”Luonto riisuu ihmisen suojamuureista”

- Tämä kuva on Sarekin kansallispuistosta Pohjois-Ruotsista vuodelta 2006. Otin sen yöllä todella sinisellä, mystisellä hetkellä. Vaellusreissusta on monta sataa kuvaa, ja tämä on niistä ehdottomasti hienoin.
- Tämä kuva on Sarekin kansallispuistosta Pohjois-Ruotsista vuodelta 2006. Otin sen yöllä todella sinisellä, mystisellä hetkellä. Vaellusreissusta on monta sataa kuvaa, ja tämä on niistä ehdottomasti hienoin.

”Minkähänlaisen haastattelun minusta saat? Juha-Pekka Paananen kysyy ujosti virnistäen, kun istun hänen kanssaan alas.

 

Vuoden luontokuvan ottanut saarijärveläinen ei ole Keski-Suomen puheliain kaveri – ja tuntee itsensä. Hän viihtyy ennemmin erilaisten kameroiden takana kuin valokeilassa. Presidentin kutsu Linnan juhliin oli suuri kunnia mutta myös pienen jännityksen aihe.

 

Tehdään siis niin kuin luontokuvaaja itse ja keskitytään taivaaseen, metsiin, vesiin ja niiden asukkaisiin. Paananen nimittäin sanoo, että luontoon pitää pysähtyä.

 

– Luonnolle pitää antaa aikaa, jotta se voi alkaa näyttää asioita. Kun pysähtyy, luonto alkaa elää ympärillä.

 

Pysähtyminen ei Paanasen tapauksessa välttämättä tarkoita askeettisessa kuvauskojussa erakoituneena vietettyjä viikkoja, niin kuin suurpetokuvaajilla. Hän on kuvannut tähän mennessä esimerkiksi maisemia, lintuja ja majavia – sellaisia kohteita, jotka ovat tulleet vastaan ihan tavallisella vaelluksella Lapissa tai metsäretkellä lähimaisemissa. Vuoden 2016 luontokuvaksi valittu ”Kiiruna maailman laidalla” -kuvakin syntyi, kun Paananen oli vaimonsa Nanjan kanssa patikointireissulla Kilpisjärvellä.

 

– Tilanne tuli ja meni. Otin kuvan kiven takaa eikä minulle tullut sellaista ajatusta, että nyt tuli mahtava kuva. Itse asiassa katsoin kuvaa vasta sitten, kun aloin puolen vuoden päästä käydä kuvia läpi kisaa varten.

 

Ensin piti selvittää, mikä tarkalleen ottaen on kuvassa näkyvä lintu. Vuoden luontokuva -kilpailuun otos kelpasi, koska se on otettu Suomen puolelta, vaikka taustalla näkyvät tunturit kuuluvatkin jo Ruotsille.

 

Paitsi aikaa, luontokuvaukseen vaaditaan kärsivällisyyttä, kokeilunhalua ja innostusta.

 

– Nykyjärjestelmäkameroiden ominaisuudet riittävät hyvien kuvien ottamiseen. Kuvaustekniikan haltuunottamisen jälkeen pitää kokeilla eri kulmia ja kohteita ja mennä luontoon sillä asenteella, että ”mitäs täällä tapahtuu”. Vähitellen sitä alkaa nähdä, mikä on kuvaamisen arvoista, Paananen vinkkaa.

Vuoden luontokuva 2016 -kisan voittanut Kiiruna maailman laidalla, joka on otettu Saana-tunturin maisemissa Kilpisjärvellä Käsivarren Lapissa.
Vuoden luontokuva 2016 -kisan voittanut Kiiruna maailman laidalla, joka on otettu Saana-tunturin maisemissa Kilpisjärvellä Käsivarren Lapissa.
 

Taivas avautuu

Juha-Pekka Paanasella oli esikuvia, joiden perässä hän innostui luonnossa liikkumisesta. Eno ja setä ottivat hänet mukaansa luonto- ja kalastusreissuille. Lappi-innostus alkoi, kun seurakuntaan tuli pastori, joka vei mielellään nuoria pohjoiseen vaeltamaan. Luontoretkeilijät ja varsinkin Lapin-matkaajat tietävät, että se on sellainen hurahdus, joka ”jää päälle”.

 

– Lapissa jo maisema on huikea. Siellä tuntuu, että taivas avautuu aivan eri tavalla kuin muualla, Paananen maalailee.

 

Toisaalta ihan kotikulmillakin voi tapahtua merkittäviä kohtaamisia.

 

– Olin lenkillä tässä lähellä, kun maakotka lensi pääni yli, laskeutui puuhun ja istui siinä ihan muutaman metrin päässä, luontokuvaaja kertoo.

 

Juha-Pekka Paananen on sitä mieltä, että jokainen ihminen voi oppia luonnosta jotakin. Luonto voi myös yhdistää ihmisiä, ja sitä voisi enemmänkin hyödyntää esimerkiksi seurakunnan työssä.

 

– Luterilaisilla seurakunnillahan on vaellusrippikouluja ja leireillä jumalanpalveluksia luonnonympäristössä. Luonnon hyödyntäminen hengellisessä työssä on vain mielikuvituksesta kiinni.

 

Kuukkeleita Ylläksellä ruska-aikaan. - Kuukkeli on vaeltajan suosikkilintu. Se on veikeä ja tulee pitämään seuraa nuotiolle.
Kuukkeleita Ylläksellä ruska-aikaan. - Kuukkeli on vaeltajan suosikkilintu. Se on veikeä ja tulee pitämään seuraa nuotiolle.
Paanasen kokemuksen mukaan luonto kasvattaa ihmistä, koska se tuo esiin ihmisen perusluonteen – varsinkin jos lähdetään koettelemaan omia rajoja esimerkiksi vaellukselle.

 

– Luonnossa ihminen ei enää niin välitä suojamuureista.

 

Paanasen suosikkiretkikohteita ovat oman paikkakunnan Kulhanvuori ja Pyhä-Häkin kansallispuisto. Ruotsin Lappi on hänestä myös komea jylhine tuntureineen.

 

Majava Kulhanvuoren alueella Saarijärvellä.
Majava Kulhanvuoren alueella Saarijärvellä.
Tunnetta kuviin

Juha-Pekka Paananen on iloinen siitä, että voinut käyttää kuvaamisen lahjaansa myös seurakunnassa. Hän on Saarijärven helluntaiseurakunnan alaisuudessa toimivan Studio Majakan tuottamien Kristian-elokuvien pääkuvaaja. Kristityn vaelluksesta kertovissa seikkailuelokuvissa nähdäänkin runsaasti luontokuvaa, samoin kuin joulun alla ensi-iltansa saaneessa Santa Cruz -elokuvassa, joka on suunnattu lapsille ja nuorille.

 

Valokuvaamisessa Juha-Pekka Paananen pitää valon ja varjon vaihtelusta ja siitä, että kuvaan saa tuotua maalauksellisuutta. Siksi hän kuvaa mieluiten aamulla ja illalla. Vuodenajoista inspiroivin on syksy, koska silloin on usein sumuista ja luonnossa paljon värejä.

 

– Toisaalta talvella on tykkylunta ja esimerkiksi auringonlaskun sävyt ovat aivan erilaiset kuin muina vuodenaikoina.

 

Arvostettuun, vuodesta 1980 järjestettyyn Suomen Luonnonkuvaajat ry:n järjestämään Vuoden luontokuva -kisaan lähetettiin tänä vuonna noin 13 000 kuvaa. Paanasesta onkin häkellyttävää, että juuri hänen kuvansa viime lokakuussa voitti kilpailun.

 

– Varmaan kiirunakuvassa oli jotakin erilaista ja uutta ja se jäi siksi heti tuomariston mieleen. Maisema oli varmasti erikoinen.

 

Tuomaristo lausuikin kuvasta, että se on ”upea näkemyksellinen ja maalauksellinen lintukuva, joka sisältää runsaasti katseltavaa”. Kuvaa kiitettiin myös siitä, että kiiruna on siinä maltettu jättää osaksi maisemaa.

 

Riekonkoski Saarijärvellä tammikuisen auringonlaskun aikaan. Kuva on otettu noin 25 asteen pakkasella.
Riekonkoski Saarijärvellä tammikuisen auringonlaskun aikaan. Kuva on otettu noin 25 asteen pakkasella.
Juha-Pekka Paananen sanoo itsekin, että hyvä luontokuva on sellainen, jota haluaa katsoa uudestaan.

 

– Kuvassa pitää olla tunnetta, sen pitää sykähdyttää.

 

Luontokuvaaminen on Paanaselle tapa ylistää Jumalaa.

 

– Ympärillämme on valtavasti Jumalan luomaa kauneutta. Tämä maailma ei ole pussissa sekoitettu juttu, Paananen sanoo.

 

Kuka

Juha-Pekka Paananen on liikkunutluonnossa lapsesta asti. Kuva: Heikki Teittinen
Juha-Pekka Paananen on liikkunutluonnossa lapsesta asti. Kuva: Heikki Teittinen
Juha-Pekka Paananen

– 37-vuotias

– asuu Tarvaalan kylässä Saarijärvellä, josta on myös kotoisin

– ammatiltaan painaja

– vaimo Nanja, uusperheeseen kuuluu myös aikuistumassa olevia lapsia

– otti Vuoden luontokuvan 2016 ja pääsi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle

– kuuluu Saarijärven helluntaiseurakuntaan




51-52/2016

UutisetLogomon joulujuhlassa aatonaattona työttömät ja vähävaraiset saavat arvokkaan kohtelun.
UutisetErityisesti viisumeja koskevat muutokset kiinnostivat idäntyön ystäviä Tampereella.
ArtikkelitLutherin toivorikkaassa virressä soivat elämän tunnot kaikkine sävyineen.
MuutSaarijärveläinen Juha-Pekka Paananen otti viime vuoden parhaan luontokuvan.
MuutVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
UutisetMatkailijan lauluillat loivat kirkkoihin juhlatunnelmaa Suomen itsenäisyyspäiväviikolla.
MuutJumalalla on jättikokoinen antajan sydän. Hänen kosketuksessaan ihmiskuntaan on historian alusta asti ollut vahva ja kestävä antamisen leima.
MuutMenneen syksyn olen ollut sapattivapaalla. Se on ollut elämäni mukavimpia ajanjaksoja.

Kun kesällä irtauduin viimeisimmästä työpaikastani, koin jättäväni sinne kaikki sisäiset voimavarani...
ArtikkelitKiitollisuuden ilmauksena suomen kielessä käytetään sanaa kiitos. Perinteisesti tätä sanaa on kansamme parissa käytetty harvakseen, koska on pelätty sen ylpeäksi tekevää vaikutusta. Virheiden löytämis...
MuutUskon askelissa -teoksen ovat yhteistyössä julkaisseet Tampereen Rukoushuoneyhdistys Saalem ry ja Aikamedia. Ulkoasu on silmää miellyttävä, mutta kirja on yllättävän ohut siihen nähden, että Sirpa Tör...
UutisetMaria ja Henri Vanonen uskovat, että yhä useampi kuluttaja ostaa mieluummin yhden laadukkaan ja ekologisen villapipon kuin kolme halvalla tehtyä akryylipäähinettä.
MuutJoulun seimiasetelmissa eläimillä on keskeinen rooli. Paavalin mukaan koko luomakunta odottaa vapautumista turmeluksen orjuudesta (Room. 8:19–22), ja Vanhan testamentin eskatologisissa kuvauksissa...
Pääkirjoitus”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sinä teet runsaaksi riemun, annat suuren ilon.”


Näin profe...
Miten onRistin Voitto teki viimeksi suuremman lehtiuudistuksen juhlavuonna 2012. Sen jälkeen lehden taittoon ja sisältörakenteeseen on tehty vain pieniä muutoksia. Nyt lehteen on taas luvassa uudis...
Kolumni”Äiti nukkui pois juuri joulun alla. Eihän se yllätys ollut, mutta tätä ikävän määrää en osannut aavistaa. Avaan radion ja kuuntelen joulurauhan julistuksen. Taas kaikki kauniit muistot… Tuntuu kui...
UutisetVivamon Raamattukylässä eläydytään ikiaikaisiin kertomuksiin draaman, musiikin ja tanssin keinoin.
MielipideMaamme hallituksen ja viranomaisten harjoittamaan pakolaispolitiikkaan, niin sanottuun ”paperittomien” asemaan, ja aiheista viime aikoina käytyyn yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyen hal...
MielipideRistin Voitossa (RV 48) uutisoitiin saksalaiskirkon päätöksestä, jonka mukaan juutalaisia ei tule käännyttää kristinuskoon. Saksan evankelinen kirkko, Evangelishe Kirche in Deutschland eli...
MielipideLuin Ristin Voitto -lehdestä, että luterilaiset ja helluntailaiset aikovat pyytää anteeksi toisiltaan sanomisiaan, ja sitä, mitä pahaa ovat toisistaan puhuneet (RV 47).


Mitä on an...
MuutEsa Pikkumäki, Tuulinen maa.
Väyläkirjat 2016, 316 sivua.

Rovaniemeläisen pastori Esa Pikkumäen esikoiskirja Tuulinen maa on syksyn yllättäjä hengellisen kirjallisuuden rintamalla. Kyseessä...
MielipideVuosia sitten huomasin ilokseni puhujapaikalta, että eräs tuttava istui seurakuntamme tilaisuudessa. Hän ei kuulunut omaan seurakuntaani, enkä muistanut häntä myöskään aikaisemmin nähneeni r...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuutExodus-kvartetilta on totuttu kuulemaan hyvää stemmalaulua, eikä tämä uusi maxisingle tuota kuulijalle pettymystä. Vuosien yhteistyö kuuluu myös sovituksissa ja bändin soitossa. Exodus-kvartetin muodo...
UutisetHuippuoppilas karkasi ensin koulusta, koska ei halunnut opiskella vammaisten kanssa.
ArtikkelitItämaan tietäjät lahjoineen kelpaavat esikuviksi kristityille.
MuutSuuressa lapsijoukossa laulaminen ja evankeliumin välittäminen oli nykyisille nuorille aikuisille unohtumaton kokemus.
PikavisiittiJorma Kuosmasta on tituleerattu sekä Lohjan kylähulluksi että helluntailiikkeen tunnetuimmaksi joulupukiksi.
UutisetSuomen Metodistikirkko menetti samana päivänä johtajansa sairaudelle ja neljä nuorta ihmistä onnettomuudelle.
MuutYrittäjä Unna Lehtipuu kehottaa miettimään, sijoittaako aikaansa ja rahojaan arvojensa mukaisesti (Sana 49/16).

– Kun lahjoitat rahaa toiselle, aivojesi palkitsemiskeskukset aktivoituvat. Antam...
MuutVaajakoskella Suvannon päiväkeskuksen ovet avautuvat jouluaattona sellaisille, jotka kaipaavat joulun tunnelmaa mutta eivät kykene sitä itselleen järjestämään.
MuutPapualaisen helluntaijohtajan hengelliset isät ja äidit tulivat Pohjoismaista.
UutisetApua on jaettu tarvitseville pian 50 vuotta.
UutisetKaikki saa Herralle laulaa -konsertti taipui toissa sunnuntaina jouluisaksi Oi mikä riemu -kokoontumiseksi, jossa mukana olivat myös muun muassa Pekka Simojoki (kuvassa), Nina Åström, Jaana Pöllänen j...
UutisetKirkkonummen helluntaiseurakunta vihki toissa viikonloppuna käyttöön uudet toimitilat.

Ajatus tiloista eli paikkakunnalla pitkään, aina seurakunnan perustamisesta vuodesta 1989. Seurakunta sai...
UutisetKirjallisuudentutkija Päivi Heikkilä-Halttusen mukaan uskonto ja hengellisyys ovat vähentyneet joulun ajan lastenkirjoissa.

– Toisaalta yllättävän moniin kirjoihin on sisään kirjoitettu toisint...
UutisetEvankelis-luterilaiselle kirkolle maksettava rahoitus yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta ei kasva lähivuosina. Eduskunta päätti asiasta toissa perjantaina. Aiemmin rahoitus oli sidottu indeksiin, m...
UutisetToivakkalainen 34-vuotias perheenisä menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen marraskuun alussa. Häneltä jäi puolison lisäksi viisi pientä lasta.

Helluntaiseurakunnan eläkkeellä oleva työntekijä...
UutisetLegendaarinen raamattuanimaatio Superkirja julkaistiin äsken Japanissa. Sarja innosti heti paikallisia perheitä, uutisoi animaation levityksestä vastaava CBN.

Superkirja esiteltiin festivaaleil...
UutisetKristityt ovat yksi maailman vainotuimpia ryhmiä, muistuttivat vainoja tarkkailevat ryhmät joulukuun alussa.

Esimerkiksi YK:n alainen UNHRC luonnehti, että Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten...
UutisetIhmiset, jotka eivät käy kirkossa, eivät olekaan vihaisia henkilöitä, jotka eivät halua keskustella uskovaisten kanssa, kertoo The Christian Post. Väitteet perustuvat LifeWay Researchin ja Billy Graha...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan