Venäjällä odotetaan uusien lähetystyölakien soveltamista

Viime viikolla voimaan astuneen, ääriliikkeiden vastaisen lakipaketin vaikutuksista Venäjän vähemmistökirkkojenseurakuntaelämään on esitetty hyvin erilaisia tulkintoja. Selvästi liioittelevia ovat olleet ne Suomessakin sosiaalisessamediassa esiintyneet väitteet, joiden mukaan laki kieltäisi kaiken uskosta todistamisen ei-uskoville tai rajoittaisi evankelioinninpelkästään rekisteröityihin kirkkotiloihin. Kuva Moskovasta. (Kuva: Shuttershock)
Viime viikolla voimaan astuneen, ääriliikkeiden vastaisen lakipaketin vaikutuksista Venäjän vähemmistökirkkojenseurakuntaelämään on esitetty hyvin erilaisia tulkintoja. Selvästi liioittelevia ovat olleet ne Suomessakin sosiaalisessamediassa esiintyneet väitteet, joiden mukaan laki kieltäisi kaiken uskosta todistamisen ei-uskoville tai rajoittaisi evankelioinninpelkästään rekisteröityihin kirkkotiloihin. Kuva Moskovasta. (Kuva: Shuttershock)
Venäjällä viime viikolla voimaan astunut uusi ”isovelilaki” on aiheuttanut jännittyneisyyttä maan monissa uskonnollisissa vähemmistöyhteisöissä, sillä terrorismin ja ääriliikkeiden vastainen lakipaketti sisältää myös useita vakiintuneiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaa koskevia rajoitteita. 

Samalla kun yhteisöissä elätellään toiveita, että syksyllä valittava uusi duuma vielä muuttaa näitä lakeja, kirkkojen johtoelimissä on valmisteltu seurakunnille ohjeita toimimisesta uudessa tilanteessa. 

Esimerkiksi Venäjän Helluntaikirkon johtajistoon lukeutuva Konstantin Bendas on arvellut julkisuudessa, että kirkkokunnan seurakunnille antamiin ohjeisiin tulee myös kohta: ”Vaatimukset, joita kunnon kristitty ei voi täyttää”. 

Lain vaikutuksiin liittyy kuitenkin vielä runsaasti kysymysmerkkejä. Osa niistä liittyy lakitekstiin itseensä – sen on nähty olevan ristiriidassa muun muassa Venäjän perustuslain kanssa – osa siihen, miten lakia tullaan käytännössä soveltamaan viranomaishierarkian eri tasoilla. 

Jopa Venäjän viranomaisten on kerrottu olevan laista hämillään. 


Kotievankelioinnin kielto kirpaisee 

Presidentti Vladimir Putinin 7. heinäkuuta allekirjoittaman lakiuudistuksen suurimpina ongelmina protestanttikirkkojen kannalta on pidetty siinä lähetystyölle annettavaa määritelmää sekä kodeissa tapahtuvan evankelioinnin kieltämistä. 

Lakitekstin perusteella lähetystyöksi voidaan katsoa lähes kaikki uskosta keskusteleminen toisen kirkkokunnan tai uskonnon edustajan kanssa, mikä puolestaan edellyttää erillisen lupaasiakirjan hankkimista. Vain kirkkojen johtajat ja papisto eivät lupaa tarvitse. 

Esimerkiksi junassa tai kadulla saa siis kertoa omasta uskostaan toisin uskovalle vain, jos voi kysyttäessä esittää vaaditun lupapaperin. 

Myönteistä on se, että viimeisimpien tietojen mukaan uskonnolliseksi yhteisöksi rekisteröityneet kirkot ja seurakunnat voivat itse kirjoittaa lupatodistuksia jäsenilleen. Jos tämä on totta, se olisi luonnollisesti monin tavoin kivuttomampi vaihtoehto kuin se, että oikeus lupien myöntämiseen olisi vain viranomaisilla – kuten monissa uutisissa ehdittiin arvioida. 

Varmaa sen sijaan on se, että lähetystyöluvan voivat edes periaatteessa saada vain uskonnolliseksi yhteisöksi rekisteröityneiden kirkkojen jäsenet. Näin olleen esimerkiksi lukuisten rekisteröitymättömien helluntai- ja baptistiseurakuntien evankeliointitoiminta muuttuu käytännössä lainsuojattomaksi. 

Kodeissa kokoontumisen osalta uutta lakia on useimmiten tulkittu niin, että se sallii seurakuntalaisten keskinäisen uskonnonharjoituksen kodeissa mutta ei sitä, että paikalla olisi yksikin yhteisön ulkopuolinen. Uskova ei siis voisi edes omassa kodissaan todistaa uskostaan ei-uskoville, vaikka hänellä olisi lähetystyölupakin. Tällä on erittäin iso merkitys Venäjän tuhansille protestanttisille yhteisöille, sillä niistä suurin osa kokoontuu kodeissa ja kotikokoukset sekä niissä tapahtuva evankeliointi ovat muutenkin olennainen osa seurakuntien elämää. 

Myös ovelta ovelle -evankelioinnin on tulkittu muuttuvan kokonaan kielletyksi, millä olisi suuri vaikutus muun muassa Venäjän Helluntaikirkon mittavalle Vuosi Jeesukselle -evankeliointikampanjalle. 

Lisäksi laki rajoittaa median ja internetin kautta tapahtuvaa uskonnollista viestintää kuten tilaisuuksien mainostamista sekä ulkomaalaisten hengellisen työn tekijöiden toimimista Venäjällä. 

Lain rikkomisesta henkilöä voidaan rangaista noin 700 euron ja yhteisöä jopa noin 14 000 euron sakolla. 


Kansalaistottelemattomuutta 

Useat venäläiset protestanttivaikuttajat ovat kommentoineet uutta lakia paluuna Stalinin kaudelle. Toisaalta esimerkiksi luterilaisen Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi on pitänyt lain vaikutuksia protestanttisille kirkoille vähäisinä. 

Ristin Voiton sähköpostitse haastattelemista venäläistoimijoista Venäjän Baptistiliiton edustaja tyytyi lähinnä viittaamaan Putinin avustajan kommenttiin, jonka mukaan hallitus voi tehdä lakiin korjauksia, mikäli siinä paljastuu ongelmia. 

Venäjän Helluntaikirkosta asiaa kieltäydyttiin kommentoimasta ennen kuin nähdään, miten lakia aletaan soveltaa. 

Monissa esillä olleissa kommenteissa on vakuutettu venäläisuskovien valmiutta jatkaa kotikokouksia ja -evankeliointia, sanktioiden uhasta huolimatta. Se on selvää, että esimerkiksi kotikokousten valvominen tulee olemaan viranomaisille vaikeaa ja siksi käytännössä sattumanvaraista. 

Lakiuudistus on saanut kritiikkiä myös maallisilta ihmisoikeusjärjestöiltä.


Heikki Salmela



30/2016

MuutKesäkuinen muuttomme Várpalotan kaupunkiin Unkariin oli järjestyksessään kahdeskymmenesneljäs. Samalla se oli perheemme kolmas muutto ulkomaille. Voisi siis täydellä syyllä sanoa, että olemme rutinoit...
MuutKUN saa käsiinsä Päivi ja Niilo Räsäsen tuoreen Avioliitto-kirjan, hätkähtää teoksen ulkomittoja: vain 14 x 17 senttimetriä, eikä paksuuttakaan ole kuin vajaa sentti.

Harvoin lienee nouss...
MuutKatu-, teetupa- ja vankilatyö sekä muu suoraviivainen ihmisten evankeliointi on olennainen osa herätyskristittyjen identiteettiä. Yleensä evankeliumi ja Jumalan apu myös kiinnostavat niitä, joilla on...
MuutEfesolaiskirjeessä ja 1. Korinttilaiskirjeessä Paavali näyttää puhuvan apostolin tehtävästä samantapaisena seurakunnallisena toimena ja kutsumuksena kuin evankelistan ja opettajan toimesta (Ef. 4:11;...
MuutTurun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala pohtii Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissa sitä, miten kristinusko ja islam ovat samaa juurta mutta kuitenkin erilaisia. (maaseuduntulevaisuus.fi 10.7.201...
MuutEntinen lähetyslapsi Maria Huotari unelmoi lähetyslääkärin työstä.
MuutMeidät on kutsuttu elämään Jumalan armon ja rakkauden motivoimaa elämää, omasta ja toisten ainutlaatuisuudesta iloiten.
MuutHenry Hedman kuuntelee kesällä luonnon musiikkia.

Koulutus on merkinnyt minulle eteenpäin pääsyä erilaisissa kansainvälisissä ja kansallisissa tehtävissä. Se on avannut mahdollisuuksia.

...
UutisetSeurakuntien ja kristillisten järjestöjen avioliittotapahtumiin osallistuu runsaasti myös sellaisia pareja, joista vähintään toiselle uskonasiat ovat vieraita.
– Mukana on joka kerta ni...
UutisetSiuntion Pickalan kentällä heinäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestetty Holy Golf -kilpailu kokosi 42 kristittyä golfinharrastajaa nauttimaan yhdessäolosta, leppoisasta kisailusta ja mitä parhaasta...
UutisetYhteiskristillinen New Wine -kesätapahtuma kokosi Jämsän Himokselle 13.–17. heinä-kuuta noin 2 400 kävijää eri puolilta Suomea.
Päivisin osallistujat jakautuivat seminaareihin,joiden aikana o...
UutisetVenäjällä viime viikolla voimaan astunut uusi ”isovelilaki” on aiheuttanut jännittyneisyyttä maan monissa uskonnollisissa vähemmistöyhteisöissä, sillä terrorismin ja ääriliikkeiden vastainen lak...
MielipideKun uudistuin uskossani noin seitsemän vuotta sitten, riensin innoissani Juhannuskonferenssiin hakemaan sykettä suomalaisesta helluntailaisuudesta. Huomasin, että musiikkianti oli muuttunut pä...
MielipideJuhannusaattoaamuna ajelimme mieli uteliaana kohti konferenssia. Olihan tiedossa, että juhlakäytäntöihin oli tehty muutoksia, joiden piti olla parannuksia edellisvuosiin verrattuna.
Ehdimme pa...
MielipideMinulle ja monelle muullekin oli yllätys, kun Juhannuskonferenssin perinteinen romanikokous oli muutettu teematilaisuudeksi. Hyvät päättäjät ja suunnittelijat, te ette voi muuttaa perinteistä rom...
MielipideYlistysmusiikki on liian yksipuolista ja edellyttää jonkinasteista hurmoksellisuuteen vajoamista, jotta se toimisi. Jos jonkun altis sielu antautuu Hengen vietäväksi, nauttii siitä ja kiittää Jum...
MielipideSeurakunnan paimenena joudun katsomaan lauman parasta myös alkoholikysymyksessä – eli ajattelen kokonaisuutta. Sillä ei ole väliä, miltä minusta tai muista tuntuu. Suhde alkoholinkäyttöön ei ole...
MuutEdellisessä numerossa (RV 28– 29) kerrottiin Tiibetissä viime ja tämän vuoden aikana tapahtuneesta mittavasta herätyksestä. Toisin kuin jutussa annettiin ymmärtää, raportoidut yli 200 000 kääntyn...
Kolumni”Me seurataan täällä somessa toisten elämää, kuvia, reissuja... mutta ei me tiedetä, mitä he käyvät parhaillaan läpi elämässään. Ajatellaan, että kaikilla muilla on kaikki hyvin, ei suruja, murheita...
UutisetKristityt turvapaikanhakijat kohtaavat muslimien syrjintää ja jopa tappouhkauksia vastaanottokeskuksissa, toteavat Saksan katolisen piispainkokouksen puheenjohtaja ja protestanttisen EKD-kirkon pi...
UutisetTutkimustieto uskonnollisen osallistumisen ja terveyden välisestä yhteydestä sai jälleen vahvistusta, kun amerikkalainen tutkijaryhmä totesi aktiivisten kirkossakävijöiden itsemurhariskin olevan s...
UutisetEteläaasialaisessa Bangladeshissa arviolta 91 000 muslimia on kääntynyt kristityksi viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana, uutisoi Christian Freedom International -järjestö.
Samaan aikaan maa...
UutisetKristittyjen näkemykset avioliitosta sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ovat heinäkuussa nousseet jälleen puheenaiheeksi. Eri tapauksia on käsitelty mediassa hyvin eri tavoin, Suomen...
UutisetPunaiset viirit liehuvat ja moottorit jyrisevät, kun motoristiletka kääntyy torille. Kypärät riisuttuaan ja paikallisia tervehdittyään joukko kiiruhtaa purkamaan varusteita huoltoautosta. Pian m...
UutisetKarkkilan helluntaiseurakunnan Katukappeli on parhaalla mahdollisella paikalla aivan kaupungin pääkadun varrella. Seurakunta perustettiin vuonna 1936, jolloin se hankki myös kokoontumistilat kor...
UutisetPorin SuomiAreenassa puhunut arkkipiispa Kari Mäkinen on huolissaan siitä, että Suomessa nähdään toiset ihmiset yhä useammin taakkana tai uhkana. Näin on käynyt esimerkiksi työttömille ja turvap...
UutisetHeinäkuun aurinkoinen lauantaipäivä 9.7. oli koonnut Kihniön osuuspankin puistoon runsaan yleisön, ja laadukas musiikki-, lettu- ja makkaratarjoilu loivat Gospelrekka-tapahtumaan mukavaa festari...
UutisetPerussuomalaiset on ollut viime eduskuntavaaleissa suosituin puolue luterilaiseen kirkkoon kuulumattomien suomalaisten keskuudessa, Kotimaa24 uutisoi oikeusministeriön tutkimuksesta.
Puo...
PuheenaiheKun Nanna Rautiainen reilu vuosi sitten valittiin Suomen Vapaakirkon lähetysjohtajaksi, hän näki tulevan työnsä yhdeksi suurimmaksi haasteeksi sen, kuinka saada lähetystyö jokaisen seurakunnan j...
PääkirjoitusAina uskonpuhdistuksesta lähtien kristilliset seurakunnat ovat tuoneet erilaisia musiikkityylejä jumalanpalveluksiinsa. Musiikki on tärkeä osa myös helluntaiseurakuntien toimintaa. Meillä on r...
Miten onHelluntaiseurakuntien Musiikki ry:n julkaisema kannanotto, musiikin ammattilaisten kirjoitukset Ristin Voitossa ja Paimen Plus -lehdessä sekä Juhannuskonferenssin musiikkitarjonta ovat herättäneet...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan