Miestenleiriltä uusia ystäviä ja henkistä kasvua

”Työtä miehille naisten hyväksi”

Kristittyjen Miesten Verkoston leireillä tehdään myös monenlaista avustus- ja tukityötä. Bergvikin kartanon ulkorakennus sai uuden peltikaton. Kuva: Eero Ketola
Kristittyjen Miesten Verkoston leireillä tehdään myös monenlaista avustus- ja tukityötä. Bergvikin kartanon ulkorakennus sai uuden peltikaton. Kuva: Eero Ketola

Kristittyjen Mies­ten Verkosto ry juhli 20-vuotis­ta toimintaansa Kiskossa, Berg­vikin kartanossa 28.–30. syys­kuuta.

 

Viikonlopun aikana 25-päinen miesjoukko ei pelkästään kuun­nellut mielenkiintoisia alustuk­sia tai seissyt pihalla kädet tas­kussa, vaan kartanomiljöössä tehtiin töitä. Osa miehistä asensi uudet kaatopellit ulkorakennuk­seen, ja toiset latoivat raikkaas­sa syyssäässä polttopuita talvi­suojiin.

 

Yksi leiriläisistä oli Sonkajär­veltä kotoisin oleva metsuri Arto Komulainen.

 

– Asun yksin, ja miestenlei­rit ovat elämäni huippuhetkiä. Tämä on neljäs leiri, jossa olen mukana. Leireiltä olen saanut hyviä ystäviä. Työyhteisössäni kaikkien tiedossa on, että olen tunnustava kristitty. Jaan ystä­villeni Tosimies-lehtiä ja kutsun myös heitä miestenleireille, Ko­mulainen kertoo.

 

Tosimies on Kristittyjen Mies­ten Verkoston puheenjohtajan Kimmo Janaksen toimittama kristillinen miestenlehti.

 

Arto Komulainen pitää kristit­tynä miehenä elämistä tosinaan melko haastavana: yhteiskun­nassa kristilliset arvot on lyöty lyttyyn.

 

– Leirit ovat loistavia, ja mies­ten pitäisi osallistua niihin enem­män. Odotan jo seuraavaa leiriä. Niillä kohtaa vanhoja tuttuja, ja yhteishenki on aina hyvä. Tärke­ää on myös, että teemme yhdes­sä työtä ja autamme lähimmäisi­ämme. Viime leirillä autoimme liikuntarajoitteista henkilöä mo­nenlaisissa pihatöissä.

 

 

Vaimo innosti mukaan

Helsingin Malmilta saapunut Seppo Tilhe sai tiedon leiris­tä vaimoltaan. Tilhe halusi tul­la miestenleirille, koska alus­tuksissa ja keskusteluissa kes­kustellaan Jumalan sanan merkityksestä arkisen elämän keskellä.

 

– Puolisoni lähti viikonlopuk­si tyttäremme luo Rovaniemel­le. Hän löysi netistä tiedon mies­tenleiristä. Hän varmaan ajatte­li, että aikani ei mene hukkaan. Innostuin ja lähdin suurella mie­lenkiinnolla. Leiri on täyttänyt odotukseni.

 

Tilhe toimii vapaaehtoistyössä Malmin Saalem -seurakunnassa. Hänestä on hienoa olla kristitty mies.

 

– Noin 95 prosenttia elämäs­tämme on arkea. Minua kiin­nostaa kristityn elämä nimen­omaan arjen keskellä. Mielestä­ni henkinen ja hengellinen kasvu on sama asia.

 

 

”Kristitty mies saa olla oma itsensä”

Yksi leirin luennoitsijoista oli olympiatason pikaluistelija, ur­heilu-uransa viime keväänä päättänyt Mika Poutala. Es­poossa asuva Poutala on ol­lut kymmenisen vuotta muka­na Kristittyjen Miesten Verkos­tossa.

 

– Menetin oman isäni olles­sani seitsemän vuoden ikäinen. Verkostoon minut innosti appi­ukkoni.

 

Poutala kuuluu Helsingin Saalem-seurakunnan seurakun­taneuvostoon. Eläminen kristit­tynä miehenä nykykulttuurin keskellä ei ole Poutalan mieles­tä erityisen haasteellista.

 

– Olen rehellinen siinä ympä­ristössä, jossa kulloinkin olen. En ole kokenut mitään kum­mempaa haittaa siitä, että olen kristitty mies.

 

– Mielestäni miestentyö on todella tärkeää. Tuntuu siltä, että naisten on helpompi men­nä naistenpäiville kuin mies­ten miestenpäiville. Suuri puu­tos miestentyössä on nuorten miesten puute. Haluaisin innos­taa nuoria miehiä mukaan.

 

 

Miestentyö muuttanut muotoaan

Nuoria miehiä miestyöhön toi­voo myös Kristittyjen Miesten Verkoston varapuheenjohtaja Samuel Saresvirta.

 

– Nuoret miehet ovat kansa­kunnan tulevaisuus. Yritämme luoda strategian, kuinka saavut­taa heitä tällä hyvällä sanomal­la, ettei toiminta mene vanho­jen herrojen klubitoiminnaksi, Saresvirta kertoo.

 

Kristittyjen Miesten Verkosto ry (CMN Finland) kuuluu kan­sainvälisen Christian Men’s Net­work -verkostoon ja toimii ame­rikkalaisen esikuvansa periaat­teiden mukaisesti. Keskeinen ajatus on miehen vastuu per­heensä hyvinvoinnista.

 

– Kun mies muuttuu, koko perhe muuttuu. Tämä on työtä miehille naisten hyväksi. Puoli­so, lapset, perhe; ne ovat lähel­lä meitä, Finnairilla pitkän uran tehnyt Saresvirta kiteyttää.

 

– Jumala haastaa miehiä. Syn­tiinlankeemuksen jälkeen hän kutsui nimenomaan miestä, ja myös Sananlaskuissa on kut­su miehille: ”Teitä minä kutsun, miehet.” Todellinen miehuus ja Kristuksen kaltaisuus ovat syno­nyymejä.

 

Leirit ovat keskeinen osa ver­koston toimintaa. Sonkajärvi ja Tuupovaara ovat olleet keskei­siä kokoontumispaikkoja.

 

– Leireille tulee kirjava joukko miehiä. Osa on jo löytänyt Juma­lan armon, ja toisinaan on mu­kana miehiä, jotka vasta etsivät armoa.

 

Toiminnan alkuvaiheen ko­hokohta oli luterilaisten seura­kuntien vuonna 2001 Hartwall Areenalla järjestämä Miestä vä­kevämpi -tapahtuma. Kristitty­jen Miesten Verkosto oli mukana.

 

– Jaoimme Tosimies-lehden näytenumeroa 5 000 kappalet­ta. Seuraavana vuonna lehti al­koi ilmestyä säännöllisesti kuu­si kertaa vuodessa.

 

Nykyisin verkoston toiminta painottuu pienryhmätoimintaan.

 

Suomessa kristillistä mies­tentoimintaa, kuten miesten saunailtoja ja leirejä, järjestävät myös monet seurakunnat ja jot­kut muut järjestöt.

 

Kansainvälinen Christian Men’s Network on arvioinut, että sen opetusmateriaalia käyttää yli kahdeksan miljoonaa mies­tä yli sadassa maassa. Järjestön isänä pidetään yhdysvaltalaista Edwin Louis Colea, jonka kir­joja on julkaistu myös suomeksi.

 

 

Eero Ketola




41/2018

KolumniTuttavani ääni värähteli innostuksesta, kun hän kertoi, miten Suomessa vieraileva mies oli mahtava Jumalan profeetta. Niin mahtava, että Jumala teki ihmeitä hänen kauttaan. Ihmisiä parani ja tuli...
UutisetKirkollisille tulokkaat olivat vaarallisia lahkolaisia, helluntailaiset vastasivat uholla.
PääkirjoitusMoni murehtii maamme ja seurakuntiemme hengellistä tilaa. Syytä onkin. Olemme monella tavalla hengellisen kriisin keskellä.

Kannamme huolta seurakuntiemme tulevaisuudesta. Jänn...
Miten onHelluntaiseurakunnan jäsenenkin on periaatteessa mahdollista olla ehdokkaana luterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa, mi­käli hän on myös kirkon konfirmoitu jäsen.



Seur...
UutisetAunuksen helluntaiseurakun­nassa vietettiin 16. syyskuuta 25-vuotisjuhlaa.

Seurakunta kokoontui aluksi vuokratiloissa, mutta joukon kas­vaessa syntyi tarve uusille toim...
UutisetKaupungin seitsemän helluntaiseurakuntaa kokoontui rukoilemaan.
UutisetIK Helsingin monimuotokoulutuksessa voi opiskella oman arjen ehdoilla.
UutisetViime viikolla media kohisi laulaja Justin Bieberin, 24, ja huippumal­li Hailey Baldwinin avioitumises­ta. Jutuissa hämmästeltiin sitä, että pari vihittiin vaivihkaa syyskuus­sa ilman avioe...
KolumniLähi-itä on kolmen maanosan, Euroopan, Aasian ja Afrikan, risteys. Sen kautta suurten maailmanvaltojen sotajoukot ovat rynnineet valloituksille. Tässä kulttuurien väkivaltaisessa kohtaa­misp...
Raamatun äärelläEnsimmäinen käsky muistuttaa meitä siitä, ettei taivaallinen Isämme ei ole mitä tahansa me toivomme hänen olevan.
UutisetInnostavan opetuksen lomassa ulkorakennus sai uuden kattopellin ja kuivat puut täyttivät liiterin.
MuutEtiopiaan kuuluu hyvää. Tällainen ajatus nousee mie­leen, kun juttelee sikäläisen Guenet-kirkkokunnan pääsihteerin Se­leshi Kebeden kanssa.

Eikä Kebeden puheissa ole kyse epäre...
PikavisiittiHannele Kojo liikkuu mielellään luonnossa ja ilahtuu löytäessään jonkin harvinaisen sienen.
MielipideTulin uskoon vuonna 1982, jolloin kuuluin evankelis-luterilaiseen kirkkoon. En saanut opetusta us­kovien kasteen merkityksestä kir­kollisissa ympyröissä. Mainittiin, että on vain yksi oikea lapsika...
MielipideHelsingin Saalem -seurakunnan johtaja Mika Yr­jölä valotti pää­kirjoituksessaan (RV 39) sitä, mihin syksyn 2018 Syyspäivillä keskitytään.

Mika Yrjölän mukaan huomio koh...
MuutLuottamuksen syntyminen mahdollisti yhteisen todistuksen Kristuksesta
MuutKatja Köykkä kirjoitti muistiin tarinoita kohtaamiensa ihmisten elämästä. Se auttoi häntä käsittelemään kuulemiaan asioita. Teksteistä syntyi kirja.
UutisetSyyspäivät alkoi helluntailaisten ja luterilaisten sovintotapahtumalla, joka oli seurausta vuosia jatkuneista kahdenvälisistä keskusteluista.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan