Koetelkaa kaikki

Elävää kristillisyyttä on läpi seurakunnan historian uhannut kaksi vaaraa: maallistuminen ja epäterveiden oppien vaikutus.

Maallistuneen yhteiskunnan keskellä eläessään kristityt vieraantuvat helposti Jumalan tahdon mukaisesta elämäntavasta. Toisaalta myös kristillisten yhteisöjen sisältä nousee jatkuvasti erilaisia häiriötekijöitä ja Raamatun opetukselle vieraita virtauksia. Ne voivat estää uskovien terveen hengellisen kasvun – tai ainakin häiritä sitä.

Jo alkuseurakunnassa jouduttiin arvioimaan monia eksyttäviä oppeja ja kierteleviä opettajia. Ensimmäisten vuosisatojen kirkolliskokouksissa laaditut uskontunnustukset määrittelivät klassisen kristinuskon keskeisimmät rajat. Ne varjelivat evankeliumin puhtautta myös myöhemmille sukupolville.

Nykyisin uusien virtausten leviäminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Erilaiset karismaattiset julistajat ja hengelliset yksityisyrittäjät, jotka toimivat usein seurakunnallisen paimenuuden ulkopuolella, levittävät opetuksiaan tehokkaasti myös median kautta. Erityisen herkästi niihin tarttuvat sellaiset uskovat, joilla on epäterve suhde omaan kotiseurakuntaansa.

Suomeen outoja uuskarismaattisia virtauksia ja vierailijoita on viime aikoina tullut lähinnä maista, joissa niin sanottu uusapostolinen liike ja ”valtakunta nyt” -teologia ovat saaneet jalansijaa. Uuskarismaattisuuden tyypillisiä piirteitä ovat korostunut ihme- ja kokemuskeskeisyys, johtajan vahva vallankäyttö ja pyrkimys ulkoiseen menestykseen.

Epäterve hengellisyys tuo levottomuutta ihmisen uskonelämään. Lisäksi epäraittiit virtaukset synnyttävät usein erilaisia ristiriitoja ja sielunhoidollisia ongelmia myös seurakunnan keskelle. Siksi hengellisessä toiminnassa tarvitaan jatkuvasti arviointitaitoa ja turvallista paimenuutta. Se tarkoittaa raamatullista ja tasapainoista näkemysten tarkistamista – ei mustavalkoisen jyrkkää ja epäkypsää vastakkainasettelua, joka on usein tyypillistä sosiaalisen median keskustelijoille.

Terve arviointi on hengeltään rakentavaa. Se ei johda varomaan Pyhän Hengen elävää vaikutusta ja armolahjojen toimintaa vaan janoamaan sitä. Länsimaisten seurakuntien suurin ongelma tuskin on toiminnan epäraittius – pikemminkin hengellisen voiman vähäisyys.

Ei siis riitä, että kiinnitämme arvioivaa huomiota vain erilaisiin lieveilmiöihin. Meidän on tärkeä löytää omakohtaisesti Hengen täyttämä elämä. Silloin Hengen hedelmä alkaa näkyä kasvaneena luonteena ja Jumalan antamat armolahjat vaikuttavat raikkaasti seurakunnan  eskellä. Apostoli Paavali käski koettelemaan kaikkea, mutta hän kehotti myös täyttymään Hengellä. Oikea ilmiöiden arviointi ei sammuta Hengen vaikutusta vaan varjelee karismaattisuuden raittiina.


Leevi Launonen



8/2016

PuheenaiheNuorisopastori Eliel Fos uskoo median voimaan juutalaisten tavoittamisessa.
PääkirjoitusElävää kristillisyyttä on läpi seurakunnan historian uhannut kaksi vaaraa: maallistuminen ja epäterveiden oppien vaikutus.

Maallistuneen yhteiskunnan keskellä eläessään kristityt vieraantuvat h...
UutisetLähetysaiheinen Kairos-kurssi jäi marraskuussa ilman palkattua työntekijää. Fidassa jouduttiin lähetystoimintojen rahoitusvajeen takia leikkaamaan lähetystyön tukitoimia.

Fidan kotimaan osaston...
UutisetMihin seurakuntia tarvitaan ja miten ne eroavat toisistaan? Näitä kysymyksiä pohdittiin Tampereen yliopistolla 16. helmikuuta järjestetyssä paneelikeskustelussa. Noin 80 opiskelijaa kerääntyi kuuntele...
UutisetMatkalla avioliittoon -kurssilla syntyi aitoja keskusteluja.
UutisetJärvenpään helluntaiseurakunnassa pidetyssä meganuortenillassa oli mukana 130 osallistujaa eri puolilta Uuttamaata.

Järvenpään, Mäntsälän, Riihimäen, Hyvinkään, Porvoon, Nurmijärven ja Turengin...
UutisetAinakin Suomen kristillisessä yhteiskoulussa Piikkiössä on ollut muslimioppilaita useana vuonna. Yksi syy koulun valintaan on erilainen arvomaailma kuin ”maallisessa” koulussa. Asiasta uutisoi Uusi Ti...
UutisetUskoon tulleet irakilaiset kertovat rankasta propagandasta kotimaassaan.
UutisetYstävänpäivän jumalanpalveluksen jälkeen Tampereen helluntaiseurakunnan väki kokoontui kansainväliselle aterialle. Tarjolla oli seurakuntalaisten valmistamia autenttisia maistiaisia yli kymmenestä eri...
UutisetKööpenhaminassa on avattu naisten johtama moskeija. Moskeijan kaksi imaamia ovat naisia. He vastaavat 12-jäseniselle hallitukselle, johon kuuluu kaksi miestä. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.

– Mo...
UutisetYhteisen julkilausuman laatineet juutalais- ja palestiinalaisuskovat sitoutuvat edistämään sovintoa haasteista huolimatta.
UutisetFida Internationalin yli kymmenen vuotta jatkunut yhteisökehitysohjelma toi Jordanian köyhille ja työttömille naisille töitä ja uskoa itseensä. Ulkopuolisessa hankkeen arviossa huomattiin, että...
UutisetVanhin säilynyt hepreankielinen Raamattu, Aleppo Codex, on nimetty Unescon maailmanaarteeksi. Noin vuodelta 930 peräisin oleva kokonainen Vanha testamentti on kirjoitettu Tiberiaassa Galileanjärven ra...
MielipideNykyisin kuulee yhä useammin huolestuttavan kysymyksen: kuinka tunnistaa narsistiset käyttäytymistavat yhteisöissä?

Ihmisen persoonallisuus on monimuotoinen kokonaisuus, jossa minuudella on mer...
MielipideNyt jos koskaan on kaikkien uskovien herättävä tukemaan kristillistä mediatyötä. On tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen saisi kokea lohdutusta, apua ja tukea elämässään kristillisten kanavien ka...
MielipideSuomessa on kymmeniä, jopa satoja eri seurakuntia, kirkkokuntia ja hengellisiä yhteisöjä. Ei siis ihme, että uskonasioille vieras ihmettelee ja kyselee vakavissaan, mikä niistä mahtaa olla ”se oikea”...
MielipidePaavali kirjoitti: ”Minulle, kaikista pyhistä halvimmalle, on annettu tämä armo: julistaa pakanoille evankeliumia Kristuksen tutkimattomasta rikkaudesta” (Ef. 3:8).

Apostoli oli tästä kutsumuks...
MielipideKahden viime vuosikymmenen aikana suomalaiset on totutettu uuteen sanapariin ”poliittisesti korrekti”. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että liberaalit ovat nostaneet jonkin suomalaisille entuudestaan ta...
Kolumni”Työpaikallani aloitetaan mindfulness-harjoitukset. Voinko uskossa olevana osallistua niihin?” eräs sairaanhoitaja kyseli. Eikä hän ole ainoa, jota kysymys askarruttaa.

Erinomaisena rentoutusme...
ArtikkelitApostolien ajattelussa oikea opetus ja oikea käytös liittyvät erottamattomasti toisiinsa.
MuutKantaa voi ottaa monella tavalla. Se voi olla lausunto medialle tai julkilausuma. Se voi olla mielenilmaisu julkisessa tukimarssissa tai mielipidepalstalle suunnattu kirjoitus. Kannanotto voi tapahtua...
MuutLauletuimmat Crouch-kappaleet ovat 1960-luvulta. Nyt oli tuoreempien vuoro.
MuistollePyörätuoli ja hengityskone eivät kyenneet patoamaan Joni Huopanan monipuolista ja rikasta elämää.
MuutKristillisyys kokonaan ilman raamatullista karismaattisuutta on vähintään yhtä suuri ongelma kuin epäterve karismaattisuus, Lähetysseurakunnan pastori toteaa.
MuutMillaisia sielunhoidollisia seurauksia voi olla vinoutuneilla teologisilla painotuksilla? Sielunhoitoterapeutti analysoi hengellisen haaksirikon kokeneen uskovan tarinaa.
PikavisiittiIlman mielikuvitusta Jumalan sana ei avautuisi, Lea Kranz sanoo.
UutisetAmerikkalainen tutkija, kirjailija ja pastori Ed Stetzer väittää, että maallistuva yhteiskunta on elävän kristinuskon mahdollisuus.

Stetzer huomauttaa Christianity Today -lehdessä, että aikoina...
MuutNuori uskova joutui oppimaan kovimman kautta terveen ja epäterveen ristillisyyden
erot.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja