Ylen säästöt vaikuttavat taltiointeihin

Jumalanpalvelusten lisäksi vapaakristillisillä yhteisöillä on Yle Radio 1:llä aamu- ja iltahartauksia. - Niissä välitetään usein toivoa, rohkaisua ja evankeliumia, Petri Viinikkala luonnehtii. Kuva: Shutterstock
Jumalanpalvelusten lisäksi vapaakristillisillä yhteisöillä on Yle Radio 1:llä aamu- ja iltahartauksia. - Niissä välitetään usein toivoa, rohkaisua ja evankeliumia, Petri Viinikkala luonnehtii. Kuva: Shutterstock
Kristillisiä ohjelmia pyörii Suomen pääkanavilla aniharvoin. Poikkeuksen tekevät Yle Radio 1:n aamu- ja iltahartaudet sekä televisio- ja radiojumalanpalvelukset, jotka täyttivät vastikään 90 vuotta.

Ylen hengellisistä sisällöistä vastaavat eri kristilliset yhteisöt Kirkon tiedotuskeskuksen johdolla. Eniten ohjelma-aikaa käyttää luterilainen kirkko, mutta helluntailaisetkin ovat äänessä miltei kymmenen tuntia vuodessa. Määrä ei ole päätä huimaava mutta kuitenkin hieman suurempi kuin ohjelmapäällikkö Kimmo Saares uumoili RV 38:ssa.

– Pidämme vuosittain keskimäärin 11 radiohartautta. Radiojumalanpalveluksia on ollut viime vuosina useampiakin kuin neljä. Pienemmät kirkkokunnat ovat antaneet vuorojaan meille, ja olemme saaneet myös useita ylimääräisiä vuoroja Lapin Radion alueelle. Lisäksi meillä on tasaisesti yksi tv-jumalanpalvelus vuodessa, joskin noin joka kuudes vuosi on kokonaan välivuosi, Helluntaiherätyksen ohjelmavuoroja koordinoiva pastori Petri Viinikkala tulkkaa vuodesta 1998 pidettyjä tilastoja.

Plus- ja miinusmuutoksia

Pari vuotta sitten Yle muodosti uskonnolle selkeämmin oman ohjelmalohkonsa, jonka tarjonta painottuu sunnuntaiaamupäiviin. Niinpä esimerkiksi helluntaiseurakuntien radiojumalanpalvelukset siirtyivät iltakuudesta kello 11:een. Tämä huoletti ensin, mutta turhaan.

– Muutos oli mahtava asia, sillä se lisäsi olennaisesti jumalanpalvelusten kuuntelua. Kuuntelijamäärä nousi melkein kolmanneksella, Viinikkala iloitsee.

Ylen säästöpaineiden takia myös TV-jumalanpalvelusten kuvausprosessia on virtaviivaistettu.
 
– Kuvaukset keskitetään Helsingin ja Tampereen ympäristöön. Kaikki tilaisuudet kuvataan aina samassa rakennuksessa kahden päivän sisällä, ja tilat vuorottelevat.

Käytännössä siis vaikkapa Mikkelin helluntaiseurakunta joutuu jatkossa ”kutsumaan” virtuaalikokousvieraansaitselleen tuntemattomaan pyhättöön jonnekin Tampereen seudulle.

Nihkeys muutosta kohtaan on jo näkynyt. Esimerkiksi tammikuussa lähetettävälle tv-jumalanpalvelukselle Helsingin ruotsinkielisen baptistiseurakunnan pieniin tiloihin saatiin nipin napin tekijä. Nyt sen toteuttaa kolme helluntaiseurakuntaa yhdessä.

– Tämä on paha muutos meidän kannaltamme. Ymmärrän hyvin, että seurakunnat eivät ole niin innostuneita, kun jumalanpalvelusta ei kuvatakaan heidän omissa tiloissaan. Tällöin on vaikeampaa tehdä itsensä näköinen tilaisuus, Viinikkala pahoittelee.

Uusia ääniä eetteriin

Petri Viinikkala pyrkii kuuntelemaan jo ”työnsä puolesta” kaikki Yle Radio 1:n vapaakristilliset aamu- ja iltahartaudet mutta seuraa jonkin verran myös luterilaisten pitämiä hartauksia. Näiden sisällöissä on hänestä selviä eroja.

– Vapaakristilliset puhujat pyrkivät sanomallisuuteen. Hartauksissa on yleensä konkreettinen voimakas rohkaisu, toivon näkökulma ja suoranainen evankeliumi. Puhujat  uskaltavat käyttää myös itseään puheessaan, jolloin hartaus on hyvin ihmisläheinen, kertomus omasta elämästä, hän analysoi.

Viinikkalan mukaan vapaakristillisistä hartauksista tekee omaleimaisempia myös musiikki. Virsiä niissä kuulee vain harvoin.

– Tämä on vapaus, joka meille on suotu. Kirkon tiedotuskeskus on antanut luvan käyttää meille mieleistä ja ominaista musiikkia.

Lähiaikoina valmistuu helluntaiherätyksen vuoden 2017 ohjelmavuorolista. Sitä laatiessaan Viinikkala yrittää jakaa vastuuta laajalle.

– Olen pyrkinyt antamaan mahdollisimman monille uusille kokemuksen pitää radiohartaus. Heissä on seurakuntapastoreita, yhdistysten työntekijöitä, toimittajia ja Ison Kirjan opettajia – sekä miehiä että naisia.

Vaikka kristillisyys lipuu sivurooliin yhteiskunnassa, Ylen hartausohjelmat näyttävät pitävän pintansa. Niiden asemaa on jopa vahvistettu linjaamalla niiden olevan osa suomalaista kulttuuria. Raha sen sijaan säätelee monia asioita. Muun muassa radiojumalanpalvelukset Yle välittää nykyään mieluiten suorina lähetyksinä.

Niinpä esimerkiksi 11. joulukuuta suora ”radioaamukokous” kuullaan Harjavallasta sekä ensi vuoden alkupuolella Kemistä ja Turusta.

– Itse tykkään suorasta lähetyksestä. Siinä on jotakin todella aitoa, Petri Viinikkala hehkuttaa.


Ruut Ahonen


41/2016

UutisetHannu Lahtinen on hyvä opettaja evankelistoille: hän on nähnyt Jumalan ihmeitä muslimimaailmassa mutta myös itse tehnyt todistaessaan monia virheitä.
PääkirjoitusKotkan merikaupunki ja sen sillat palvelivat profeetallisella tavalla helluntaiseurakuntien tämän vuoden Syyspäiviä. Siltoja syntyi, niin moni koki. Tähän vaikutti erityisesti tapahtuman vahva hengell...
Miten onKotkassa järjestettiin viime viikolla helluntailiikkeen vastuunkantajien Syyspäivät teemalla ”Siltoja rakentamassa”. Vuosittaiset neuvottelupäivät, jotka ennen pidettiin tammikuussa Talvipäivinä, järj...
UutisetSyyspäivien kulttuuri tuntuu muodostuvan rennommaksi kuin aiemmilla Talvipäivillä.
UutisetJoukko kristillisen median ja järjestöjen edustajia kokoontui 29. syyskuuta Helsinkiin suunnittelemaan reformaation juhlavuotta. Reformaation katsotaan alkaneen vuonna 1517, jolloin Martti Luther julk...
UutisetOpetushallituksen tavoitteena on luoda toimijoiden yhteistyöverkosto.
UutisetHelsinkiläisessä Kauppakeskus Kaaressa järjestetyssä vihkitapahtumassa syyllistyttiin Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan syrjintään uskonnon perusteella.

Tapahtumassa ei vihitty pa...
UutisetJatkossa kaikki vapaiden kirkkokuntien tv-jumalanpalvelukset kuvataan Helsingissä ja Tampereella.
UutisetLapin helluntaiseurakunnista kokoonnuttiin syyskuun lopussa Sodankylään vastuunkantajien päiville. Päivien teemana oli ”Kristillinen johtajuus”, johon perehdyttiin Teuvo Toivasen johdolla. Mukaan oli...
UutisetTutkija, teologian maisteri Peppi Sievers huolehtii väitöstutkimuksessaan, saako potilas tuoda omaa uskonnollisuuttaan esiin psykoterapiassa.

– Kuulen kysymyksen taustalla potilaan huolen siitä...
UutisetZhang Rongliangin mukaan Kiina on nyt hengellisesti aivan eri maa kuin 50 vuotta sitten.
UutisetNoin viisikymmentä maanalaiseen kirkkoon kuuluvaa uskovaa vältti ihmeen kautta islamistien murhayrityksen lähellä Arabianmerta. Ryhmä oli juuri kastanut salaa rannalla parikymmentä entistä muslimia, k...
UutisetYhteensä 29 juutalaista otti kasteen ja 200 rukoili syntisen rukouksen hiljattain Israelissa, kerrotaan lokakuun Avainmedia-lehdessä.

Pääosin venäjää puhuville juutalaisille suunnattuun evankel...
UutisetBaptistikristitty Stanislav Kim on saanut kahden vuoden tuomion uskonnollisen kirjallisuuden hallussapidosta kotonaan. Hän joutuu elämään kaksi vuotta kotonaan tiukkojen sääntöjen alaisena ja valtioll...
MielipideTaas on jälleen se aika vuodesta, kun olemme saaneet ottaa iloiten vastaan Ison Kirjan ystävien ihania lahjoituksia. Me Ison Padan keittiöllä arvostamme todella suuresti anteliaisuuttanne. Kaikista me...
MielipideJumalan nimeä koskeneiden kirjoitusten (RV 36 ja 38) johdosta tahdon tuoda julki seuraavaa.

Ehjee, ”minä olen” (2. Moos. 3:14) on vain alustus ennen Jumalan iankaikkista nimeä Jhwh (2. Moos. 3:...
MielipideHaluan kommentoida lyhyesti Matti Kuosmasen mielipidettä Jumalan nimen kääntämisestä (RV 38). Olen samaa mieltä siitä, ettei Jumalan itsestään antamaa erisnimeä tulisi kääntää ollenkaan, vaan Jahve-sa...
MielipideRV-lehden toimituspäällikkö Anssi Tiittanen kirjoitti kolumnin (RV 34) otsikolla ”Onko kahvi (sittenkin) syntiä?” Hän mainitsee siinä muun muassa: ”Nyt kun kofeiinitoleranssini on laskenut, satunnaise...
Mielipide”Voi, te sokeat taluttajat, jotka siivilöitte hyttysen, mutta nielette kamelin.”

Raamatun mukaan usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Kristuksen sanan kautta. Seuratessani vuodatuksia mielipid...
MielipideOlen seurannut hieman ristiriitaisin tuntein Ristin Voitossa käytyä musiikkikeskustelua. Surettaa, kuinka meillä uskovilla on niin voimakas tahto asettaa erilaiset hengellisen musiikin tyylit vastakka...
KolumniPekka Salonen oli hiljattain täysi-ikäistynyt, tai ainakin muiden kuin isän mielestä. Tuntui, etteivät he ymmärtäneet toisiaan: Pekka oli kiinnostunut lähinnä lätkästä, isä firmastaan.

Eräänä y...
MuutEpäterveiden arvostusten tunnistaminen on vaikeampaa kuin vääränlaisen käytöksen välttäminen.
Pakina"Miksi meidän pitää olla niin köyhiä? Miksei meillä ole ikinä rahaa?! Jos mä voittaisin lotossa, niin mulla olis kaikkea!"

Näihin kysymyksiin vuosia sitten yksi lapsista halusi vastauksia – ja...
ArtikkelitSuomen eduskunta hyväksyi joulukuussa 2014 sukupuolineutraalin avioliittolain, joka sallii avioliiton myös samaa sukupuolta olevien kesken. Laki astuu voimaan 1.3.2017.

Elokuussa 2016 evankelis...
MuutOlemmeko valmiita antautumaan Jeesukselle vain mukavan elämän puitteissa, Miika Tolonen haastaa.
MuutMission Aviation Fellowship eli MAF perustettiin vuonna 1945. Suomessa vieraillut järjestön pitkäaikainen toiminnanjohtaja ja grand old man, 94-vuotias Stuart King muistelee avustuslentotoiminnan väri...
MuistolleKokoonnuimme sunnuntaina 25. syyskuuta Siilinjärvellä Pöljän museon pirttiin äitimme Aino Ester Sahimaan muistotilaisuuteen yhdessä lähisuvun ja muutamien äidin ystävien kanssa. Mieleemme tulvi muisto...
MuistolleLähetyssaarnaaja Helvi Helena Halme ylennettiin kirkkauteen Kuopiossa 7.9.2016. Hän oli syntynyt Karjalan Impilahdella 26.2.1923.

Halmeiden kodissa palveltiin Herraa. Sananjulistajia majoitetti...
PikavisiittiAntti Kakriainen on pelannut mikkeliläisseurojen lisäksi muun muassa keuruulaisessa KeuPassa.

Hienointa kotikaupungissani Mikkelissä on järvet ja kaunis luonto, sekä läheiset. Ja seurakunta. My...
UutisetMissiokirja jaettiin kaikkiin talouksiin. Se helpotti keskustelujen herättämistä.
MuutTunteiden tulkitsemisen lisäksi hengellinen romanimusiikki kutsuu kuulijoita pelastussanoman äärelle.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan