Musiikin monipuolisuus on tärkeä säilyttää

Seurakunnassa tulisi huolehtia siitä, että musiikki on tilaisuuteen sopivaa ja erilaisille musiikkityyleille on tilaa. (Kuva: Kaj Aalto)
Seurakunnassa tulisi huolehtia siitä, että musiikki on tilaisuuteen sopivaa ja erilaisille musiikkityyleille on tilaa. (Kuva: Kaj Aalto)
Helluntaiseurakuntien Musiikki ry on huolissaan musiikkitoiminnan yksipuolistumisesta ja sen kielteisistä seurausilmiöistä. Yhdistys on ottanut asiaan julkisesti kantaa tuoreessa lausunnossaan, joka on julkaistu myös tämän lehden mielipidepalstalla (sivu 8). Kannanotolla halutaan herättää laajempaa keskustelua helluntaiseurakuntien musiikkielämän nykyisestä kehityssuunnasta.

– Yksipuolistuminen on näkynyt seurakuntien musiikkitoiminnassa jo jonkin aikaa. Tyylin muutos ylistyspainotteiseksi on myös jakanut seurakuntakenttää aika laajalti sekä yleisellä että paikallisella tasolla, diplomiurkuri ja HSM ry:n hallituksen jäsen Matti Pesonen harmittelee.

Musiikkivaikuttajien mukaan yksipuolistumisen tunnuspiirteitä ovat muun muassa evankelioivien laulujen katoaminen tilaisuuksista, jumalanpalvelusmusiikin kapea-alaisuus, ristiriidat ja vierauden kokemus sekä koulutettujen ammattimuusikoiden siirtyminen tekemään musiikkia toisiin kirkkokuntiin.

Matti Pesonen katsoo, että yksipuolisen valta-aseman saanut niin sanottu ylistysmusiikki tekee ilmapiiristä helposti sisäänpäin lämpiävän, jolloin seurakunnalla ei ole vetovoimaa uskosta osattomien ihmisten silmissä.

– Syntyy sellainen vaikutelma, että ylistyslaulut ovat jopa erillisen, seurakunnan sisällä vaikuttavan pienen sisäpiirin juttu.

Vaikka ylistys kuuluu luonnollisena osana uskovien kokoontumisiin, Pesosen mukaan erityisesti uskosta osattomille pitäisi tarjota myös julistavaa musiikkia, jolla on tarkoituksenmukainen sisältö.

– Ahdistunut ja synnintunnon vaivaama ihminen tarvitsee musiikkia, jossa on selkeä sanoma – musiikkia, joka kertoo hänelle Jumalan rakkaudesta, Jeesuksen veren puhdistavasta voimasta ja pelastuksesta.

Jyväskylän helluntaiseurakunnassa musiikkitoimintaa johtava Markus Saarela jakaa HSM ry:n huolen.

– On olemassa merkkejä siitä, että musiikki on yksipuolistunut eri soittimien käyttämisen, lyriikoiden ristikeskeisyyden ja sovitusten osalta, hän arvioi.

Rakentavaa keskustelua – ei vastakkainasettelua

HSM ry on helluntaiseurakuntien yhteinen palvelujärjestö, joka edustaa seurakuntamusiikin tuntemusta ja ammatillista osaamista. Sen hallitus toi huolensa esiin juhannusviikolla ilmestyneessä Paimen Plus -lehden artikkelissa, joka herätti jo Juhannuskonferenssissa paljon keskustelua.

Vastuunkantajat haluavat kuitenkin välttää epäkypsää vastakkainasettelua äärinäkemysten, eri musiikkityylien ja sukupolvien välillä. Sen sijaan lausunnossa kannetaan huolta jumalanpalvelusmusiikin yhteisyydestä, monipuolisuudesta, erilaisten tyylien hyväksymisestä sekä ihmisten mahdollisuudesta palvella kotiseurakuntaa omalla musiikin lahjallaan.

Kyse on kaikkien seurakuntalaisten huomioimisesta ja musiikillisesta ”kotipaikkaoikeudesta” omassa yhteisössä.

Yksipuolisuudella huonoja seurauksia

Paimen Plus -lehden artikkelissa tuodaan esille, että jos seurakunnan musiikkitoiminta yksipuolistuu, sillä on seurauksensa: kaikki eivät koe musiikkia omakseen, ihmisille ei anneta palvelumahdollisuuksia omassa yhteisössään ja lopulta oma seurakunta alkaa tuntua henkisesti vieraalta.

– Musiikkitoiminnassa koko seurakunnan palveleminen on monin paikoin unohdettu. Siksi
kasvava joukko uskovia ei koe kotiseurakuntansa tilaisuuksien olevan enää heitä varten, kapellimestari ja kuoronjohtaja Juha Törmä sanoo.

Yhteisön sisäisen jakautumisen lisäksi seuraukset saattavat tulla esiin myös muulla tavoin.

– Näkyvissä onkin jo ammattitason musiikinosaajien siirtyminen palvelemaan niitä kirkkokuntia, joissa musiikki on monipuolisempaa ja rikkaampaa ja samalla evankeliumin julistaminen ulospäin musiikin avulla voimakkaampaa, Matti Pesonen toteaa.

Musiikin ammattilaisetkin tuovat keskusteluun erilaisia näkökohtia. Helsingin Saalem seurakunnan musiikkityönjohtaja ja Kristillisen musiikkikoulun rehtori Piritta Poutala muistuttaa helluntailiikkeen historiasta:

– Jos katsomme 30–50 vuotta taaksepäin, silloinkin musiikki on ollut omalla tavallaan yksipuolista. Monta kymmentä vuotta on laulettu enimmäkseen Hengellisen laulukirjan tai ”pitkän kirjan” lauluja, ja pääosassa ovat olleet kuorot ja soittokunnat, Poutala huomauttaa.

– Vielä nytkin pienissä seurakunnissa, joissa resurssit ovat pienemmät, musiikki koostuu vain muutamien uskollisten ihmisten osaamisesta ja mieltymyksistä. Seurakunta on kiitollinen, jos siellä ylipäätään on jotain musiikkia.

Poutalan mukaan seurakunnan tuleekin katsoa tulevaisuuteen, sillä Jumalalla on varattuna jokaiselle sukupolvelle oma ”soundinsa”.

– Se ei ole musiikkitoiminnan köyhtymistä, jos jokin uudistumiseen haluton ryhmä kuihtuu kasaan, vaan antaa tilaa jollekin uudelle.

Musiikkia tulee johtaa

Kaikki Ristin Voiton haastattelemat musiikkivaikuttajat ovat yksimielisiä siitä, että seurakunnan musiikkitoimintaa tulee aktiivisesti johtaa. Vastuu linjausten tekemisestä on viime kädessä pastoreilla ja vanhimmilla.

Porvoon helluntaiseurakunnassa musiikkitoimintaa koordinoiva Jim Hakola katsoo, että
seurakuntien tulisi nimetä joku johtamaan musiikkitoimintaa pastoreiden ja vanhimpien alaisuudessa.

– On hyvä, jos aloitteet, ehdotukset ja suunnitelmat tulevat musiikkivastaavalta ja ne käydään sitten vanhimpien kanssa yhdessä läpi. Pastoreiden ja vanhimpien roolina tulisi olla enemmän vastuunkantajien tukeminen kuin itse musiikkityön tekeminen ja suunnittelu, Hakola ehdottaa.

Myös Piritta Poutala näkee musiikkielämän kokonaisuuden tärkeänä.

– Musiikkia tulee johtaa olemalla yhteydessä kaikkiin sukupolviin, hän sanoo.


Leevi Launonen


27/2016

MielipideRV Uutiset Ristin Voiton verkkosivuilla käsitteli 18.7. musiikkiin liittyvää melukeskustelua. Videon loppupuolella toimittaja kysyi haastateltavilta, tietävätkö he jonkun, joka olisi saanut kuul...
MielipideMinua on häirinnyt herätysliikkeemme alkoholikeskustelun syyllistävä sävy: ”Alkoholi ei kuulu uskovaiselle.” Eikö tosiaan?

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi. Ja vielä eri...
MielipideKuuntelin sunnuntaina 26.6. klo 11–12 Juhannuskonferenssista lähetetyn radiokokouksen. Kokous oli hyvä. Elli Meklinin puhe oli mielenkiintoinen ja hyvin valmisteltu. Sisar ei puhunut ”tuossa penki...
MielipideVoiko säveltäjä, soittaja tai laulaja elää pelkästään hengellisellä musiikilla Suomessa? Siis jos musiikki on oikeasti ainoa tulon lähde? Kyllä voi – muutamat. Tietojeni mukaan he ovat Pekka Simojoki...
PuheenaiheEntä jos vapauttaisimme taiteilijat toteuttamaan sitä luovuutta, jonka Jumala heihin on asettanut.
PakinaJoku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä mite...
ArtikkelitMusiikin rooli seurakuntaelämässä on korostunut, ja sen vaikutusvaltaan uskotaan yhä enemmän.

Musiikkiin sisällytetään odotusarvoja, joiden katsotaan ohjaavan ihmisten käyttäytymistä. Näkemykse...
MuutTurusta alkanut matka jatkuu Loimaalta sadan kilometrin päähän Kangasalle. Edessä ovat retken pisimmät päivät.
PuheenaiheKohtaaminen artistien kanssa kruunaa Heli Markkusen keikkaelämyksen.
PuheenaiheSanoittajat kaipaavat tuoreita ja rehellisiä tekstejä.
KolumniIltalenkiltä palatessa tuttu hahmo näkyy kotikadulla. Kun ei ole pitkään aikaan tavattu, on puhuttavaa paljon. Kaksi äitiä: päällimmäisenä omien lasten kuulumiset.

Illan viileys vaihtuu lämpimä...
UutisetSeurakunnissa tarvitaan nyt arvioivaa keskustelua johdon ja musiikkiväen
kesken, seurakuntamusiikin ammattilaiset sanovat.
PääkirjoitusElämme Suomessa hämmentävää sukupuolikäsitysten ja -asenteiden muuttumisen aikaa. Seksuaaliajattelun sekavuus koskee yksilöiden lisäksi koko kulttuuria. Tässä myllerryksessä medialla on keskeinen rool...
UutisetMotoristit ja sanoma kiinnostaa ihmisiä.
UutisetHelsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ratkaisee Vuoden kristillinen kirja 2016 -voittajan, kertoo Suomen Viikkolehti. Vuoden kristillinen kirja valitaan lokakuussa kymme...
UutisetMuutosten aika näkyi Vapaakirkon kesäjuhlilla.
UutisetLapuan helluntaiseurakunta järjesti kahdeksannen kerran Hengellisen musiikin festivaalin kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa viime viikonloppuna. Tapahtuma keräsi lähes 1 500 henkeä kuuntelemaan Jippii-...
UutisetHelsingin hovioikeus päätti viime viikolla, ettei uskoon tullut elinkautisvanki Lauri Johansson pääse vielä vankeudesta. Hänet vangittiin joulukuussa 2002 murhasta.

– Vielä ei ollut minun aikan...
UutisetSuomen etnisen kirjon kasvu näkyi myös Keuruun Juhannuskonferenssissa.
UutisetSuuri osa uskonnollisesta viestinnästä toisinuskovien kanssa muuttuu Venäjällä periaatteessa luvanvaraiseksi, mikäli presidentti Putin hyväksyy uuden lain.
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan vuoden vanha lähetysompeluseura rahoittaa etiopialaista pioneerievankelista Butaa ompelemalla Fida kids -käsinukkeja.

Ompeluseuraan kuuluu toistakymmentä lähetystyö...
UutisetFloridan Suomisolu saa oman pastorin, joka toivoo helluntaiuskovien yhteisöjen löytävän jälleen toisensa.
UutisetSeurakunnan historian tunteminen auttaa suunnittelemaan tulevaa, amerikkalainen yliopistomies ja kotiseurakuntansa maallikkoaktiivi Bruce Keisling toteaa Christianity Todayn haastattelussa.

– K...
UutisetIsraelilaisessa Petakh Tikvan kaupungissa toimiva ääriortodoksijuutalainen harediyhteisö on kuohuksissa, koska siellä pelätään lukuisten yhteisön jäsenten kiinnostuneen messiaanisten juutalaiste...
MielipideMusiikki antaa mahdollisuuden ylistää, julistaa, lohduttaa, virkistää ja opettaa Jumalan sanaa. Olemme kuitenkin huolissamme seurakuntamusiikin jatkuvasta yksipuolistamisesta, joka heijastaa m...
UutisetKristityiksi itsensä identifioivista briteistä lähes 60 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa, Christian Today uutisoi paikalliseen kyselyyn nojaten.

Osuus on selvästi suurempi kuin EU-eron ka...
Miten onJuhannuskonferenssissa on lapsille omia tilaisuuksia, mutta lasten energiamäärän huomioiden se ei riitä. Lapset tarvitsevat toimintaa ja tekemistä, jotta he viihtyvät. Vuosien mittaan onkin todettu, e...
PikavisiittiRodrigo Campos juhlii Saaransa kanssa kesällä 10-vuotishääpäivää.
MuutOnko arki arkea vai elämisen ydintä? kysyy Kari Turunen (Uusi Tie 25–26/2016).

Noin kerran vuodessa pääsen viettämään miesten iltaa muutamien erittäin tärkeiden henkilöiden seurassa. –– Pitkien...
MuutLähetyssaarnaajan ensimmäinen saarnatuoli oli kivi Vuoksen rannalla.
MuutElina Vuola (toim.): Uskonto ja kehitys. Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. Sid. 230 sivua.

Länsimainen sekulaari maailma on p...
PuheenaiheHengellisten kulta- ja timanttilevyjen ohella elämään on mahtunut taloudellista ahdinkoa ja monista rakkaista luopumista.
MuutJukka Mäkiselle kirjat ovat luonteva osa elämää. Kirjailijalla on monta lukuelämystä kesken yhtä aikaa.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja