Jumala maksaa oikean palkan

Paavali kirjoitti: ”Minulle, kaikista pyhistä halvimmalle, on annettu tämä armo: julistaa pakanoille evankeliumia Kristuksen tutkimattomasta rikkaudesta” (Ef. 3:8).

Apostoli oli tästä kutsumuksestaan kiitollinen ja piti virkaansa kunniassa. Hän vähät rasitti itseään sillä ajatuksella, mitä hän työstään rahallisesti sai. Monet ihmiset kyllä ajattelevat sitä hänenkin edestään. Paavali oli tyytyväinen. Hän osasi elää myös niukkuudessa ja puutteessa.

Tyytyväisyys on monesti hukassa – myös minulta. Ihmiset puhuvat niin paljon rahasta, ja ”sydämen kyllyydestä suu puhuu”. Raha on maailman puhutuimpia aiheita. Missä määrin se on sitä myös uskovien keskuudessa? En toivoisi sen olevan omia lempiaiheitani, vaikka otankin tässä esille palkkakysymyksen.

Vierailimme jokin aika sitten mieheni kanssa eräässä seurakunnassa. Olimme molemmat vastuussa, ja palkkio jaettiin molemmille. Seurakunta huolehti palkkioista uskollisesti niin kuin ennenkin.

Jossain vaiheessa kuitenkin huomasimme, että miehen palkkio oli tullut tilille, mutta minun tililläni palkkiota ei näkynyt, vaikka seurakunta olikin sen maksanut. Emme yleensä perää palkkioita, mutta tässä tapauksessa arvelimme, että maksussa oli varmaan tullut jokin erehdys. Ja niin olikin: minun osuuteni oli maksettu tilille, joka ei enää ollut käytössä. Asia siis selvisi.

Erään toisen kerran olimme jälleen tehneet seurakuntavierailun, ja jonkin ajan päästä tulleista tiedoista ilmeni, että summa oli merkitty maksetuksi. Rahaa ei kuitenkaan alkanut kuulua. Ja koska jälleen oli samanlainen tilanne, olihan palkkio haluttu hoitaa, otin yhteyttä seurakuntaan ja kerroin asian. Tällä kerralla tilitoimisto oli unohtanut maksaa palkkion. Tämäkin juttu selvisi.

Kummassakin tapauksessa kyseessä oli inhimillinen erehdys. Lisäksi molemmat esimerkkitapaukset sattuivat seurakunnissa, jotka eivät tahallaan ole leväperäisiä maksuasioiden hoidossa. Näistä sinänsä pienistä asioista tuli mieleeni jotain vielä paljon tärkeämpää, nimittäin Jumalan palkanmaksu. Hän tulee kerran maksamaan palvelijoilleen palkan. Jumala tietää itse kunkin oikean tilinumeron. Hän ei laita kenenkään tilille väärää summaa vaan juuri oikean suorituksen ja oikeaan aikaan. Hän on Herra, joka ei tee virheitä. Hän on Herra, jolle ei tarvitse laittaa maksumuistutuksia. Ja hänen laskimensa on erehtymätön.

Monissa työpaikoissa työnhakijoilta kysytään pakkatoivomusta. Jumalan lopulliseen palkkaan toiveet eivät vaikuta, mutta jokainen maksun saaja voi itse vaikuttaa oman tilipussinsa laatuun ja suuruuteen. Ne, jotka ovat hyvää tehneet, nousevat elämän ylösnousemukseen, mutta pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen (Joh. 5:29).

Joskus joku voi kokea, että hänelle on maksettu jostakin liian vähän tai palkkaa ei ole tullut ollenkaan. Palkka ei tule kaikille tässä ajassa. Mutta se tulee kuitenkin. Se tulee oikeuden mukaan niin hyvästä kuin pahastakin. Siksi ei pidä pitkästyä odottamaan. ”Katso, minä tulen
pian, ja minun palkkani on minun kanssani, antaakseni kullekin hänen tekojensa mukaan” (Ilm. 22:12).

Meillä aviopuolisoina on yhteinen tilinumero täällä ajassa. Mutta kerran kummatkin puolisot tulevat saamaan juuri oikean summan ja ihan omalle tililleen.


Tuula Palola
Veteli


8/2016

PuheenaiheNuorisopastori Eliel Fos uskoo median voimaan juutalaisten tavoittamisessa.
PääkirjoitusElävää kristillisyyttä on läpi seurakunnan historian uhannut kaksi vaaraa: maallistuminen ja epäterveiden oppien vaikutus.

Maallistuneen yhteiskunnan keskellä eläessään kristityt vieraantuvat h...
UutisetLähetysaiheinen Kairos-kurssi jäi marraskuussa ilman palkattua työntekijää. Fidassa jouduttiin lähetystoimintojen rahoitusvajeen takia leikkaamaan lähetystyön tukitoimia.

Fidan kotimaan osaston...
UutisetMihin seurakuntia tarvitaan ja miten ne eroavat toisistaan? Näitä kysymyksiä pohdittiin Tampereen yliopistolla 16. helmikuuta järjestetyssä paneelikeskustelussa. Noin 80 opiskelijaa kerääntyi kuuntele...
UutisetMatkalla avioliittoon -kurssilla syntyi aitoja keskusteluja.
UutisetJärvenpään helluntaiseurakunnassa pidetyssä meganuortenillassa oli mukana 130 osallistujaa eri puolilta Uuttamaata.

Järvenpään, Mäntsälän, Riihimäen, Hyvinkään, Porvoon, Nurmijärven ja Turengin...
UutisetAinakin Suomen kristillisessä yhteiskoulussa Piikkiössä on ollut muslimioppilaita useana vuonna. Yksi syy koulun valintaan on erilainen arvomaailma kuin ”maallisessa” koulussa. Asiasta uutisoi Uusi Ti...
UutisetUskoon tulleet irakilaiset kertovat rankasta propagandasta kotimaassaan.
UutisetYstävänpäivän jumalanpalveluksen jälkeen Tampereen helluntaiseurakunnan väki kokoontui kansainväliselle aterialle. Tarjolla oli seurakuntalaisten valmistamia autenttisia maistiaisia yli kymmenestä eri...
UutisetKööpenhaminassa on avattu naisten johtama moskeija. Moskeijan kaksi imaamia ovat naisia. He vastaavat 12-jäseniselle hallitukselle, johon kuuluu kaksi miestä. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.

– Mo...
UutisetYhteisen julkilausuman laatineet juutalais- ja palestiinalaisuskovat sitoutuvat edistämään sovintoa haasteista huolimatta.
UutisetFida Internationalin yli kymmenen vuotta jatkunut yhteisökehitysohjelma toi Jordanian köyhille ja työttömille naisille töitä ja uskoa itseensä. Ulkopuolisessa hankkeen arviossa huomattiin, että...
UutisetVanhin säilynyt hepreankielinen Raamattu, Aleppo Codex, on nimetty Unescon maailmanaarteeksi. Noin vuodelta 930 peräisin oleva kokonainen Vanha testamentti on kirjoitettu Tiberiaassa Galileanjärven ra...
MielipideNykyisin kuulee yhä useammin huolestuttavan kysymyksen: kuinka tunnistaa narsistiset käyttäytymistavat yhteisöissä?

Ihmisen persoonallisuus on monimuotoinen kokonaisuus, jossa minuudella on mer...
MielipideNyt jos koskaan on kaikkien uskovien herättävä tukemaan kristillistä mediatyötä. On tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen saisi kokea lohdutusta, apua ja tukea elämässään kristillisten kanavien ka...
MielipideSuomessa on kymmeniä, jopa satoja eri seurakuntia, kirkkokuntia ja hengellisiä yhteisöjä. Ei siis ihme, että uskonasioille vieras ihmettelee ja kyselee vakavissaan, mikä niistä mahtaa olla ”se oikea”...
MielipidePaavali kirjoitti: ”Minulle, kaikista pyhistä halvimmalle, on annettu tämä armo: julistaa pakanoille evankeliumia Kristuksen tutkimattomasta rikkaudesta” (Ef. 3:8).

Apostoli oli tästä kutsumuks...
MielipideKahden viime vuosikymmenen aikana suomalaiset on totutettu uuteen sanapariin ”poliittisesti korrekti”. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että liberaalit ovat nostaneet jonkin suomalaisille entuudestaan ta...
Kolumni”Työpaikallani aloitetaan mindfulness-harjoitukset. Voinko uskossa olevana osallistua niihin?” eräs sairaanhoitaja kyseli. Eikä hän ole ainoa, jota kysymys askarruttaa.

Erinomaisena rentoutusme...
ArtikkelitApostolien ajattelussa oikea opetus ja oikea käytös liittyvät erottamattomasti toisiinsa.
MuutKantaa voi ottaa monella tavalla. Se voi olla lausunto medialle tai julkilausuma. Se voi olla mielenilmaisu julkisessa tukimarssissa tai mielipidepalstalle suunnattu kirjoitus. Kannanotto voi tapahtua...
MuutLauletuimmat Crouch-kappaleet ovat 1960-luvulta. Nyt oli tuoreempien vuoro.
MuistollePyörätuoli ja hengityskone eivät kyenneet patoamaan Joni Huopanan monipuolista ja rikasta elämää.
MuutKristillisyys kokonaan ilman raamatullista karismaattisuutta on vähintään yhtä suuri ongelma kuin epäterve karismaattisuus, Lähetysseurakunnan pastori toteaa.
MuutMillaisia sielunhoidollisia seurauksia voi olla vinoutuneilla teologisilla painotuksilla? Sielunhoitoterapeutti analysoi hengellisen haaksirikon kokeneen uskovan tarinaa.
PikavisiittiIlman mielikuvitusta Jumalan sana ei avautuisi, Lea Kranz sanoo.
UutisetAmerikkalainen tutkija, kirjailija ja pastori Ed Stetzer väittää, että maallistuva yhteiskunta on elävän kristinuskon mahdollisuus.

Stetzer huomauttaa Christianity Today -lehdessä, että aikoina...
MuutNuori uskova joutui oppimaan kovimman kautta terveen ja epäterveen ristillisyyden
erot.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan