Keskustelua erilaisten maailmankuvien välillä

Suomen helluntailiikkeessä valitetaan herätyksen ja siunauksen puutetta. Ehkäpä yhtenä syynä siihen on luopuminen Jumalan elämän alkuasetuksista.

Maailmassa tämä luopumus näkyy ihmisen irtiottona kaikista auktoriteeteistä sekä pyrkimisenä vähintään ”tasa-arvoon” ajatuksissa, sanoissa ja teoissa. Peter Berger kuvailee modernia auktoriteettien, itsenäisyyden ja perinteen tilaa kirjassaan The Heretical Imperative (Välttämättömyys olla harhaoppinen). Absoluuttisen totuuden hävitessä näkyvistä jokainen alkaa muodostaa oman ”totuutensa”.

Moraalin alueella nämä etsinnät ovat saaneet puolustajansa. Kun Martti Luther teki uskonpuhdistusta Saksassa, ranskalainen humanistikirjailija François Rabelais puhdisti elämää uskosta ja muuttui teologian harrastajasta siitä irtautujaksi. Hän määritteli uusiksi luostarin, Jumalan tuntemisen paikan. Uuden luostarin tuli Rabelaisin mukaan olla paikka, jossa ihminen voi elää mukavasti vapaana rajoituksista. Ainoa sääntö oli: Tee mitä tahdot.

Nyt tämä ajattelu on laajentunut koskemaan kaikkea elämää. Tämä moderni kehitys laajeni järjen alueelle aristoteelisen tieteen nousun myötä. 1600-luvulla ranskalainen filosofi René Descartes siirsi painopisteen totuuden (absoluutin, Jumalan) tuntemisesta ihmiskeskeiseksi totuuden etsimiseksi – siihen, mitä ihminen itse voi tunnistaa totuudeksi.

Yhteiskunnallisella puolella Karl Marx tiivisti 1800-luvulla kreikkalaisesta maailmankuvasta nousevat, ranskalaisen vallankumoushengen ”vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuus” -vaikutukset uudeksi tunnustukseksi. Prometheuksen tunnustus kuului: ”Sanalla sanoen vihaan jokaista jumalaa, on filosofian tunnustus, sen oma iskulause kaikkia taivaallisia ja maallisia jumalia (auktoriteetteja) vastaan, jotka eivät tunnusta ihmisen itsetajuntaa ylimmäksi jumaluudeksi (auktoriteetiksi). Älköön sen rinnalla olko muita jumalia.”

Rooman keisarikunnassa vallinnut roomalais-kreikkalainen maailmankuva, siitä nouseva filosofinen järkeily, arvomaailma ja yhteiskuntaelämä ovat jatkaneet olemassaoloaan länsimaissa. Jeesuksen seurakunta muuttui sen valtarakenteissa ja ajatuksin Rooman kirkoksi. Protestanttinen uskonpuhdistus oli yritys palautua ikäviä kokemuksia antaneesta Rooman keisarikunnan kirkosta takaisin Jeesuksen seurakunnaksi. Ymmärrettävistä syistä vuosisatoja jatkuneen ”kehityksen” kääntäminen ei kuitenkaan ollut helppoa.

Yhä vielä teologisessa keskustelussa, opiskelussa ja tutkimuksessa vaikuttava kreikkalaistaustainen järkeily vie maistereita ja tohtoreita aina liberaaliteologiaan asti. Martti Luther ei turhaan jättänyt tehtävää myös seuraaville sukupolville: seurakuntaa on uudistettava jatkuvasti.

On hyvä huomata, että kreikkalainen keksintö nimeltä demokratia perustuu monijumalaisen Kreikan perinteeseen, joka nosti ihmisetkin jumalan kaltaisiksi olennoiksi. Jumalan kaltaisia olentoja ei tietenkään voi syrjiä, eikä niistä voi edes ajatella hierarkkisesti. Jos kyseistä ajattelua ja elämäntapaa arvioi ääneen, on modernin käsityksen mukaan kyse vihapuheesta. Jokaisellahan tulee olla sama asema, valta ja äänestysoikeus riippumatta siitä, riittävätkö kyvyt.

Suomalaiset oppivat tähän logiikkaan jo saamansa koulukasvatuksen takia. Perustuuhan suomalainenkin koulutus, jopa teologinen koulutus, kreikkalaiseen järkeilyyn ja rationalismiin.

Helluntailaisella teologiallakin näyttää olevan paineita olla moderni, nykyihmiselle ymmärrettävä ja tasa-arvoinen. Sanna Urvaksen haastattelujutun innoittamia kirjoituksia seuranneena huomaan, että keskustelua käydään nyt juutalais-kristillisen ja kreikkalaisen maailmankuvan välillä – tosin kristillisin termein.

Suomen helluntailaisten kannattaa kuitenkin varmaan pysyä juutalais-kristillisessä maailmankuvassa ja siitä nousevissa arvoissa, vaikka yksijumalaisuus jo määritelmänsäkin takia ei ole demokraattista. Hellenismi ei suurista lupauksistaan huolimatta ole näet tuonut haluttua menestystä. Se on jo todettu historian suuressa testissä.

Nykyajan länsimaiden ongelmilla ja rappiolla on juuret. Kreikan tautia kannattaa välttää myös teologiassa.


Markku Ollikainen
Japani


35/2016

UutisetInnostavat lastenjumalanpalvelukset, opetuslapseuttaminen sekä kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa ovat seurakunnan lapsityön peruspilareita.
PääkirjoitusMeillä on paljon opittavaa niiden seurakuntien kokemuksista, jotka ovat pyrkineet uudistamaan radikaalisti omaa toimintaansa. Yksi hyödyllinen esimerkki tulee Ruotsista.

Ruotsalainen helluntaip...
Miten onKunnat tekevät päihdeongelmaisia asukkaitaan koskevia hoitosopimuksia, joissa henkilö pääsee hoitokotiin tai tukiasuntoon. Palveluja tarjoavat järjestöt ovat näistä sopimuksista taloudellisesti riippu...
UutisetRaamattu voi olla aarreaitta nuorelle lukijalle, vaikka aikuiset joskus arastelevat Pyhän kirjan maailmaa.
UutisetOlojuhlia vietettiin heinäkuun lopulla Naantalissa teemalla Takaisin Raamattuun, takaisin helluntaihin.

– Mitkään maalliset lait eivät pysty muuttamaan Jumalan säädöksiä. Muotojumalisuus työnt...
UutisetSaarnaaja Pirkko Jalovaara on saanut syytteen rahankeräysrikoksesta. Oikeudenkäynti alkaa todennäköisesti ensi tammikuussa. Asiasta uutisoi Kotimaa24.fi.

Epäillyt rikokset sijoittuvat vuosille...
UutisetEvankelistojen päivillä iloittiin keskinäisestä yhteydestä ja voimaannuttiin kertomaan ilosanomaa.
UutisetKolmen henkilön työsuhde päättyy.
UutisetPekka Simojoen lauluja voi kuulla nyt myös arabiaksi. Kesällä julkaistu levy on samaa sarjaa jo aiemmin julkaistujen Ylistys -levyn käännöksien kanssa. Ylistys julkaistiin hiljattain viroksi ja englan...
UutisetVenäjällä on järjestetty ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeudenkäynti. Etelävenäläisessä Cherkesskin kaupungissa uskonnollista kirjallisuutta kadulla jakanut Hare Krishna -uskova vapaute...
UutisetSolukonferenssissa on mahdollisuus tutustua malliin, joka tukee yhteyttä Jumalaan ja ihmisiin.
UutisetIntian korkein oikeus on puuttunut alempien oikeusasteiden antamiin tuomioihin ja vahingonkorvauksiin, jotka koskivat vuonna 2008 tapahtuneita kristittyjen vainoja Odishan osavaltiossa.

Intian...
UutisetSaarnat, kokemus tervetulleeksi toivottamisesta, jumalanpalvelustyyli ja sijainti ovat neljä tärkeintä tekijää, kun amerikkalaiskristityt valitsevat itselleen uutta seurakuntaa. Asia ilmenee Pew Resea...
UutisetJapani on tunnetusti kova maaperä kristilliselle evankeliumille, mutta silti myös japanilaisia kääntyy Kristuksen seuraajaksi.

Yksi heistä on Tatsuya Shindo, entinen Japanin mafian, yakuzan, jä...
UutisetBritanniassa on nyt enemmän uskonnottomia kuin kristittyjä. Samalla Englannin kirkon evankelinen siipi vahvistaa uusien seurakuntien istuttamista.
MuutKun ihminen ymmärtää oman itsekkään elämänsä päämäärän, hänelle jää vain yksi järkevä vaihtoehto.
KolumniJotkut asiat ärsyttävät helpommin kuin toiset. Kristittyjen keskuudessa yksi tällainen on Israel ja juutalaiset. Toiset rakastavat Israelia ja toiset eivät voi sietää sitä.

Omassa ikäluokassani...
MielipideAlkoholi synnyttää suomalaisten helluntaiuskovien parissa isoja tunteita, vaikka keskustelua lehden sivuilla oli paljon vähemmän kuin odotin – ja sekin vielä asiallista. Kiitos siitä.

Suomessa...
MielipideLeevi Launosen pääkirjoitus ”Takaisin uskon ytimeen” (RV 33) oli aivan mahtava ja todella asian ytimeen menevä. Kirjoitusta lukiessani koin suurta iloa, ja olen täysin samaa mieltä Launosen kanssa....
MielipideLuitko pastori Tuomas Harrin kirjoittaman opetuskirjoituksen Ristin Voitossa otsikolla ”Jumala loi musiikin” (RV 27)?

Itseltäni hänen kirjoituksensa meinasi jäädä rakennuskiireiden vuoksi lukem...
MielipideOlen seurannut mielenkiinnolla viime aikoina käytyä debattia ylistysmusiikista ja niin sanotusta perinteisestä seurakuntamusiikista. Ihmettelen todella tätä tilannetta, joka on syntynyt viime vuosien...
MielipideSuomen helluntailiikkeessä valitetaan herätyksen ja siunauksen puutetta. Ehkäpä yhtenä syynä siihen on luopuminen Jumalan elämän alkuasetuksista.

Maailmassa tämä luopumus näkyy ihmisen irtiotto...
PakinaSeuraavan 50 vuoden aikana ennustetaan Suomen ilmaston muuttuvan Unkarin ilmaston kaltaiseksi. MTV3:n uutisissa asiaa pidettiin hälyttävänä, luonnonkatastrofin kaltaisena peikkona:

”Ilmastonmuu...
ArtikkelitSuuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle. Tämä on tuonut uuden ensiluokkaisen vapaaehtoisreservin seurakuntiin. Lukuisat hyväkuntoiset ja nuorekkaat eläkeläiset ovat tarjolla palvelutehtäviin.
...
MuutHelluntailiikkeen arvostettu vaikuttaja ottaa merkkipäivähaastattelussa kantaa kirjallisuuteen, jumalanpalvelusmusiikkiin ja teologiseen koulutukseen.
PuheenaiheMaija Hurri kirjoitti 1990-luvulla useita ajankohtaisia teoksia, jotka kuluivat ihmisten käsissä. Vaikka yhteiskuntavaikuttaminen vie nyt ajan, kirjoille hän ei sano “ei koskaan”.
PuheenaiheRaamattua voi käyttää kirjallisuusterapeuttisten harjoitusten pohjana.
PuheenaiheInnokkaat lukijat ovat löytäneet tukea hengelliseen kasvuunsa muun muassa elämäkerroista ja klassikkoromaaneista.
PikavisiittiElina Salmiselle yksi elämän rikkauksista on keski-ikäistyvät tyttökaverit. Tällä hetkellä voin kirjoittaa ihan hyvällä mielellä vaikka maton raidoista ja rakkaudesta, ja silti näen, että Jumala...
Muut17-vuotias Heini Torvinen kokee evankelioinnin kutsumuksekseen (Nuotta 8/16).

– Rakkaus ei vaadi lähtemään, vaan osallisuus Jumalan valtavasta rakkaudesta saa näkemään armoa ja rakkautta tarvit...
MuutPohjois-Amerikan seurakunnat ovat vaikuttaneet syvästi myös usean suomalaisen elämään. Toimittaja vieraili niistä kolmessa.
MuutLähetyssaarnaaja Jaakko Heinonen lähti kulkemaan taivastietä 8-vuotiaana. Pienen pojan leikit vaihtuivat saarnaamiseen ja kokouksien pitämiseen aluksi omassa kodissa, jossa Jaakon yleisönä toimivat om...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan