarpeesta, molemmat suhtautuivat ajatukseen myönteisesti.

– Kyllä, se olisi mielenkiintoista. Jo yhteydenotto ja keskustelumahdollisuuksien tunnusteleminen voisi olla positiivinen asia, piispa Teemu Sippo sanoi tuolloin.

– Tarvetta keskusteluille voi olla. Emme sulje siltä ovia. Dialogilla dialogin vuoksi ei kuitenkaan ole merkitystä: kanssakäymisessä pitää olla aito, rehellinen henki, arkkipiispa Leo puolestaan totesi.

Kansainvälisesti helluntailaiset ovat käyneet kahdenvälisiä oppikeskusteluja roomalaiskatolisen kirkon kanssa vuodesta 1972, ja viime vuosina on valmisteltu keskustelujen aloittamista ortodoksien kanssa.

Päämääränä kaikissa helluntailaisten käymissä dialogeissa on ollut oppia tuntemaan toista osapuolta paremmin sekä edistää keskinäistä kunnioitusta ja vuorovaikutusta.


Heikki Salmela


42/2016

UutisetKeskeneräinen työ kaihertaa lähettien mieltä. Pohjois-Ugandassa avautui viimeisinä vuosina uusi ja hedelmällinen kenttä.
PääkirjoitusAjassamme viljellään paljon termejä riski, riskinhallinta ja riskipääoma. Muuttuvassa maailmassa, jossa riskejä kartoitetaan, ei mikään tunnu olevan varmaa. Yhteiskunnallisessa elämässä sekä muutoksee...
Miten onSyyspäivillä keskusteltiin naisten asemasta helluntaiherätyksessä monipuolisesti. Keskusteluista noussut toivomus oli, että seurakunnat voisivat jatkossa olla entistä ehyemmin miesten ja naisten yhtei...
UutisetVuoropuhelu katolilaisten ja ortodoksien kanssa palvelisi Jumalan valtakunnan asiaa, moni suomalainen helluntaipastori uskoo.
UutisetSeurakuntien Yhteyspäivät järjestettiin syys-lokakuun vaihteessa Lapinlahdella jo kahdennentoista kerran. Päivien teemana oli tällä kertaa ”Lasten kaltaiseksi tuleminen”. Aihetta käsiteltiin laajasti...
UutisetHyvä Sanoma ry:n Vammaispalvelu etsii kuulovammaisten työstä kiinnostuneita henkilöitä suunnittelemaan alueellista ja valtakunnallista toimintaa. Kuulovammatyön ryhmä aikoo vaikuttaa esimerkiksi seura...
UutisetKuopion helluntaiseurakunta isännöi Suomen Ekumeenisen Neuvoston tämänvuotista syysseminaaria.
UutisetTapahtuma yhdisti seurakuntalaisia. Osallistujien positiivinen palaute rohkaisi talkoolaisia.
UutisetSuomen Ekumeenisen Neuvoston varhaiskasvatusseminaarissa puhuneen lehtori Sylvia Tastin mukaan ”on illuusio, että lasta voitaisiin kasvattaa jonkinlaisessa tyhjiössä”.

– Lapsi on aina liittynee...
UutisetFidan lähetit seuraavat näköalapaikalta, kun Etiopian hallinto huojuu ja joukoittain muslimeja pelastuu.
UutisetTM Anna Sofia Salosen tuore väitöstutkimus avaa ruoka-apuun liittyviä jännitteitä. Salonen tutki uskonnollisten yhteisöjen tarjoamaa ruoka-apua vastaanottajien näkökulmasta. Hän seurasi tutkimustaan v...
UutisetKirkko on uudistanut Liity kirkkoon -verkkopalvelunsa. Käyttäjä voi nyt tunnistautua pankkitunnuksien avulla, jolloin valtaosa tarvittavista liittyjän tiedosta saadaan suoraan väestötietojärjestelmäst...
UutisetSyyrialaisen Aleppon kaupungin kokema väkivalta ja pommitukset eivät poista sikäläisten ihmisten tarvetta kuulla Jeesuksesta. Paikalliset uskovat ovatkin jatkaneet levottomuuksien keskellä evankelioin...
UutisetRanskan hallituksen ministeri Laurence Rossignol esitteli pari viikkoa sitten suunnitelman, jolla maa alkaa rajoittaa abortinvastaisia internetsivuja. Päämääränä on lakkauttaa ”sivustot, joiden tavoit...
UutisetJoukko Yhdysvaltain uskonnollisia johtajia on pyytänyt presidentti Obamaa ja maan korkeinta johtoa hylkäämään kansalaisoikeusvaltuuskunnan tuoreen raportin näkemyksen, jonka mukaan uskonnolliset järje...
UutisetMiksi alle 40-vuotiaat eivät rakenna samanlaisia seurakuntia kuin heidän vanhempansa? kysyy Karl Vaters Christianity Todayn blogissaan.

Pääsyy on hänestä selkeä: toisin kuin suuret ikäluokat, X...
KolumniLokakuussa alkaa reformaation merkkivuosi, jonka viettämiseen meillä on kansakuntanakin aihetta. Uskonpuhdistuksen seurauksena saimme aapisen ja lukutaidon; aiheuttipa reformaatiosta vauhtia saanut ka...
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
MielipideSaanen tehdä korjausliikkeen musiikista käytävään keskusteluun. Minusta inttämisen ytimessä ei ole musiikkityyli tai -maku. Kritiikin pointit ovat tässä: volyymi, mantramaisuus ja yhteislaulun kaventu...
MielipideOlin ollut 1980-luvun alkupuolella herätyksessä jo useamman vuoden ja hengelliset asiat kiinnostivat. Olin käynyt evankelis-luterilaisen seurakunnan tilaisuuksissa, mutta en saanut vastausta siihen, m...
MielipideHelluntailiikkeessä ja Ristin Voiton mielipidepalstalla on käyty keskustelua naisten osallistumisesta seurakuntien johtoon. Keskustelu on sisältänyt erinomaisia huomioita puolin ja toisin ja toivottav...
MuutVaikuttavassa johtajuudessa olennaista ei ole muodollinen asema vaan vuorovaikutussuhde ja seuraajien saaminen.
ArtikkelitJo vuodesta 2004 valmisteilla ollut kansainvälinen dialogi luterilaisten ja helluntailaisten välillä pyörähti käyntiin syyskuussa Filippiineillä pidetyllä ensimmäisellä viikon mittaisella kokoontumise...
MuutEvankelioivan yhtyeen äänitteet kuluivat helluntaiväen kasettisoittimissa 1970-luvulta lähtien.
PakinaMinulla ei ole hallussani kovin monia perinteisiä aikuisuuden merkkejä. Olen naimisissa, mutta lapsia ei ole. On vakityö muttei asuntolainaa, autoa tai edes ajokorttia. Koira on sentään puoliksi kulta...
MuutUskonpuhdistus tuli 1500-luvulla tarpeeseen ja sille on katolisessa kirkossa tarvetta edelleen, suomalainen katolinen aktiivi sanoo.
MuutPorvoolainen Olavi Hakola on tehnyt mittavan työuran sähköjärjestelmiä ja -tarvikkeita valmistavan Enston myyntipäällikkönä mutta myös helluntaiseurakunnan monitoimimiehenä ja Jumalan valtakunnan laaj...
MuutKun vankeinhoidon ylijohtaja K. J. Lång kutsui Kyösti Erkinkorven vuonna 1982 neuvottelemaan kanssaan vankien parissa tehtävästä hengellisestä työstä, ei kumpikaan voinut arvata, kuinka jännittävä ja...
PikavisiittiTapio Luoma-aho on Suomalainen usko 2017 -juhlavuosikoordinaattori Suomen Evankelisella Allianssilla. Hän asuu tätä nykyä Helsingissä.

Kun kaipaan piristystä, menen kahvilaan, juon kupin hyvää...
MuutPekka Mäkipää muistuttaa Kylväjän (10/16) pääkirjoituksessa, että lähetyskäskyyn liittyy lupaus Jumalan avusta ja läsnäolosta.

Lähetyskäsky on enemmän ahdistanut kuin rohkaissut minua – miten n...
MuistollePastori ja ruotsinsuomalaisten sisälähetyssihteeri Heimo Aalto kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Jönköpingissä Ruotsissa 9. lokakuuta.

Isäni Heimo Aallon kohtalona oli Ruotsi, josta tuli hänen...
MuutJumala, luonto ja perhe olivat kirjailijan elämän peruspilarit.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja