Farhanin matka maailman ääriin

Odottavan aika on pitkä. Pakistanilainen evankelista Farhan on perheineen saanut käännytyspäätöksen, jota käsitellään vielä oikeudessa. Farhan pelkää, että kuolemalla uhkaavat islamistit löytävät hänet jälleen, mikäli perhe joutuu käännytetyksi takaisin Pakistaniin. Kuva: Anssi Tiittanen
Odottavan aika on pitkä. Pakistanilainen evankelista Farhan on perheineen saanut käännytyspäätöksen, jota käsitellään vielä oikeudessa. Farhan pelkää, että kuolemalla uhkaavat islamistit löytävät hänet jälleen, mikäli perhe joutuu käännytetyksi takaisin Pakistaniin. Kuva: Anssi Tiittanen

Vuosi 2015 oli juuri päättymässä. Pakkanen paukahteli talvisessa illassa Inarin korkeudella. Maailma valmistautui vastaanottamaan uutta vuotta, mutta pakistanilainen Farhan (nimi muutettu) ei ollut juhlatunnelmissa.

 

Tällä erää Farhanin perheen kohdalla viimeinen pakolaisbisneksestä elantonsa tienaava järjestelijä oli luovuttanut Murmanskissa heidän käyttöönsä ikälopun Ladan, jolla raja Suomen puolelle oli ylitettävä.

 

Farhania jännitti ajaa ensimmäistä kertaa elämässään lumessa ja oikeanpuoleisessa liikenteessä. Hän puristi tärisevää rattia rystyset valkoisina. Nenässä tuntui penkkeihin pinttynyt mahorkan tuoksu.

 

Tien päässä pimeästä lumisesta maisemasta pistivät esiin kirkkaat valot ja punakeltaiset puomit. Siellä oli Suomi. ”Jeesus, auta nyt meitä”, Farhan rukoili mielessään.

 

Farhan pysäytti auton puomille. Rajamiesten taskulamppujen kiiloihin osuivat vaimo Aisha  ja takapenkillä matkustaneet tytär Fahmida, 7, ja poika Yasir, 6.

 

Farhan esitteli itsensä ja ojensi rajavartijalle passinsa.

 

 

– Haemme Suomesta turvapaikkaa uskonnollisen vainon vuoksi, hän sanoi saamiensa ohjeiden mukaisesti.

 

 

Ei huoletonta päivää

Syyskuisessa Espoossa Farhan muistelee Suomeen saapumista jo hieman hymyillen.

 

– Siitä on nyt vuosi, kahdeksan kuukautta ja kahdeksan päivää.

 

Suomessa vietetty aika tulee päivän tarkkuudella kuin apteekin hyllyltä. Sellaista on odottajan elämä. Vaikka Suomi, josta he Pakistanista lähtiessään eivät tienneet juuri mitään, hurmasi tulijat heti puhtaudellaan ja turvallisuudellaan, perhe ei ole voinut olla täysin levollinen vielä päivääkään.

 

Tai ainakaan perheen vanhemmat eivät ole voineet olla. Fahmida ja Yasir käyvät koulua tavallisessa espoolaisessa alakoulussa. Tytär on kiinnostunut kuvataiteista, poika jalkapallosta. Suomen kielen lapset ovat oppineet hämmästyttävän hyvin.

 

– Opin nykyään suomea eniten lapsilta, Farhan sanoo.

 

Työpaikassa suurtalouskeittiössä kommunikoidaan suomeksi ja englanniksi.

 

Lapset muistavat perheen pitkän ja vaarallisenkin matkan halki Lähi-idän ja itäisen Euroopan. Se näyttäytyy heille seikkailuna ja lomareissuna. Vanhemmat ovat halunneet vielä säästää heidät tiedolta siitä, miksi koti Pakistanissa jouduttiin jättämään.

 

 

”Sinut tapetaan”

Farhanin kasvoilla vaihtelevat lämmin eteläaasialainen hymy ja toisaalta perheenisän huoli.

 

Vielä kolme vuotta sitten kaikki oli hyvin. Farhan työskenteli kokkina Lahoren miljoonakaupungissa. Vapaa-ajalla hän toimi Church of Christ -helluntaiseurakunnan evankelistana ja piti avustustilaisuuksia ja evankelioimiskokouksia kaupungin slummeissa.

 

Perhe alkoi saada uhkaavia kirjeitä. Tuntematon radikaalimuslimiryhmä oli ottanut Farhanin silmätikukseen. Marraskuussa 2015 kaksi moottoripyörällä liikkunutta miestä pysäytti hänet yllättäen kadulla ja sanoi, että Farhan tapetaan, jos evankelioimistyö ei lopu.

 

 

Suomesta ei turvapaikkoja pakistanilaisille

Elämä 200 miljoonan asukkaan muslimimaassa ei koskaan ole ollut kristityille täysin jännitteetöntä. Viime vuosina Pakistanin kristittyjen tilanne on pahentunut entisestään. Open Doors -järjestön rankingissa se on neljännellä sijalla kristittyjen kannalta hankalien maiden listalla, edellään vain Afganistan, Somalia ja Pohjois-Korea.

 

Lahorissa tapahtui pääsiäisenä 2016 pommi-isku, jossa kuoli 70 kristittyä.

 

Pakistanissa on noin neljä miljoonaa kristittyä. Suuri osa heistä elää miljoonakaupungeissa pääväestöön sulautuneina, eivätkä he koskaan kohtaa vainoa tai syrjintää. Tähän tietoon perustaa maaarvionsa myös Suomi, joka ei tällä hetkellä myönnä turvapaikkaa pakistanilaisille uskonnollisen vainon perusteella.

 

Farhanin suomalaisen lakimiehen Ville Hoikkalan mukaan perhettä on kehotettu hakeutumaan Pakistanissa alueelle, jossa kristityt saavat olla rauhassa.

 

 

Fatwa pakotti pakomatkalle

Kohdattuaan moottoripyörämiehet ja saatuaan uhkaavia kirjeitä, joissa Farhania syytettiin profeetta Muhammedin pilkasta, hän päätti paeta perheensä kanssa.

 

– En ole huolissani itsestäni. Pelkään lasteni ja vaimoni puolesta, Farhan sanoo.

 

Tiedossa oli kristittyjen järkyttäviä kohtaloita islamistien käsissä. Open Doors on raportoinut sadoista tapauksista, joissa esimerkiksi kristittyjen perheiden tyttöjä on kaapattu ja pakotettu naimisiin muslimimiesten kanssa. Jos kristityt ovat valittaneet viranomaisille, heitä on syytetty tytön ”vapaan tahdon” loukkaamisesta. Kääntyminen pois islamista on lain mukaan kiellettyä ja siitä voi seurata kuolemanrangaistus.

 

Farhanin perhe muutti kaksi kertaa eri kaupunkiin Pakistanin sisällä. Moottoripyörämiehet löysivät heidät molemmilla kerroilla.

 

Farhan päätti paeta Pakistanista, kun eräs imaami sälytti hänen päälleen fatwan, islamilaisen lainsuojattomuuden. Kuka tahansa saisi imaamin mukaan tappaa Farhanin. Vaikka fatwa on Pakistanissa laiton, viranomaiset ovat usein voimattomia ja myös haluttomia estämään ääriryhmien toimintaa.

 

 

Työtä ja perhe-elämää

Suomessa Farhanin arki rullaa olosuhteisiin nähden varsin normaalisti. Haastattelusta hän kiirehtii työpaikalleen, jossa hän laittaa ruokaa iltakuuteen.

 

Sitten on aika suunnata kotiin.

 

– Iltaisin olen perheen kanssa. Syömme, katsomme elokuvia ja juttelemme päivän tapahtumista.

 

Perhe viihtyy myös kauppakeskuksissa, vaikka rahaa ei olisi juuri käytettäväksi. Vilinään tottuneet hakeutuvat sinne, missä ihmiset ovat. Kesällä lapset pääsivät Linnanmäelle.

 

Turvapaikkapäätökset ovat olleet kielteisiä. Nyt viimeisin käännytyspäätös on valituskierroksella korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

 

Lisäksi vanhemmat ovat hakeneet oleskelulupaa työn perusteella. Molemmilla on Suomessa vakinainen työpaikka, joita kristityt ystävät ovat järjestelleet. Perhe asuu espoolaisen luterilaisen seurakunnan osoittamassa asunnossa. He osallistuvat erään pääkaupunkiseudun helluntaiseurakunnan urdunkieliseen toimintaan. Siellä Farhan tapaa maanmiehiään, joista monet eivät halua enää palata Pakistaniin.

 

Jos Farhanin toive toteutuu, perhe saa oleskeluluvan. Jossain vaiheessa on mahdollisuutta hakea myös Suomen kansalaisuutta.

 

Pakistanin kristittyjä hän ei ole unohtanut. Farhan on ollut mukana organisoimassa kristittyjen lakimiesten ryhmää, joka voisi auttaa vainottuja eri puolilla maata.

 

– Kristittyjen yhteys voisi kotimaassani olla nykyistä parempi, Farhan sanoo.

 

Hänen mukaansa on turhan tyypillistä, että eri kirkkoja edustavat uskovat pitävät itseään muita parempina. Ja tämä siis tilanteessa, jossa koko kristillistä yhteisöä kohtaa paine ja vaino.

 

– Haluaisin tietysti myös olla osaltani rakentamassa seurakuntaa Suomessa. Ihmiset ovat olleet meille hyvin ystävällisiä. Monet rukoilevat ja taistelevat puolestamme. Olen heille hyvin kiitollinen, Farhan sanoo.

 

 

Anssi Tiittanen




37/2017

UutisetIslamistinen ääriryhmä otti evankelistan silmätikukseen ja etsi eri puolille Pakistania paenneen miehen käsiinsä yhä uudelleen.
PääkirjoitusEuroopan unioniin liittymisen jälkeen seksuaalivähemmistöihin liittyvä lainsäädäntö alkoi Suomessa nopeasti muuttua. Sukupuolineutraali avioliittolaki käynnisti yhteiskunnallisen kesk...
Miten onSyyskuun lopussa järjestettävien helluntailiikkeen Syyspäivien puhujaksi on kutsuttu Gateway-seurakunnan pastori John Burke Yhdysvalloista. Hänen opetuksensa on herättänyt kysymyksiä ja...
UutisetKosketuspintaa nykykulttuuriin ja panostusta Raamatun opetukseen. Kaksi helluntaiseurakuntaa kehitti jumalanpalveluselämäänsä.
UutisetPitkään tekeillä ollut kommentaariraamattu on valmistumassa. Raamattu Kansalle -yhdistyksen asettama asiantuntijoista koostuva toimituskunta on saanut luettavakseen jo lähes kaikki taite...
UutisetAikamedia Oy on reagoinut toimintaympäristön muutokseen valmistelemalla uuden strategian, jonka yhtiön hallitus hyväksyi 2. syyskuuta.


Uudessa strategiassa on keskeistä nyky...
UutisetInternet ei takaa Raamatun saatavuutta. Sanaa salakuljetetaan nyt muistikorttien avulla.
UutisetIslamistiset terroristijärjestöt ovat harjoittaneet värväystoimintaa myös Suomessa, Marttyyrien Ääni -järjestön lähetysjohtaja Juhani Huotari sanoi viime torstaina julkaistussa RV-...
UutisetPappien ja teologien keskuudessa on kiertänyt adressi, jossa kerättiin nimiä kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden tueksi. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.


Adressissa...
UutisetYksittäisistä uskontoryhmistä oikeuteen ovat useimmiten joutuneet helluntailaiset, Jehovan todistajat ja baptistit.
UutisetJoka viides Ison-Britannian ateisteista ja yli kolmannes heidän kanadalaisista hengenheimolaisistaan ajattelee, että evoluutioprosessi ei pysty selittämään inhimillistä tietoisuuden olemassaoloa. Asia...
UutisetMaallistuneessa Islannissa juhlitaan kyllä seksuaali-identiteettien monimuotoisuutta, mutta vammaisiin suvaitsevaisuus ei yllä, pahoittelee pastori Gunnar Ingi Gunnarson Christianity Today...
Uutiset”Jos uskomme, että Jeesus on Herra, meidän täytyy haastaa kulutuskulttuuri, tuhlaus ja ympäristötuho, joista me kaikki olemme osallisia. Maapallolla ja kaikilla sen eliöillä on itseisarv...
MuutSuomenjuutalainen toimittaja, kirjailija ja yrittäjä, Rony Smolar, työskenteli yli kaksi vuosikymmentä Lähi-idässä ja toimi muun muassa Turun Sanomien ja Yleisradion kirjeenvaihtajana. Smolarill...
KolumniYksi opiskeluaikani pitkäveteisimpiä kursseja oli neljän opintoviikon mittainen lyriikka. Runoanalyysiin harjoittavaa kurssia piti ruttuinen naisprofessori, jonka ajatuksenjuoksu poukkoili...
MuutFranklin Grahamia on alettu vierastaa missiopuhujana hänen poliittisen profiloitumisensa vuoksi. Onko ilmiössä opittavaa suomalaisillekin?
MuutJumala tuntee meidät ja vaivamme, Aune Mujunen on oppinut.
PakinaAmerikkalainen aikakauslehti pyysi lukijoitaan kertomaan, mitkä sanat lohduttivat ja rohkaisivat heitä eniten ja mitä he ennen muuta kaipasivat saada kuulla. Vastauksia kyselyyn tuli tuh...
ArtikkelitTulkitsijan persoona vaikuttaa tulkintaan. Se, millainen ihminen on kokonaisuutena, tulee osaksi sitä, mihin asioihin hän kiinnittää lukiessaan huomiota. Kulttuurinen ja ideologinen taust...
MuutValokuvaaja Eero Sorila matkustaa useimmiten pieni reppu selässään ja vain yksi vaatekerta mukanaan. Hänen mielestään matkustamisen pitää olla seikkailu, jonka esteeksi raha ei saa tulla.
PikavisiittiJuho Kilkki on osa Real Skifi -kaveriporukkaa, jonka tekemiä lasketteluvideoita on katsottu netissä jo yli viisi miljoonaa kertaa.
MuutJippu kiittää haavoistaan ja hyödyntää niitä työssään. (Hyvä Sanoma 32/17).


Haavani on lahjani -illoista on nyt tullut seurakunnan vakiotoimintaa, jossa musiikin lisäksi kesk...
MielipideViime vuosien ”muoti-ilmiö” ovat olleet paljastukset helluntailaisista vanhemmista. Henkilökohtaisesti tunnen julkisuuteen tulleista tapauksista kolme. Näissä jokaisessa on kysymys perhe...
MielipideKristittynä taiteilijana ja Cafin (Christian Artist Finland) hallituksen jäsenenä haluan kommentoida kristillistä taidetta ja erityisesti rakastamaani näyttelemistä.


Ei o...
MuistolleMatti Juntunen syntyi Suomussalmella 13.9.1937 ja ylennettiin kirkkauteen 13.8.2017. Talvisodan aikana 12.1.1940 Juntusen perhe koki suuren menetyksen, kun tunnettu ”Paukan pommi”, lentop...
MuutLukeminen kannattaa aina, monipuolinen taiteilija tietää.
MuutTakana tuhansia ajokilometrejä ja tuhansien ihmisten kohtaamisia. Evankeliumin asialla juokseva Marko Selkomaa julkaisee pian kymmenennen kirjansa. Matka jatkuu hyvän asian puolesta.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja