Onko Juhannuskonferenssi jo uhattuna?

Konferenssi sidoksissa opistotoiminnan kannattavuuteen

Takkeja tarvittiin taas juhannusaattona. Juhannuskonferenssi on lasten ja perheiden juhla, mutta tapahtuman toteutuminen vaatii paljon vapaaehtoistyötä ja taloudellisesti vakaan taustayhdistyksen. Kuva: Joonatan Kuosmanen
Takkeja tarvittiin taas juhannusaattona. Juhannuskonferenssi on lasten ja perheiden juhla, mutta tapahtuman toteutuminen vaatii paljon vapaaehtoistyötä ja taloudellisesti vakaan taustayhdistyksen. Kuva: Joonatan Kuosmanen

Helluntaiseura­kuntien Juhan­nuskonferenssi järjestettiin jäl­leen toissa vii­kolla Keuruulla.

 

Suurtapahtuma kokosi olete­tusti vähemmän kävijöitä kuin viime vuonna. Tapahtumassa kuultiin tänä vuonna kenties en­simmäistä kertaa vakavahenkistä jutustelua siitä, onko Juhannus­konferenssin tulevaisuus uhattu­na.

 

Säät olivat tapahtumalle epä­suosiolliset jo neljättä vuotta pe­räkkäin. Muina päivinä aurin­ko ajoittain porotti korventavasti kuluvan kauniin kesän hengessä, mutta tärkeä juhannusaatto oli kohtalokkaan kolea ja sateinen.

 

Perjantai-iltapäivällä päiväpai­koitusalueella oli viitisen sataa ajoneuvoa vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, jolloin sil­loinkin vietettiin Juhannuskon­ferenssia totuttua hiljaisemmis­sa merkeissä.

 

Juhannuskonferenssin kävijä­määrän oletettu lasku näkyi myös Aikamedian myymälässä, jossa vieraili selvästi vähemmän asiak­kaita kuin viime vuonna. Trendi on ollut laskeva jo useana vuon­na peräkkäin.

 

 

Opiston rahasampo?

Huolet Juhannuskonferenssin tu­levaisuudesta saivat alkusysäyk­sen keväällä IK-opiston taustayh­distyksen Iso Kirja ry:n hallituk­sen varapuheenjohtajan Matti Kankaanniemen kirjoitettua aiheesta Paimen Plus -lehdessä (2/2018).

 

”Mikäli Iso Kirja ei saa talout­taan nousuun ja joutuu turvau­tumaan radikaaleihin toimen­piteisiin, konferenssialueesta luopuminen on väistämätöntä. Velkojen hoitokyvyttömyyshän johtaa vaihtoarvoisen omaisuu­den realisointiin ja käyttöön vel­kojen vähentämiseksi.

 

On siis selvää, että myös Ju­hannuskonferenssi on kriisissä”, Kankaanniemi kirjoitti.

 

– Tuntuu, että artikkelista on luettu vain tämä kohta, Kankaa­niemi sanoo tapahtuman jälki­tunnelmissa ja kertoo saaneensa paljon huolestuneita yhteydenot­toja niiltä, joille konferenssi mer­kitsee paljon.

 

Kankaanniemi painottaa, että Juhannuskonferenssi itsessään on kannattava tapahtuma. Sen merkitystä on kuitenkin yhdis­tyksen taholta kenties vähätelty julkisuudessa, koska ei ole halut­tu luoda mielikuvaa Isolle Kirjalle käyttöpääomaa suoltavasta raha­sammosta.

 

Kankaanniemen mukaan ylei­söllä on puutteellista tietoa Ison Kirjan kokonaisuudesta. Kaiken ytimessä on opistotoiminnan kannattavuus.

 

– Jos opisto menee nurin, kon­kurssissa alue menee velkojille. Silloin konferenssia ei enää ole, Kankaanniemi tähdentää.

 

– Taloudellinen uhka on aivan todellinen.

 

Iso Kirja ry:llä on velkaa tällä hetkellä noin 2 miljoonaa euroa.

 

 

Sidottu Keuruulle

Juhannuskonferenssin siirtämi­nen Keuruulta johonkin muuhun paikkaan pulpahtaa joskus esiin kahvipöytäkeskusteluissa, tosin jutustelut jäävät useimmiten mel­ko lyhyiksi.

 

– Alue on hankittu aikanaan aika laajalla yhteisellä päätöksel­lä, suurjuhlia varten, Iso Kirja ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Tikka sanoo.

 

– Suurkokoontumisen edelly­tys on, että tietyt rakenteet ovat valmiina.

 

Kiertävän suurtapahtuman malliin Tikka ei usko. Keski-Suo­men lestadiolaisetkin järjestävät oman tapahtumansa nykyisin Isossa Kirjassa pitkälti juuri toimi­vien tapahtumapuitteiden vuok­si. Heinäkuisesta tapahtumasta on tehty yli kymmenen vuoden sopimus.

 

Timo Tikka painottaa, että Ison Kirjan alueesta luopuminen olisi ”äärimmäinen tapaus”, joskin sen välttäminen vaatii havahtumis­ta ja opiston talouden saattamis­ta kuntoon.

 

Yhdistyksen kassatilanne on ollut viime aikoina kriittinen. Va­jeita on paikkailtu lomautuksilla.

 

 

Lisää kannattavuutta

Minkälaisia mahdollisuuksia Ju­hannuskonferenssin taloutta oli­si kehittää entisestään?

 

– Olisi tärkeää, ettei tapahtu­massa tule sellaista tunnetta, että tämä on jokin varainkeruupaikka, vaan että juhannuksena Keuruul­la on mahdollisuus tavata ystäviä ja olla mukana hyvissä hengelli­sissä tilaisuuksissa, Timo Tikka sanoo.

 

– Tältä pohjalta toimintaa ha­luttaisiin tukea taloudellisesti myös jatkossakin. Tämä on haas­te meille järjestäjille.

 

Kävijä maksaa jo tapahtumassa perusasioista kuten pysäköinnistä ja ruokailusta. Alueelle jäävä euro­määrä kävijää kohden on silti mel­ko vaatimaton, Matti Kankaan­niemen arvion mukaan korkein­taan joitain kymmeniä euroja.

 

– Asiaa on työstetty paljon. Mi­tään erityistä helppoa ja selkeää keinoa parantaa kannattavuutta ei ole löydetty.

 

– Yksi mahdollisuus on tarjon­nan kehittäminen, että se osui­si osallistujan tarpeisiin vielä pa­remmin.

 

– Sitä olen sanonut, että jos meillä on esimerkiksi kolmen­kymmenen metrin pitsajonot, se on merkki siitä, että on liian vä­hän pitsapisteitä.

 

Ison Kirjan tilanteessa on näh­tävissä myös valonpilkahduksia.

 

– Kysymys ei ole isoista tarpeis­ta. Jo parinkymmenen opiskelijan lisäys vuodessa tekisi paljon.

 

Helsingin toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin. Uusina ideoi­na on heitetty myös muun muas­sa maahanmuuttajien koulutusta.

 

– Melkein kaikki hengellises­ti merkittävä tapahtuu Suomes­sa nyt maahanmuuttajien parissa. Tämän pitäisi alkaa näkyä myös koulutustarpeina.

 

Kentällä on Kankaanniemen mukaan ollut uudenlaista posi­tiivisuutta – sellaista ovat sisältä­neet myös hänen saamansa yh­teydenotot. Opistoa ja tapahtu­mia halutaan pitää esillä. Myös yhteistyö seurakuntien kanssa on kehittymässä muun muassa leiri­toiminnan puitteissa.

 

– Uskallan ainakin sanoa, et­tei Juhannuskonferenssi missään tapauksessa ole nyt välittömässä vaarassa.

 

 

Anssi Tiittanen

 




27/2018

UutisetMustalaisvitsit ja äänen muuntelu. Näitä romanit kohtaavat seurakunnissa.
PääkirjoitusPaavalin suhteessa Timoteukseen on jotain suurenmoista. Hän kutsuu nuorta työtoveriaan ”oikeaksi rakkaaksi pojakseen uskossa” ja ohjaa tätä lempeästi rohkaisten vahvistumaan armos­sa sekä s...
Miten onJuhannuskonferenssissa eivät enää kaiu juhlakanslian kuulutukset, joissa totuttiin vuosien saatossa kuulemaan tiedotuksia kadonneista henkilöistä, päälle jääneistä auton valoista ja eri puol...
UutisetPelkästään hyvät säät juhannuksena eivät kannattele IK-opistoa. Toiminnan on oltava kannattavaa läpi vuoden.
UutisetHelluntaikansan juhannusjuhlat järjestettiin 22.–24.6. nyt seitsemännen kerran oman kurssikeskuksen mailla Jämijärvellä.
MuutJuhannusaattona näh­ty Missa Concordiaen uusver­sio oli musiikkiteatteri Valkian sympaattinen esiinmarssi.

25 vuotta sitten säväyttänyt Missa oli todennäköisesti var­si...
KolumniUunipesästä kuului palavien koivukalikoiden rentouttava humi­na. Välillä kiuas sihahti äkäisesti, kun siihen heitettiin kipollinen vettä. Muuten rantasaunassa oli ihan hiljaista.
...
MuutOlin vaimoni Tar­jan kera työsken­nellyt alkuvuo­desta 2013 läh­tien Unkarissa. Aloitimme siellä työn romanien parissa. Lähin kutsumukseni oli paimentaa Jumalan lasten lau­maa, mutta rakastin käydä...
PikavisiittiLähetystyöntekijä Henry Mononen viihtyy pikkutarkan työn ääressä.
MuutKuumana käynyt matkapuhelinbisnes mahdollisti mukavan elämän. Tärkeimmäksi asiaksi Pekka Vaismaalle muodostui kuitenkin lopulta häiriötön yhteys yläkertaan.
MuutOssi ja Eveliina Mäki-Reini ihastuttavat musiikin kuuntelijoita kauniilla yhteissoinnillaan ja elämänmakuisilla lauluillaan.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja