”Maanjäristys pysäytti ihmiset ajattelemaan elämäänsä”

Guatemalan väestöstä noin 60 prosenttia puhuu äidinkielenään espanjaa, ja suurin osa lopuista erilaisia intiaanikieliä. Evankelisen herätyksen myötä katoliseen kirkkoon kuuluu enää vain noin puolet maan asukkaista. Kuva elokuussa järjestetystä lähetyskonferenssista. Flickr / David Amsler
Guatemalan väestöstä noin 60 prosenttia puhuu äidinkielenään espanjaa, ja suurin osa lopuista erilaisia intiaanikieliä. Evankelisen herätyksen myötä katoliseen kirkkoon kuuluu enää vain noin puolet maan asukkaista. Kuva elokuussa järjestetystä lähetyskonferenssista. Flickr / David Amsler
Guatemalan evankelisten kristittyjen määrä alkoi lisääntyä nopeasti syksyn 1976 tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Luonnonkatastrofissa kuoli yli 20 000 ihmistä. Lukemattomat taloudet menettivät kaiken omaisuutensa.

Merkittävä osa apuun rientäneistä kansainvälisistä avustusjärjestöistä oli taustaltaan kristillisiä. Avustustyöntekijöiden rakkaus ja aitous koskettivat järistysalueen asukkaita, ja ihmisiä alkoi tulla uskoon.

– Järistys pysäytti ihmiset ajattelemaan omaa elämäänsä. Murheen ja tuskan keskellä ei voinut väistää todellisuutta elämän lyhyydestä. Maanjäristys johti edelleen jatkuvaan kiinnostukseen evankeliumia kohtaan, Albaniassa lähetystyössä toimiva Giovanni Najera kertoo.

Toisena herätyksen kasvualustana toimi vuosien 1954–1996 sisällissota. Oikeistolaisen sotilasjuntan ja vasemmistosissien välisessä sodassa sai surmansa yli 200 000 guatemalalaista ja yli miljoonaa joutui jättämään kotikylänsä. Väkivaltaisempana kautena 1978–1983 hallituksen kenraalit käyttivät mayaintiaaneja vastaan poltetun maan taktiikkaa.

Vuonna 1992 tapahtumat katsottiin alkuperäisväestön kansanmurhaksi.

– Sodan aikana monet löysivät turvan ja lohdutuksen Jeesuksen sanoista. Sodan keskellä tapahtui myös suoranaisia ihmeitä. Iankaikkiset arvot katsottiin arvokkaammaksi kuin ympärillä näkyvä todellisuus, Najera toteaa.

Ensimmäinen evankelinen presidentti

Nykyään Guatemalan noin 15 miljoonasta asukkaasta lähes kolmannes kuuluu evankelisiin yhteisöihin. Evankelisia seurakuntia maassa on yli 30 000, ja maassa toimii muun muassa useita satojentuhansien jäsenten helluntailiikkeitä.

Ennen 1970-luvun suurta maanjäristystä evankelisia kristittyjä oli vain pari prosenttia väestöstä.

Najeran mukaan useat Guatemalan maaseutukylät ovat nykyään käytännössä kokonaan evankelisten kristittyjen asuttamia.

– Suurimmissa kaupungeissa on megakirkkoja, joissa on 15 000 jäsentä tai enemmän. Kaupunkien suuret seurakunnat vetävät voimakkaasti puoleensa nuoria. Missä on runsaasti nuoria, sinne heitä rientää lisää. Seurakunnilla on kyky tavoittaa maaseudulta suurkaupunkeihin työn tai opiskelun johdosta muuttaneita.

Tammikuusta lähtien Guatemalan presidenttinä on toiminut evankeliseen seurakuntaan kuuluva entinen koomikko Jimmy Morales. Maan mediassa evankelisten elämäntapaa pidetään mallina siitä, mitä elävä usko voi saada aikaan.

Kaikki tämä on muuttanut myös roomalaiskatolisen väestön ennakkoluuloja.

– Aikaisemmin evankelisia kutsuttiin halventavilla ilmaisuilla. Silti silloinkin heitä pidettiin luotettavina ihmisinä. Tiedän useita yhtiöitä ja armeijan yksiköitä, jotka ovat tietoisesti valinneet evankelisia uskovia tehtäviin, joissa vaaditaan luotettavuutta ja salassapitovelvollisuuden ehdotonta täyttämistä. Kristittyjen elämän ja puheen sopusointu on ollut tässä merkittävässä asemassa, Najera kertoo.

Hän korostaa, että Guatemalassa kaikenikäiset kristityt osallistuvat erittäin aktiivisesti seurakunnan tilaisuuksiin.

– Samalla seurakunnissa painotetaan arkipäivän kristillisyyttä: olemme kristittyjä sekä kirkossa että arjen keskellä.

Synkretismi uhkaa kirkkojen elinvoimaa

Alueellisen erityishaasteen Väli-Amerikan evankeliselle kristillisyydelle tuo se, että myös perinteiset intiaaniuskonnot ovat elpyneet viime vuosikymmeninä.

Ennen espanjalaisten tuloa Guatemalan alueella kukoisti rikas mayakulttuuri, ja mayaperinteillä on ihmisten elämässä edelleen voimakas vaikutus. Nykyään vuorilla, luolissa ja arkeologisilla paikoilla järjestetään seremonioita, joihin kuuluu pienten eläinten uhraamista ja kynttilöiden sytyttämistä. Lisäksi katolisessa kirkossa ja joissakin evankelisissa seurakunnissa esiintyy synkretismiä, jossa yhdistetään kristillisiä ja mayojen perinteisiä uskomuksia.

Tästä syystä Guatemala ei toisten mielestä olekaan niin kristillinen kuin tilastot antavat ymmärtää. Vaikka synkretismiä esiintyy etenkin maaseudun intiaanialueilla, Najeran mukaan monet maaseutuseurakunnat ovat kuitenkin aktiivisia lähetystyössä.

– Pienet seurakunnat lähettävät työntekijöitä ja usein myös kauas. Useita guatemalalaislähettejä on sijoittunut muun muassa Espanjaan, Turkkiin, Marokkoon ja Intiaan.

– Itse olen viihtynyt hyvin Balkanilla. Keski-Amerikasta tulleet lähetit ovat tottuneet sisseihin, alituisiin sähkökatkoksiin ja siihen, ettei puhdasta vettä tule muutamaan päivään, mies toteaa.

Eero Ketola


47/2016

UutisetRaamattu ei lakkaa kiehtomasta Mailis Janatuista. Hän haluaa johdattaa ihmisiä löytämään sen teksteistä uusia näkökulmia, lohdutusta ja toivoa.
PääkirjoitusMaailma on täynnä yllätyksiä. Pari viikkoa sitten suurin osa maailmasta tuli yllätetyksi Donald Trumpin valinnasta. Kaikkien ennakko-oletusten, mielipidekyselyiden ja muun maailman toivomusten vastais...
Miten onSaarnaaja Niilo Yli-Vainio (1920–1981) on yksi Suomen helluntailiikkeen tunnetuimmista nimistä. Hänen toimintansa sai laajaa julkisuutta erityisesti 1970-luvun loppupuolella, jolloin Lapualta alkanut...
UutisetHistorian aikana tehdyt ja koetut väärinkäytökset olivat esillä helluntailaisluterilaisen neuvottelukunnan kokouksessa.
UutisetAlueen helluntaiseurakuntien tavoitteena on saada lähivuosina 16 koulutyöntekijää.
UutisetParantumattomasti sairaskaan ei voi tietää tulevaisuudestaan, Sari Tanus huomauttaa.
UutisetHämeenlinnan helluntaiseurakunnassa järjestettiin 12.–13. marraskuuta Täyttykää Hengellä -ylistysseminaari. Opettamassa ja ylistystä johtamassa seminaarissa oli Petri Kosonen yhtyeineen (kuvassa).
...
UutisetEduskunnan lakivaliokunta käsitteli 16.11. kansalaisaloitetta, joka ajaa avioliittolain säilyttämistä miehen ja naisen välisenä. Käsittely jatkuu edelleen, sillä lakivaliokunta päätti lähettää aloitte...
UutisetKymmenettä kertaa järjestetty Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskeräys tuotti tänä vuonna 2,16 miljoonaa euroa. Summa kertyi 11. marraskuuta järjestetyn Ylen Nenäpäivä-show’n loppuun mennessä.

Nenäpäiv...
UutisetYhteys, aitous, taistelutoveruus ja täysi miehuus. Näihin kiteytyy keskisuomalaisten miesten ideoima Parraskuu, joka on menossa nyt viidettä kertaa.

– Vuonna 2011 syntyi ajatus pitää miesten ku...
UutisetFidan Euroopan-lähettipäivät lokakuussa Espanjan La Mangassa kokosivat yhteen 75 aikuista, nuorta ja lasta. Mukana oli sekä lähetystyön konkareita että ensikertalaisia.

Päivillä koettiin aitoa...
UutisetUsko ja EU -seminaarissa rohkaistiin kristittyjä arvojensa mukaiseen elämään.
UutisetEvankelisten kristittyjen osuus väestöstä on Guatemalassa suurimpia koko Latinalaisessa Amerikassa.
UutisetToistakymmentä tuhatta Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan loikannutta kristittyä sanoo, että yli 75 prosenttia heidän uskovista maanmiehistään ei selviä vainoista hengissä. Heidän mukaansa yleensä pidätet...
UutisetIsrael lähettää joulukuussa arkeologeja Kuolleellemerelle etsimään lisää historiallisia kirjakääröjä. Alkuperäiset Kuolleenmeren kääröt, noin 850 kirjoitusta, jäljitettiin 1940–1950-luvuilla Khirbet Q...
UutisetItä-Euroopan alueen lasten kurjuus on tulvinut kuvien kautta länteen kymmeniä vuosia, ja paikalliset kristilliset toimijat ovat lievittäneet lasten hätää avaamalla orpokoteja ja välittämällä lapsille...
MielipideJos me helluntaiuskovina saamme Herran armon avulla sisäistää seuraavan Raamatun sanoman, miten enää uskallamme jaella kristityn arvokasta nimeä alennusmyynnissä: ”Ja he vaikuttivat yhdessä kokonaisen...
MielipideEnsi vuosi on Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuosi. Olemme Jumalalle kiitollisia tästä itsenäisyyden ajasta. Kiitämme myös nykyisestä seitsemänkymmenen vuoden rauhan ajasta.

On kuitenki...
MielipideTässä ajassa on valtava nähdyksi tulemisen tilaus. Yksilökeskeisessä kulttuurissa rakennetaan herkästi vain omaa elämää. Ja kun itsellä menee hyvin, mikäs siinä on ollessa.

Tavallisesta juttele...
MielipideKun Joosefin perheelle etsittiin Jeesuksen syntymän aikaan paikkaa yöpyä, sijaa ei ollut muualla kuin eläinten suojassa. Nykyaikana taas näyttää siltä, että sijaa ei ole muille kuin itselle ja omalle...
MuutMenestysteologinen julistus sivuuttaa usein tärkeän puolen Paavalin teksteistä. Ristin teologiaan kuuluu olennaisena osana myös kärsimys ja heikkous.
ArtikkelitKristillisten arvojen kunnioitus ei ole suomalaisessa yhteiskunnassa enää niin itsestään selvää kuin sata vuotta sitten. Yhtenäinen ja kristillisten arvojen pohjalta toimiva yhteiskunta on muuttunut m...
MuutVäitöskirjaa varten haastatellut psykoterapeutit kaipaavat parempia välineitä hengellisten aiheiden käsittelyyn.
KolumniKävin jumalanpalveluksessa syttymässä.

Pikkutyttönä istuin hievahtamatta ja katselin rainakuvien esitystä. Lähetystyöntekijä oli tullut Suomen-lomalle ja heijasti diakuvia seinälle kertoen sama...
MuutNäytelmä- ja elokuvakäsikirjoittaja Seppo Lahtea kiinnosti se, mitä 35 vuotta sitten kuollut Niilo Yli-Vainio koki ja ajatteli kaiken herätyshulinan keskellä.
PikavisiittiAriel Neulaniemi on muusikko ja Radio Dein aamuääni, joka juontaa Parempi Huomen -ohjelman lisäksi muun muassa debatteja. Arielin musiikkia voi kuunnella osoitteessa Fb.com/ArielVirallinen

Perh...
MuutNuoret pitävät somea hyvänä juttuna, jos se ei hallitse elämää (Valomerkki.fi 14.11.).

Oikea minä ja nettiminä ovat nuorten mukaan muuten samat, mutta nettiminässä näytetään vain parhaat puole...
MuutSuomen vapaakristilliset liikkeet ovat perinteisesti vieroksuneet uskontunnustuksia. Nyt myös itsenäiset seurakunnat pitävät niitä tarpeellisina.
MuutNimi Ristin Voiton joulutervehdyksessä kertoo yhteisöllisyydestä ja on tärkeä viesti ystäville ympäri maata.
MuutJoulu on Rauno Karmitsalle toinen toisensa kunnioittamisen juhla.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan