Rukousvaellus kasvoi ympärivuotiseksi teatterikyläksi

Ihmeellinen ilo -jouluvaelluksessa kurkistetaan Marian ja Joosefin kokemusmaailmaan. Raamattukylän näytelmissä pyritään tuomaan esille Jumalan valittujen inhimillisyys: heidän epäilyksensä, pelkonsa, ilonsa ja surunsa. Kuva: Teemu Vestovuo
Ihmeellinen ilo -jouluvaelluksessa kurkistetaan Marian ja Joosefin kokemusmaailmaan. Raamattukylän näytelmissä pyritään tuomaan esille Jumalan valittujen inhimillisyys: heidän epäilyksensä, pelkonsa, ilonsa ja surunsa. Kuva: Teemu Vestovuo
"Tämä oli kokonaisvaltainen kokemus: kaikki aistit oli huomioitu. Elävä musiikki ja kulissit, erityisesti aito talliympäristö aaseineen ja vauvoineen, tekivät vaikutuksen.

Näin kuvailevat espoolaiset Kaisa ja Antti Broman Vivamon Raamattukylän Ihmeellinen ilo -jouluvaellusta. Niin ikään Espoosta paikalle matkannut Vakkilaisen perhe kiittelee monipuolista toteutusta. 8-vuotiaan Matiaksen ja 5-vuotiaan Annan on vaikea arvioida vaellusnäytelmää, koska heidän mielestään siinä oli kivaa ”kaikki”.

– Oli ihana tuoda lapset kaiken joulupukkikrääsän keskeltä joulun sanoman äärelle, äiti  Elina Vakkilainen sanoo.

Palautteen perusteella Lohjalla sijaitsevan Raamattukylän ”äidin” ja näytelmien käsikirjoittajan Anna-Mari Kaskisen tavoite on toteutunut. Luovat keinot auttavat katsojia raamatunkertomusten oppimisessa ja niiden sanoman sisäistämisessä.

– Suomalaiset eivät enää tutustu raamatunkertomuksiin koulussa yhtä laajasti kuin vaikkapa minun lapsuudessani. Haluamme esittää keskeiset kertomukset siten, että katsoja pystyy peilaamaan niihin omaa elämäänsä.

Taivaallinen sotajoukko ilmestyi paimenille tanssien. - Tanssin avulla voidaan ilmaista asioita, joita olisi vaikea kuvata sanoin, käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen kertoo.
Taivaallinen sotajoukko ilmestyi paimenille tanssien. - Tanssin avulla voidaan ilmaista asioita, joita olisi vaikea kuvata sanoin, käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen kertoo.

Loistavat puitteet

Ajatus raamatunkertomuksiin pohjautuvista näytelmistä sai alkunsa 23 vuotta sitten, kun Kaskisen perhe muutti Pekka-isän toiminnanjohtajan työn perässä Kansan Raamattuseuran toimintakeskukseen Vivamoon. Runoilijana ja kirjailijana tunnettu Anna-Mari Kaskinen alkoi toteuttaa keskuksessa Mukulamessuja ja perhepäiviä, joissa pyrittiin antamaan virikkeitä kaikille aisteille.

– Lapsille ovat tärkeitä sellaisetkin yksityiskohdat, joita aikuiset eivät välttämättä huomaa, hän perustelee.

Pian Vivamoon asetuttuaan Kaskinen huomasi, että 26 hehtaarin alue peltoineen, niittyineen ja järvineen oli kuin luotu elämykselliselle toiminnalle.

– Esimerkiksi Mukulamessun yhteydessä pidetyllä rukousvaelluksella oli helppoa eläytyä paimenpsalmiin menemällä vihreille niityille ja virvoittavien vesien äärelle.

– Alueella on myös pieni navetta, johon aloimme laittaa pääsiäisja jouluasetelmia.

Kaskinen alkoi katsella koko paikkaa ikään kuin näytelmän kulissina. Metsäisestä niemestä saisi ”pimeän laakson”, ja ”Gennesaretinjärvikin” olisi aivan käden ulottuvilla.

– Ajatus näytelmien järjestämisestä tuntui kuitenkin vielä silloin niin suureelliselta, etten uskaltanut ottaa asiaa puheeksi.

Uutta ja Vanhaa testamenttia

Vuonna 2001 Pekka Kaskinen jäi vuorotteluvapaalle ja perhe muutti Australiaan. Vivamon johtajaksi tuli Kalevi Rautjoki.

– Kalevi kirjoitti minulle Australiaan ja kertoi ihmeellisestä kokemuksestaan: Hiljaisessa niemessä ollessaan hän oli nähnyt sielunsa silmillä tanssijoita esittämässä Raamatun kertomuksia, Anna-Mari Kaskinen kertoo.

Vanha unelma heräsi henkiin. Kun Kaskiset palasivat Suomeen, he päättivät kysyä yhdessä Rautjoen kanssa Kansan Raamattuseuran hallitukselta lupaa Raamattukylän perustamiselle.

Lupa tuli, ja kesällä 2005 esitettiin ensimmäinen näytelmä. Nyt Raamattukylä on ollut pystyssä kaksitoista kautta, ja siellä toteutettua viittätoista näytelmää on käynyt katsomassa lähes 110 000 vierasta.

Esityskausia on kolme. Joulu- ja pääsiäisvaellukset säilyvät vuodesta toiseen kutakuinkin samoina, mutta kesäkaudeksi Anna-Mari Kaskinen kirjoittaa yleensä uuden näytelmän. Hän  pyrkii ottamaan aiheita tasaisesti sekä Vanhasta että Uudesta testamentista, jotta Raamatun kokonaisilmoitus säilyisi selkeänä.

– Ensi kesänä on taas Uuden testamentin vuoro. Paavalin salaisuus -näytelmä liittyy reformaation merkkivuoteen.

Vastuu kasvattaa

Pari vuotta sitten Raamattukylä sai Vaikuttava matkailuelämys -matkailupalkinnon. Kaskinen näkee kylän menestyksen Jumalan siunauksena, johon on tarvittu lukematon määrä ihmisiä: musiikin säveltäjiä ja sovittajia, näyttelijöitä, tanssijoita, muusikoita, puvustajia, lavastajia, tekniikan taitajia, koreografian tekijöitä, eläinten hoitajia sekä työtä tukevia kummeja. Hän kertoo, että vuosien varrella on löytynyt juuri oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin.

Yksi heistä on Panu Haavisto, joka toimii Raamattukylän palkattuna koordinaattorina. Haaviston ura alkoi vuonna 2011 vapaaehtoisena näyttelijänä pienessä sivuroolissa. Nykyisin häntä voi nähdä monissa päärooleissa, kuten jouluvaelluksen Joosefina ja Ihmisen Poika -pääsiäisnäytelmän Jeesuksena.

– Otamme aina uuden ihmisen ensin pienempään rooliin, jossa tutustumme häneen. Panu on hyvä esimerkki siitä, kuinka matkan varrella näyttelijät kehittyvät: ilmaisu ja lauluääni vahvistuvat ja rohkeutta tulee koko ajan lisää, Kaskinen sanoo.

– Kun ihmiselle annetaan vastuuta, kasvu on valtavaa. Muutamassa viikossakin voi löytää itsestään aivan uutta, Haavisto täydentää.

Toinen kokoaikainen työntekijä on ohjaaja Matias Nyman, mutta muutoin näytelmät toteutetaan vapaaehtoisvoimin.

– Vapaaehtoislistalla on yli 300 henkilöä eri puolelta Suomea. Ydinporukka vaihtelee hieman, mutta on esimerkiksi monia perheitä, jotka ovat olleet sitoutuneesti mukana vuosien ajan, Panu Haavisto kertoo.

Yhteys rohkaisee

Jouluvaelluksen harjoituskausi alkaa yleensä noin kuukautta ennen esityksiä, mutta uusien näytelmien sisäänajo täytyy aloittaa aiemmin. Silloin tällöin harjoitusviikonloppuihin kutsutaan teologian asiantuntijoita avaamaan näyttelijöille raamatunkertomusten tai niiden henkilöiden taustoja.

Vuosien aikana Raamattukylän tekijäporukasta on muodostunut hengellinen yhteisö, jossa vapaaehtoiset vastasyntyneestä kahdeksankymppisiin jakavat toisilleen rohkaisua ja Jumalan tuntemista.

– Näen eri sukupolvet tosi suurena rikkautena. Nykyään enää harvassa paikassa tehdään asioita yhdessä eri-ikäisinä, Panu Haavisto huomauttaa.

Vivamon Raamattukylä onkin monella tavalla ainutlaatuinen kristittyjen palvelupaikka ja teatteriyhteisö.

– Tiettävästi aivan tällaista ei löydy muualta maailmasta. Tosin tänä jouluna meillä oli ilo saada mukaan namibialainen pastori, jolla on näkynä perustaa Raamattukylä myös Namibiaan, Haavisto kertoo.


Elina Rautio


51-52/2016

UutisetLogomon joulujuhlassa aatonaattona työttömät ja vähävaraiset saavat arvokkaan kohtelun.
UutisetErityisesti viisumeja koskevat muutokset kiinnostivat idäntyön ystäviä Tampereella.
ArtikkelitLutherin toivorikkaassa virressä soivat elämän tunnot kaikkine sävyineen.
MuutSaarijärveläinen Juha-Pekka Paananen otti viime vuoden parhaan luontokuvan.
MuutVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
UutisetMatkailijan lauluillat loivat kirkkoihin juhlatunnelmaa Suomen itsenäisyyspäiväviikolla.
MuutJumalalla on jättikokoinen antajan sydän. Hänen kosketuksessaan ihmiskuntaan on historian alusta asti ollut vahva ja kestävä antamisen leima.
MuutMenneen syksyn olen ollut sapattivapaalla. Se on ollut elämäni mukavimpia ajanjaksoja.

Kun kesällä irtauduin viimeisimmästä työpaikastani, koin jättäväni sinne kaikki sisäiset voimavarani...
ArtikkelitKiitollisuuden ilmauksena suomen kielessä käytetään sanaa kiitos. Perinteisesti tätä sanaa on kansamme parissa käytetty harvakseen, koska on pelätty sen ylpeäksi tekevää vaikutusta. Virheiden löytämis...
MuutUskon askelissa -teoksen ovat yhteistyössä julkaisseet Tampereen Rukoushuoneyhdistys Saalem ry ja Aikamedia. Ulkoasu on silmää miellyttävä, mutta kirja on yllättävän ohut siihen nähden, että Sirpa Tör...
UutisetMaria ja Henri Vanonen uskovat, että yhä useampi kuluttaja ostaa mieluummin yhden laadukkaan ja ekologisen villapipon kuin kolme halvalla tehtyä akryylipäähinettä.
MuutJoulun seimiasetelmissa eläimillä on keskeinen rooli. Paavalin mukaan koko luomakunta odottaa vapautumista turmeluksen orjuudesta (Room. 8:19–22), ja Vanhan testamentin eskatologisissa kuvauksissa...
Pääkirjoitus”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon.”


Näin profe...
Miten onRistin Voitto teki viimeksi suuremman lehtiuudistuksen juhlavuonna 2012. Sen jälkeen lehden taittoon ja sisältörakenteeseen on tehty vain pieniä muutoksia. Nyt lehteen on taas luvassa uudis...
Kolumni”Äiti nukkui pois juuri joulun alla. Eihän se yllätys ollut, mutta tätä ikävän määrää en osannut aavistaa. Avaan radion ja kuuntelen joulurauhan julistuksen. Taas kaikki kauniit muistot… Tuntuu kui...
UutisetVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
MielipideMaamme hallituksen ja viranomaisten harjoittamaan pakolaispolitiikkaan, niin sanottuun ”paperittomien” asemaan, ja aiheista viime aikoina käytyyn yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyen hal...
MielipideRistin Voitossa (RV 48) uutisoitiin saksalaiskirkon päätöksestä, jonka mukaan juutalaisia ei tule käännyttää kristinuskoon. Saksan evankelinen kirkko, Evangelishe Kirche in Deutschland eli...
MielipideLuin Ristin Voitto -lehdestä, että luterilaiset ja helluntailaiset aikovat pyytää anteeksi toisiltaan sanomisiaan, ja sitä, mitä pahaa ovat toisistaan puhuneet (RV 47).


Mitä on an...
MuutEsa Pikkumäki, Tuulinen maa.
Väyläkirjat 2016, 316 sivua.

Rovaniemeläisen pastori Esa Pikkumäen esikoiskirja Tuulinen maa on syksyn yllättäjä hengellisen kirjallisuuden rintamalla. Kyseessä...
MielipideVuosia sitten huomasin ilokseni puhujapaikalta, että eräs tuttava istui seurakuntamme tilaisuudessa. Hän ei kuulunut omaan seurakuntaani, enkä muistanut häntä myöskään aikaisemmin nähneeni r...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuutExodus-kvartetilta on totuttu kuulemaan hyvää stemmalaulua, eikä tämä uusi maxisingle tuota kuulijalle pettymystä. Vuosien yhteistyö kuuluu myös sovituksissa ja bändin soitossa. Exodus-kvartetin muodo...
UutisetHuippuoppilas karkasi ensin koulusta, koska ei halunnut opiskella vammaisten kanssa.
ArtikkelitItämaan tietäjät lahjoineen kelpaavat esikuviksi kristityille.
MuutSuuressa lapsijoukossa laulaminen ja evankeliumin välittäminen oli nykyisille nuorille aikuisille unohtumaton kokemus.
PikavisiittiJorma Kuosmasta on tituleerattu sekä Lohjan kylähulluksi että helluntailiikkeen tunnetuimmaksi joulupukiksi.
UutisetSuomen Metodistikirkko menetti samana päivänä johtajansa sairaudelle ja neljä nuorta ihmistä onnettomuudelle.
MuutYrittäjä Unna Lehtipuu kehottaa miettimään, sijoittaako aikaansa ja rahojaan arvojensa mukaisesti (Sana 49/16).

– Kun lahjoitat rahaa toiselle, aivojesi palkitsemiskeskukset aktivoituvat. Antam...
MuutVaajakoskella Suvannon päiväkeskuksen ovet avautuvat jouluaattona sellaisille, jotka kaipaavat joulun tunnelmaa mutta eivät kykene sitä itselleen järjestämään.
MuutPapualaisen helluntaijohtajan hengelliset isät ja äidit tulivat Pohjoismaista.
UutisetApua on jaettu tarvitseville pian 50 vuotta.
UutisetKaikki saa Herralle laulaa -konsertti taipui toissa sunnuntaina jouluisaksi Oi mikä riemu -kokoontumiseksi, jossa mukana olivat myös muun muassa Pekka Simojoki (kuvassa), Nina Åström, Jaana Pöllänen j...
UutisetKirkkonummen helluntaiseurakunta vihki toissa viikonloppuna käyttöön uudet toimitilat.

Ajatus tiloista eli paikkakunnalla pitkään, aina seurakunnan perustamisesta vuodesta 1989. Seurakunta sai...
UutisetKirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan uskonto ja hengellisyys ovat vähentyneet joulun ajan lastenkirjoissa.

– Toisaalta yllättävän moniin kirjoihin on sisään kirjoitettu toisint...
UutisetEvankelis-luterilaiselle kirkolle maksettava rahoitus yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta ei kasva lähivuosina. Eduskunta päätti asiasta toissa perjantaina. Aiemmin rahoitus oli sidottu indeksiin, m...
UutisetToivakkalainen 34-vuotias perheenisä menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen marraskuun alussa. Häneltä jäi puolison lisäksi viisi pientä lasta.

Helluntaiseurakunnan eläkkeellä oleva työntekijä...
UutisetLegendaarinen raamattuanimaatio Superkirja julkaistiin äsken Japanissa. Sarja innosti heti paikallisia perheitä, uutisoi animaation levityksestä vastaava CBN.

Superkirja esiteltiin festivaaleil...
UutisetKristityt ovat yksi maailman vainotuimpia ryhmiä, muistuttivat vainoja tarkkailevat ryhmät joulukuun alussa.

Esimerkiksi YK:n alainen UNHRC luonnehti, että Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten...
UutisetIhmiset, jotka eivät käy kirkossa, eivät olekaan vihaisia henkilöitä, jotka eivät halua keskustella uskovaisten kanssa, kertoo The Christian Post. Väitteet perustuvat LifeWay Researchin ja Billy Graha...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan