Onko kynnys liian korkealla?

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Hyvä Sanoma ry:n Vammaispalvelun iskulause ”Samalla viivalla” kertoo kaiken olennaisen seurakunnasta, jossa kohdellaan jokaista ihmistä tasavertaisesti. Vammaispalvelun unelmana on rakentaa saavutettavia seurakuntia: paikkoja, joissa jokainen – myös vammainen – voi kokea tulevansa hyväksytyksi ja voivansa palvella omista vajavaisuuksistaan huolimatta.

Hyvän Sanoman valtakunnallisen vammaistoimikunnan jäsen Marjukka Anttila määrittelee saavutettavan seurakunnan tunnuspiirteeksi fyysisen ja asenteellisen esteettömyyden.

– Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että vammaiset henkilöt otetaan tasavertaisina vastaan ja heidän mielipiteitään kuunnellaan. Heitä pyydetään seurakunnan eri toimintamuotoihin palvelemaan, ja he myös löytävät seurakunnasta ystäviä, jotka arvostavat heitä sellaisenaan.

Raivaa esteet

Fyysiseen esteettömyyden kulmakiveksi Anttila määrittelee helpon sisäänpääsyn sekä itse seurakuntarakennukseen että sen kaikkiin yleisiin tiloihin.

– Saavutettavassa seurakunnassa inva-wc:tä ei käytetä siivouskomerona, vaan sinne on oikeasti mahdollista päästä. Lisäksi seurakunnassa huomioidaan aistivammat: kuulovammaisille on salissa induktiosilmukka, ja näkövammaisia varten portaat on merkitty selvästi ja valaistus on hyvä, Anttila listaa.

Hän myös muistuttaa esteiden raivaamisesta kulkureiteiltä.

– Esimerkiksi naulakot eivät saa törröttää vaarallisesti ilmassa pään korkeudella, vaan niissä on oltava alas asti ulottuvat kehikot, jotka helpottavat naulakon tunnistamista, Anttila jatkaa.

– Lisäksi on tärkeää, että internetsivuilla kerrotaan seurakunnan esteettömyydestä, jotta vammainen henkilö voi jo etukäteen arvioida toimintamahdollisuuksiaan siellä.

Tartu toimeen

Marjukka Anttila arvelee, että Suomen helluntaiseurakunnissa ollaan vielä kaukana saavutettavan seurakunnan unelmasta. Hän suree sitä, että on paljon seurakuntia, joihin vammainen henkilö ei pääse edes sisään.

– Lisäksi monet vammaiset kokevat yksinäisyyttä, koska heidän ympäriltään puuttuu ystäviä ja rohkaisijoita. Vielä harvempi on päässyt palvelemaan.

Anttilan arvion mukaan vain harvassa seurakunnassa on tehty esteettömyyskartoitus, joka on ladattavissa Hyvä Sanoma ry:n internetsivuilta.

– Pelkkä kartoitus ei tietenkään riitä, vaan on myös tartuttava toimeen ja tehtävä tarvittavia muutoksia.

Vammaispalvelussa kannustetaan myös viettämään Samalla viivalla -teemapäiviä, joiden toteuttamisen avuksi on olemassa valmis aineisto.

– Suosittelemme, että jokainen seurakunta nimeäisi diakonin tai muun henkilön vammaistyön yhdyshenkilöksi ja ilmoittaisi hänen yhteystietonsa meille. Yhdyshenkilöille lähetetään ideoita siitä, kuinka seurakunnassa voitaisiin lisätä yhdenvertaisuutta.

Kulje rinnalla

Toukokuussa Hyvä Sanoma ry järjestää Iso Kirja -opistolla kaksipäiväisen Samalla viivalla -koulutuksen, joka on suunnattu niin uusille kuin vanhoillekin yhdyshenkilöille, diakoneille ja vammaispastoreille.

– Siellä saa käytännönläheisiä vinkkejä vammaistyön aloittamiseen tai laajentamiseen seurakunnassa, Marjukka Anttila vinkkaa.

Ennen kaikkea hän haastaa jokaista uskovaa etsimään keinoja vammaisten saavuttamiseen ja huomioimiseen.

– Jos arkailet kohdata vammaisia, haluan rohkaista sinua näkemään ihmisen vammaisuuden takana. Hän on ihminen, joka kaipaa juttuseuraa, ystävää ja rinnalla kulkijaa. Hän ei halua tunkeutua tai olla vaivaksi, mutta ehkä hän on jo vuosia rukoillut ja odottanut aitoa ystävää. Ehkä sinä voisit olla rukousvastaus jollekin.


Elina Rautio





Huomiotta jättämistä ja holhoamista

Loimaan helluntaiseurakunnan pastorilla Seppo Paldaniuksella on yhdessä Pirjo-vaimonsa kanssa perhehoidossa kaksi erityislasta.

– Heidän kanssaan olen törmännyt  monenlaisiin kynnyksiin. Valitettavasti suurimmat niistä ovat olleet asenteellisia – myös seurakunnissa, harmittelee Paldanius, joka on myös Hyvä Sanoma ry:n hallituksen sekä vammaistoimikunnan ja sen ohjausryhmän jäsen.

Kielteiset asenteet näkyvät joko vammaisen huomiotta jättämisenä tai säälivänä ja yliholhoavana kohtaamisena.

– Joskus vammainen nähdään parantumisen tarpeessa olevana kohteena, ja siihenkin olen törmännyt, että vammaisuus demonisoidaan.

Näin on käynyt myös Paldaniuksilla perhehoidossa olevalle Aliisa-tytölle.

– Meistä se on aivan absurdia, koska pidämme häntä Jumalan silmäteränä ja ”enkelityttönämme”, joka on annettu meille taivaasta, Seppo Paldanius kertoo.

Loimaan helluntaiseurakunnassa yhdenvertaisuutta on pyritty edistämään paitsi esteettömyyskartoituksen seurauksena tehdyillä pienillä korjauksilla myös asennemuokkauksella. Suurimmat kynnysten madaltajat ovat olleet Paldaniusten seurassa kulkevat lapset.

– Tänä mainetta ja menestystä korostavana aikana toivoisi varsinkin uskovien muistavan, ettei kenenkään arvo riipu siitä, mitä hän saa aikaan, vaan siitä, että hän on Jumalan luoma. Vammaisia ei saa kohdella kakkosluokan kansalaisina – varsinkaan kristillisissä seurakunnissa.





Pikatesti: Kuinka saavutettava seurakuntasi on?


1. Onko seurakunnassamme vammaistyötä ja vammaistyön yhdyshenkilö?
2. Kuunnellaanko seurakunnassamme vammaisten henkilöiden mielipiteitä, ja voivatko he palvella omilla lahjoillaan?
3. Saavatko vammaiset määritellä rukouspalvelussa itse sen, minkä puolesta he toivovat esirukousta?
4. Pääsevätkö liikuntarajoitteiset sisälle seurakuntarakennukseen (piha, luiska ja kaiteet, ulko-ovi, eteisaula)?
5. Onko kokoussalissamme tilaa pyörätuolin käyttäjille ja induktiosilmukka kuulovammaisia varten?
6. Onko kirjallisessa viestinnässä (myös internetsivut) otettu huomioon heikkonäköiset?
7. Onko seurakunnassamme inva-wc?
8. Pääsevätkö liikuntarajoitteiset ja näkövammaiset turvallisesti kaikkiin yleisiin tiloihin, erityisesti wc:hen?
9. Onko seurakuntamme internetsivuilla tietoa esteettömyydestä?
10. Näenkö minä vammaiset henkilöt Jumalan luomina ja tasaveroisina ihmisinä, joiden kanssa voi ystävystyä?


Lähteet: Marjukka Anttilan ja Seppo Paldaniuksen haastattelut, Hyvä Sanoma ry:n  Vammaispalvelun Samalla viivalla -aineisto ja Joni Huopanan laatima seurakuntatilojen esteettömyyden itsearviointilomake.



16/2016

PuheenaiheOmien talenttien käyttäminen seurakunnassa rikastuttaa Marjut Ounilan elämää.
MuutReijo Blommendahl kunnioittaa lauluntekijä Aimo Huttusta tulkitsemalla tämän säveltämiä lauluja uudella äänitteellään.
MuutKirkkoherra Sammeli Juntunen miettii, mistä pilkka kertoo (Uusi Tie 14/16).

Eräs syy omaan kääntymiseeni oli se, että satuin kysymään itseltäni seuraavan kysymyksen: ”Miksi minä väheksyn ja rie...
PikavisiittiJouko Varjonen haluaa ihmisten tietävän, että vammainenkin voi elää tavallista, onnellista elämää ilman parantamisen pakkoa.
MuutLoppiaisena tammikuun 6. päivänä vuonna 1931 syntyi Leppävirran kirkonkylässä Urho ja Elna Laulaisen perheeseen esikoinen, joka sai nimekseen Raili Irene. Laulaisen perhe muutti Leppävirralta 1930-luv...
Muut”Miksi ovet ei aukene meille, onko rotumme syynä tää”, soi romaniyhtye Hortto Kaalon kaihoisa laulu usein radiosta vielä 1970-luvulla, kunnes vaipui unholaan.

Minä ja Tarja-puolisoni puolestamm...
PuheenaiheJokaisen tulisi kokea itsensä tervetulleeksi seurakuntaan.
PuheenaiheKehitysvammaisten kanssa toimiessa saa tottua suoraan palautteeseen.
MuutMonikulttuurisuus on sana, joka viime syksystä asti on ollut kovassa nosteessa medioissa. Sen rikastuttavuus ja tavoiteltavuus yhteiskunnassamme, jossa erilaisia kulttuureja on kohdattu tänne tulleide...
Muut"Nyt kaikki, nouskaapa seisomaan! Olemme Jämsässä, Matin ja minun kotikaupungissa, Veikko Nieminen komenteli seurakuntamme vastuunkantajia junamatkallamme laivaseminaariin. Kaikki tunsivat, Veikko, ma...
MuutSeurakuntamusiikki yksipuolistuu ja köyhtyy, yhteislaulu on tapettu ja nuortenilloissa soi pelkkä Hillsong. Oletko kuullut tällaisia kommentteja? Musiikki on kestoaihe seurakuntakeskusteluissa.
UutisetHelluntaiseurakuntien kasvuun ja kuihtumiseen on omat syynsä, jotka olisi tärkeä tuntea.
KolumniMieheni virittelee kosketinsoitinta iltaa varten. On seurakuntamme kokous ja laulamme ensimmäistä kertaa siellä. Harhailen hänen lähellään, kunnes löydän pianon.

Vähäisen näköjäänteeni avulla n...
MielipideAlaikäisiä pakolaisia tulee myös Suomeen yhä lisääntyvällä vauhdilla. Heistä koituvat kustannukset yhteiskunnalle ovat noin kolminkertaiset verrattuna aikuiseen turvapaikanhakijaan.

Ruotsissa m...
MielipideHuhtikuun alussa avattiin verkkoosoitteessa www.mumdadandkids.eu/fi eurooppalainen kansalaisaloite nimellä Äiti, isä ja lapset (Mum, Dad & Kids), joka esittää avioliiton ja perheen määritelmän yhd...
MielipideJumala on luonut meidät ihmiset miehiksi ja naisiksi, vaikka nykymaailma pyrkii vesittämään tätä eroa. Molemmilla sukupuolilla on omat vahvuutensa ja parhaaseen lopputuloksen päästään, jos molempien v...
MielipideJumalan palvelemiseen ei tarvita johtajuutta vaan nöyryyttä Jumalan ja ihmisten edessä. Istuin nuorena poikana tupakokouksessa kuunnellen Hilja Aaltosen mieleenpainuvaa julistusta. Monet naisevankelis...
MielipideTeologi Sanna Urvas ottaa Ristin Voiton (RV 12) haastattelussa kantaa patriarkaalisen johtajuushierarkian puolesta. Urvas esittää ensin perustellusti, että helluntaiteologialle Raamattu, järki, kirkon...
UutisetKuuden viime vuoden aikana Britanniassa on lakkautettu 168 anglikaanisen Englannin kirkon seurakuntaa sekä noin 500 metodisti- ja sata roomalaiskatolista seurakuntaa.

Jokaista lakkautettua angl...
UutisetLuterilainen Norjan kirkko päätti viime viikolla, että se alkaa vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkolliskokouksen selvällä enemmistöllä tekemä ratkaisu uhkaa johtaa monien pappien...
UutisetLuku- ja kirjoitustaito oli muinaisessa Juudan kuningaskunnassa yleisempää kuin aiemmin on arvioitu, israelilainen tutkimusryhmä sanoo.

Tel Avivin yliopiston tutkijat analysoivat noin vuodelta...
UutisetKääntyneiden joukossa on muun muassa paikallisia muslimijohtajia. Myös parantumisihmeitä on saatu kokea.
UutisetLuterilaiset seurakunnat panostivat merkittävästi turvapaikanhakijoiden tukeen ja vastaanottamiseen. Lähes yhdeksän kymmenestä seurakunnasta reagoi turvapaikanhakijakriisiin. Kirkon tutkimuskeskus tek...
UutisetLuterilaisuus on vahva taustatekijä partiotoiminnassa.
UutisetTekniikan kehitys mahdollistaa paremman kuuntelukokemuksen pienemmälläkin äänenvoimakkuudella
UutisetYleisradion julkaisujen johtaja Ismo Silvo katsoo, että hartausohjelmat ovat ”luonteva julkisen palvelun tehtävän osa” Suomessa. Silvo kommentoi asiaa Radio Dein Viikon debatti -ohjelmassa.

Aih...
UutisetUusmaalaisia ja kantahämäläisiä nuoria kokoontui Riihimäen kotikirkolla toissa viikonloppuna Another Option -tapahtumaan. Mukana oli perjantaina noin 150 osallistujaa ja lauantainakin 120.

– ”A...
UutisetHelatorstaina rakennetaan kirkkopoliittista sovinnon siltaa myös käytännössä.
UutisetHeinäkuun lopun suurtapahtuman toivotaan houkuttelevan koko perhettä.
UutisetTampereen helluntaiseurakunnassa järjestettiin viime viikonloppuna Wake Up Dreams -konferenssi. Mukana oli lauantaipäivän aikana 263 vierasta sekä illan tapahtumassa yli 500 osallistujaa.

– Täm...
UutisetEtenkin äkillisesti näkönsä menettäneet tarvitsevat vertaistukea.
Miten onMusiikki kuuluu tärkeänä osana helluntailiikkeen toimintaan, juhliin ja myös Juhannuskonferenssiin. Perinteisesti konferenssin tilaisuuksien musiikista ovat vastanneet eri musiikkiryhmät ja esiintyjät...
PääkirjoitusJeesuksen ylimmäispapillinen rukous keskittyy yhteyteen. Jeesukselle kristittyjen yhteys on päämäärä ja olennainen piirre, josta maailma tunnistaa heidät.

Kristikunnan historia osoittaa, että J...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan