Makuasioista pitää kiistellä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Joku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä miten edetä keskustelussa: "Makuasioista ei voi kiistellä."

Onko pöhkömpää kuultu? Niistä vasta voikin kiistellä, mistäs muusta! Makuasiat ovat keskustelujen, pohdintojen, kiistojen ja debattien ydinpolttoainetta.

Tässä omavaltaisesti päättämiäni suosituimpia makuasiakategorioita:

– uskonto
– maahanmuutto
– politiikka
– urheilu
– musiikki

Jostakin syystä muut taiteet synnyttävät musiikkia vähemmän polemiikkia.

Harvemmin olen kuullut, että esimerkiksi kaksi juuri aikuisikään päässyttä isänmaan toivoa kinastelisi kipakkaan ääneen Monet'n siveltimenkäytön kömpelyydestä.

Sen sijaan voin hyvin kuvitella, että seuraavanlainen älyn taisto käytäisiin vaikka Apulanta-yhtyeen uuden levyn myötä:

– Tosi hyvä tää uusi levy.

– Musta se on aika surkee.

– Hyväpä!

– Ihan nolla.

– Jätkä, ethän sä tiedä mitään musiikista!

– Enemmän ku sä!

Jne...

Tämä oli hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun makuasioista vain yritetään kiistellä (älkäämme erehtykö pitämään edellä käytyä juupas-eipäs-vänkäämistä painavia perusteluja ja pontevia uusia näkökulmia vilisevänä laadukkaana kiistelynä).

Makuasia on jotakin, joka ei ole noin vain mitattavissa ja todennettavissa mutta josta itse tuntee perustellusti olevansa oikeassa.

Lisäksi asiaa on sotkemassa absoluuttinen totuus, joka aiheuttaa monille viisaammillekin ihmisille harmaita hiuksia.

Esimerkki:

Tanelin mielestä kaupan vihannesvaa'alla huijaaminen ei ole paha asia ollenkaan – kyllä niitä banaaneja siellä keskusliikkeen varastossa riittää. Kalevin mielestä taas näpistäminen on aina huono asia.

Miehet saavat tästä helposti aikaan monisyisen, filosofisen ja länsimaisia arvoja punnitsevan makuasiakiistelyn, mutta molemmat sisimmässään tietävät, kumman kannan absoluuttinen totuus osoittaa ainoaksi oikeaksi.

Absoluuttisen totuuden taju tulee meille nimittäin Jumalalta, ei ihmisestä. Siksi sitä on niin monen vaikea sulattaa.

Jeesustahan yritettiin aika monta kertaa höynäyttää kierohkoilla kysymyksillä, jotta hänet olisi saatu vangituksi.

Tolkun miehenä hän ei lähtenyt näihin makuasiakamppailuihin vaan käytti fiksusti aina absoluuttinen totuus -korttiaan. Se tepsi joka kerta.

Sen kun muistaisi itsekin tehdä, kun siihen on mahdollisuus: sanoa, miten asia oikeasti on, ei, miten se minun mielestäni on.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että aina kun kiistakysymykseen ei alitajunnan kätköistä löydy tilanteeseen sopivaa absoluuttista totuutta, saamme tyytyväisinä jatkaa makuasioista kiistelyä. Ja luulenpa olevani tässä oikeassa.


Mika Kavasto


27/2016

MielipideRV Uutiset Ristin Voiton verkkosivuilla käsitteli 18.7. musiikkiin liittyvää melukeskustelua. Videon loppupuolella toimittaja kysyi haastateltavilta, tietävätkö he jonkun, joka olisi saanut kuul...
MielipideMinua on häirinnyt herätysliikkeemme alkoholikeskustelun syyllistävä sävy: ”Alkoholi ei kuulu uskovaiselle.” Eikö tosiaan?

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi. Ja vielä eri...
MielipideKuuntelin sunnuntaina 26.6. klo 11–12 Juhannuskonferenssista lähetetyn radiokokouksen. Kokous oli hyvä. Elli Meklinin puhe oli mielenkiintoinen ja hyvin valmisteltu. Sisar ei puhunut ”tuossa penki...
MielipideVoiko säveltäjä, soittaja tai laulaja elää pelkästään hengellisellä musiikilla Suomessa? Siis jos musiikki on oikeasti ainoa tulon lähde? Kyllä voi – muutamat. Tietojeni mukaan he ovat Pekka Simojoki...
PuheenaiheEntä jos vapauttaisimme taiteilijat toteuttamaan sitä luovuutta, jonka Jumala heihin on asettanut.
PakinaJoku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä mite...
ArtikkelitMusiikin rooli seurakuntaelämässä on korostunut, ja sen vaikutusvaltaan uskotaan yhä enemmän.

Musiikkiin sisällytetään odotusarvoja, joiden katsotaan ohjaavan ihmisten käyttäytymistä. Näkemykse...
MuutTurusta alkanut matka jatkuu Loimaalta sadan kilometrin päähän Kangasalle. Edessä ovat retken pisimmät päivät.
PuheenaiheKohtaaminen artistien kanssa kruunaa Heli Markkusen keikkaelämyksen.
PuheenaiheSanoittajat kaipaavat tuoreita ja rehellisiä tekstejä.
KolumniIltalenkiltä palatessa tuttu hahmo näkyy kotikadulla. Kun ei ole pitkään aikaan tavattu, on puhuttavaa paljon. Kaksi äitiä: päällimmäisenä omien lasten kuulumiset.

Illan viileys vaihtuu lämpimä...
UutisetSeurakunnissa tarvitaan nyt arvioivaa keskustelua johdon ja musiikkiväen
kesken, seurakuntamusiikin ammattilaiset sanovat.
PääkirjoitusElämme Suomessa hämmentävää sukupuolikäsitysten ja -asenteiden muuttumisen aikaa. Seksuaaliajattelun sekavuus koskee yksilöiden lisäksi koko kulttuuria. Tässä myllerryksessä medialla on keskeinen rool...
UutisetMotoristit ja sanoma kiinnostaa ihmisiä.
UutisetHelsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ratkaisee Vuoden kristillinen kirja 2016 -voittajan, kertoo Suomen Viikkolehti. Vuoden kristillinen kirja valitaan lokakuussa kymme...
UutisetMuutosten aika näkyi Vapaakirkon kesäjuhlilla.
UutisetLapuan helluntaiseurakunta järjesti kahdeksannen kerran Hengellisen musiikin festivaalin kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa viime viikonloppuna. Tapahtuma keräsi lähes 1 500 henkeä kuuntelemaan Jippii-...
UutisetHelsingin hovioikeus päätti viime viikolla, ettei uskoon tullut elinkautisvanki Lauri Johansson pääse vielä vankeudesta. Hänet vangittiin joulukuussa 2002 murhasta.

– Vielä ei ollut minun aikan...
UutisetSuomen etnisen kirjon kasvu näkyi myös Keuruun Juhannuskonferenssissa.
UutisetSuuri osa uskonnollisesta viestinnästä toisinuskovien kanssa muuttuu Venäjällä periaatteessa luvanvaraiseksi, mikäli presidentti Putin hyväksyy uuden lain.
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan vuoden vanha lähetysompeluseura rahoittaa etiopialaista pioneerievankelista Butaa ompelemalla Fida kids -käsinukkeja.

Ompeluseuraan kuuluu toistakymmentä lähetystyö...
UutisetFloridan Suomisolu saa oman pastorin, joka toivoo helluntaiuskovien yhteisöjen löytävän jälleen toisensa.
UutisetSeurakunnan historian tunteminen auttaa suunnittelemaan tulevaa, amerikkalainen yliopistomies ja kotiseurakuntansa maallikkoaktiivi Bruce Keisling toteaa Christianity Todayn haastattelussa.

– K...
UutisetIsraelilaisessa Petakh Tikvan kaupungissa toimiva ääriortodoksijuutalainen harediyhteisö on kuohuksissa, koska siellä pelätään lukuisten yhteisön jäsenten kiinnostuneen messiaanisten juutalaiste...
MielipideMusiikki antaa mahdollisuuden ylistää, julistaa, lohduttaa, virkistää ja opettaa Jumalan sanaa. Olemme kuitenkin huolissamme seurakuntamusiikin jatkuvasta yksipuolistamisesta, joka heijastaa m...
UutisetKristityiksi itsensä identifioivista briteistä lähes 60 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa, Christian Today uutisoi paikalliseen kyselyyn nojaten.

Osuus on selvästi suurempi kuin EU-eron ka...
Miten onJuhannuskonferenssissa on lapsille omia tilaisuuksia, mutta lasten energiamäärän huomioiden se ei riitä. Lapset tarvitsevat toimintaa ja tekemistä, jotta he viihtyvät. Vuosien mittaan onkin todettu, e...
PikavisiittiRodrigo Campos juhlii Saaransa kanssa kesällä 10-vuotishääpäivää.
MuutOnko arki arkea vai elämisen ydintä? kysyy Kari Turunen (Uusi Tie 25–26/2016).

Noin kerran vuodessa pääsen viettämään miesten iltaa muutamien erittäin tärkeiden henkilöiden seurassa. –– Pitkien...
MuutLähetyssaarnaajan ensimmäinen saarnatuoli oli kivi Vuoksen rannalla.
MuutElina Vuola (toim.): Uskonto ja kehitys. Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. Sid. 230 sivua.

Länsimainen sekulaari maailma on p...
PuheenaiheHengellisten kulta- ja timanttilevyjen ohella elämään on mahtunut taloudellista ahdinkoa ja monista rakkaista luopumista.
MuutJukka Mäkiselle kirjat ovat luonteva osa elämää. Kirjailijalla on monta lukuelämystä kesken yhtä aikaa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan