Elääkö hengellisellä musiikilla?

Voiko säveltäjä, soittaja tai laulaja elää pelkästään hengellisellä musiikilla Suomessa? Siis jos musiikki on oikeasti ainoa tulon lähde? Kyllä voi – muutamat. Tietojeni mukaan he ovat Pekka Simojoki ja noin seitsemänsataa kanttoria. Entä muut? Ei onnistu.

Nyt kun monessa kahvipöydässä puheenaiheena on tangolaulukilpailuun osallistuva Petri Ritari, olen ajatellut julkaista ajatuksiani tällä palstalla. Petri on minulle kuin veli, samoin hänen koko perheensä on rakas ja läheinen. Olemme ystäviä myötäja vastamäessä, ja kirjoitan Petrin luvalla hänen tilanteestaan. Kirjoitukseni tarkoitus on katkaista siipiä pöljiltä häneen liittyviltä huhuilta ja toisaalta pohtia, mitä ammattia uskova voi harjoittaa. Näkyvät roolit kun aina helposti puhuttavat ihmisiä.

Jos joku soittaa klassista musiikkia orkesterissa, hän saa – Raimo Rahnastoa lainaten – puhaltaa niin, että pulisongit pölisevät, eikä kukaan seurakunnassa valita, että siellä se nyt soittaa. Hyvä niin, vaikka viihdemusiikkiahan sekin on.

Entä niin sanotun kevyen viihdemusiikin puolella?

Tunnen joitain perheenisiä, jotka ansaitsevat leipä- ja vuokrarahat soittamalla kapakoissa, isoilla tv-kanavilla ja muissa konserteissa. Heidän palvelutyönsä seurakunnassa on hengellinen musiikki. Heidän ammatinharjoittamisestaan ei kuitenkaan juuri keskustella, koska he eivät ole yhtä näkyvissä rooleissa kuin pääsolistina työskentelevä laulaja.

Raamatussa kerrotaan, kuinka satoja ihmisiä oli palkattu muusikoiksi juutalaisten temppelipalvelukseen. He olivat siis ihan palkattua väkeä, joka eli jumalanpalvelusmusiikilla. Uudessa testamentissa muusikoista ei paljoa mainita. Luterilainen kirkko on palkannut noin seitsemänsataa kanttoria hoitamaan musiikkipalveluksen. Vapaakristillisissä yhteisöissä toimitaan vapaaehtoisvoimin.

Tangoprinssi Petri Ritari tuli uskoon reilut kymmenen vuotta sitten. Jeesuksen seuraajana hän halusi palvella Jumalaa ja laulaa vain hengellisiä lauluja, koska ne maistuivat paremmalta. Sitten realisoituivat hengellisen laulun sanat: ”Uskovan tie, se ei aina lie niin helppo kuin sen jotkut mulle kuvaa…” Elämään tuli aika, kun laulaja jätettiin lähes työttömäksi, vaikka Jeesuksen seuraaja hän on edelleen ja kuuluu Seinäjoen helluntaiseurakuntaan.

Olen seurannut läheltä Petrin elämää, enkä ole havainnut siinä mitään sellaista, miksi Petriä ei olisi enää kutsuttu seurakuntiin. Tarjosin itse mahdollisuutta tilata häntä laulamaan ja olin valmis tulemaan häntä säestämään ilmaiseksi, jos seurakunnalla on tiukkaa. Mutta jopa 250 euron palkkio oli liikaa maksettavaksi. Tämä kertoo myös seurakuntien taloustilanteesta. Iso kiitos kuitenkin Suomen Gideoneille, Patmokselle sekä Soinin, Isonkyrön, Lappeenrannan seurakunnille ja niille muille helluntai- ja vapaaseurakunnille, jotka kutsuivat.

Parina viime vuonna Petrin tulot Jumalalle pyhittäytyneenä (erotettuna laulamaan vain hengellistä musiikkia) ovat olleet muutaman tuhannen euroa vuodessa. Sillä ei yksinkertaisesti elä, vaikka Pohjanmaalla on sinällään ihan hyvä periaate, että miehen tulee pyrkiä elättämään perheensä.

Minua harmittaa, että sellaiset ihmiset, joilla ei ole esimerkiksi Petri Ritarin toimeentulosta minkäänlaista huolta tai edes kiinnostusta tietää hänen tilanteestaan arvostelevat nyt suomeksi sanottuna oikeastaan sitä, että hän menisi laillisiin töihin saadakseen palkkaa ja elättääkseen perheensä. Sitähän laulajan ammatti on.

Mikä viihdemuusikon ammatissa sitten herättää tunteita?

Yleensä työpaikalla ei käytetä alkoholia, mutta viihdemuusikon työpaikoilla sitä käytetään usein. Ja siksi ehkä pelätään, että artisti menee mukaan sopimattomaan menoon. Se on kieltämättä vaarana, mutta ei ainoastaan lavoilla. Niin työpaikkaromansseja kuin muutakin sopimatonta käyttäytymistä on nähty alkoholittomissakin ympäristöissä, kuten konttoreissa, sairaaloissa ja tehtaissa aivan yhtä lailla.

Istuin muuten yleisössä TV2:n studiolla tangolaulukilpailujen finaalikarsinnassa. Tutustuin tuona viikonloppuna Petrin kautta yhteen kilpailijaan ja meistä tuli
ystäviä. Nyt tuollakin laulajalla on uskovia ystäviä, minut ja Ritarit. Annoin hänelle kotimatkalle mukaan tekemääni hengellistä musiikkia cd:llä, samoin eräälle tangotuomarille. Tämän evankeliointimahdollisuuden avasi se, että Petri oli mukana ja minä pääsin mukavasti hänen vanavedessään.

Hyvä ohje kaikille meille viihdetaiteilijoille ja varsinkin teille ammattilaisille on: katsotaan, että korkki pysyy kiinni ja housut jalassa. Keikan jälkeen mahdollisimman iso lasku tilaajalle ja sitten suorinta tietä kotiin – ihan niin kuin muutkin palkkatyöläiset. Ja toivon, ettei meistä kukaan jättäisi uskovien yhteyttä. Saakoon Jumala varjella itse kunkin omanaan perille saakka täältä välillä niin sokkeloisesta maailmasta.


Pentti Oikarinen alias Pianopena
Tampere


27/2016

MielipideRV Uutiset Ristin Voiton verkkosivuilla käsitteli 18.7. musiikkiin liittyvää melukeskustelua. Videon loppupuolella toimittaja kysyi haastateltavilta, tietävätkö he jonkun, joka olisi saanut kuul...
MielipideMinua on häirinnyt herätysliikkeemme alkoholikeskustelun syyllistävä sävy: ”Alkoholi ei kuulu uskovaiselle.” Eikö tosiaan?

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi. Ja vielä eri...
MielipideKuuntelin sunnuntaina 26.6. klo 11–12 Juhannuskonferenssista lähetetyn radiokokouksen. Kokous oli hyvä. Elli Meklinin puhe oli mielenkiintoinen ja hyvin valmisteltu. Sisar ei puhunut ”tuossa penki...
MielipideVoiko säveltäjä, soittaja tai laulaja elää pelkästään hengellisellä musiikilla Suomessa? Siis jos musiikki on oikeasti ainoa tulon lähde? Kyllä voi – muutamat. Tietojeni mukaan he ovat Pekka Simojoki...
PuheenaiheEntä jos vapauttaisimme taiteilijat toteuttamaan sitä luovuutta, jonka Jumala heihin on asettanut.
PakinaJoku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä mite...
ArtikkelitMusiikin rooli seurakuntaelämässä on korostunut, ja sen vaikutusvaltaan uskotaan yhä enemmän.

Musiikkiin sisällytetään odotusarvoja, joiden katsotaan ohjaavan ihmisten käyttäytymistä. Näkemykse...
MuutTurusta alkanut matka jatkuu Loimaalta sadan kilometrin päähän Kangasalle. Edessä ovat retken pisimmät päivät.
PuheenaiheKohtaaminen artistien kanssa kruunaa Heli Markkusen keikkaelämyksen.
PuheenaiheSanoittajat kaipaavat tuoreita ja rehellisiä tekstejä.
KolumniIltalenkiltä palatessa tuttu hahmo näkyy kotikadulla. Kun ei ole pitkään aikaan tavattu, on puhuttavaa paljon. Kaksi äitiä: päällimmäisenä omien lasten kuulumiset.

Illan viileys vaihtuu lämpimä...
UutisetSeurakunnissa tarvitaan nyt arvioivaa keskustelua johdon ja musiikkiväen
kesken, seurakuntamusiikin ammattilaiset sanovat.
PääkirjoitusElämme Suomessa hämmentävää sukupuolikäsitysten ja -asenteiden muuttumisen aikaa. Seksuaaliajattelun sekavuus koskee yksilöiden lisäksi koko kulttuuria. Tässä myllerryksessä medialla on keskeinen rool...
UutisetMotoristit ja sanoma kiinnostaa ihmisiä.
UutisetHelsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ratkaisee Vuoden kristillinen kirja 2016 -voittajan, kertoo Suomen Viikkolehti. Vuoden kristillinen kirja valitaan lokakuussa kymme...
UutisetMuutosten aika näkyi Vapaakirkon kesäjuhlilla.
UutisetLapuan helluntaiseurakunta järjesti kahdeksannen kerran Hengellisen musiikin festivaalin kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa viime viikonloppuna. Tapahtuma keräsi lähes 1 500 henkeä kuuntelemaan Jippii-...
UutisetHelsingin hovioikeus päätti viime viikolla, ettei uskoon tullut elinkautisvanki Lauri Johansson pääse vielä vankeudesta. Hänet vangittiin joulukuussa 2002 murhasta.

– Vielä ei ollut minun aikan...
UutisetSuomen etnisen kirjon kasvu näkyi myös Keuruun Juhannuskonferenssissa.
UutisetSuuri osa uskonnollisesta viestinnästä toisinuskovien kanssa muuttuu Venäjällä periaatteessa luvanvaraiseksi, mikäli presidentti Putin hyväksyy uuden lain.
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan vuoden vanha lähetysompeluseura rahoittaa etiopialaista pioneerievankelista Butaa ompelemalla Fida kids -käsinukkeja.

Ompeluseuraan kuuluu toistakymmentä lähetystyö...
UutisetFloridan Suomisolu saa oman pastorin, joka toivoo helluntaiuskovien yhteisöjen löytävän jälleen toisensa.
UutisetSeurakunnan historian tunteminen auttaa suunnittelemaan tulevaa, amerikkalainen yliopistomies ja kotiseurakuntansa maallikkoaktiivi Bruce Keisling toteaa Christianity Todayn haastattelussa.

– K...
UutisetIsraelilaisessa Petakh Tikvan kaupungissa toimiva ääriortodoksijuutalainen harediyhteisö on kuohuksissa, koska siellä pelätään lukuisten yhteisön jäsenten kiinnostuneen messiaanisten juutalaiste...
MielipideMusiikki antaa mahdollisuuden ylistää, julistaa, lohduttaa, virkistää ja opettaa Jumalan sanaa. Olemme kuitenkin huolissamme seurakuntamusiikin jatkuvasta yksipuolistamisesta, joka heijastaa m...
UutisetKristityiksi itsensä identifioivista briteistä lähes 60 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa, Christian Today uutisoi paikalliseen kyselyyn nojaten.

Osuus on selvästi suurempi kuin EU-eron ka...
Miten onJuhannuskonferenssissa on lapsille omia tilaisuuksia, mutta lasten energiamäärän huomioiden se ei riitä. Lapset tarvitsevat toimintaa ja tekemistä, jotta he viihtyvät. Vuosien mittaan onkin todettu, e...
PikavisiittiRodrigo Campos juhlii Saaransa kanssa kesällä 10-vuotishääpäivää.
MuutOnko arki arkea vai elämisen ydintä? kysyy Kari Turunen (Uusi Tie 25–26/2016).

Noin kerran vuodessa pääsen viettämään miesten iltaa muutamien erittäin tärkeiden henkilöiden seurassa. –– Pitkien...
MuutLähetyssaarnaajan ensimmäinen saarnatuoli oli kivi Vuoksen rannalla.
MuutElina Vuola (toim.): Uskonto ja kehitys. Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. Sid. 230 sivua.

Länsimainen sekulaari maailma on p...
PuheenaiheHengellisten kulta- ja timanttilevyjen ohella elämään on mahtunut taloudellista ahdinkoa ja monista rakkaista luopumista.
MuutJukka Mäkiselle kirjat ovat luonteva osa elämää. Kirjailijalla on monta lukuelämystä kesken yhtä aikaa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan