Lähetystyö ei ole vain aikuisten juttu

Pihla Laamasen soolo aloitti konsertin. Kuva: Philippe Gueissaz
Pihla Laamasen soolo aloitti konsertin. Kuva: Philippe Gueissaz
Liput piiloon, pojat! kuoronjohtaja Tuula Rahikainen huikkaa.

Vielä näkyy vilahdus värikästä kangasta, mutta pian koko kuoro on hiljentynyt. Keltapaitaisten lasten ja nuorten joukko odottaa konsertin alkua.

Jippii-kuoron ja King’s Kids -ryhmien yhteinen Ristin maa -kiertue pyörähti käyntiin uudenvuodenpäivänä Turussa Mikaelinkirkossa. Juhlallinen vuoden aloitus veti kirkon täyteen väkeä. Samassa tilaisuudessa julkistettiin kymmenes Jippii-äänite sekä Suomen värit -luontokirja.

Nuori säveltäjä

Jippii on vuonna 1998 alkanut lastenkuorojen verkosto, joka välittää evankeliumia musiikin avulla. Kuoroja on Suomessa noin sata ja lisäksi useita ulkomailla.

Työmuodon äitinä tunnettu Outi Rossi kertoo, että ensimmäinen laulajien sukupolvi on jo aikuistunut ja jotkut ovat tuoneet vuorostaan omia lapsiaan mukaan kuoroon.

Rossi pitelee käsissään Suomen lippua.

– Kuka tietää, mikä tästä tulee, kun sen nostaa pystyyn? hän kysyy.

– Risti, lapsen ääni kajauttaa yleisön joukosta.

Ristin maa -kiertue on saanut nimensä Suomen lipusta. Satavuotisjuhlavuosi tuntui sopivalta ajankohdalta lähteä maata kiertämään, varsinkin kun samaan yhteyteen osuu reformaation muistovuosi. Kiertueen keskiössä on kuitenkin ilosanoma.

– Lippu muistuttaa siitä, että Jeesus kuoli ristillä meidän kaikkien puolesta, Rossi selittää kuulijoille.

Jippii-konserteissa lapset ovat vastuutehtävissä muillakin osaaluilla kuin musiikissa. He esimerkiksi johtavat rukouksia ja pitävät pieniä puheenvuoroja.

Kuorolainen Nyyti Rahkonen kiteyttää omassa puheenvuorossaan Jippii-työn idean.

– Usein luullaan, että lähetystyö on vain aikuisten juttu, mutta ei se niin mene. Jumala antaa meille kaikille lahjoja, joita voimme käyttää hänen kunniakseen.

Rahkonen itse on saanut musiikin tekemisen lahjan. Mikaelinkirkossa julkistetun Ristin maa -levyn lauluista viisi on yläkouluikäisen tytön omia sävellyksiä.

Levyä alettiin tehdä toissa syksynä. Tuottaja Toni Mäki-Leppilampi kertoo työtahdin kiristyneen loppua kohti. Vielä viime metreillä levylle saatiin pari uutta laulua.

– Kaikesta kiireestä huolimatta tuntuu siltä, että lopussa tulleet laulut oli tärkeä saada mukaan.

Keikkailu jatkuu

Ristin maa -kiertue jatkaa matkaa ympäri Suomen. Tammikuun ensimmäisellä viikolla se ehti käydä jo Ivalossa ja Rovaniemellä, ja vuoden aikana on tarkoitus pitää noin 150 konserttia.

– Seurakunnat voivat vielä kutsua Ristin maa -kiertuetta paikkakunnalleen, mutta kutsulla alkaa olla kiire, sillä kiertuekalenteri täyttyy, sanoo Jippii-koordinaattori Merja Hakala.

Jippii-keikoilla aikuisia on totuttu näkemään orkesterin puolella. Ristin maa -kiertueen erikoisuuksiin kuuluu se, että myös aikuiset on kelpuutettu joidenkin kappaleiden laulajiksi.

– Meillä on paljon lasten vanhempia, jotka ovat sanoneet: voi että, kun tällaista ei ollut vielä silloin, kun olin lapsi. Niinpä päätimme pyytää myös heidät mukaan.

Jippii-kuorot esiintyvät muun muassa seurakunnissa, kouluilla ja vanhainkodeissa. Veteraaneja kutsutaan tilaisuuksiin kunniavieraiksi.

Uudenvuodenpäivän konsertti oli osa yhteiskristillistä uudenvuodenjuhlaa, joka päättyi Turku rukoilee -tilaisuuteen. Rukoustapahtumassa kuultiin Jippii-kuorolaisten lisäksi Mikaelinseurakunnan musiikkievankelista Jipun laulua ja kappalainen Pasi Jaakkolan saarna. Luterilaisen kirkon, helluntaiseurakunnan ja vapaaseurakunnan edustajat johtivat osallistujat yhteiseen rukoukseen alkaneen vuoden puolesta.


Säde Loponen


2/2017

UutisetPelimannet-kaksikosta tuli helluntailiikkeen ”virallisia luopioita”. Lähdön taustalla oli loppuun palaminen, josta ei 1980-luvulla osattu puhua.
PääkirjoitusViime suomalaisten lähetystyöntekijöiden määrä on pudonnut huomattavasti. Enimmillään lähetystyöntekijöitä oli vuonna 1996. Viime vuonna lähettimäärä oli enää noin 44 prosenttia huippuvuoden luvusta....
Miten onRadio Patmos panostaa voimakkaasti radio-ohjelmiin. Se aloitti vakituisella toimiluvalla lokakuussa 2016 kymmenellä kuuluvuusalueella ja lyhytaikaisella luvalla 14 paikkakunnalla. Vaikka lyhytaikaiset...
UutisetRistin maa -kiertueen tavoitteena on 150 konserttia ympäri Suomen.
UutisetEduskunta lisäsi vuoden 2017 budjettiin määrärahoja kristillisille kouluille 50 000 euroa sekä opiskelijamääräänsä kasvattaneelle Suomen teologiselle opistolle 100 000 euroa. Lisäykset tehtiin toimijo...
UutisetRadio Deillä alkoi 44 jaksoa käsittävä Armo 2017 -ohjelmasarja, joka kertaa reformaation historian pääkohdat ja arvioi uskonpuhdistuksen vaikutuksia Suomessa sekä kansainvälisesti.

Toimittaja M...
UutisetRautaputken kanssa riehunut hyökkääjä ilmoitti vastustavansa perinteisen avioliittonäkemyksen kannattajia.
UutisetPastori Jorma Lempinen menehtyi 27. joulukuuta 74-vuotiaana. Nuoresta asti hengellistä työtä tehnyt Lempinen ehti palvella baptistiyhdyskuntaa muun muassa nuorisosihteerinä, raamattuopiston rehtorina...
UutisetLahden helluntaiseurakunta isännöi 17.–18.3. järjestettävää Tellus-lähetyskonferenssia. Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen lähetit, lähetysveteraanit ja pastorit.

Konferenssin pääpuhujaksi...
UutisetMaahanmuuttovirasto lupasi antaa seurakuntien kirjoittamille kastetodistuksille aiempaa enemmän painoa.
UutisetFidan hanke vaikutti asenteisiin.
UutisetEvankelis-luterilaisesta kirkosta eroaminen kiihtyy vuoden viimeisinä päivinä. Erikoisen ilmiöstä tekee se, että osa eronneista liittyy uudestaan jäseneksi heti vuodenvaihteen jälkeen.

Kyse on...
UutisetYksi pienten seurakuntien parhaista päätöksistä vuodelle 2017 on lakata vertaamasta itseään isoihin seurakuntiin, väittää baptistnews.comin haastattelema asiantuntija.

Seurakuntajohtamiseen eri...
UutisetKolme lenkkeilijää hämmästyi loppuvuonna törmätessään sattumalta harvinaiseen luolakaiverrukseen. Miehet olivat luolatutkimusharrastajia, jotka löysivät Juudean kukkuloilla muinaisia luolia kierrelles...
UutisetFacebookin perustanut miljardööri Mark Zuckerberg nousi otsikoihin joulunpyhinä toivottaessaan Facebookissa hyvää joulua ja hanukkaa omasta ja perheensä puolesta. Asiasta uutisoi muun muassa washingto...
UutisetUskonnonvapaustilannetta seuraavat järjestöt ennustavat, että vuonna 2017 kristityt kokevat voimakkaita vainoja eri puolilla maailmaa. Mission Network News kuvaa lähivuosien kehitystä huolestuttavaksi...
MielipideEduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmä on huolissaan Suomesta Afganistaniin palautettavien afgaanikristittyjen hengestä ja turvallisuudesta. Riski menettää henkensä maahan palatessa islamista l...
MielipideTaannoisessa RV-lehden keskustelussa Jumalan nimestä jäi mielestäni yksi näkökulma huomioimatta: kuka oli se, joka käytti itsestään nimeä JHVH, ”Minä olen”?

Kolmiyhteisen Jumalan Isäpersoonan ä...
MielipideMatti Kankaanniemeltä kysyttiin Ristin Voiton Kysy Raamatusta -palstalla (RV 51–52/2016), onko tulevassa Jumalan valtakunnassa eläimiä.

En tiedä, tarkoittiko kysyjä maanpäällistä Jumalan valtak...
MuutKirjailija, toimittaja Jukka Mäkinen on tapansa mukaan tarttunut aiheeseen, joka haasteellisuudessaan ei ole kirjallisuuden lajeista suinkaan helpoimpia. Kyse on elämäkerrallisesta teoksesta – vieläpä...
KolumniUuteen vuoteen siirryttäessä ihmiset etsivät erilaisia merkkejä ja enteitä siitä, mitä tuleva aika tuo tullessaan. Toiset tuijottavat tähtien asentoja, tinamöhkäleitä tai kristallipalloja, kristityt t...
MuutPyhän Hengen tuli on keskeinen osa tervettä hengellisyyttä. Raamatullinen koettelu puolestaan pyrkii ennen muuta löytämään sen, mikä on hyvää.
ArtikkelitKoko kristillinen kenttä mutta erityisesti maahanmuuttovirasto Migri on yllättynyt, kuinka moni syksyn 2015 turvapaikanhakijoista on kääntynyt kristityksi. Kääntymyksiä on mahdoton tilastoida, sillä o...
MuutYstäväni Martti kuuluu niihin maan hiljaisiin, jotka eivät pidä paljon ääntä itsestään. Hän puhuu mieluummin teoillaan eikä odota toisten huomiota tekemisilleen. Martti on vaatimaton ja hiljainen puur...
MuistolleLähetystyön ja erityisesti kehitysaputyön pitkäaikaisen vaikuttajan, ekonomi Kalevi Helimäen, 84, maallinen elämä vaihtui ikuiseen elämään Peijaksen sairaalassa Vantaalla juuri joulun alla torstaina 2...
PikavisiittiMarko Halttunen on Iso Kirja ry:n johtaja ja Juhannuskonferenssiisäntä, joka on työskennellyt myös pastorina. Hän opiskeli teologian BA-tutkinnon Continental Theological Seminaryssa Brysselissä...
MuutSyöpään kuolleen formulalääkäri Aki Hintsan tytär Lotta Näkyvä muistelee isäänsä (Me Naiset 52/16).

”Lapsuudessani perheemme asui Etiopiassa kahteen otteeseen isän lähetystyön takia. Siellä isä...
MuutHarri Kröger sain sydämeensä Israel-rakkauden heti uskoontulonsa jälkeen. Se on siivittänyt juutalaistyön asiantuntijan elämää.
”Tul ny sääki kirkkoo!” – Porin helluntaiseurakunnassa tavataan kuukausittain uusia ihmisiä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja