Odotettavissa avunpyyntöjä

Ilkka Toivasen näkemys Kuopion piirakanpaistajista ja naapurikunnassa Siilinjärvellä järjestetystä turvapaikanhakijoita vastustaneesta mielenosoituksesta. Kuva julkaistu Savon Sanomissa 5.10.2016.
Ilkka Toivasen näkemys Kuopion piirakanpaistajista ja naapurikunnassa Siilinjärvellä järjestetystä turvapaikanhakijoita vastustaneesta mielenosoituksesta. Kuva julkaistu Savon Sanomissa 5.10.2016.
Viime syksyn aikana Suomeen tulleet turvapaikanhakijat ovat alkaneet saada päätöksiä oleskeluluvista. Kaksi kolmannesta niistä tulee olemaan kielteisiä.

Tilanne on uusi myös seurakunnille, jotka eri puolilla Suomea ovat monin tavoin auttaneet ja tukeneet näitä ihmisiä.

Kristillisillä toimijoilla ja turvapaikkapäätökset tekevällä Maahanmuuttovirastolla (Migri) on jo aiemmin ollut näkemyseroja siitä, kuinka suuressa vaarassa turvapaikkaa hakevat kristityt tai turvapaikkaprosessin aikana kristityksi kääntyneet henkilöt ovat.

– Maahanmuuttovirasto tekee päätökset täysin omaehtoisesti. Ongelma on se, että sillä tuntuu olevan eri käsitys siitä, kuka on kristitty, kuin seurakunnilla, Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen sanoo.

– Seurakunnat ovat kirjoittaneet lausuntoja ja antaneet todistuksia siitä, että henkilö kuuluu seurakuntaan, mutta niiden merkitys turvapaikkapäätöksissä on kysymysmerkki.

”Sydämetöntä ja mielivaltaista”

Helluntaikirkon maahanmuuttajatyöryhmän puheenjohtaja Timo Kekolahti kertoo laatineensa turvapaikanhakijoille vuoden sisällä jopa useita lausuntoja viikossa ja valmentaneensa heitä myös turvapaikkapuhutteluun. Kekolahti sanoo, ettei ymmärrä viranomaisten sydämettömyyttä.

– Perheitä pilkotaan sattumanvaraisesti: perheessä, jossa äiti on syyrialainen ja isä irakilainen, äiti sai turvapaikan, isä ei. Afgaanipojalla oli paperi, fatwa, siitä, että hänet tapetaan uskonnon arvostelemisen takia. Migrin mukaan hänen pitäisi vain muuttaa kotimaassaan toiselle alueelle, Kekolahti kertoo esimerkkejä.

Hän pitää Maahanmuuttoviraston toimintaa mielivaltaisena.

– Ilman pakolaistulvaa Irakia tai Afganistania ei luokiteltaisi turvalliseksi. Ei turvapaikanhakija voi oikeasti muuttaa siellä toiselle alueelle ja olla turvassa.

Oikeudenmukaisuuden puolesta

Juuri uudistetussa Helluntaikirkon Helmet-menettelytapaohjeistossa linjataan Suomen Ekumeenisen Neuvoston Kirkko turvapaikkana -julkaisun mukaisesti, että seurakunnan vastuunkantajan on syytä tutustua kirkkoturvakäsitteeseen.

– Kirkkoturva tarkoittaa sitä, että jos näemme viranomaisen tekevän virheen, esimerkiksi käännyttävän ihmisen Suomesta väärin perustein, puutumme asiaan ja varmistamme, että ilmeiset todisteet ehtivät tulla julki ja että ihminen saa oikeudenmukaisen ja inhimillisen kohtelun. Tämä tapahtuu aina poliisin kanssa yhteistyössä, Esko Matikainen selvittää.

Timo Kekolahden mukaan kristityllä on tällaisessa tilanteessa vain yksi toimintavaihtoehto.

– Turvan antaminen, joka ei tarkoita piilottamista, on viesti, että tilanne pitää arvioida perusteellisesti.

Kekolahdella ei ole tiedossa viime vuosina kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelutapauksia helluntaiseurakunnista. Hän on kuitenkin varma, että niitä on tulossa.

– Miten kristitty voisi elää sen kanssa, että joku lähetettäisiin takaisin ja tälle kävisi huonosti?


Anna Lehtinen





Turvapaikanhakijoilla piirakkaleipomo


Kuopiolainen psykologi Jukka Antikainen etsi viime keväänä Leväsen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista itselleen remonttiapua. Irakilaiset ”pojat”  Ahmed ja Mehdi tulivat auttamaan häntä ja muuttivat heinäkuussa myös asumaan Antikaisten kotiin.

Kerran Ahmed ja Mehdi olivat tehneet iltapalapöytään irakilaisella reseptillä leivottuja piirakoita, jotka maistuivat niin hyviltä, että Antikaisen mielestä niitä piti saada myyntiinkin. Mies selvitti viranomaisten kanssa hygienia- ja verotusasiat ja syksyllä Kuopion kauppahalliin tehtiin piirakoita pieni koeerä. Piirakoiden suosio yllätti. Niitä myytiin kuukaudessa 2 500 kappaletta eikä piirakoiden paistaminen Antikaisen kodin pienessä uunissa enää onnistunut. Pojilla oli kuitenkin jo ratkaisu ongelmaan.

– He kertoivat käyneensä helluntaiseurakunnassa ja nähneensä siellä uunin, johon mahtuu sata piirakkaa kerrallaan. Niinpä Ahmed ja Mehdi pääsivät leipomaan piirakoitaan helluntaiseurakunnan keittiöön. He alkoivat työskennellä öisin ja maksaa vuokraa auttamalla seurakunnan emäntää. Irakilaisten piirakat ovat saaneet julkisuutta, ja niistä on tullut Kuopiossa jo pieni ilmiö.

Eräänä yönä kuopiolainen poliisipartio huomasi irakilaiset tauolla Eelimin oven edessä ja  teki epäilyttävästä havainnostaan ilmoituksen. Kun Jukka Antikainen antoi myöhemmin asiasta kirjallisen selvityksen, poliisit pyysivät Antikaista opettamaan ”poikiaan” soittamaan hätäkeskukseen, jos heidän toimintaansa jotenkin häiritään.

– Poikien piirakoiden teko ei olisi mahdollista ilman helluntaiseurakunnan apua, Antikainen kiittää. Hän sanoo olevansa valmis jopa kansalaistottelemattomuuteen auttaakseen ”poikiaan”, joiden turvapaikkapuhuttelupöytäkirjat hän on lukenut.

– Kuinka voisin lähettää omat lapseni tapettavaksi? Antikainen kysyy. Tämän lehden mennessä painoon tuli tieto, että toinen pojista, Ahmed, oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa.


43/2016

UutisetTukholmalaiskirkon jumalanpalveluksissa kävi kourallinen väkeä. Kun pastori Carl-Erik Sahlberg otti kontaktia alueen köyhiin ja syrjäytyneisiin, penkit alkoivat täyttyä.
Miten onItä-Euroopan romanilapsilla on todellinen hätä. Lukutaidottomat vanhemmat yrittävät elättää perheitään kerjäämällä, ja perheiden lapset ajautuvat usein köyhyyskierteeseen, josta on vaikea päästä irti...
PääkirjoitusMaailmassa vallitseva sekasorto on viime aikoina tullut ennennäkemättömän lähelle. Pakolaiset pyrkivät hyvinvoivaan Eurooppaan eri suunnista. Tavallisessa suomalaisessa maaseutukeskuksessa voi ostosma...
UutisetNoin kaksisataa helluntaiseurakunnan pastoria, työntekijää ja vanhinta kokoontui ensimmäiseen perehdytyskoulutukseen, jossa käsiteltiin työntekijän valtakirjan myöntämiseen liittyviä kysymyksiä. Koulu...
UutisetTurun helluntaiseurakunnan kirjamyyntipiste on laajentanut valikoimiaan ja on elokuusta lähtien palvellut asiakkaita myös arkisin.

Helluntaiseurakunnan omistaman Turun kristillisen kirjakaupan...
UutisetMiten seurakunnan tulisi suhtautua turvaa hakeviin kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneisiin?
UutisetKeskustelua herättänyt Koetelkaa kaikki -kirja pääsi kuuden finalistiteoksen joukkoon.
UutisetJoensuussa panostetaan ensi keväänä rukoukseen.
UutisetSuomen evankelis-luterilainen kirkko tarvitsee merkittäviä uudistuksia voidakseen vastata tulevaisuuden haasteisiin, toteaa Kirkon tulevaisuuskomitea mietinnössään.

Ratkaisuksi komitea esittää...
UutisetTutkija kaipaa erilaisia lähteitä tasapainoisen kuvan muodostamiseen.
UutisetSyyskuisena perjantai-iltana Kurun keskustassa sijaitsevan rakennuksen edessä parveilee murrosikäisiä nuoria. Osa on sisällä pelaamassa biljardia tai pingistä, ja jotkut istuskelevat sohvilla. Suurimm...
UutisetUskovat suomalaisromanit ovat esikuvia latvialaisille heimoveljilleen.
UutisetRaamattu sai yllättävää kannatusta, kun Britanniassa tehdyssä kyselyssä tiedusteltiin sitä, minkä kirjan henkilö haluaisi mukaansa, jos hänet jätettäisiin yksin autiolle saarelle: Raamatun toivoi saav...
UutisetTansanialaisen Mwanzan kaupunkiin kaksi vuotta sitten perustettu maan ensimmäisen Lasten parlamentti on saanut runsaasti myönteistä huomiota, uusi Fida-lehti kertoo.

Fidan kummilapsihankkeen yh...
UutisetYli 15-vuotiaista ruotsalaisista seitsemän prosenttia lukee Raamattua vähintään kerran kuukaudessa ja kaksi prosenttia päivittäin. Tiheimmin Raamattuun tarttuvat yli 65-vuotiaat naiset, joista 14 pros...
KolumniKatselin lukioaikaista luokkakuvaani. Muistin, etten ollut aikoinaan tyytyväinen siihen; hiukset olivat muka huonosti ja ilmekin nolotti. Tuntemukset muistuttivat siitä, kuinka epävarma olin noihin ai...
MielipideMikä on Suomen kansan kohtalo? Yö on pitkälle kulunut, ja päivä on jo lähellä. Jeesuksen Kristuksen toinen tuleminen on aivan oven edessä.

Suomea sanotaan kristityksi maaksi, mutta kansan kesku...
MielipideOli erittäin tärkeää, että Ristin Voitossa (RV 40) annettiin paljon pätevää tietoa avioliittolain merkityksestä tänä kriittisenä aikana, kun ratkaisu asiassa on lähellä. Nyt on erittäin tärkeää rukoil...
MielipideRistin Voiton mielipidepalstalla monet ovat tulkinneet asiantuntevasti Raamatun tekstejä etsittäessä Jumalalle nimeä.

Jo 400 vuotta ennen Kristusta kreikkalainen Parmenides, joka ei tiennyt mit...
MielipideTeologi Sara Saarela kirjoitti opetusartikkelin otsikolla ”Onko täällä kilttejä lapsia?” (RV 38).

Kirjoituksen aihe on tärkeä, mutta mielestäni siitä puuttui teologien aiemmin painottama Jumala...
MielipideSosiaalinen media on tullut koteihin, työpaikoille, kouluihin ja seurakuntiimmekin. Yhteinen kokoontuminen on monille uskoville se ”pakollinen” seurakunnassa viivähtäminen. Samalla heistä on mukavaa j...
MuutRukous ei ole vain harvojen etuoikeus. Saamme vuodattaa sydämemme Jumalalle – yksin tai yhdessä.
ArtikkelitUppsalan kirkolliskokous vakiinnutti uskonpuhdistuksen ja luterilaisen tunnustuksen Ruotsin valtakunnassa vuonna 1593. Kokouksen päätös oli suunnattu torjumaan ennen kaikkea katolisen kirkon oppia, mu...
MuutTeidän pitää tulla minun kotiini ja johdattaa minun jumalattomat lapseni Jumalan tuntemiseen ennen kuin on liian myöhäistä!

Lasten romani-isän ääni kuulosti puhelimessa hyvin vaativalta ja ehdo...
PuheenaiheEuroopan köyhimpien auttaminen on Betlehem-säätiön näky.
MuutHelluntailiikkeen ikuisuuskeskustelu naisten asemasta on korkeatasoisempaa kuin koskaan aiemmin. Joko konsensus häämöttää?
PikavisiittiTitta Jakonen on terveydenhoitaja, joka työskentelee kehitysyhteistyöntekijänä Laosissa. Kuvassa hän seuraa jalkapalloturnauksen finaalia Savan Centre -nuorisokeskuksella. – Kaikki ovat elämässä oppij...
MuutJohanna Lindh teki väitöstutkimuksen poikkikristillisyydestä, jolla hän tarkoittaa muun muassa useiden yhteisöjen tilaisuuksissa käymistä ja jatkuvaa, hengelliseen toimintaan liittyvää yhteydenpitoa m...
MuutEeva Valopaasi perusti eettisiä tuotteita myyvän kaupan, jotta voisi työllistää kehitysmaiden ihmisiä ja tukea läpinäkyvää bisnestoimintaa.
MuutRaamattu herää uudella ta-valla eloon ja alkaa vaikuttaa, kun ymmärtää lukemansa ja vaikeatkin kohdat avautuvat. Uusia oivalluksia voi tehdä sellainenkin, joka tuntee Sanan läpikotaisin.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan