Kirjoittaminen ja lukeminen huojentavat mieltä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Amerikkalainen sosiaalipsykologi James W. Pennebaker teki 1980-luvulla kokeen, jossa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toista ryhmää pyydettiin kirjoittamaan traumaattisimmista kokemuksistaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja eläytyen, kun taas toinen ryhmä kirjoitti jostakin neutraalista aiheesta, johon heillä ei liittynyt suuria tunteita. Molempien ryhmien jäsenet jatkoivat harjoitusta neljänä perättäisenä päivänä 15 minuuttia kerrallaan.

Pennebakerin tarkoitus oli tutkia, miten kirjoittaminen vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Kävi ilmi, että merkittävästi: traumoistaan kirjoittaneiden vointi oli seuraavina kuukausina paljon parempi kuin verrokkiryhmällä. He kyllä kertoivat, että raskaista aiheista kirjoittaminen oli aluksi järkyttänyt heitä, mutta pitkällä aikavälillä heillä oli esimerkiksi paljon vähemmän lääkärikäyntejä kuin neutraaleista aiheista kirjoittaneilla.

Samankaltaisia tutkimuksia on järjestetty myöhemminkin, ja tulokset ovat olleet lupaavia. Ikävien asioiden käsittely kirjoittamalla näyttää tosiaan kohentavan oloa. Tämän tietää toki ilman tutkimuksiakin moni sellainen, joka on tottunut vuodattamaan tunteensa päiväkirjan sivuille.

Oivalluksia itsestä

Tarinoiden voima on tunnettu jo tuhansia vuosia, mutta kirjallisuusterapiasta on alettu puhua vasta 1900-luvulla. Siinä lukemista ja kirjoittamista käytetään tietoisesti toipumisen ja kasvun välineenä. Tekstien kautta voi löytyä kanava omille tunteille, joita on muuten vaikea ilmaista. Menetelmää hyödynnetään yksilöterapian lisäksi erilaisissa kasvuryhmissä esimerkiksi kansalaisopistoissa.

Suomessa järjestetään kirjallisuusterapiaohjaajakoulutusta ammatillisena  täydennyskoulutuksena. Sen käyneillä on yleensä pohjakoulutus sosiaali- ja terveysalalta tai kulttuurialalta.

Ryhmätyöskentely sopii kirjallisuusterapiaan, sillä vuorovaikutus on olennainen osa sen ideaa. Ryhmissä muun muassa luetaan omia kirjoituksia ja annetaan toisille palautetta. Ero luovaan kirjoittamiseen on siinä, että tekstejä ei arvioida taiteellisina tuotoksina. Huomio kiinnittyy siihen, millaisia omaa elämää koskevia oivalluksia kirjoitus- tai lukuprosessin kautta voi saada.

Myös itsenäinen lukeminen ja kirjoittaminen voivat olla terapeuttisia kokemuksia. Niiden etuna on se, että ne ovat helposti saavutettavissa: kirjastot ovat ilmaisia ja paperi halpaa.

Raamattupiirien terapeuttisuus

Kristinuskoa sanotaan kirjauskonnoksi, ja varsinkin protestantit etsivät mielellään neuvoa ja lohtua suoraan Raamatusta. Usko ei syvimmillään ole riippuvainen edes lukutaidosta, mutta mahdollisuus tutkia pyhiä kirjoituksia itsenäisesti on hieno etuoikeus, joka alkaa olla yhä useamman saavutettavissa.

Tietyssä mielessä kirjallisuusterapeuttiset menetelmät ovat kristityille hyvin luontevia: kukapa ei olisi joskus alleviivannut itselle tärkeitä raamatunjakeita tai etsinyt samastumiskohtia Sanasta. Seurakunnissa puolestaan on totuttu kokoontumaan pienryhmiin lukemaan Raamattua yhdessä. Silloinkin, kun pääpaino on opetuksessa, näihin tilanteisiin liittyy usein oman elämän, tunteiden ja ihmissuhteiden reflektointia. Omakohtainen pohdiskelu ja avoin keskustelu syventävät opetusta ja painavat sen tehokkaammin mieleen.

Raamatussa on loputtomasti materiaalia kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten pohjaksi. Oheisia harjoituksia voi kokeilla yksin tai ryhmässä.


Säde Loponen

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimittaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja





Harjoituksia


Tajunnanvirtaa

* Tämä harjoitus sopii vaikkapa säännöllisen raamatunlukuohjelman tueksi. Lue jokin katkelma Raamatusta. Aseta sen jälkeen kello herättämään 5–15 minuutin päähän ja ryhdy kirjoittamaan kaikesta, mitä mieleesi nousee lukemasi pohjalta. Älä sensuroi äläkä pysähdy miettimään sanavalintoja, vaan pidä kynä koko ajan liikkeessä. Kirjallisuusterapeuttisissa harjoituksissa aika on usein tarkoituksella lyhyt, jotta ohitetaan itsekritiikki. Pysähdy lopuksi lukemaan tekstisi ja mieti, mitä se kertoo sinusta. Ryhmässä on mielenkiintoista vertailla, miten erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat siihen, millaisia tunteita tai kysymyksiä sama teksti herättää.


Lapsuuden 10 käskyä

* Mieti kasvuympäristöäsi ja kirjoita sen 10 käskyä. Ne voivat olla sellaisia, jotka ilmaisiin sinulle selkeästi (”pidä huoneesi siistinä”), mutta yhtä hyvin sellaisia, joiden vaistosit olevan voimassa ilman että kukaan sanoi niin (”älä ole kenellekään vaivaksi”). Usein juuri jälkimmäiset ovat kiinnostavimpia. Kun saat listan täyteen, katso sitä kriittisesti. Mitä ajattelet käskyistä nyt? Mitkä niistä haluat pitää ja mitkä hylätä? Mitä käskyjä noudatat huomaamattasi edelleen, vaikka ne olisivat haitallisia?

Oma psalmi

* Kirjoita psalmi, jossa kuvaat tuntojasi yhtä rehellisesti kuin psalminkirjoittajat konsanaan. Harjoitus helpottuu, kun poimit psalmeista itseäsi puhuttelevia sanoja tai säkeitä oman tekstisi lähtökohdaksi. Voit myös halutessasi koota koko psalmin valmiista sanoista ja katkelmista, jotka asettelet uudenlaiseksi kokonaisuudeksi.


Kirje Jumalalle

* Kirjoita kirje Jumalalle jostakin mieltäsi vaivaavasta aiheesta. Kun saat sen valmiiksi, kirjoita vastaus, jonka kuvittelisit saavasi, jos Jumala todella vastaisi. Lopuksi kirjoita sellainen vastaus, jonka toivoisit saavasi. Harjoitus ei todennäköisesti tuota profeetallisia viestejä, mutta se paljastaa jotakin olennaista omasta jumalakuvastasi ja siitä, mitä syvimmiltään kaipaat.



35/2016

UutisetInnostavat lastenjumalanpalvelukset, opetuslapseuttaminen sekä kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa ovat seurakunnan lapsityön peruspilareita.
PääkirjoitusMeillä on paljon opittavaa niiden seurakuntien kokemuksista, jotka ovat pyrkineet uudistamaan radikaalisti omaa toimintaansa. Yksi hyödyllinen esimerkki tulee Ruotsista.

Ruotsalainen helluntaip...
Miten onKunnat tekevät päihdeongelmaisia asukkaitaan koskevia hoitosopimuksia, joissa henkilö pääsee hoitokotiin tai tukiasuntoon. Palveluja tarjoavat järjestöt ovat näistä sopimuksista taloudellisesti riippu...
UutisetRaamattu voi olla aarreaitta nuorelle lukijalle, vaikka aikuiset joskus arastelevat Pyhän kirjan maailmaa.
UutisetOlojuhlia vietettiin heinäkuun lopulla Naantalissa teemalla Takaisin Raamattuun, takaisin helluntaihin.

– Mitkään maalliset lait eivät pysty muuttamaan Jumalan säädöksiä. Muotojumalisuus työnt...
UutisetSaarnaaja Pirkko Jalovaara on saanut syytteen rahankeräysrikoksesta. Oikeudenkäynti alkaa todennäköisesti ensi tammikuussa. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.

Epäillyt rikokset sijoittuvat vuosille...
UutisetEvankelistojen päivillä iloittiin keskinäisestä yhteydestä ja voimaannuttiin kertomaan ilosanomaa.
UutisetKolmen henkilön työsuhde päättyy.
UutisetPekka Simojoen lauluja voi kuulla nyt myös arabiaksi. Kesällä julkaistu levy on samaa sarjaa jo aiemmin julkaistujen Ylistys -levyn käännöksien kanssa. Ylistys julkaistiin hiljattain viroksi ja englan...
UutisetVenäjällä on järjestetty ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeudenkäynti. Etelävenäläisessä Cherkesskin kaupungissa uskonnollista kirjallisuutta kadulla jakanut Hare Krishna -uskova vapaute...
UutisetSolukonferenssissa on mahdollisuus tutustua malliin, joka tukee yhteyttä Jumalaan ja ihmisiin.
UutisetIntian korkein oikeus on puuttunut alempien oikeusasteiden antamiin tuomioihin ja vahingonkorvauksiin, jotka koskivat vuonna 2008 tapahtuneita kristittyjen vainoja Odishan osavaltiossa.

Intian...
UutisetSaarnat, kokemus tervetulleeksi toivottamisesta, jumalanpalvelustyyli ja sijainti ovat neljä tärkeintä tekijää, kun amerikkalaiskristityt valitsevat itselleen uutta seurakuntaa. Asia ilmenee Pew Resea...
UutisetJapani on tunnetusti kova maaperä kristilliselle evankeliumille, mutta silti myös japanilaisia kääntyy Kristuksen seuraajaksi.

Yksi heistä on Tatsuya Shindo, entinen Japanin mafian, yakuzan, jä...
UutisetBritanniassa on nyt enemmän uskonnottomia kuin kristittyjä. Samalla Englannin kirkon evankelinen siipi vahvistaa uusien seurakuntien istuttamista.
MuutKun ihminen ymmärtää oman itsekkään elämänsä päämäärän, hänelle jää vain yksi järkevä vaihtoehto.
KolumniJotkut asiat ärsyttävät helpommin kuin toiset. Kristittyjen keskuudessa yksi tällainen on Israel ja juutalaiset. Toiset rakastavat Israelia ja toiset eivät voi sietää sitä.

Omassa ikäluokassani...
MielipideAlkoholi synnyttää suomalaisten helluntaiuskovien parissa isoja tunteita, vaikka keskustelua lehden sivuilla oli paljon vähemmän kuin odotin – ja sekin vielä asiallista. Kiitos siitä.

Suomessa...
MielipideLeevi Launosen pääkirjoitus ”Takaisin uskon ytimeen” (RV 33) oli aivan mahtava ja todella asian ytimeen menevä. Kirjoitusta lukiessani koin suurta iloa, ja olen täysin samaa mieltä Launosen kanssa....
MielipideLuitko pastori Tuomas Harrin kirjoittaman opetuskirjoituksen Ristin Voitossa otsikolla ”Jumala loi musiikin” (RV 27)?

Itseltäni hänen kirjoituksensa meinasi jäädä rakennuskiireiden vuoksi lukem...
MielipideOlen seurannut mielenkiinnolla viime aikoina käytyä debattia ylistysmusiikista ja niin sanotusta perinteisestä seurakuntamusiikista. Ihmettelen todella tätä tilannetta, joka on syntynyt viime vuosien...
MielipideSuomen helluntailiikkeessä valitetaan herätyksen ja siunauksen puutetta. Ehkäpä yhtenä syynä siihen on luopuminen Jumalan elämän alkuasetuksista.

Maailmassa tämä luopumus näkyy ihmisen irtiotto...
PakinaSeuraavan 50 vuoden aikana ennustetaan Suomen ilmaston muuttuvan Unkarin ilmaston kaltaiseksi. MTV3:n uutisissa asiaa pidettiin hälyttävänä, luonnonkatastrofin kaltaisena peikkona:

”Ilmastonmuu...
ArtikkelitSuuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle. Tämä on tuonut uuden ensiluokkaisen vapaaehtoisreservin seurakuntiin. Lukuisat hyväkuntoiset ja nuorekkaat eläkeläiset ovat tarjolla palvelutehtäviin.
...
MuutHelluntailiikkeen arvostettu vaikuttaja ottaa merkkipäivähaastattelussa kantaa kirjallisuuteen, jumalanpalvelusmusiikkiin ja teologiseen koulutukseen.
PuheenaiheMaija Hurri kirjoitti 1990-luvulla useita ajankohtaisia teoksia, jotka kuluivat ihmisten käsissä. Vaikka yhteiskuntavaikuttaminen vie nyt ajan, kirjoille hän ei sano “ei koskaan”.
PuheenaiheRaamattua voi käyttää kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten pohjana.
PuheenaiheInnokkaat lukijat ovat löytäneet tukea hengelliseen kasvuunsa muun muassa elämäkerroista ja klassikkoromaaneista.
PikavisiittiElina Salmiselle yksi elämän rikkauksista on keski-ikäistyvät tyttökaverit. Tällä hetkellä voin kirjoittaa ihan hyvällä mielellä vaikka maton raidoista ja rakkaudesta, ja silti näen, että Jumala...
Muut17-vuotias Heini Torvinen kokee evankelioinnin kutsumuksekseen (Nuotta 8/16).

– Rakkaus ei vaadi lähtemään, vaan osallisuus Jumalan valtavasta rakkaudesta saa näkemään armoa ja rakkautta tarvit...
MuutPohjois-Amerikan seurakunnat ovat vaikuttaneet syvästi myös usean suomalaisen elämään. Toimittaja vieraili niistä kolmessa.
MuutLähetyssaarnaaja Jaakko Heinonen lähti kulkemaan taivastietä 8-vuotiaana. Pienen pojan leikit vaihtuivat saarnaamiseen ja kokouksien pitämiseen aluksi omassa kodissa, jossa Jaakon yleisönä toimivat om...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan