Ylilyönneistä toipuminen on pitkä prosessi

Epäterve opetus saattaa ajaa ihmisen ahdistukseen, kuten kävi ohessa kokemuksensa nimettömänä jakavalle uskovalle. Kuva: Shutterstock
Epäterve opetus saattaa ajaa ihmisen ahdistukseen, kuten kävi ohessa kokemuksensa nimettömänä jakavalle uskovalle. Kuva: Shutterstock
Tulin uskoon ollessani teini-iässä. Hyvin pian ajauduin hengelliseen yhteisöön, jonka johtaja oli oikeaoppisuudessaan polttanut sillat kaikkiin aikaisempiin seurakuntiinsa. Yhteisöämme ei edes kutsuttu seurakunnaksi, koska johtaja ei halunnut samaistua eksyneenä pitämiinsä muihin seurakuntiin.

Opetuksessa painotettiin lain noudattamista ja lopunajan vainoja. Johtajamme oli varautunut uskovien vainoihin jopa rakentamalla salaisia huoneita, johon Kristuksen omat voisivat piiloutua. Myös Raamatun kirjaimellista tulkintaa korostettiin – vuoden 1933/38-käännöksen mukaisesti. Kun sain lahjaksi vuonna 1992 valmistuneen raamatunkäännöksen, minun käskettiin polttaa se.

Pääsin pois yhteisön vaikutuspiiristä tutustuttuani toisen seurakunnan nuoriin. Lukemani kirjallisuuden kautta uskoni lähti kuitenkin kasvamaan toisella tavalla vinoon. Innostuin rukouksesta herätyksen avaimena ja aloin rukoilla useita tunteja päivässä. Hengellisen sodankäynnin strategioista luettuani taisteluvimmani kasvoi, ja laiminlöin pahoin yöuniani.

Noihin aikoihin aloin saada ahdistavia kohtauksia, joissa aistin pahan läsnäoloa. Muistan erityisesti erään kerran, jolloin makasin sängylläni ja koin, että ikään kuin musta viitta laskeutui ylleni. Tulkitsin tuon ja monet vastaavat tilanteet demonisiksi hyökkäyksiksi. Jälkeenpäin ymmärrän kärsineeni psykoottisista oireista: olin fyysisesti ja psyykkisesti niin uupunut, että mielenterveyteni oli alkanut horjua. Tuolloin en kuitenkaan tunnistanut omaa tilaani enkä ammentamani opin  vinoutuneisuutta; en kyseenalaistanut opetusta, jota julistettiin apostolin auktoriteetilla.

Tervehtymiseni alkoi tutustuttuani uskovaan, joka alkoi kiinnittää huomiota siteeraamiini hengellisiin esikuviin. Erään kerran hän totesi minulle, ettei ihailemani ”apostolin” ajatuksia pysty perustelemaan Raamatulla. Keskustelu ravisteli omia näkemyksiäni, ja pikkuhiljaa aloin nähdä kyseisen julistajan uudessa valossa. Aloin myös huomata, millaiseen suorittamiseen ja uupumukseen epäterve hengellinen opetus oli minut ajanut.

Toipuminen ja terveen hengellisen perustan löytyminen on ollut pitkä prosessi. Myöhemmin olen kohdannut seurakunnan keskellä monia muitakin, joiden mielenterveys on järkkynyt epäterveiden painotusten seurauksena. Siksi näen nykyään tärkeäksi, että kaikki hengelliset ilmiöt ja opetus arvioidaan – ja nimenomaan Raamatun eikä kokemuksen pohjalta.

”Terveen opin tervehdyttämä”




Terapeuttinen sielunhoitaja ja filosofian tohtori Ulla Dahlen tunnistaa kertomuksesta ensimmäisenä yhden epäterveen hengellisen opetuksen tyypillisen hedelmän: suorituskeskeisyyden.

Tarinansa jakaneen uskovan suorittaminen pohjautui hengellisen auktoriteetin antamaan malliin. Dominoivan johtajuuden alla myöskään hänen kykynsä kyseenalaistaa ja tehdä itsenäisiä päätöksiä eivät päässeet kehittymään.

– Kyseinen johtaja edustaa monin tavoin epätervettä hengellisyyttä. Raamatunopetus keskittyi johtajan valitsemiin lempiaiheisiin, ei Sanaan kokonaisuutena. Lisäksi yhteisö oli Kristus-keskeisyyden sijaan johtajakeskeinen, Dahlen pohtii.

Ihminen on kokonaisuus

Kertomuksessa näkyy myös toinen vinoutuneelle kristillisyydelle tyypillinen piirre eli tasapainon puute.

– Hyväkin asia voi kasvaa ulos oikeista mittasuhteista. Esimerkiksi hengellistä sodankäyntiä tarvitaan, mutta jos sitä korostetaan yli muiden, se muuttuu hajottavaksi ja ahdistavaksi.

Dahlen näkeekin tärkeäksi, että seurakunnan opetus olisi kokonaisuutena sellaista, etteivät jotkut hengellisyyden tai Jumalan sanan osa-alueet painottuisi ylitse muiden. Lisäksi hän peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista ihmiskuvaa osana tervettä hengellisyyttä.

– Tarina muistuttaa siitä, että ihminen on kokonaisuus, ja siksi myös kehomme tarvitsee lepoa. Eri elämänalueiden ollessa tasapainossa on myös helpompi erottaa, milloin on kyse mielenterveyden horjumisen tai inhimillisen uupumuksen aiheuttamista oireista, milloin hengellisestä hyökkäyksestä.

Tarvitsemme terveitä peilejä

Sielunhoitoterapeutin mukaan epäterveelle hengellisyydelle altistaa erityisesti kolme tekijää: riittämättömyyden tunne, jota paikataan esimerkiksi suorittamisella ja kokemushakuisuudella, toisten ihmisten ja omien rajojen hämärtyminen sekä vahvan kuoren ylläpito hauraan sisäisen maailman pönkittämiseksi.

– Hengelliseen ahdinkoon joutuneita yhdistää usein myös se, ettei jumalakuva pohjaudu Sanaan, vaan Jumalasta on tullut ihmisten näköinen, Dahlen arvioi.

– Tässä tapauksessa kirjoittaja oli huomaamattaan luonut hengellisen auktoriteettinsa kaltaisen jumalakuvan, jossa Jumala näyttäytyy vaativana, syyllistävänä ja pelottavana – auktoriteettina, jonka edessä mikään ei riitä.

Esimerkkitapauksessa eheytymisen prosessi alkoi uskovan joutuessa kasvotusten aikaisemmasta mallista poikkeavan, terveen peilin kanssa. Jumalan sanan totuuteen perustuvalla hoitavalla yhteisöllä onkin keskeinen rooli eheytymisessä.

Rakkauden ilmapiirissä uudet ajattelumallit alkavat pikkuhiljaa saada tilaa ja yksilö oppii myös hengellisten ilmiöiden arviointia sen pohjalta, mitä Jumala on sanonut ja millä mielenlaadulla hänen Henkensä toimii.

Kuten tarinan kirjoittaja kuvaa, eheytyminen on kuitenkin pitkä prosessi. Vanhan ravistelu ja purkaminen ovat välttämättömiä ennen
kuin uusi, Kristus-keskeinen perustus voidaan laskea.

– Epäterve opetus teeseineen on kuin käsikirjoitus, jonka vuorosanat on opittu ulkoa. Uusien ”vuorosanojen” sisäistäminen vie aikaa, ja uusi sanoma sekoittuu vielä ajoittain vanhaan.


Elina Rautio



8/2016

PuheenaiheNuorisopastori Eliel Fos uskoo median voimaan juutalaisten tavoittamisessa.
PääkirjoitusElävää kristillisyyttä on läpi seurakunnan historian uhannut kaksi vaaraa: maallistuminen ja epäterveiden oppien vaikutus.

Maallistuneen yhteiskunnan keskellä eläessään kristityt vieraantuvat h...
UutisetLähetysaiheinen Kairos-kurssi jäi marraskuussa ilman palkattua työntekijää. Fidassa jouduttiin lähetystoimintojen rahoitusvajeen takia leikkaamaan lähetystyön tukitoimia.

Fidan kotimaan osaston...
UutisetMihin seurakuntia tarvitaan ja miten ne eroavat toisistaan? Näitä kysymyksiä pohdittiin Tampereen yliopistolla 16. helmikuuta järjestetyssä paneelikeskustelussa. Noin 80 opiskelijaa kerääntyi kuuntele...
UutisetMatkalla avioliittoon -kurssilla syntyi aitoja keskusteluja.
UutisetJärvenpään helluntaiseurakunnassa pidetyssä meganuortenillassa oli mukana 130 osallistujaa eri puolilta Uuttamaata.

Järvenpään, Mäntsälän, Riihimäen, Hyvinkään, Porvoon, Nurmijärven ja Turengin...
UutisetAinakin Suomen kristillisessä yhteiskoulussa Piikkiössä on ollut muslimioppilaita useana vuonna. Yksi syy koulun valintaan on erilainen arvomaailma kuin ”maallisessa” koulussa. Asiasta uutisoi Uusi Ti...
UutisetUskoon tulleet irakilaiset kertovat rankasta propagandasta kotimaassaan.
UutisetYstävänpäivän jumalanpalveluksen jälkeen Tampereen helluntaiseurakunnan väki kokoontui kansainväliselle aterialle. Tarjolla oli seurakuntalaisten valmistamia autenttisia maistiaisia yli kymmenestä eri...
UutisetKööpenhaminassa on avattu naisten johtama moskeija. Moskeijan kaksi imaamia ovat naisia. He vastaavat 12-jäseniselle hallitukselle, johon kuuluu kaksi miestä. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.

– Mo...
UutisetYhteisen julkilausuman laatineet juutalais- ja palestiinalaisuskovat sitoutuvat edistämään sovintoa haasteista huolimatta.
UutisetFida Internationalin yli kymmenen vuotta jatkunut yhteisökehitysohjelma toi Jordanian köyhille ja työttömille naisille töitä ja uskoa itseensä. Ulkopuolisessa hankkeen arviossa huomattiin, että...
UutisetVanhin säilynyt hepreankielinen Raamattu, Aleppo Codex, on nimetty Unescon maailmanaarteeksi. Noin vuodelta 930 peräisin oleva kokonainen Vanha testamentti on kirjoitettu Tiberiaassa Galileanjärven ra...
MielipideNykyisin kuulee yhä useammin huolestuttavan kysymyksen: kuinka tunnistaa narsistiset käyttäytymistavat yhteisöissä?

Ihmisen persoonallisuus on monimuotoinen kokonaisuus, jossa minuudella on mer...
MielipideNyt jos koskaan on kaikkien uskovien herättävä tukemaan kristillistä mediatyötä. On tärkeää, että mahdollisimman moni ihminen saisi kokea lohdutusta, apua ja tukea elämässään kristillisten kanavien ka...
MielipideSuomessa on kymmeniä, jopa satoja eri seurakuntia, kirkkokuntia ja hengellisiä yhteisöjä. Ei siis ihme, että uskonasioille vieras ihmettelee ja kyselee vakavissaan, mikä niistä mahtaa olla ”se oikea”...
MielipidePaavali kirjoitti: ”Minulle, kaikista pyhistä halvimmalle, on annettu tämä armo: julistaa pakanoille evankeliumia Kristuksen tutkimattomasta rikkaudesta” (Ef. 3:8).

Apostoli oli tästä kutsumuks...
MielipideKahden viime vuosikymmenen aikana suomalaiset on totutettu uuteen sanapariin ”poliittisesti korrekti”. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että liberaalit ovat nostaneet jonkin suomalaisille entuudestaan ta...
Kolumni”Työpaikallani aloitetaan mindfulness-harjoitukset. Voinko uskossa olevana osallistua niihin?” eräs sairaanhoitaja kyseli. Eikä hän ole ainoa, jota kysymys askarruttaa.

Erinomaisena rentoutusme...
ArtikkelitApostolien ajattelussa oikea opetus ja oikea käytös liittyvät erottamattomasti toisiinsa.
MuutKantaa voi ottaa monella tavalla. Se voi olla lausunto medialle tai julkilausuma. Se voi olla mielenilmaisu julkisessa tukimarssissa tai mielipidepalstalle suunnattu kirjoitus. Kannanotto voi tapahtua...
MuutLauletuimmat Crouch-kappaleet ovat 1960-luvulta. Nyt oli tuoreempien vuoro.
MuistollePyörätuoli ja hengityskone eivät kyenneet patoamaan Joni Huopanan monipuolista ja rikasta elämää.
MuutKristillisyys kokonaan ilman raamatullista karismaattisuutta on vähintään yhtä suuri ongelma kuin epäterve karismaattisuus, Lähetysseurakunnan pastori toteaa.
MuutMillaisia sielunhoidollisia seurauksia voi olla vinoutuneilla teologisilla painotuksilla? Sielunhoitoterapeutti analysoi hengellisen haaksirikon kokeneen uskovan tarinaa.
PikavisiittiIlman mielikuvitusta Jumalan sana ei avautuisi, Lea Kranz sanoo.
UutisetAmerikkalainen tutkija, kirjailija ja pastori Ed Stetzer väittää, että maallistuva yhteiskunta on elävän kristinuskon mahdollisuus.

Stetzer huomauttaa Christianity Today -lehdessä, että aikoina...
MuutNuori uskova joutui oppimaan kovimman kautta terveen ja epäterveen ristillisyyden
erot.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan