Hiipuminen - helluntaiherätyksen uusi normaali?

Uusi normaali -käsitettä käytetään silloin, kun kuvataan hiljattain muuttunutta ole­misen tilaa, jonka kanssa nyt opetellaan elämään.

 

Uutta normaalia maailmalla edustavat vaikkapa napakka nationalismi, tuotan­tolinjojen siirtyminen halvempiin maihin, maahanmuuttoaallot, jatkuva ilmaston­muutospuhe ja ”totuuden jälkeinen aika”.

 

Vähän aikaa on jaksettu puhua häiriö­tilasta tai poikkeusolosuhteista. Nyt on tajuttu, ettei paluuta entiseen enää ole. Uusi normaali on peruuttamattomasti muuttunut kokonaistilanne.

 

Kun lukemat helluntaiherätyksen romah­taneista kasteluvuista vuodenvaihteessa saatiin, ainakin RV:n toimituksessa pu­disteltiin päitä epäuskoisina. ”Ei tämä ole mitenkään mahdollista. Tässä on oltava jokin virhe. Eivät kasteet voi vuodessa vä­hetä kolmanneksella!” sanoin itse.

 

Nyt on alettu puhua myös Totutusta hyvästä, joka on Uuden normaalin surul­linen vastapari. Yleensä pois lipuvaa van­haa normaalia osataan arvostaa vasta, kun se on kadonnut. Hiljalleen Totuttu hyvä muuttuu Vanhaksi hyväksi ajaksi, joka kultaantuu muistoissamme täysin.

 

Aika ennen kännyköitä. Aika ennen inter­netiä. Aika ennen sosiaalista mediaa. Jo­kaiselle ikäluokalle on tarjolla oma Vanha hyvä aika, jota glorifioida.

 

Aika ennen ylistysryhmiä. Aika ennen Helluntaikirkkoa. Aika ennen vuotta 2015.

 

2010-luvun lipuessa loppuaan kohti Hellun­taiherätyksen Uusi normaali on luvuiltaan paljon vaatimattomampi kuin vanha. Nyt on aivan relevanttia vaikkapa kysyä, onko meillä vielä viiden vuoden kuluttua omaa raamattuopistoa tai viikoittain ilmestyvää sanomalehteä.

 

Lähetystyö ja seurakuntakenttä toimii nyt myös aivan erilaisilla numeroilla kuin vielä jokunen vuosi sitten. Muutos on tapahtu­nut tietysti hitaasti, mutta jokin murtava luhistuminen on koettu parin kolmen viime vuoden sisällä.

 

Uusi normaali on kuitenkin jotain, mikä meidän tulisi hyväksyä. Hyväksyminen ei merkitse maansa myymistä tai vaipumista apatiaan. Se on niukkuuden näkemistä uu­dessa valossa ja sopeutumista uudenlaiseen toimintaympäristöön.

 

Voitaisiinko helluntaiseurakuntien Uudessa normaalissa nähdä myös hyvää? Tapaami­sissa ja tapahtumissa on nyt havaittavissa uutta suoruutta ja ydinasiohin keskittymis­tä. Kehittynyt viestintätekniikka on myös suonut mahdollisuuksia laadukkaampaan yhteydenpitoon ja verkostoitumiseen ar­jessa.

 

Kaikenlainen ”pönöttäminen” on liik­keessä vähentynyt. Nyt halutaan kuunnella asiantuntijoita, vaihtaa näkökulmaa ja omaksua tuoreita toimintamalleja.

 

Ja mikä tärkeintä: kun rakenteelliset itsestäänselvyydet vähenevät, tulemme riippuvaisemmaksi Jeesuksesta ja alamme etsiä Pyhän Hengen voimaa ja johdatusta.

 

Toiminnoiltaan pienempi helluntai­herätys voi olla myös virtaviivaisempi ja ketterämpi. Oikeisiin asioihin keskittymällä se voi taas pian olla kasvava Jumalan seu­rakunta.

 

Silloin Uusi normaali onkin jälleen kasvu.

 

 

Anssi Tiittanen

 

Kirjoittaja on Ristin Voiton toimituspäällikkö.




3/2019

UutisetEsa Savolainen pitää väittelyä hyvänä keinona puhua kristinuskosta lukiolaisyleisölle.
PääkirjoitusValinnoilla, joita teemme koskien elämämme hengellisiä pe­rustuksia, on jopa ajan rajan tuolle puolelle ulottuvia vaikutuksia. Paavali sanoi nuorelle Timoteukselle, että ”ruumiin harjoittam...
UutisetOn tärkeää olla rehellinen ja vastata siihen, mitä kysytään, sanoo vt. johtava pastori Pasi Markkanen.
UutisetKeuruun kaupunkiin kuuluvalla Haapamäen kylällä vietettiin helluntaiseurakunnan 80-vuotisjuhlia joulun alla.
UutisetRaahen helluntaiseurakunnassa kastettiin vuoden 2018 aikana 22 henkilöä. Tämä on huomattavan suuri määrä.
KolumniTaas meni uudenvuodenaatto ja länsimaalaisilla ihmisolennoilla oli aikaa istua sohvalle pohtimaan, mitä uutta ja jännää sitä tuleva­na vuonna tekisi.

Some pursuaa muist...
KolumniUusi normaali -käsitettä käytetään silloin, kun kuvataan hiljattain muuttunutta ole­misen tilaa, jonka kanssa nyt opetellaan elämään.

Uutta normaalia maailmalla edustava...
UutisetOnko yhteiskristillisen ajattelun yleistyminen syypää uskovien kasteiden vähenemiseen?
PakinaVilho piti joulukuun alus­sa Jeesuksen kanssa pa­laverin. Hän ilmoitti, että oli päättänyt tulla pyhimyk­seksi vuoden loppuun mennessä. Jeesus katsoi häntä hetken.

– Tu...
ArtikkelitNyt ei puhuta korkealta ja ko­vaa vaan nöyrästi ja hiljaa. Ke­nen puoleen kääntyä, kun tun­teet menevät vuoristorataa ja syyllisyys nousee pintaan: Mitä olen tehnyt, kun lapseni on joutunut...
UutisetTuula Luoto iloitsee ystävyyssuhteista, joita Teneriffalla vietetty aika on tuonut hänen elämäänsä.
PikavisiittiIhailen vanhoja uskovia, joista heijastuu uskon ilo, Rauni Kumpulainen sanoo.
Mielipide”Ykkönen on Jumala ja kakkose­na tulee vaimo. Tiede ei tule edes kolmantena.” Näillä sanoilla otsi­koi sanomalehti Keskisuomalainen laajan jutun suomalaisesta huip­putiedemiehestä, akatemiap...
MielipideMuistan lapsuuteni ajoilta, kuin­ka helluntaiseurakunnissa jopa kiellettiin osallistuminen politiik­kaan. Tuolta ajalta lienee vieläkin paikka paikoin voimassa kirjoit­tamattomana sääntönä k...
MielipideOlin marraskuus­sa ruokaostoksil­la mieheni kans­sa. Hedelmä- ja vihannestiskeil­lä näin ulkomaalaisen vanhem­man pariskunnan samoilla asi­oilla. Rouvalla oli kyynärsauvat, mutta ne eivät py...
UutisetRuotsin helluntailiikkeen Pignst Pastor -konferenssi 2019 pidettiin Tukholmassa 8.–10. tammikuu­ta. Konferenssi vastaa Suomes­sa pidettäviä vuotuisia Syyspäi­viä. Osallistujia oli tänä vuonn...
UutisetVuoden 2017 viharikosilmoituk­sista noin viidesosa liittyi uskon­toon tai vakaumukseen. Näin to­detaan poliisiammattikorkea­koulun viharikosraportissa, joka julkaistiin loppuvuodesta. ...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja