Vapaakristillisyys Suomen lainsäädännössä

Uppsalan kirkolliskokous vakiinnutti uskonpuhdistuksen ja luterilaisen tunnustuksen Ruotsin valtakunnassa vuonna 1593. Kokouksen päätös oli suunnattu torjumaan ennen kaikkea katolisen kirkon oppia, mutta yhtä kylmää kyytiä saivat myös uskonpuhdistuksesta syntyneet muut tunnustukselliset yhteisöt: ”Samoin me sanoudumme jyrkästi irti kaikista sakramentin halveksijoiden, zwingliläisten ja kalvinilaisten harhoista, kuten myös uudestikastajista ja kaikista muista harhaoppisista, minkä nimisiä lienevätkin. Heitä emme keskuudessamme hetkeäkään siedä emmekä hyväksy heidän oppejaan.”

Silloisessa Ruotsin valtakunnassa ei ollut vielä uskonnonvapautta. Tavoitteena pidettiin sitä, ettei kukaan ajattelisi uskonnosta toisin. Uppsalan kirkolliskokouksen päätöksessä vedotaan puhtaaseen raamatullisuuteen mutta samalla todetaan päätöksen poliittinen luonne.

Kirkko, valtionhallinto ja uskonnonvapaus

Kun niin sanottu kirkkolaki säädettiin Ruotsissa vuonna 1686, kirkosta tuli virallisesti osa valtionhallintoa. Lain mukaan kaikkien kansalaisten oli kuuluttava evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Pietististen herätysliikkeiden alkaessa levitä Saksasta Pohjolaan säädettiin vuonna 1726 konventikkeliplakaatti, joka kielsi hartaustilaisuuksien eli konventikkeleiden pitämisen. Lain mukaan perheenpään tehtävänä oli pitää yllä hartauden harjoitusta mutta vain oman perhekuntansa sisällä.

Tämän lain nojalla Suomessa käytiin muun muassa tunnetut Kalajoen käräjät 1839. Käräjillä herännäisjohtajia ja seuroihin osallistuneita tuomittiin raskaisiin sakkorangaistuksiin. Laki oli voimassa tsaarin ajan Suomessa vuoteen 1870 saakka.

Uskonnonvapaus alkoi ottaa maassamme askeleita toiseen suuntaan, kun vuonna 1889 säädettiin eriuskolaislaki. Tuolloin metodistit ja baptistit rekisteröityivät uskonnollisiksi yhdyskunniksi.

Suomen itsenäistyttyä laadittiin vuonna 1919 perustuslakia vastaava hallitusmuoto, jossa viitattiin laajempaan uskonnonvapauteen. Tämä toteutui lopulta vasta 1923 uskonnonvapauslaissa. Tuolloin muun muassa Vapaakirkko rekisteröityi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Uskonnonvapauslaki uudistettiin vuonna 2003.

Laki turvaa oikeudet

Uskonnollista toimintaa Suomessa määrittelevistä laeista tärkein on perustuslaki. Se takaa jokaiselle oikeuden tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, ilmaista vakaumuksensa ja kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

Toinen tärkeä laki on uskonnonvapauslaki, joka määrittelee tarkemmin, kuinka perustuslain takaama uskonnonvapaus käytännössä toteutuu. Tämä tarjoaa myös mahdollisuuden rekisteröityä uskonnolliseksi yhdyskunnaksi.

Samaan kokonaisuuteen kuuluu kirkkolaki, joka yleisluontoisesta nimestään huolimatta koskee ainoastaan Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa. Tälle rinnakkainen on laki ortodoksisesta kirkosta. Näillä kahdella kirkolla on Suomen lainsäädännössä julkisoikeudellinen erityisasema. Muut uskonnolliset yhdyskunnat, Suomen Helluntaikirkko mukaan luettuna, kuuluvat uskonnonvapauslain piiriin.

Useiden helluntaiseurakuntien toimintaa ohjaa vielä yhdistyslaki, vaikka uskonnonvapauslaki antaa niille selvästi paremmat toimintaedellytykset. Käytännön eroja löytyy esimerkiksi johtajuusrakenteeseen, sielunhoitajan vaitiolo-oikeuteen, kokoontumiseen ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa.

Myöskään kolehtia jumalanpalveluksessa kerättäessä uskonnolliset yhdyskunnat eivät tarvitse erillistä rahankeräyslupaa.


Esko Matikainen

Kirjoittaja on Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja.


43/2016

UutisetTukholmalaiskirkon jumalanpalveluksissa kävi kourallinen väkeä. Kun pastori Carl-Erik Sahlberg otti kontaktia alueen köyhiin ja syrjäytyneisiin, penkit alkoivat täyttyä.
Miten onItä-Euroopan romanilapsilla on todellinen hätä. Lukutaidottomat vanhemmat yrittävät elättää perheitään kerjäämällä, ja perheiden lapset ajautuvat usein köyhyyskierteeseen, josta on vaikea päästä irti...
PääkirjoitusMaailmassa vallitseva sekasorto on viime aikoina tullut ennennäkemättömän lähelle. Pakolaiset pyrkivät hyvinvoivaan Eurooppaan eri suunnista. Tavallisessa suomalaisessa maaseutukeskuksessa voi ostosma...
UutisetNoin kaksisataa helluntaiseurakunnan pastoria, työntekijää ja vanhinta kokoontui ensimmäiseen perehdytyskoulutukseen, jossa käsiteltiin työntekijän valtakirjan myöntämiseen liittyviä kysymyksiä. Koulu...
UutisetTurun helluntaiseurakunnan kirjamyyntipiste on laajentanut valikoimiaan ja on elokuusta lähtien palvellut asiakkaita myös arkisin.

Helluntaiseurakunnan omistaman Turun kristillisen kirjakaupan...
UutisetMiten seurakunnan tulisi suhtautua turvaa hakeviin kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneisiin?
UutisetKeskustelua herättänyt Koetelkaa kaikki -kirja pääsi kuuden finalistiteoksen joukkoon.
UutisetJoensuussa panostetaan ensi keväänä rukoukseen.
UutisetSuomen evankelis-luterilainen kirkko tarvitsee merkittäviä uudistuksia voidakseen vastata tulevaisuuden haasteisiin, toteaa Kirkon tulevaisuuskomitea mietinnössään.

Ratkaisuksi komitea esittää...
UutisetTutkija kaipaa erilaisia lähteitä tasapainoisen kuvan muodostamiseen.
UutisetSyyskuisena perjantai-iltana Kurun keskustassa sijaitsevan rakennuksen edessä parveilee murrosikäisiä nuoria. Osa on sisällä pelaamassa biljardia tai pingistä, ja jotkut istuskelevat sohvilla. Suurimm...
UutisetUskovat suomalaisromanit ovat esikuvia latvialaisille heimoveljilleen.
UutisetRaamattu sai yllättävää kannatusta, kun Britanniassa tehdyssä kyselyssä tiedusteltiin sitä, minkä kirjan henkilö haluaisi mukaansa, jos hänet jätettäisiin yksin autiolle saarelle: Raamatun toivoi saav...
UutisetTansanialaisen Mwanzan kaupunkiin kaksi vuotta sitten perustettu maan ensimmäisen Lasten parlamentti on saanut runsaasti myönteistä huomiota, uusi Fida-lehti kertoo.

Fidan kummilapsihankkeen yh...
UutisetYli 15-vuotiaista ruotsalaisista seitsemän prosenttia lukee Raamattua vähintään kerran kuukaudessa ja kaksi prosenttia päivittäin. Tiheimmin Raamattuun tarttuvat yli 65-vuotiaat naiset, joista 14 pros...
KolumniKatselin lukioaikaista luokkakuvaani. Muistin, etten ollut aikoinaan tyytyväinen siihen; hiukset olivat muka huonosti ja ilmekin nolotti. Tuntemukset muistuttivat siitä, kuinka epävarma olin noihin ai...
MielipideMikä on Suomen kansan kohtalo? Yö on pitkälle kulunut, ja päivä on jo lähellä. Jeesuksen Kristuksen toinen tuleminen on aivan oven edessä.

Suomea sanotaan kristityksi maaksi, mutta kansan kesku...
MielipideOli erittäin tärkeää, että Ristin Voitossa (RV 40) annettiin paljon pätevää tietoa avioliittolain merkityksestä tänä kriittisenä aikana, kun ratkaisu asiassa on lähellä. Nyt on erittäin tärkeää rukoil...
MielipideRistin Voiton mielipidepalstalla monet ovat tulkinneet asiantuntevasti Raamatun tekstejä etsittäessä Jumalalle nimeä.

Jo 400 vuotta ennen Kristusta kreikkalainen Parmenides, joka ei tiennyt mit...
MielipideTeologi Sara Saarela kirjoitti opetusartikkelin otsikolla ”Onko täällä kilttejä lapsia?” (RV 38).

Kirjoituksen aihe on tärkeä, mutta mielestäni siitä puuttui teologien aiemmin painottama Jumala...
MielipideSosiaalinen media on tullut koteihin, työpaikoille, kouluihin ja seurakuntiimmekin. Yhteinen kokoontuminen on monille uskoville se ”pakollinen” seurakunnassa viivähtäminen. Samalla heistä on mukavaa j...
MuutRukous ei ole vain harvojen etuoikeus. Saamme vuodattaa sydämemme Jumalalle – yksin tai yhdessä.
ArtikkelitUppsalan kirkolliskokous vakiinnutti uskonpuhdistuksen ja luterilaisen tunnustuksen Ruotsin valtakunnassa vuonna 1593. Kokouksen päätös oli suunnattu torjumaan ennen kaikkea katolisen kirkon oppia, mu...
MuutTeidän pitää tulla minun kotiini ja johdattaa minun jumalattomat lapseni Jumalan tuntemiseen ennen kuin on liian myöhäistä!

Lasten romani-isän ääni kuulosti puhelimessa hyvin vaativalta ja ehdo...
PuheenaiheEuroopan köyhimpien auttaminen on Betlehem-säätiön näky.
MuutHelluntailiikkeen ikuisuuskeskustelu naisten asemasta on korkeatasoisempaa kuin koskaan aiemmin. Joko konsensus häämöttää?
PikavisiittiTitta Jakonen on terveydenhoitaja, joka työskentelee kehitysyhteistyöntekijänä Laosissa. Kuvassa hän seuraa jalkapalloturnauksen finaalia Savan Centre -nuorisokeskuksella. – Kaikki ovat elämässä oppij...
MuutJohanna Lindh teki väitöstutkimuksen poikkikristillisyydestä, jolla hän tarkoittaa muun muassa useiden yhteisöjen tilaisuuksissa käymistä ja jatkuvaa, hengelliseen toimintaan liittyvää yhteydenpitoa m...
MuutEeva Valopaasi perusti eettisiä tuotteita myyvän kaupan, jotta voisi työllistää kehitysmaiden ihmisiä ja tukea läpinäkyvää bisnestoimintaa.
MuutRaamattu herää uudella ta-valla eloon ja alkaa vaikuttaa, kun ymmärtää lukemansa ja vaikeatkin kohdat avautuvat. Uusia oivalluksia voi tehdä sellainenkin, joka tuntee Sanan läpikotaisin.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan