Seurakunta elää ja voi hyvin New Yorkissa

Hillsong-liikkeen Midtown-seurakunta on hyvällä paikalla Times Squarella.
Hillsong-liikkeen Midtown-seurakunta on hyvällä paikalla Times Squarella.
Pohjois-Amerikassa on lukematon määrä seurakuntia joka makuun, perinteisimmästä karismaattisimpaan. Eräs tunnetuimmista on Catch the Fire -liikkeen Toronton kampus, mistä sai alkunsa niin sanottu Toronton herätys. Tuosta illasta tammikuussa 1994 alkoi maailmanhistorian pisin yhtäjaksoinen kokoussarja, joka kesti yhtä soittoa yli 12 vuotta.

Huhtikuisena sunnuntaiaamuna astun sisään seurakuntaan. Bändi soittaa, ja muutama nainen tanssii etuosassa. Kaikin puolin seurakunta näyttää samalta kuin suomalaisissa isoissa tapahtumissa: paikalla on noin 500 henkeä, ihmiset seisovat, taputtavat ja kohottavat käsiä.

Ylistyksen jälkeen juontaja Sarah Jackson nousee lavalle, ja aviomies Benjamin liittyy seuraan. Yli kolmekymppisten sukupolvea edustavat Jacksonit kertovat, että seurakunnan raamattukoulussa on vastikään koettu jotain erityistä.

– Eräässä aamuylistyksessä Jumalan läsnäolo ilmestyi sillä tavoin, että koko päivänä ei pidetty oppitunteja. Opiskelijat viipyivät ääneti Jumalan edessä.

Sekä lavalla että koko salissa vallitsee käsin kosketeltava Jumalan läsnäolo. Juontajat kuvailevat tunnelmiaan, seurakunta nauraa mukana, jotkut kiljahtelevat. Pyhä Henki on läsnä – sen toteaa myös raamattukoulun johtava pastori Cathy Harris astuessaan saarnaamaan Jumalan kohtaamisesta.

– Kohtaamisen avaimena on avoin sekä vastaanottavainen sydän, hän sanoo.

Tilaisuuden lopussa on rukouspalvelu samalla kokolattiamatolla, jolla sadat tuhannet uskovat 1990-luvulla etsivät Jumalan kohtaamista. Tiimi rukoilee halukkaiden puolesta. Tilaisuutta leimaa ilmapiiri, jossa ei ole vaatimusta olla tietynlainen. Näyttää siltä, että Toronton herätysliikehdintä jatkuu edelleen.

Värikästä menoa Brooklynissä

New Yorkin Brooklyn on kaupunginosa, jonne rikollisjengit ovat löytäneet tiensä pastori, kirjailija Nicky Cruzin nuoruudesta saakka. Alueen tunnetuimpia vaikuttajia on Bill Wilson, joka johtaa maailman suurinta katupyhäkoulua. Myös suomalaisia nuoria aikuisia on siinä mukana, ja pääsenkin tutustumaan toimintaan järvenpääläisen Mirjam Mielikäisen johdolla.

Metro Christian Center -seurakuntaa ei voi erottaa työstä, jota pyhäkoulurekat tekevät kuutena päivänä viikossa New Yorkin kaduilla, satoi tai paistoi. Perheitä, joita tavoitetaan evankeliumilla, kutsutaan sunnuntain jumalanpalveluksiin, joissa onkin värikäs meno.

– Ihmisiä haetaan tilaisuuksiin keltaisilla koulubusseilla, ja ensimmäisiä kertoja mukana oleville jaetaan lahjoja, Mielikäinen kertoo.

Sunnuntaiaamuna meno on iloista ja mukaansatempaavaa. Tilaisuus on selkeästi ohjeistettu. Pastori Tony Lara saarnaa havainnollistaen ja kehottaa seurakuntaa tekemään jotakin niiden unelmien eteen, joita Jumala antaa.

Kaikki Metro World Child -järjestön työntekijät ovat mukana tilaisuudessa, jossa on läsnä ehkä parisataa ihmistä. Lavalla siunataan vauva, jonka isoisoäiti kertoo, että kyseessä on hänen 68. lapsenlapsenlapsensa. Nainen ei ole kovin iäkäs, ja hänen tarinansa kuvaa oivallisesti kulttuuria, jonka keskelle olen saapunut. Monien lasten tulevaisuus on teiniäitiys tai -isyys.

Tilaisuuden jälkeen koulubussit jatkavat kierrostaan ja vievät ihmisiä kotiin. Lapset hyppivät Mielikäisen kaulaan, ja hän ohjeistaa tiimiään loppupäivän tehtävissä. Sydämessäni on valtava ilo siitä, mitä olen saanut nähdä ja kokea.

Suurkaupungin ytimessä ylistetään

Australialainen Hillsong -liike tunnetaan ympäri maailmaa, ja se on istuttanut seurakuntia viidelle mantereelle. New Yorkissa seurakuntia on kaksi, joista toinen sijaitsee aivan kaupungin ytimessä, turistien suosimalla Times Squarella.

Hillsong-seurakunnan tavaramerkkinä on muissakin suurkaupungeissa se, että iloiset nuoret aikuiset hakevat ihmiset tilaisuuksiin jo metroasemilta. Minutkin toivotetaan tervetulleeksi, laukkuni tarkistetaan, metallinpaljastin vilahtaa ja minut saatetaan paikalleni. Tilaisuus alkaa ylistysmusiikilla, jonka tunnistan seurakunnan uusimmalta ylistyslevyltä.

Juuri ylistys onkin asia, joka teki Hillsong-seurakunnasta niin rakastetun jokaisessa maailman kolkassa. Ylistyksenjohtaja Darlene Zschechin laulut löivät itsensä läpi suoraan sydämiin jo 90-luvulla, eikä musiikin tuotannossa näy loppua.

New Yorkin Midtown -seurakunnalla on neljä tilaisuutta joka sunnuntai, ja ne vedetään läpi samanlaisina. Seurakunta on kertonut olevansa ”homoystävällinen” mutta ei homoseksuaalista elämäntapaa kannattava. Lavalla on suuren bändin lisäksi kuoro, ja tilaisuus etenee ennalta suunnitellusti. Jokainen esiintyjä osaa asiansa, ja suoritus vaikuttaa sekä innostuneelta että tarkkaan harkitulta. Pukeutuminen on trendikästä ja suurin osa seurakuntalaisista nuoria aikuisia. Tilaisuudessa jaetaan ihmisille alkoholittomia drinkkejä ja kehotetaan useaan otteeseen tutustumaan naapuriin.

– Tahdon tänään rohkaista ihmisiä, pastori Diego Simila aloittaa. Hänen puheensa on riittävän haavoittuvainen ollakseen samaistuttava ja riittävän asiallinen ollakseen vakavasti otettava. Voin sanoa, että tilaisuus on onnistunut, ja on luultavaa, että myös ihmisten sydämessä tapahtuu muutosta.

Neljä yhteistä tekijää

Seurakunnat, joissa vierailin, olivat keskenään hyvin erilaisia. Yhtäläisyyksiäkin löytyi.

Jokaisessa seurakunnassa lavalla oli naisia, ei vain musisoimassa, vaan myös puhumassa. Jokaisessa oli läsnä huomattava määrä nuoria aikuisia, eli ikäryhmää, joka uhkaa Suomessa pudota seurakuntien sunnuntaitilaisuuksista. Jokaisessa oli intohimoinen ilmapiiri. Kaikissa oli myös käytetty mediaa tehokkaasti hyväksi.

Nuo neljä elementtiä yhdistettynä Pyhän Hengen läsnäoloon ovat avain, joka voi nostaa seurakunnan tavoittamaan ihmisiä paikallistasolla tehokkaammin kuin ennen. Kaipaan nähdä samaa myös Suomessa, etelästä pohjoiseen, kaupungeista kyliin.


Henna Saarinen

Kirjoittaja on Suomen Vapaakirkon pastori.


35/2016

UutisetInnostavat lastenjumalanpalvelukset, opetuslapseuttaminen sekä kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa ovat seurakunnan lapsityön peruspilareita.
PääkirjoitusMeillä on paljon opittavaa niiden seurakuntien kokemuksista, jotka ovat pyrkineet uudistamaan radikaalisti omaa toimintaansa. Yksi hyödyllinen esimerkki tulee Ruotsista.

Ruotsalainen helluntaip...
Miten onKunnat tekevät päihdeongelmaisia asukkaitaan koskevia hoitosopimuksia, joissa henkilö pääsee hoitokotiin tai tukiasuntoon. Palveluja tarjoavat järjestöt ovat näistä sopimuksista taloudellisesti riippu...
UutisetRaamattu voi olla aarreaitta nuorelle lukijalle, vaikka aikuiset joskus arastelevat Pyhän kirjan maailmaa.
UutisetOlojuhlia vietettiin heinäkuun lopulla Naantalissa teemalla Takaisin Raamattuun, takaisin helluntaihin.

– Mitkään maalliset lait eivät pysty muuttamaan Jumalan säädöksiä. Muotojumalisuus työnt...
UutisetSaarnaaja Pirkko Jalovaara on saanut syytteen rahankeräysrikoksesta. Oikeudenkäynti alkaa todennäköisesti ensi tammikuussa. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.

Epäillyt rikokset sijoittuvat vuosille...
UutisetEvankelistojen päivillä iloittiin keskinäisestä yhteydestä ja voimaannuttiin kertomaan ilosanomaa.
UutisetKolmen henkilön työsuhde päättyy.
UutisetPekka Simojoen lauluja voi kuulla nyt myös arabiaksi. Kesällä julkaistu levy on samaa sarjaa jo aiemmin julkaistujen Ylistys -levyn käännöksien kanssa. Ylistys julkaistiin hiljattain viroksi ja englan...
UutisetVenäjällä on järjestetty ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeudenkäynti. Etelävenäläisessä Cherkesskin kaupungissa uskonnollista kirjallisuutta kadulla jakanut Hare Krishna -uskova vapaute...
UutisetSolukonferenssissa on mahdollisuus tutustua malliin, joka tukee yhteyttä Jumalaan ja ihmisiin.
UutisetIntian korkein oikeus on puuttunut alempien oikeusasteiden antamiin tuomioihin ja vahingonkorvauksiin, jotka koskivat vuonna 2008 tapahtuneita kristittyjen vainoja Odishan osavaltiossa.

Intian...
UutisetSaarnat, kokemus tervetulleeksi toivottamisesta, jumalanpalvelustyyli ja sijainti ovat neljä tärkeintä tekijää, kun amerikkalaiskristityt valitsevat itselleen uutta seurakuntaa. Asia ilmenee Pew Resea...
UutisetJapani on tunnetusti kova maaperä kristilliselle evankeliumille, mutta silti myös japanilaisia kääntyy Kristuksen seuraajaksi.

Yksi heistä on Tatsuya Shindo, entinen Japanin mafian, yakuzan, jä...
UutisetBritanniassa on nyt enemmän uskonnottomia kuin kristittyjä. Samalla Englannin kirkon evankelinen siipi vahvistaa uusien seurakuntien istuttamista.
MuutKun ihminen ymmärtää oman itsekkään elämänsä päämäärän, hänelle jää vain yksi järkevä vaihtoehto.
KolumniJotkut asiat ärsyttävät helpommin kuin toiset. Kristittyjen keskuudessa yksi tällainen on Israel ja juutalaiset. Toiset rakastavat Israelia ja toiset eivät voi sietää sitä.

Omassa ikäluokassani...
MielipideAlkoholi synnyttää suomalaisten helluntaiuskovien parissa isoja tunteita, vaikka keskustelua lehden sivuilla oli paljon vähemmän kuin odotin – ja sekin vielä asiallista. Kiitos siitä.

Suomessa...
MielipideLeevi Launosen pääkirjoitus ”Takaisin uskon ytimeen” (RV 33) oli aivan mahtava ja todella asian ytimeen menevä. Kirjoitusta lukiessani koin suurta iloa, ja olen täysin samaa mieltä Launosen kanssa....
MielipideLuitko pastori Tuomas Harrin kirjoittaman opetuskirjoituksen Ristin Voitossa otsikolla ”Jumala loi musiikin” (RV 27)?

Itseltäni hänen kirjoituksensa meinasi jäädä rakennuskiireiden vuoksi lukem...
MielipideOlen seurannut mielenkiinnolla viime aikoina käytyä debattia ylistysmusiikista ja niin sanotusta perinteisestä seurakuntamusiikista. Ihmettelen todella tätä tilannetta, joka on syntynyt viime vuosien...
MielipideSuomen helluntailiikkeessä valitetaan herätyksen ja siunauksen puutetta. Ehkäpä yhtenä syynä siihen on luopuminen Jumalan elämän alkuasetuksista.

Maailmassa tämä luopumus näkyy ihmisen irtiotto...
PakinaSeuraavan 50 vuoden aikana ennustetaan Suomen ilmaston muuttuvan Unkarin ilmaston kaltaiseksi. MTV3:n uutisissa asiaa pidettiin hälyttävänä, luonnonkatastrofin kaltaisena peikkona:

”Ilmastonmuu...
ArtikkelitSuuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle. Tämä on tuonut uuden ensiluokkaisen vapaaehtoisreservin seurakuntiin. Lukuisat hyväkuntoiset ja nuorekkaat eläkeläiset ovat tarjolla palvelutehtäviin.
...
MuutHelluntailiikkeen arvostettu vaikuttaja ottaa merkkipäivähaastattelussa kantaa kirjallisuuteen, jumalanpalvelusmusiikkiin ja teologiseen koulutukseen.
PuheenaiheMaija Hurri kirjoitti 1990-luvulla useita ajankohtaisia teoksia, jotka kuluivat ihmisten käsissä. Vaikka yhteiskuntavaikuttaminen vie nyt ajan, kirjoille hän ei sano “ei koskaan”.
PuheenaiheRaamattua voi käyttää kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten pohjana.
PuheenaiheInnokkaat lukijat ovat löytäneet tukea hengelliseen kasvuunsa muun muassa elämäkerroista ja klassikkoromaaneista.
PikavisiittiElina Salmiselle yksi elämän rikkauksista on keski-ikäistyvät tyttökaverit. Tällä hetkellä voin kirjoittaa ihan hyvällä mielellä vaikka maton raidoista ja rakkaudesta, ja silti näen, että Jumala...
Muut17-vuotias Heini Torvinen kokee evankelioinnin kutsumuksekseen (Nuotta 8/16).

– Rakkaus ei vaadi lähtemään, vaan osallisuus Jumalan valtavasta rakkaudesta saa näkemään armoa ja rakkautta tarvit...
MuutPohjois-Amerikan seurakunnat ovat vaikuttaneet syvästi myös usean suomalaisen elämään. Toimittaja vieraili niistä kolmessa.
MuutLähetyssaarnaaja Jaakko Heinonen lähti kulkemaan taivastietä 8-vuotiaana. Pienen pojan leikit vaihtuivat saarnaamiseen ja kokouksien pitämiseen aluksi omassa kodissa, jossa Jaakon yleisönä toimivat om...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan