Täysraittiuden opettaminen voi olla haaste seurakunnissa

Pastorit Ari Vehosmaa ja Kari Korhonen antoivat omat vastauksensa pastoreille suunnattuun alkoholikyselyyn (uutinen sivulla 4). He pitävät tarkoituksenmukaisena, että seurakunnissa opetetaan pidättyväistä linjaa suhteessa väkijuomiin, vaikka molempien oma suhde alkoholiin poikkeaa toisistaan.

– Ei pastori voi puhua täysraittiudesta, jos ei ole itse täysraitis. Jos puhuu, pitää myös elää puheiden mukaisesti, Kari Korhonen linjaa.

Korhonen ei itse sanomansa mukaan ”ole koskaan niin hienossa pöytäseurassa, että viiniä olisi pakko ottaa, eikä niin miehekkäässä saunaporukassa, että saunakalja täytyisi juoda”.

– Olen absolutisti. Haluan varjella itseni mahdolliselta retkahtamiselta. Ehtoollisella tosin otan aina viiniä, vaikka tarjolla on alkoholiton vaihtoehto. Ehtoollisviini ei synnytä kiusausta lankeamiseen.

Ari Vehosmaa myöntää, että satunnaiset lasilliset saattavat olla jopa vanhan kapinallisen uhmaa vallitsevaa kulttuuria kohtaan.

– Olen aika lailla perinteinen helluntailainen suhteessa alkoholiin. Omatuntoni on kohtalaisen sidottu raittiusperiaatteeseen, jota myöskin pastorin ja vanhimman virassa pyrin noudattamaan. Juon lasillisen viiniä merkittävällä juhla-aterialla ja kohotan maljan pyöreillä synttäreillä.

– Juon kuitenkin ihan vain periaatteesta, näkyvästi ja ”mullitellakseni” lasillisen viiniä, kun matkustan laivalla minua vanhempien ja tiukkapipoisempien pastorien kanssa, Vehosmaa lataa.

– Olen siis viittä vaille absolutisti, mutta helluntaikulttuurillisista – en raamatullisista – syistä.


Kohtaamiset haastavat pyhitysvaatimukset

Molemmille pastoreilla on selvää, ettei Raamattu ole absolutistinen kirja.

– Seurakuntanuorena imin itseeni ehdottoman paheksuvan asenteen alkoholia kohtaan, jota kylläkin jouduin pian haastamaan, kun luin Raamattua, Ari Vehosmaa kertoo.

– Siellä oli käytössä hyvin erilainen linjaus alkoholiin, eli sallivampi. Alkoholi oli läsnä sikäläisessä kulttuurissa jotenkin terveemmällä tavalla kuin Suomessa.

Kari Korhonen on huomannut, että pastorit arastelevat joskus opettaa alkoholista, koska suhde siihen saattaa olla jollain tavalla hankala.

– Olen pitänyt hiljattain opetuksen alkoholista sunnuntain kokouksessa. Opetin sen mukaan, mitä Raamattu sanoo. Aiheena ei siis ollut mitä Kari sanoo, vaan se, mitä Raamattu sanoo.

– Minun on nähtävä, että Raamatussa on viiniä, jota nautitaan. Kuitenkin tulee selkeästi esiin, että päihtymiseen suhtaudutaan kielteisesti.

Ari Vehosmaa pyörittelee opetuslinjan ja oman sielunelämän välistä konfliktia.

– En ulkokultaisesti kauhistele alkoholin läsnäoloa ihmisten elämässä. Monesti joudun keskusteluissa vastustamaan yksisilmäistä helluntaikulttuurillista – ja sanoisin epäraamatullista – kielteistä suhtautumista alkoholiin ja sen käyttämiseen, vaikka oma yliminäni siihen päivittelyyn tunnetasolla yhtyisikin.

– Kyllä minussa asuu pieni moralisti, joka ylemmyyden tunteessaan tuomitsee muita eri tavalla eläviä. Jollakin tasolla siis jaan pyhityslinjan, jossa ollaan hyvillä vesillä, kun ei polteta tupakkaa, juoda ikinä alkoholia ja tanssita. Mutta kun kohtaan ihmisiä, valitsen tietoisesti ei-tuomitsevamman asenteen.

Kari Korhonenkin kertoo, että etenkin uskonelämän alkuvuosina hän oli hyvin ehdoton suhteessa alkoholiin – itsensä ja muiden osalta.

– Nykyään en voi mitenkään tuomita ketään, joka juo ruokaviinin tai saunakaljan. Mutta useampi viinilasillinen tai olutpullo aiheuttaa päihtymyksen, ja se on Raamatun mukaan väärin.

”Aikuisuuteen kuuluu vastuu lapsista”

Seurakunnissa toteutetaan yleensä niin sanottua heikomman veljen periaatetta, jossa uskovan alkoholisuhteen oletetaan olevan hyvin pidättyvä. Useimmiten pastorit ja vanhimmat eivät kerro omasta mahdollisesta alkoholinkäytöstään, saatikka julkisesti juo esimerkiksi viiniä tai olutta, jotta mahdollisista alkoholiongelmista kärsivät eivät saisi sytykettä juomiseen.

Onko tämä periaate aikansa elänyt? Eihän aikuista ihmistä voi estää juomasta, jos hän haluaa juoda. Toipuvat alkoholistit joutuvat jatkuvasti näkemään alkoholinkäyttöä vaikkapa kesäterasseilla tai asioimaan kaupoissa, joissa myydään alkoholijuomia. Miksi seurakuntien pitäisi tekeytyä absolutistien joukoksi, etenkin, jos vallitseva asiantila ei ole tällainen?

– Näkisin näin, että jokainen, myös entinen alkoholisti, on tietysti itse vastuussa omasta vaelluksestaan, Kari Korhonen sanoo.

– Toisaalta taas jos ollaan hengellisesti aikuisia, niin aikuisuuteen kuuluu myös vastuu lapsista. Usein se, joka ratkeaa ryyppäämään nähdessään jonkun toisen ottavan viiniä, on jäänyt hengellisesti lapsen tasolle. Taustalla voi olla jokin sielunvamma.

Korhonen uskoo, että seurakunnissa voidaan auttaa toipuvia alkoholisteja pysymään raittiina.

– Itsekään en käynyt oman uskoontuloni ja raitistumiseni jälkeen kahteen vuoteen yksin kämpissä, joissa käytettiin aineita tai juotiin viinaa. Mukana oli aina joku uskovainen kaveri. Me huolehdimme toisistamme.

Korhonen uskoo, että seurakunnassa voidaan raittiutta korostamalla luoda ilmapiiri, jolla tuetaan toipuvaa päihteiden väärinkäyttäjää.

– Tietenkään ei kaikkien kanssa voida koko ajan kulkea. Ja se henkilökohtainen vastuu on jokaisella olemassa.

Myös Ari Vehosmaa vahvistaa, että toipuvien alkoholistien kanssa toimiminen on elimellinen
osa seurakuntaelämää.

– Monilla Uusipesula-seurakunnan toiminnassa mukana olevilla ihmisillä on ollut tai on ongelmia suhteessa alkoholiin. Tämä tilanne ei aina muutu edes henkilön tullessa uskoon.

– Eli riveissämme voi olla myös Jeesukseen uskovia alkoholisteja, jotka myös hetkittäin sortuvat aikamoisiin putkiin. Ei siinä paheksumisemme auta, vaan on tultava rinnalle, Vehosmaa sanoo.

Vehosmaan mielestä seurakunnissa ei voida opettaa täysraittiutta ainoana linjana suhteessa alkoholiin.

– Emme ole raittiusseura. Ja alkoholikulttuuri on Suomessa muuttunut. Ei vaadita ihmisiltä elämäntapaa, jota Raamattu ei vaadi.

– Täysraittiuden vaatimusta en ymmärrä oikeastaan lainkaan. Ei kai yleistä linjaa voida vetää muutaman ongelmaisen kautta.

Hyllyjen taakse piiloutuva pastori

Alkoholista puhuminen kuohuttaa seurakuntaelämässä. Monilla uskovilla on aiheesta voimakkaita näkemyksiä, alkoholinkäytön puolesta ja vastaan.

– Järkyttävän usein helluntaikulttuurinen tiukka suhde synnyttää niin tuomitsevan ilmapiirin, että alkoholistiuskovaisen on mahdotonta olla rehellinen ja saada apua, Ari Vehosmaa sanoo.

– Joustamattomuus ja oman kulttuurisen alkoholinäkemyksen jumalallistaminen tuo hankaluuksia. Siinä ei paljon järkipuheet, teologia tai Raamattu auta.

Uusipesulassa on kohdattu toisenlainenkin ongelma: seurakunnan yksittäisten jäsenten näkemykset on mielletty seurakunnan linjaksi.

– Avaramman linjan edustajan Facebook-keskustelussa esittämät alkoholinäkemykset liitettiin suoraan seurakuntaamme. Uskovien keskelle lähti liikkeelle ilkeä huhu, jossa kerrottiin, että seurakuntamme jakaa Varissuolla ilmaista viinaa ja siksi saa väen liikkeelle. Aluksi nauratti, mutta sitten vaan harmitti.

Vehosmaa on asioinut Alkossa muutamia kertoja elämänsä aikana.

– Silloin olen erittäin tietoinen olevani pastori ja väärässä paikassa. Olen joskus jopa lymynnyt kyyryssä hyllyn takana odottamassa, että vanhemman ikäluokan seurakuntalaiset menevät ulos. Jostain syystä siis toivon, ettei kukaan tuttu näe minua Alkossa.

Riskit tiedostettava

Keskustelu voi kärjistyä myös siksi, että joku seurakuntalainen yltyy markkinoimaan omaa sallivampaa linjaansa kriittisempien seurassa.

– Tilanne on kärjistynyt silloin, kun jotkut ryhtyvät fanaattisesti puolustelemaan vaikkapa viinikulttuuria, Kari Korhonen sanoo.

– Minä tiedän monia seurakuntien nuoria aikuisia, jotka ovat lähteneet pikkuisen ottamaan. Reissuporukoissa on tullut alkoholi mukaan. Seuraukset on valitettavasti nähty: juominen on aiheuttanut kriisejä ihmissuhteissa, jopa avioeroja.

– En ymmärrä alkoholin käytön puolustelua. Alkoholista ei ole meille mitään hyötyä.


Anssi Tiittanen

Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan