Kuulovaurioiden vaara huomioitava myös seurakunnissa

Miksaus kuuluu niihin asioihin, joiden olemassaoloon havahtuu lähinnä silloin, kun homma ei toimi. Jarkko Makkosen ura äänentoistotehtävissä alkoi 1990-luvun alussa Tampereen helluntaiseurakunnassa. Kuva: Markku Sandberg
Miksaus kuuluu niihin asioihin, joiden olemassaoloon havahtuu lähinnä silloin, kun homma ei toimi. Jarkko Makkosen ura äänentoistotehtävissä alkoi 1990-luvun alussa Tampereen helluntaiseurakunnassa. Kuva: Markku Sandberg
Liiallisesta äänenvoimakkuudesta aiheutuvien kuulovaurioiden vaara on syytä huomioida myös kristillisten yhteisöjen järjestämissä tilaisuuksissa.

Näin toteavat musiikkikauppias-gospelmuusikko Kimmo Virtanen Tampereelta ja Helluntaiseurakuntien musiikki (HSM) ry:n äänentoistovastaava Jarkko Makkonen Ylöjärveltä.

Ongelmia ei juurikaan ilmene sunnuntain päivätilaisuuksissa, mutta hengelliset suurtapahtumat, gospel-konsertit ja nuorten tilaisuudet ovat ympäristöjä, joissa äänenvoimakkuus saattaa kohota haitalliselle tasolle.

Tampereen helluntaiseurakunnassa tehtiin yhteinen äänenkäytön rajoja määrittävä linjaus jo vuosia sitten. Seurakunnan AV-tekniikan esimiehenä noin kymmenen vuotta toimineen Jarkko Makkosen mukaan taustalla oli pari ylilyöntiä.

– Syntyi huoli: entä jos meidän tilaisuudessamme joku saa kuulovaurion? Tutkin asiaa, ja teimme Musiikki- ja viihdealan meluntorjuntaohjeen mukaan seurakunnallemme sopivan ohjeistuksen, jonka vanhimmisto hyväksyi. Tämän jälkeen äänenvoimakkuuksiin on oltu tyytyväisiä jopa nuortenilloissa, Makkonen toteaa.

Kovin yleistä kuuloa uhkaavien äänenvoimakkuuksien esiintyminen ei seurakunnissa tiettävästi ole. Mikäli ongelmia kuitenkin ilmenee, apua saa HSM ry:ltä tai alan ammattilaistahoilta, Jarkko Makkonen sanoo.

Ristiriitaisia toiveita

Suurtapahtumat, konsertit ja nuorten tilaisuudet ovat miksauksen kannalta haastavia, koska ihmisten äänikokemukset ovat niin erilaisia. Osa kuulijoista haluaa musiikin soivan lujempaa ja osa hiljempaa.

– Tietynlainen musiikki ei myöskään toimi hiljaa soitettuna, vaan soundin pitää täyttää sali. Miltä sinfoniaorkesterin forte fortissimo -kohdat kuulostaisivat hiljaa soitettuina? Kimmo Virtanen havainnollistaa.

Äänentoistoteknologian kehittyminen tarjoaa kuitenkin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kaikkia tyydyttävän kompromissin löytämiseen.

– Äänentoistolaitteet ovat kehittyneet valtavasti, ja musiikki voi soida täyteläisesti hiljaakin soitettaessa. Hyvillä kamoilla, hyvin miksattuna ja soitettuna se kuulostaa silloinkin hyvältä, Virtanen sanoo.

Makkonen on huomannut saman.

– Tietynlainen musiikki tarvitsee potkua, mutta monesti dynamiikka saadaan esiin säälliselläkin äänenvoimakkuudella. 95db:n jälkeen 10 lisädesibeliä ei tuo mitään lisäarvoa. 95 desibeliä tarkoittaa keskikovan huudon äänenvoimakkuutta.

Konserttimuistona tinnitus

Virtasen ja Makkosen mukaan tilaisuuden järjestäjällä on vastuu äänenvoimakkuudesta ja artistin pitää kunnioittaa järjestäjien asettamia rajoja.

Kaksikko pohtii, pitäisikö jo tilaisuuden mainoksessa olla maininta mahdollisesta korvatulppien tarpeesta. Toisaalta myös yleisön kannattaa pohtia, millaiseen konserttiin on menossa.
 
– Kun tilaisuuden järjestäjä, yleisö ja bändi huomioivat nämä asiat, ollaan hyvin maalissa.

Eräs nuoruudessa koettu konsertti jätti Kimmo Virtaselle pysyvän muiston, kuulovaurion.

– Olin kuulijana, ja musiikki soi todella lujaa. Lisäksi ääni tuli kaiuttimista suoraan korvakäytävääni. Korva oli kipeänä pitkään, ja pieni kuulovaurio sai alkunsa. Nyt muistona on tinnitus.

Lisäksi kuulo oli kovilla bänditreeneissä.

– Enää en ota riskejä korvien kustannuksella.


Markku Sandberg, Heikki Salmela


Fakta

Kovaääninen musiikki uhkaa kuuloa

» Pitkäkestoinen liian voimakas äänimatto on haitallista korville, ja asiantuntijat suosittelevat korvatulppien käyttöä kovaäänisessä ympäristössä.
» Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vaarassa ovat erityisesti kehittyneiden maiden 12–35-vuotiaat, joista huomattava osa kuuntelee musiikkia liian kovalla matkapuhelimistaan tai muista laitteista. Lisäksi muun muassa kovaääniset konsertit uhkaavat kuuloa.
» Melun vaikutus kasvaa sitä mukaa kun melussa vietetty aika pitenee. Myös yksilöllinen meluherkkyys vaihtelee.
» Musiikki- ja viihdealan meluntorjuntaohje: www2.siba.fi/harjoittelu/img/meluntorjuntaohjedirsov.pdf


16/2016

PuheenaiheOmien talenttien käyttäminen seurakunnassa rikastuttaa Marjut Ounilan elämää.
MuutReijo Blommendahl kunnioittaa lauluntekijä Aimo Huttusta tulkitsemalla tämän säveltämiä lauluja uudella äänitteellään.
MuutKirkkoherra Sammeli Juntunen miettii, mistä pilkka kertoo (Uusi Tie 14/16).

Eräs syy omaan kääntymiseeni oli se, että satuin kysymään itseltäni seuraavan kysymyksen: ”Miksi minä väheksyn ja rie...
PikavisiittiJouko Varjonen haluaa ihmisten tietävän, että vammainenkin voi elää tavallista, onnellista elämää ilman parantamisen pakkoa.
MuutLoppiaisena tammikuun 6. päivänä vuonna 1931 syntyi Leppävirran kirkonkylässä Urho ja Elna Laulaisen perheeseen esikoinen, joka sai nimekseen Raili Irene. Laulaisen perhe muutti Leppävirralta 1930-luv...
Muut”Miksi ovet ei aukene meille, onko rotumme syynä tää”, soi romaniyhtye Hortto Kaalon kaihoisa laulu usein radiosta vielä 1970-luvulla, kunnes vaipui unholaan.

Minä ja Tarja-puolisoni puolestamm...
PuheenaiheJokaisen tulisi kokea itsensä tervetulleeksi seurakuntaan.
PuheenaiheKehitysvammaisten kanssa toimiessa saa tottua suoraan palautteeseen.
MuutMonikulttuurisuus on sana, joka viime syksystä asti on ollut kovassa nosteessa medioissa. Sen rikastuttavuus ja tavoiteltavuus yhteiskunnassamme, jossa erilaisia kulttuureja on kohdattu tänne tulleide...
Muut"Nyt kaikki, nouskaapa seisomaan! Olemme Jämsässä, Matin ja minun kotikaupungissa, Veikko Nieminen komenteli seurakuntamme vastuunkantajia junamatkallamme laivaseminaariin. Kaikki tunsivat, Veikko, ma...
MuutSeurakuntamusiikki yksipuolistuu ja köyhtyy, yhteislaulu on tapettu ja nuortenilloissa soi pelkkä Hillsong. Oletko kuullut tällaisia kommentteja? Musiikki on kestoaihe seurakuntakeskusteluissa.
UutisetHelluntaiseurakuntien kasvuun ja kuihtumiseen on omat syynsä, jotka olisi tärkeä tuntea.
KolumniMieheni virittelee kosketinsoitinta iltaa varten. On seurakuntamme kokous ja laulamme ensimmäistä kertaa siellä. Harhailen hänen lähellään, kunnes löydän pianon.

Vähäisen näköjäänteeni avulla n...
MielipideAlaikäisiä pakolaisia tulee myös Suomeen yhä lisääntyvällä vauhdilla. Heistä koituvat kustannukset yhteiskunnalle ovat noin kolminkertaiset verrattuna aikuiseen turvapaikanhakijaan.

Ruotsissa m...
MielipideHuhtikuun alussa avattiin verkkoosoitteessa www.mumdadandkids.eu/fi eurooppalainen kansalaisaloite nimellä Äiti, isä ja lapset (Mum, Dad & Kids), joka esittää avioliiton ja perheen määritelmän yhd...
MielipideJumala on luonut meidät ihmiset miehiksi ja naisiksi, vaikka nykymaailma pyrkii vesittämään tätä eroa. Molemmilla sukupuolilla on omat vahvuutensa ja parhaaseen lopputuloksen päästään, jos molempien v...
MielipideJumalan palvelemiseen ei tarvita johtajuutta vaan nöyryyttä Jumalan ja ihmisten edessä. Istuin nuorena poikana tupakokouksessa kuunnellen Hilja Aaltosen mieleenpainuvaa julistusta. Monet naisevankelis...
MielipideTeologi Sanna Urvas ottaa Ristin Voiton (RV 12) haastattelussa kantaa patriarkaalisen johtajuushierarkian puolesta. Urvas esittää ensin perustellusti, että helluntaiteologialle Raamattu, järki, kirkon...
UutisetKuuden viime vuoden aikana Britanniassa on lakkautettu 168 anglikaanisen Englannin kirkon seurakuntaa sekä noin 500 metodisti- ja sata roomalaiskatolista seurakuntaa.

Jokaista lakkautettua angl...
UutisetLuterilainen Norjan kirkko päätti viime viikolla, että se alkaa vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkolliskokouksen selvällä enemmistöllä tekemä ratkaisu uhkaa johtaa monien pappien...
UutisetLuku- ja kirjoitustaito oli muinaisessa Juudan kuningaskunnassa yleisempää kuin aiemmin on arvioitu, israelilainen tutkimusryhmä sanoo.

Tel Avivin yliopiston tutkijat analysoivat noin vuodelta...
UutisetKääntyneiden joukossa on muun muassa paikallisia muslimijohtajia. Myös parantumisihmeitä on saatu kokea.
UutisetLuterilaiset seurakunnat panostivat merkittävästi turvapaikanhakijoiden tukeen ja vastaanottamiseen. Lähes yhdeksän kymmenestä seurakunnasta reagoi turvapaikanhakijakriisiin. Kirkon tutkimuskeskus tek...
UutisetLuterilaisuus on vahva taustatekijä partiotoiminnassa.
UutisetTekniikan kehitys mahdollistaa paremman kuuntelukokemuksen pienemmälläkin äänenvoimakkuudella
UutisetYleisradion julkaisujen johtaja Ismo Silvo katsoo, että hartausohjelmat ovat ”luonteva julkisen palvelun tehtävän osa” Suomessa. Silvo kommentoi asiaa Radio Dein Viikon debatti -ohjelmassa.

Aih...
UutisetUusmaalaisia ja kantahämäläisiä nuoria kokoontui Riihimäen kotikirkolla toissa viikonloppuna Another Option -tapahtumaan. Mukana oli perjantaina noin 150 osallistujaa ja lauantainakin 120.

– ”A...
UutisetHelatorstaina rakennetaan kirkkopoliittista sovinnon siltaa myös käytännössä.
UutisetHeinäkuun lopun suurtapahtuman toivotaan houkuttelevan koko perhettä.
UutisetTampereen helluntaiseurakunnassa järjestettiin viime viikonloppuna Wake Up Dreams -konferenssi. Mukana oli lauantaipäivän aikana 263 vierasta sekä illan tapahtumassa yli 500 osallistujaa.

– Täm...
UutisetEtenkin äkillisesti näkönsä menettäneet tarvitsevat vertaistukea.
Miten onMusiikki kuuluu tärkeänä osana helluntailiikkeen toimintaan, juhliin ja myös Juhannuskonferenssiin. Perinteisesti konferenssin tilaisuuksien musiikista ovat vastanneet eri musiikkiryhmät ja esiintyjät...
PääkirjoitusJeesuksen ylimmäispapillinen rukous keskittyy yhteyteen. Jeesukselle kristittyjen yhteys on päämäärä ja olennainen piirre, josta maailma tunnistaa heidät.

Kristikunnan historia osoittaa, että J...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan