Virkistystä myös sielulle

Johanna Ekon, Leevi Ojalan ja Elli Ekon hiihtolomaviikkoon kuului muun muassa liukulumikenkäilyä. Kairosmajalla vuodesta 1989 vieraillut Johanna Ekko arvostaa keskuksen levollista tunnelmaa. Kuva: Heikki Salmela
Johanna Ekon, Leevi Ojalan ja Elli Ekon hiihtolomaviikkoon kuului muun muassa liukulumikenkäilyä. Kairosmajalla vuodesta 1989 vieraillut Johanna Ekko arvostaa keskuksen levollista tunnelmaa. Kuva: Heikki Salmela

Kairosmajan ul­koiluvälinevaras­tolla käy kuhina. On ensimmäinen hiihtolomaviik­ko, ja matkailuyritykseen on saa­punut noin 60 ihmistä eri puolil­ta Suomea.

 

Pelkosenniemellä Pyhä-Luos­ton kansallispuiston ja Pyhätun­turin hiihtokeskuksen vieressä si­jaitseva Kairosmaja on yksi niistä lappilaisista matkailu- ja majoi­tusyrityksistä, joiden toiminnan taustalla on hengellinen näky.

 

Tänäänkin päiväohjelma on al­kanut aamuhartaudella pihapii­rissä sijaitsevassa Revontulikap­pelissa. Illalla kappelissa järjeste­tään Ilosanoman ilta.

 

– Kairosmajan kristillisyys on meille tärkeä juttu. Täällä on iha­na ja levollinen tunnelma. Lisäksi täällä voi luottaa, että myös lapsil­la on turvallista, Nakkilasta saa­punut Johanna Ekko kertoo.

 

Hän lukeutuu Kansan Raamat­tuseuran omistaman matkailu­yrityksen vakiovieraisiin; ensimmäiset kokemukset paikasta ovat 1980-luvulta.

 

Vaikka Kairosmaja tarjoaa mo­nipuolista leiri-, kurssi- ja muuta ohjelmatoimintaa, useimmat vie­raat tuntevat keskuksen kristilli­sen taustan, johtaja Auli Narki­lahti arvioi.

 

Vuonna 1986 valmistunut Re­vontulikappeli on toiminnaltaan laajin tunturikappeli ja suosit­tu vierailukohde: pyhäkön sisällä on viime vuosina käyty yli 20 000 kertaa vuodessa. Osa tulee sin­ne hartaustilaisuuteen, konsert­tiin tai perhejuhlaan – osa muu­ten vain hiljentymään ja katsele­maan.

 

Kappelin lisäksi hengellisyys näkyy päärakennuksen sisustuk­sessa.

 

– Asiakaskuntamme on monin tavoin hyvin kirjavaa. Osa vierais­tamme on pitkään uskossa olleita, mutta mukana on myös niitä, jot­ka eivät näistä asioista paljoakaan tiedä, Narkilahti kertoo.

 

– Lisäksi kahvilassamme ja ti­laisuuksissamme käy muualla majoittuvia ihmisiä. Aika paljon on sellaisia, jotka tulevat ikään kuin vahingossa. Se on mukavaa. Ulkomaisia ryhmiä varten olem­me hankkineet kappeliin erikie­lisiä Raamattuja, että Sanaa olisi tarjolla heillekin.

 

Matkailuyritys tekee paljon yh­teistyötä seurakuntien kanssa, ja osa ryhmistä on seurakuntien or­ganisoimia. Sesonkiviikkoina ryh­mänjohtajat ovat usein evanke­listoja ja pappeja, jotka pitävät aamu- ja iltatilaisuudet ja retkei­levät päivisin vieraiden kanssa. Usein on tarjolla myös mahdolli­suuksia sielunhoitoon.

 

– On mahtavaa, kun joku on kertonut saaneensa kuulla tääl­lä evankeliumin vapauttavan sa­noman.

 

 

Tukikohta Siltala

Hengenravintoa lomalaisille tar­joavat myös Ylläksellä toimivan Siltalan lomakeskuksen omista­jat Pekka ja Inkeri Vaattovaara. Yrittäjä-evankelistan perikuvaksi luonnehdittu Pekka Vaattovaara, 74, on Länsi-Lapin tunnetuimpia helluntailaisia, pitkäaikainen säh­köalan yrittäjä ja entinen kunnal­lispoliitikko.

 

Nettisivuillaan Siltalan loma­keskus kertoo tarjoavansa ”lo­manviettopaikan terveeltä poh­jalta sielun, hengen ja ruumiin tarpeisiin”.

 

Tämän vuoden hiihtolomaviik­kojen aikana keskuksessa majoit­tuu kahdeksan ryhmää sekä per­heitä. Ryhmistä vain muutama on jonkun kristillisen yhteisön kokoama. Uskonasiat ovat silti jol­lakin tavalla esillä joka ryhmän kanssa, Pekka Vaattovaara kertoo.

 

– Meillä on kaikille ryhmille Ta­lon ilta -tilaisuus, jossa kerromme toiminnan taustalla olevasta hen­gellisestä tarkoituksesta. Sesonki­aikana on lisäksi muuta hengel­listä ohjelmaa. Päivisin olemme ryhmien mukana eri kohteissa, ja usein silloinkin nämä asiat nou­sevat esille.

 

Toisinaan Siltala toimii lähi­seudulla kristillisiä tilaisuuksia pi­tävien ryhmien tukikohtana.

 

– Nytkin meillä majoittuu joen­suulainen yhteiskristillinen kuo­ro, jonka kanssa järjestämme ti­laisuuksia ympäristössä.

 

Vaattovaarojen kokemuksen mukaan tarjonnalle on kysyntää.

 

– Kun pidämme tilaisuuksia paikallisessa kappelissa, siellä saattaa olla jopa parisataa henki­löä ja iso joukko uskosta osatto­mia mukana.

 

 

Ristin juurella hiljentyen

Enontekiöllä Leppäjärven kylässä toimiva Kelotin Rantamajat jär­jestää niin ikään hengellisiä ta­pahtumia, kuten raamattuviik­koja ja rukouspäiviä. Hiihtolo­ma-aikana tällainen ohjelma on kuitenkin pinnalla keskimääräis­tä vähemmän.

 

Yksi syy tähän on hiihtoloma­kauden vierasprofiili, joka poik­keaa Kairosmajasta ja Siltalasta: noin 70 prosenttia Rantamajojen majoittujista on ulkomaalaisia.

 

– Pihapiirissä sijaitsevassa Ko­takirkossa meillä ei ole toimin­taa talvella. Ruokasalissa pidetään silloin tällöin helluntaiseu­rakunnan tilaisuuksia, ja niihin toki myös matkailijat ovat terve­tulleita. Kesällä ja syyslomien ai­kaan hengellistä ohjelmaa on sil­ti selvästi enemmän, yrittäjä Jor­ma Laulumaa kertoo.

 

Laulumaa omistaa Rantama­jat yhdessä Helli-puolisonsa, poi­kansa ja miniänsä kanssa.

 

Ulkomaalaisille matkailijoille ”Majoilla” on tarjolla ilmaista hen­gellistä kirjallisuutta kuten Gideo-neiden lahjoittamia Uusia testa­mentteja.

 

– Esimerkiksi viime yönä meil­lä oli yöpyjiä Taiwanilta, Rans­kasta, Saksasta ja Romaniasta. Matkailijat ottavat mielellään Uu­sia testamentteja. Lisäksi meillä on tarjolla muitakin materiaaleja eri kielillä. Suomalaisille on tar­jolla muun muassa Hyvä Sano­ma -lehteä, Jorma Laulumaa lu­ettelee.

 

Kristinuskon sanomaa viestit­tää omalla tavallaan myös Ranta­majojen takana kohoavan Liian­kivaaran huipulle pystytetty kol­mimetrinen puuristi. Risti näkyy koko kylälle ja Norjaan meneväl­le maantielle. Talvellakin monet matkailijat käyvät hiihtelemässä maamerkillä.

 

– Rististä tulee joskus puhetta turistien kanssa. Myös Kotakirk­komme kiinnostaa, vaikka se ei ole talvella käytössä.

 

 

Ihmisillä erilaisia tarpeita

Pohjois-Suomen matkailu on kasvanut viime vuosina voimak­kaasti. Lapissa ja Koillismaal­la käy pelkästään kevään hiihto­loma- ja pääsiäissesongin aika­na satojatuhansia matkailijoita. Tämä tarkoittaa valtavaa mah­dollisuutta tavoittavalle hengelli­selle työlle.

 

Lomalla, vieraassa paikas­sa ja outojen ihmisten seurassa elämän peruskysymysten pohtimiselle näyttäisi myös olevan enemmän tilaa kuin tutuissa ar­kiympyröissä. Ilmiö on sama kuin suomalaisturisteilla etelän aurin­korannikoilla.

 

– Kun ihmiset tulevat lomal­le, he pysähtyvät ihan eri taval­la miettimään omaa elämäänsä ja asioita nousee pintaan, Kairosma­jan Auli Narkilahti arvioi.

 

Vaikeuskerrointa hengellisen ohjelman laatimiseen lisää se, että nykyään kristinuskon tunte­muksen ääripäät näyttävät olevan yhä kauempana toisistaan. Osa matkailijoista tietää uskonasiois­ta enemmän kuin monet papit, ja sitten on niitä, joiden tiedot ovat hyvin ohuet.

 

– Tämä asettaa haasteita tee­maviikkojen vetäjien valitsemi­selle. Kairosmajalla tavoitteemme on, että Jumala saisi tehdä täällä omaa armollista työtään, Narki­lahti toteaa.

 

Ihmisläheisyyttä ja luonnolli­suutta korostaa myös Pekka Vaat­tovaara. Siltalassa hengelliset

asiat ovat esillä ja tarjolla mutta ei­vät päällekäyvällä tavalla. Tästä on tullut hyvää palautetta sekä asiak­kailta että paikallisilta yrittäjiltä.

 

– Täällä on paljon kansallisuuk­sia ja lähetyskenttä odottamassa. Kappeleita on tarjolla vuokratta­vaksi. Mutta pitää olla viisautta ja herkkyyttä: ihmisten kimppuun ei saa hyökätä. Siltalassa olemme joutuneet panemaan ovet kiin­ni muutamille, jotka ovat vääräl­lä tavalla suolanneet matkailijoi­ta. Teettää työtä paikata heidän jälkiään ja rakentaa luottamus uu­destaan.

 

Viime vuosina Lapin turisti­kohteissa on alettu kehittää myös kesämatkailua. Pekka Vaattovaa­ra on vastannut trendiin osallistu­malla Levillä kesäkuussa järjestet­tävän yöttömän yön hengellisen musiikin festivaalin luomiseen.

 

 

Heikki Salmela



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan