Kristillisyys on kehitysyhteistyön voimavara

Elina Vuola (toim.): Uskonto ja kehitys. Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. Sid. 230 sivua.

Länsimainen sekulaari maailma on pitkään olettanut, etteivät uskonnot ole merkittäviä köyhien maiden kehitykselle. Uskonto ja kehitys -teos sen sijaan esittää, ettei etelän kehitystä voi ymmärtää ottamatta huomioon kristinuskon ja muiden uskontojen vahvaa vaikutusta ihmisten elämään.

Teos on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka selventää uskonnon ja kehitysyhteistyön suhdetta aiheesta käydyn kansainvälisen keskustelun valossa. Useimmissa artikkeleissa teemaa käsitellään suomalaisen kehitysyhteistyön ja kristillisen järjestökentän kannalta.

Kirjoittajat ovat aihepiiriin perehtyneitä teologeja ja kehitystutkijoita, joilla on vahvaa kenttäkokemusta Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Viime vuosikymmeninä noissa maanosissa evankeliset ja helluntai-karismaattiset kirkkokunnat ovat kasvaneet nopeasti. Ilmiö heijastaa kristinuskon painopisteen siirtymistä eteläiselle pallonpuoliskolle. Kirkot vaikuttavat yhteiskuntien kehitykseen monin tavoin. Usein juuri paikallisiin uskonyhteisöihin luotetaan elämän turvaverkkoina. Ne pysyvät, kun kansainväliset avustusoperaatiot päättyvät.

Etelän kristillisyyden kasvu heijastuu myös lähetystyön ja kehityksen suhteisiin. Teologian tohtori Mari-Anna Pöntisen mukaan etelän oma panos näkyy uusimmassa lähetysajattelussa. Lähetys on usein kumppanuutta ja lähetysyhteistyötä kehitysmaiden kirkkojen kanssa. Yhteistyö sisältää muun muassa vakavan pyrkimyksen marginalisoitujen ryhmien ihmisarvon ja oikeuksien puolustamiseen. Lähetys yhdistyy näin ihmisarvoa kunnioittaviin kehitystavoitteisiin.

Tansaniassa vuosia työskennelleet teologian professorit Auli ja Mika Vähäkangas korostavat artikkelissaan, että pitkäaikaisilla lähetystyöntekijöillä ja länsimaista ajattelua tuntevilla paikallisilla uskonnollisilla johtajilla on kulttuurista osaamista, jonka hyödyntäminen on avain kestäviin muutoksiin. Sen sijaan länsimaisten rahoittajien nopeatempoinen tuloshakuisuus saattaa johtaa toimintaan, jossa paikallisyhteisöjen ääntä ei ehditä kuulla.

Uskonto ja kehitys -teema aktivoi myös kysymyksen kristillisen kehitysyhteistyön identiteetistä. Sekulaarin keskustelun valta-asema on johtanut siihen, että uskon näköalat on julkisuudessa minimoitu. Tätä asetelmaa erittelee kirjassa kehitystutkija Maria Palmusaaren tapaustutkimus Suomen Lähetysseurasta. Järjestö puhuu auttamistyöstään kehitysyhteistyön ammattikielellä sekulaareille rahoittajille ja suurelle yleisölle. Kristilliseen lähetykseen liittyvää sanastoa käytetään kirkollisille sidosryhmille. Vaikka lähetyksen ja kehityksen suhde on jännitteinen, niiden välille ei tarvitse muodostua ylipääsemätöntä kuilua. Kristillinen identiteetti voi säilyä yhtenäisenä, vaikka toimintaa kuvaava kieli vaihtelisi kohderyhmän mukaan.

Kirjaan sisältyy akatemiatutkija Päivi Hasun artikkeli helluntai-karismaattisen kristillisen liikehdinnän kehitysvaikutuksista ja Fida Internationalin toiminnasta Afrikassa. Kirjoitus osoittaa, että kokonaisvaltainen ihmiskäsitys yhdistää seurakuntien mission ja kehityksen tavoitteet; usko on motivaatiopohja auttamiseen ja voimavara paikallisyhteisöjen elämänlaatua kohentavaan muutokseen.

Uskonto ja kehitys -kirja rohkaisee kristillisiä järjestöjä tunnistamaan omien arvolähtökohtiensa ja seurakuntakumppaniensa vahvuudet työskentelyssään ihmiselämän hyväksi. Kehityksen kysymyksiin ja kehitysyhteistyön ammatilliseen työkieleen voidaan perustellusti sisällyttää entistä vahvempi kristillinen tulokulma ja nähdä aito kristillisyys kehityksen voimavarana. Samalla korostuu myös kristillisen toiminnan jatkuva kriittinen arviointi ja pyrkimys ehkäistä muun muassa länsimaiseen kulttuuriseen ylemmyydentuntoon liittyviä vaaroja.


Jorma Kuitunen


27/2016

MielipideRV Uutiset Ristin Voiton verkkosivuilla käsitteli 18.7. musiikkiin liittyvää melukeskustelua. Videon loppupuolella toimittaja kysyi haastateltavilta, tietävätkö he jonkun, joka olisi saanut kuul...
MielipideMinua on häirinnyt herätysliikkeemme alkoholikeskustelun syyllistävä sävy: ”Alkoholi ei kuulu uskovaiselle.” Eikö tosiaan?

Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi. Ja vielä eri...
MielipideKuuntelin sunnuntaina 26.6. klo 11–12 Juhannuskonferenssista lähetetyn radiokokouksen. Kokous oli hyvä. Elli Meklinin puhe oli mielenkiintoinen ja hyvin valmisteltu. Sisar ei puhunut ”tuossa penki...
MielipideVoiko säveltäjä, soittaja tai laulaja elää pelkästään hengellisellä musiikilla Suomessa? Siis jos musiikki on oikeasti ainoa tulon lähde? Kyllä voi – muutamat. Tietojeni mukaan he ovat Pekka Simojoki...
PuheenaiheEntä jos vapauttaisimme taiteilijat toteuttamaan sitä luovuutta, jonka Jumala heihin on asettanut.
PakinaJoku joskus ja jossakin varmaan kiukutteli, kun hänen kaverinsa ei ollut samaa mieltä jostakin. Silloin hän keksi hienon fraasin, jota voi käyttää aina, kun tuntee olevansa alakynnessä eikä tiedä mite...
ArtikkelitMusiikin rooli seurakuntaelämässä on korostunut, ja sen vaikutusvaltaan uskotaan yhä enemmän.

Musiikkiin sisällytetään odotusarvoja, joiden katsotaan ohjaavan ihmisten käyttäytymistä. Näkemykse...
MuutTurusta alkanut matka jatkuu Loimaalta sadan kilometrin päähän Kangasalle. Edessä ovat retken pisimmät päivät.
PuheenaiheKohtaaminen artistien kanssa kruunaa Heli Markkusen keikkaelämyksen.
PuheenaiheSanoittajat kaipaavat tuoreita ja rehellisiä tekstejä.
KolumniIltalenkiltä palatessa tuttu hahmo näkyy kotikadulla. Kun ei ole pitkään aikaan tavattu, on puhuttavaa paljon. Kaksi äitiä: päällimmäisenä omien lasten kuulumiset.

Illan viileys vaihtuu lämpimä...
UutisetSeurakunnissa tarvitaan nyt arvioivaa keskustelua johdon ja musiikkiväen
kesken, seurakuntamusiikin ammattilaiset sanovat.
PääkirjoitusElämme Suomessa hämmentävää sukupuolikäsitysten ja -asenteiden muuttumisen aikaa. Seksuaaliajattelun sekavuus koskee yksilöiden lisäksi koko kulttuuria. Tässä myllerryksessä medialla on keskeinen rool...
UutisetMotoristit ja sanoma kiinnostaa ihmisiä.
UutisetHelsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen ratkaisee Vuoden kristillinen kirja 2016 -voittajan, kertoo Suomen Viikkolehti. Vuoden kristillinen kirja valitaan lokakuussa kymme...
UutisetMuutosten aika näkyi Vapaakirkon kesäjuhlilla.
UutisetLapuan helluntaiseurakunta järjesti kahdeksannen kerran Hengellisen musiikin festivaalin kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa viime viikonloppuna. Tapahtuma keräsi lähes 1 500 henkeä kuuntelemaan Jippii-...
UutisetHelsingin hovioikeus päätti viime viikolla, ettei uskoon tullut elinkautisvanki Lauri Johansson pääse vielä vankeudesta. Hänet vangittiin joulukuussa 2002 murhasta.

– Vielä ei ollut minun aikan...
UutisetSuomen etnisen kirjon kasvu näkyi myös Keuruun Juhannuskonferenssissa.
UutisetSuuri osa uskonnollisesta viestinnästä toisinuskovien kanssa muuttuu Venäjällä periaatteessa luvanvaraiseksi, mikäli presidentti Putin hyväksyy uuden lain.
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan vuoden vanha lähetysompeluseura rahoittaa etiopialaista pioneerievankelista Butaa ompelemalla Fida kids -käsinukkeja.

Ompeluseuraan kuuluu toistakymmentä lähetystyö...
UutisetFloridan Suomisolu saa oman pastorin, joka toivoo helluntaiuskovien yhteisöjen löytävän jälleen toisensa.
UutisetSeurakunnan historian tunteminen auttaa suunnittelemaan tulevaa, amerikkalainen yliopistomies ja kotiseurakuntansa maallikkoaktiivi Bruce Keisling toteaa Christianity Todayn haastattelussa.

– K...
UutisetIsraelilaisessa Petakh Tikvan kaupungissa toimiva ääriortodoksijuutalainen harediyhteisö on kuohuksissa, koska siellä pelätään lukuisten yhteisön jäsenten kiinnostuneen messiaanisten juutalaiste...
MielipideMusiikki antaa mahdollisuuden ylistää, julistaa, lohduttaa, virkistää ja opettaa Jumalan sanaa. Olemme kuitenkin huolissamme seurakuntamusiikin jatkuvasta yksipuolistamisesta, joka heijastaa m...
UutisetKristityiksi itsensä identifioivista briteistä lähes 60 prosenttia kannatti Britannian EU-eroa, Christian Today uutisoi paikalliseen kyselyyn nojaten.

Osuus on selvästi suurempi kuin EU-eron ka...
Miten onJuhannuskonferenssissa on lapsille omia tilaisuuksia, mutta lasten energiamäärän huomioiden se ei riitä. Lapset tarvitsevat toimintaa ja tekemistä, jotta he viihtyvät. Vuosien mittaan onkin todettu, e...
PikavisiittiRodrigo Campos juhlii Saaransa kanssa kesällä 10-vuotishääpäivää.
MuutOnko arki arkea vai elämisen ydintä? kysyy Kari Turunen (Uusi Tie 25–26/2016).

Noin kerran vuodessa pääsen viettämään miesten iltaa muutamien erittäin tärkeiden henkilöiden seurassa. –– Pitkien...
MuutLähetyssaarnaajan ensimmäinen saarnatuoli oli kivi Vuoksen rannalla.
MuutElina Vuola (toim.): Uskonto ja kehitys. Näkökulmia suomalaiseen kehitysyhteistyöhön ja -tutkimukseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2015. Sid. 230 sivua.

Länsimainen sekulaari maailma on p...
PuheenaiheHengellisten kulta- ja timanttilevyjen ohella elämään on mahtunut taloudellista ahdinkoa ja monista rakkaista luopumista.
MuutJukka Mäkiselle kirjat ovat luonteva osa elämää. Kirjailijalla on monta lukuelämystä kesken yhtä aikaa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan