Hyvä kuolema vai hyvä elämä?

Parhaillaan valiokuntakäsittelyssä oleva kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta jätettiin eduskunnalle viime helmikuussa. Veteraanipoliitikot Iiro Viinanen ja Esko Seppänen kertoivat Yle Uutisille, että he olivat saaneet hankkeensa taakse edustajia monista eri puolueista. Ehkä juuri siksi aloitteen allekirjoittikin parissa kuukaudessa 63 078 suomalaista.

 

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan eutanasian kannatus oli voimakkainta 25–34-vuotiaiden keskuudessa. Heistä 87 prosenttia ilmoitti kannattavansa eutanasiaa. Näin ajattelevat siis ne, jotka tulevat hoitamaan meitä, kohta eläkeikään tulossa olevia kansalaisia.

 

Marraskuussa 2016 tehdyssä kyselyssä 60 prosenttia kansanedustajista kertoi olevansa ”jossakin määrin” tai ”täysin samaa mieltä” eutanasia-aloitteen tekijöiden kanssa. Seppänen ja Viinanen, jotka molemmat sairastavat Parkinsonin tautia, katsovat, että eutanasialakia tarvitaan mahdollistamaan elämän loppuajan vaihtoehto niille, joiden kärsimyksiä ei hyvälläkään lääkityksellä ja hoidolla voida lievittää.

 

Eutanasia elämän loppuajan vaihtoehtona ei kuitenkaan ole kaikkien mielestä yksiselitteisen hyvä ratkaisu. Monia huolestuttaa keskustelun ja näkökulman vinoutuminen, jos hoitotyössä hyvän elämän sijaan aletaankin painottaa hyvää kuolemaa.

 

Parhaillaan käytävässä keskustelussa on toistuvasti käynyt ilmi, että eutanasiaa ei kannateta läheskään aina fyysisen kivun vaan muun muassa yksinäisyyden pelon vuoksi. Puhutaan eksistentiaalisesta kärsimyksestä: ihmistä ahdistaa jo pelkkä ajatus jäädä toisten autettavaksi. Kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen onkin aivan oikeutetusti kysynyt: Onko oikein, että yhteiskuntamme tarjoaa tähän pelkoon lääkkeeksi kuolemaa?

 

Myös Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on ottanut asiaan kriittisesti kantaa: ”On eetoksemme vastaista hoitaa kärsimystä eutanasialla, jos meillä on perusteltu näkemys, että kärsimystä voidaan hoitaa nykyistä paremmin.”

 

Keskustelun pääpainon tulisikin olla hyvässä palliatiivisessa hoidossa ja parantumattomasti sairaiden oireita lievittävän hoidon edelleen kehittämisessä eikä eutanasiassa. On varsin kyseenalaista, jos eutanasia sälytettäisiin lääkäreiden velvollisuudeksi.

 

Jaloista lupauksista huolimatta eutanasian ehdot näyttävät eri maissa käytännössä höllentyneen pian sitä koskevan lain tultua voimaan. Pälve varoittaakin ”kaltevasta pinnasta” ja nostaa siitä yhdeksi esimerkiksi belgialaisen 24-vuotiaan masennusta sairastaneen naisen, jolle lääkärit suorittivat eutanasian.

 

Kristittyinä meidän on syytä seurata eutanasiaaloitteen käsittelyä ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, että elämän pyhyyttä kunnioitetaan myös sen viimeisinä hetkinä.

 

 

Heimo Enbuska


Kirjoittaja on Kuopion helluntaiseurakunnan johtava pastori.




42/2017

UutisetKristillisdemokraattien kansanedustaja uskoo, että eutanasian vahva kannatus perustuu tietämättömyyteen ja pelkoon.
PääkirjoitusParhaillaan valiokuntakäsittelyssä oleva kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta jätettiin eduskunnalle viime helmikuussa. Veteraanipoliitikot Iiro Viinanen ja Esko Seppänen kertoivat...
Miten onSana ylistys herättää seurakuntalaisissa monia erilaisia mielikuvia. Seurakuntien ylistystavat ja -laulut myös jakavat kristittyjä. Usein kysymys on kuitenkin jostakin aivan muusta kuin...
UutisetSyksyn pimeimpään aikaan tuo valoa Helluntaiseurakuntien musiikki ry:n järjestämä yhteislauluristeily JOY. Tämän vuoden laivaristeily on jo yhdeksäs perättäinen HSM:n järjestämä laulumat...
UutisetKälviän helluntaiseurakunnan kitarakuoro on päässyt finaaliin Radio Dein ja Kristillisen eläkeliiton järjestämässä seniorikuorojen kilpailussa.


Kälviän kuoro esitti sata vu...
UutisetLuterilaisessa kirkossa lanseerattiin erityinen sielunhoitokortti hengellisten toiveiden huomioimiseksi hoitotyössä.
UutisetKaikkien kristillisten yhteisöjen ei tarvitse olla samanlaisia.
UutisetKristitty motivaatiopuhuja Nick Vujicic esiintyi kaksi viikkoa sitten pidetyssä Nordic Business Forum -tapahtumassa. Kyseessä oli Vujicicin ensimmäinen vierailu Suomessa.


...
UutisetAktiivisesta maahanmuuttajatyöstään tunnetussa Salon helluntaiseurakunnassa kastettiin viime vuonna 48 maahanmuuttajaa. Tänä vuonna kastettuja on kahdeksan, viimeisimpänä eräästä Arabian...
UutisetNuoren pelaajan itseluottamus kasvaa, kun saa kuulua joukkoon ja onnistua.
UutisetJoulupukki-henkilön esikuvaksi mielletyn Pyhän Nikolauksen (engl. Santa Claus) haudan uskotaan löytyneen. Oletettu hautapaikka ei ole Korvatunturilla tai Pohjoisnavalla, vaan Turkin Anta...
UutisetYhdysvallat ilmoitti viime viikolla eroavansa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescosta. Ero on vastalause Unescon Israelin vastaisille lausumille, joita järjestö on viime vuosina antanut...
UutisetKansainvälinen ruokamarketketju Lidl on jälleen saanut valituksia sen muokattua pakkauksissa näkyvää kirkon kuvaa niin, ettei kirkossa näyttäisi olevan katolla ristiä.

Nyt retusoinnin kohteena...
MuutJotkut elokuvat yllättävät. Kerro minulle jotain hyvää kuuluu niihin. Leffan kuvaus enteilee helppoa ja kaunista nähtävää, mutta niiden mukana kuvaan vyörytetään myös suuri kysymys elämä...
KolumniHelluntailaiset uskovat herätykseen: me laulamme siitä, me saarnaamme siitä ja me rukoilemme sitä. Liikkeemme on syntynyt herätyksestä niin Amerikan mantereella kuin koto-Suomessakin. Kuit...
MuutJuutalaiset kirjanoppineet kritisoivat Jeesusta toistuvasti siitä, että hän paransi ihmisiä sapattina. Tiedän, että Mooseksen lain mukaan työnteko oli sapattina kiellettyä, mutta parantaminen...
MuutJerusalemin jälleenyhdistymisen juhlavuosi näkyi ja kuului lehtimajanjuhlassa. Jeesus on yhä enemmän juhlan keskiössä.
MuutVaikea sydänsairaus sai Aune Koivulan hakeutumaan Niilo Yli-Vainion kokoukseen heinäkuussa 1976. Kotiin palatessa rintaa ei puristanut enää ollenkaan.
PakinaMeillä oli tapana käydä yhdessä kahvilla. Saatoimme usein istua pitkän tovin hiljaa. Pyörittelimme höyryäviä kuppeja hiljaa käsissämme ja kuuntelimme kadulta tulevaa puheensorinaa ja lii...
ArtikkelitUutisointi turvapaikanhakijoiden suurista kristityksi kääntymisten määristä on hämmentävää. Migri eli Maahanmuuttovirasto epäilee kääntymisiä keinona saada turvapaikka.


Ek...
UutisetSuomalaisen messun juhlaversion on tänä vuonna nähnyt jo yli 25 000 ihmistä. Jyväskylässä messutilaisuus syntyy seurakuntien yhteistyönä.
PikavisiittiKylväjän lähetysteologi Jukka Norvanto haluaisi kehittyä ihmisten kehumisessa.
MuutUskonnonpedagogiikan tohtorikoulutettava Aino-Elina Kilpeläisen mukaan lapsen voi totuttaa iltarukoukseen jo raskausaikana (Kotimaa 40/17).


On havaittu, että vauva tunnistaa ko...
MuutTuoreen avioliittokirjan tekijät halusivat tuoda näkyviksi ne kivut, jotka vaikuttavat avioerojen takana.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja