Kiinan herätys jatkuu yhä vahvempana

Yliopistokampukset ovat tämänhetkisen herätyksen ydintä Kiinassa. Siellä ilosanoma Jeesuksesta kulkee suusta suuhun. Kuvassa juuri valmistuneita opiskelijoita Pekingin yliopiston länsiportilla heinäkuussa 2016. Kuva: Shutterstock
Yliopistokampukset ovat tämänhetkisen herätyksen ydintä Kiinassa. Siellä ilosanoma Jeesuksesta kulkee suusta suuhun. Kuvassa juuri valmistuneita opiskelijoita Pekingin yliopiston länsiportilla heinäkuussa 2016. Kuva: Shutterstock
Kiinan herätyksestä on puhuttu vuosikymmeniä. Vaikka silmiinpistävän laaja hengellinen murros alkoi punaisen tähtilipun alla jo 1980-luvulla, herätys jatkuu edelleen – jopa entistä voimakkaampana.

Avainmedia Lähetysjärjestön eläkkeellä oleva Kiinan työn koordinaattori Rauno Jalavisto käy maassa säännöllisesti. Viime matkallaan hän keskusteli siellä lukuisten kristittyjen johtajien kanssa, jotka antoivat herätyksestä yhtenevän tilannekuvan.

– Joka puolelta tuli selkeä viesti, että herätys menee tätä nykyä eteenpäin vähintään samalla voimalla tai voimakkaammin kuin koskaan 30 vuoden aikana, Jalavisto tiivistää.

– Toisaalta sitä on vaikea sisäistää, kun jo 1990-luvun alusta on seurannut sitä sisältä päin ja se on jo silloin ollut käsittämättömän voimakasta.

Kotiseurakunnat aurankärkenä

Kiinassa Pyhän Hengen puhurit eivät ole noudatelleet maantieteellisiä rajoja. Kuitenkin jos alkuaikoina uskoon tuli pääosin maaseudun väestöä, nyt ihmiset löytävät Kristuksen etenkin kaupungeissa. Vahvimmin Jumalan aalto huuhtelee hyväosaista ”liituraitakansaa” ja yliopistonuorisoa.

– Nuorten kohdalla se kulminoituu kampuksiin, joissa sanoma etenee uskovien nuorten kautta toisille nuorille. Lisäksi uskoon tulee paljon bisnesmaailman edustajia sekä korkeissa viroissa olevia henkilöitä, kuten yliopisto-opettajia ja lääkäreitä, Jalavisto tietää.

Herätyksen sydämensyke lähtee hänen mukaansa 80–90-prosenttisesti rekisteröitymättömistä kotiseurakunnista, joihin kuuluu yleensä paristakymmenestä sataan jäsentä ja jotka kokoontuvat esimerkiksi liikehuoneistoissa. Herätyksen airueita kotiseurakunnista tekevät juuri niiden ketterä rakenne, pieni koko sekä se, että ne ovat jättäytyneet hallituksen valvomien Kolme itse -kirkkojen ulkopuolelle ja evankelioivat rohkeasti.

– Kiinalaiset ovat erilaisia kuin me länsimaalaiset: he ovat syttyneitä ja jakavat uskoaan. Heissä todella palaa elämän tuli. Näin herätys leviää suusta suuhun.

Vaino vahvistaa herätystä

Viime aikoina uutisissa on puhuttu Kiinan kristittyjen vaikeuksista, kuten siitä, miten lokakuussa 2016 säädetty laki ajaa kaikkea uskonnollista toimintaa kommunistipuolueen valvontaan.

Rauno Jalavisto sanoo parin viime vuoden aikana hallituksen alkaneen selvästi rajoittaa uskonnollista toimintaa. Hän arvioi, etteivät toimet liity niinkään kristinuskon sisältöön vaan hallituksen pelkoon siitä, että kasvava kristittyjen joukko nousee sen poliittiseksi haastajaksi.

– Itse en ole tavannut yhtään uskovaa, joka olisi poliittisesti virittäytynyt hallitusta vastaan. Päinvastoin kaikki rukoilevat sen puolesta. Ymmärrän kuitenkin hallituksen pelon ja sen, että lainmuutosten kautta kehitystä yritetään jarruttaa.

Maaliskuun puolessavälissä rajoituksia tulee lisää. Silloin uskovaa voidaan tarvittaessa rangaista myös osallistumisesta hengelliseen kokoustoimintaan maan rajojen ulkopuolella.

Jalaviston mielestä ahtaat olot tietävät vain yhtä asiaa.

– Mitä enemmän vainoja, sitä paremmin menee. Olen nähnyt käytännössä Kiinan työssä, että kun hallitus yrittää jarruttaa seurakuntaa, se menee vain voimallisemmin eteenpäin. Hänen mukaansa kiinalaiskristityt eivät valita vainoista vaan sopeuttavat toimintansa kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen.

Mikä ruokkii herätystä?

Paljonko sitten Kiinassa on kristittyjä? Jalavisto ei ole enää aikoihin suostunut vastaamaan tähän mahdottomaan kysymykseen. Tilanne myös muuttuu koko ajan, muun muassa herätyksen seurauksena.

Joidenkin ennusteiden mukaan Kiinassa oli vuonna 2010 yli 58 miljoonaa kristittyä. Vuonna 2030 heidän määränsä ennustetaan yltävän 247 miljoonaan, jolloin Kiinassa olisi enemmän kristittyjä kuin Yhdysvalloissa.

Arvailujen sijaan kiinnostavampaa voi olla se, miten Kiinan massiivinen ja pitkäkestoinen herätys ylipäätään on mahdollinen. Jalavisto näkee tähän ainakin yhden syyn.

– Lännessä yliluonnollinen ulottuvuus kielletään ja tiede on jumala. Kiinassa ihmiset kyselevät ja etsivät, mitä on mikroskoopin ulkopuolella. Heillä on kova jano. Kun he kuulevat elävästä Jumalasta ja Kristuksesta esimerkiksi liiketoveriltaan, he tulevat uskoon ja muodostuu kotiseurakuntia.

30 vuoden aikana Rauno Jalavisto on kuullut ja nähnyt Kiinassa monia uskoontulotarinoita. Niitä yhdistää usein se, että kun materialismi ei ole tuonut vastausta kiinalaiselle, hän etsii, kunnes löytää vastauksen. Hänelle Jeesus myös kelpaa vastaukseksi – toisin kuin etsivälle skandinaaville, joka turvautuu mieluummin buddhan patsaaseen.


Ruut Ahonen


7/2017

UutisetHelluntaikirkon uusi johtaja ei toivo, että yhteisöön tultaisiin viranomaisten pakottamana.
PääkirjoitusYksi Suomen ja reformaation juhlavuoden merkittävimmistä hengellisistä tapahtumista on Turussa 2. joulukuuta järjestettävä Kristuspäivä. Sen tavoitteena on koota edustajia Suomen kaikista kunnista, ki...
Miten onEnsi syksynä toteutetaan helluntaiseurakuntien Parasta Suomelle -evankelioimiskampanja osana Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta. Kampanjaan valmistautuminen on parhaillaan käynnissä. Kampanjao...
UutisetSuomessa asuvien venäjänkielisten parissa vaikuttaa muutama vapaakristillinen seurakunta.
UutisetKan ja ViaDia solmivat yhteistyösopimuksen, jolla tähdätään päihdeongelmaisten kokonaisvaltaiseen auttamiseen.
UutisetSuurin osa [pakolaisista] pakenee oman maansa sisällä tai naapurimaahan. Parasta apua on paikalla annettu apu, tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui Yhteisvastuukeräyksen avaavassa puheessaan....
UutisetJo 170 seurakuntaa on ilmoittautunut Hyvä Sanoma -lehtikampanjaan.
UutisetLuterilaiset seurakunnat pohtivat sote-uudistuksen keskellä, miten varmistaa sairaalasielunhoidon jatkuvuus.

– Perustyö pysyy sinänsä samana, ei siinä mitään. Mutta kenen kanssa sopimukset tehd...
UutisetVaasan vankilassa järjestettiin 31. tammikuuta hengellisen musiikin konsertti, jossa esiintyi laulaja-evankelista Nina Åström yhtyeineen.

Konsertissa oli mukana suurin osa vankilassa vierailevi...
UutisetRomaninaisten tavoin musliminaiset joutuvat tinkimään kulttuurinsa mukaisesta pukeutumisesta työelämän sitä vaatiessa. Miehet pääsevät usein helpommalla.
UutisetKauhajoen helluntaiseurakunnassa 3.–5. helmikuuta pidetty Israel-konferenssi kiinnosti sekä uusia että vanhoja Israelin ystäviä. Lauantain seminaaripäivään osallistui noin 200 henkilöä, ja 130 oli muk...
UutisetIhmiset pyytävät usein esirukousta oman tai läheisen sairauden paranemisen puolesta, läheisten ihmisten ongelmien, ihmissuhdeasioiden ja yksinäisyyden puolesta, Tuomasyhteisön pappi Pirjo Kantala kert...
UutisetHengellinen liikehdintä keskittyy nyt pääosin kaupunkeihin.
UutisetKristillisen kustannusyritys LifeWay Christian Resourcesin johtaja Thom S. Rainer käsittelee sivustollaan thomrainer.com sunnuntaijumalanpalveluksen kello 11 suosion hiipumista. Hän on selvittänyt asi...
UutisetHelmikuun alussa uutisoitiin 12-vuotiaan kristityn tytön murhatun Pakistanissa. Viranomaiset vakuuttivat Tania Mariyam -nimisen tytön hukuttautuneen tammikuun lopussa kanaaliin. Jo tuolloin epäiltiin,...
UutisetDavid Bennett vastusti aiemmin kristinuskoa ja oli aktiivinen homojen oikeuksien puolestapuhuja. Nyt hän opiskelee teologiaa Britanniassa ja tukee brittipiispojen linjausta, jonka mukaan samaa sukupuo...
MielipideSanomalehti Keskisuomalaisen pääkirjoitus käsitteli 15.1.2017 kansainvälisen Open Doors -järjestön tammikuussa julkaisemaa vuosiraporttia, jonka mukaan kristityt ovat maailman vainotuin uskonnollinen...
MielipideSiitä on kulunut jo lähes yhdeksän vuotta, kun muutimme Koillismaalle. Poikani, joka oli silloin vielä alaikäinen, haki kesätöitä mainoslehtien jakajana. Koska hän oli alaikäinen, minun piti allekirjo...
MuutVainottuja kristittyjä palvelevan Open Doors -järjestön tuoreen raportin mukaan uskontoon kietoutunut nationalismi on keskeinen poliittinen syy kristittyjen vainoihin maailmassa.

Ilmiö ei ole u...
MuutEloa on paljon mutta työmiehiä vähän. Eikö meidän tulisi työskennellä yötä päivää?
PakinaSeurakuntakentässä näkemykset tuppaavat liian usein ajautumaan vastakkainasetteluksi. Hengellisen ympäristön strateginen ajattelu onkin jakanut yllättävän paljon mielipiteitä johtoportaissa. Joidenkin...
ArtikkelitNäemme ympärillämme moraalisten arvostusten muuttuvan. Aikaisemmin huonoina pidettyjä asioita ei enää paheksuta kuten ennen, ja moraalisia vaatimuksia perustellaan uudella tavalla. Tätä kehitystä seur...
MuutYhdysvaltain uuden presidentin linja aborttiin, Israeliin ja uskonnonvapauteen vetoaa moniin kristittyihin. Vastustajat pitävät muslimienemmistöisiin maihin kohdistuvaa maahanmuuttokieltoa rasistisena...
PikavisiittiAntti Hirviniemi on Turun helluntaiseurakunnan nuorten aikuisten ja perhetyön pastori sekä työnohjaaja.

Kun kaipaan piristystä, soittelen kitaraa tai lähden koiran kanssa kuvaamaan lähiluontoa...
MuutHelsinkiläisen Ressun lukion uskonnon ja psykologian lehtori Johanna Jämsä on huomannut, että lukiolaisten pohjatiedot uskonnosta ovat heikentyneet (Kotimaa 5/17).

– Uskonnossa on nyt kaksi pak...
MuutVuosikymmeniä vankiloissa vierailleet ja siellä evankeliumia julistaneet lähetit tietävät, mitä molemminpuolinen luottamus merkitsee.
MuutYhteinen rukous inspiroi ja hoitaa pohjoisen kristittyjä.
Muut”Uusi esiin, mutta ei unohdeta myöskään vanhoja aarteita”, kirjoittaa Petri Kosonen Armo suuri -levynsä kansilehdellä.

Äänite onkin hieno yhdistelmä vanhoja ja uusia lauluja. Kosonen ei turhia...
MuutTurun Mikaelinseurakunnassa vierailevan ei välttämättä kannata odottaa messulta hiljaista hartautta eikä seurakunnan työntekijöiltä hillittyä käytöstä. Kirkkoherra Jouni Lehikoinen kertoo, miksi.
MuutTeologian tohtori Minna Heimola käsittelee uudessa ja suomalaisittain harvinaisessa kirjassaan, miten Raamattua on käytetty historiassa rasismin ja sorron oikeuttamiseen sekä toisaalta ihmisoikeuksien...
MuutVihtori ja Lilja Virolainen tulivat pakolaisina Inkeristä Suomeen.
MuutArmo tarjoaa joka päivä uusia mahdollisuuksia ihmiselle, joka turvautuu Jeesuksen ristintyöhön.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan