Suomalaiset auttavat pakolaisia Marokossa

Marja ja Tauno Toukola sekä Cesar Gil (kolmas vas.) tapaamassa Norsunluurannikolta kotoisin olevia pakolaisia. Kuva: Eero Ketola
Marja ja Tauno Toukola sekä Cesar Gil (kolmas vas.) tapaamassa Norsunluurannikolta kotoisin olevia pakolaisia. Kuva: Eero Ketola
Sirokko-tuuli ghibli puskee kuivaa, harmaankeltaista hiekkaa kylätielle. Oliivipuiden lehdet ovat pölyn peitossa. Kaksi nuorta miestä astelee laitumella kohti tietä. Nähdessään tutut avustustyöntekijät miehet heilauttavat kättään. Fidan yhteistyökumppani Cesar Gil Melillan Centro de Nueva Vida -seurakunnasta on Norsunluurannikolta kotoisin oleville pakolaisille entuudestaan tuttu.

Pian tien reunalle on kokoontunut kymmenkunta henkilöä. Pakolaisia tulee Marokkoon lähes taukoamatta etelästä Saharan ja päiväntasaajan väliseltä alueelta, mutta maassa on myös tuhansia syyrialaisia.

Muse, yksi norsunluurannikkolaisista, kertoo, että matka on ollut vaikea ja pitkä. Matkan keskeisin välietappi, Espanjalle kuuluva Melillan itsehallintokaupunki, on parin kilometrin päässä.

– Nyt matkamme on pysähtynyt. Ryhmän jäsenet lausuvat tuon tuostakin sanan peninsula. Sillä he tarkoittavat Espanjaa ja sen takana sijaitsevaa Ranskaa. Nämä maat kiinnostavat heitä erityisesti. Silti vain harvat tänne tulleista yrittävät saada idempää Välimereltä tuttua venekuljetusta meren yli suoraan Espanjaan.

Aidattu kaupunki

Piikkiestein varustettu teräsverkko ulottuu kuuden metrin korkeuteen. Melillaa kiertävien viiden sisäkkäisen aidan väli on vain muutamia metrejä. Aitojen yli kiipeäminen näyttää mahdottomalta. Silti yrittäjiä riittää loputtoman tuntuisesti.

Pari päivää ennen saapumistamme Melillaan lähes kahdeksankymmentä pakolaista yritti päästä esterakennelman yli. Osa onnistui, osa jäi kiinni aitoihin tai aitojen väliin.

– Rajan ylitystä yrittävät valmistautuvat siihen huolella. He hakkaavat kenkien pohjiin nauloja tai kiertävät tukevia puuruuveja kengän reunoihin. Ilman niitä on turha nousta kiipeämään, kaksitoista vuotta pakolaisten parissa työtä tehnyt Cesar Gil kertoo.

Samana yönä, jolloin suuri pakolaisryhmä yritti ylittää rajan, tullissa pysäytettiin auto, jonka moottoritilaan oli piiloutunut mies. Osa hänen käsivarttaan oli pahasti palanut, eikä mies päässyt omin voimin pois kuumasta moottoritilasta.

Gil työtovereineen auttaa näitä Eurooppaan pyrkijöitä sekä Marokossa että Melillan vastaanottokeskuksissa. Marokkoon he toimittavat sekä ruokaettä vaateapua. Fida tukee Espanjan Asambleas de Dios -helluntailiikkeeseen kuuluvan seurakunnan avustustyötä taloudellisesti, ja avustusreissuilla ovat säännöllisesti mukana myös Fidan Espanjan-lähetit  Marja ja Tauno Toukola.

– Heidän elämänsä kotimaassa täytyy olla todella vaarallista, köyhää ja toivotonta: he pyrkivät pääsemään sieltä senkin uhalla, että heidät saadaan rajalla kiinni tai että he loukkaantuvat tai haavoittavat itseään yrittäessään päästä aitojen yli, Toukolat pohtivat.

Pakolaisille jaettavat ruokatarpeet ostetaan Melillasta, mutta etenkin aiemmin suomalaisavioparilla oli mukanaan Espanjasta tuotuja lahjoitusvaatteita.

Piileskelyä ja pilkkaa

Sen jälkeen kun reitti Turkista Balkanin kautta Keski-Eurooppaan sulkeutui, Marokon rannikolle on tullut runsaasti myös Lähi-idästä kotoisin olevia ihmisiä.

Melillan lähistöllä on jatkuvasti vähintään satoja kaupunkiin pyrkiviä. Yöt he viettävät hylätyissä taloissa, karjasuojissa tai kallioiden painanteissa. Heidän auttamistaan vaikeuttaa se, että monet heistä vaihtavat paikkaa päivittäin.

Vaikka Marokko on alueen tasapainoisin ja turvallisin maa, pakolaiset joutuvat kokemaan vihamielistä kohtelua. Monia heistä on pahoinpidelty ja heidän vähäisiä tavaroitaan tuhottu.

– Paikalliset ihmiset eivät ole kovin ystävällisiä meille ”mustille pakolaisille” ja ”haratineille”, joiksi he meitä kutsuvat. Olemme heidän mielestään aina väärässä paikassa. Joissakin kylissä ihmiset ovat kuitenkin hyvin ystävällisiä. He antavat meille ruokaa, neuvovat lähimpiin kauppoihin ja ohjaavat oikealle tielle, Matza-niminen pakolainen kertoo.

Ryhmän kanssa keskustellessamme joukko läheisen kylän asukkaita tulee luoksemme. He hymyilevät ja katsovat ystävällisesti meitä ja pakolaisia, kun nämä ottavat kiitollisena vastaan elintarvike- ja vaatepussit. Marian löytää avustuskuormasta itselleen sopivan takin, ja Mustafa saa paksun täkin. Molemmat vaatekappaleet tulevat tarpeeseen, kun sää marraskuun puolenvälin jälkeen alkaa viiletä.

Marja ja Tauno Toukolaa pakolaisten hätä koskettaa syvästi. Silti he eivät voi auttaa näitä pääsemään Eurooppaan.

– Ymmärrämme, että se ei ole meidän tehtävämme. Kokemustemme mukaan pelkkä ruoka-apukin on kuitenkin heille suureksi avuksi. Lisäksi jaamme heille kristillistä kirjallisuutta ja rukoilemme heidän kanssaan ja heidän puolestaan.

Melillan lisäksi Marokon rannikolla sijaitsee toinen Espanjalle kuuluva itsehallintokaupunki, Ceuta. Ceutan kansainvälinen seurakunta tekee niin ikään avustustyötä pakolaisten parissa, ja myös se saa toimintaansa tukea suomalaisilta helluntailäheteiltä.


Eero Ketola

Kirjoittaja vieraili Melillassa ja Marokossa marraskuun alussa.


49/2016

UutisetIhminen viihtyy jumalanpalveluksessa, kun hän pääsee katselijasta osallistujaksi.
PääkirjoitusUseat seurakunnat tekevät parhaillaan jumalanpalvelusuudistuksia. Tavoitteena on uudistaa seurakunnan ilmettä, jopa koko seurakunnan elämää. Kokoukset toimivat usein ovena seurakuntaan, ja kirkon kynn...
Miten onEnsi vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Mitä helluntaiseurakunnat voisivat antaa juhlavuottaan viettävälle isänmaalle?

Vastauksena tähän Kotkan Syyspäivillä esiteltiin Parasta...
UutisetElokuva voi välittää evankeliumia yhtä voimallisesti kuin puhe, Saarijärvellä uskotaan.
UutisetHiljaiselon rikkomisella voi olla odottamattomat seuraukset.
UutisetKristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin ar...
UutisetEi ole vasta kuin muutama vuosi siitä, kun Suomessa taivasteltiin Kekkosen aikaista suomettumisen kulttuuria, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen sanoi blogissaan viime vi...
UutisetJari-Pekka liikenneasemat lahjoittaa joulun Kultalyhde-lehden kaikkiin Joroisten kunnan talouksiin. Lehti jaetaan postin kautta. Yrityksen toimitusjohtaja Jari-Pekka Koponen haluaa näin levittää evank...
UutisetMaakunta haluaa turvata lähetystyön tulevaisuuden.
UutisetKäytetynkin tavaran voi laittaa esille tyylikkäästi.
UutisetSodan runtelemista kotimaistaan lähteneiden afrikkalaisten hätä koskettaa suomalaisavioparia.
UutisetTapahtumassa oli vahva yhteisöllisyyden tunne, nuorisopastori Juan Castillo kuvailee Oulussa toissa viikonloppuna järjestettyä Ytimessä-tapahtumaa.

– Koimme Pyhän Hengen läsnäolon voimakkaasti...
UutisetTyöpaikoilleen aamuvarhaisella kiirehtivät ihmiset saivat torstaina 1. joulukuuta mukaansa piparkakkupussin, jossa oli kaksi piparia ja joulurauhan toivotus.

Vantaalta kuusi vuotta sitten alkun...
UutisetVuonna 2014 vangittu kristitty 29-vuotias sudanilaisäiti Maria Ibraheem luki Raamattua telkien takana salaa öisin, kertoo The Christian Post.

Nuorta äitiä valvotti tyrmässä hänen alle kaksivuot...
Uutiset”Tyrmistyttävän harva” yhdysvaltalainen seurakunta puhui presidentinvaalien alla ehdokkaista, itse vaaleista tai kristittyjen velvollisuudesta äänestää niissä, selviää tutkimuskeskus Pew Researchin tu...
UutisetBritannian ministerit näkevät uskonnon ensisijaisesti ongelmana, väittää maan työväenpuolueen poliitikko ja entinen valtioneuvoston ministeri Stephen Timms.

Timms toteaa Christiantoday.comille,...
KolumniMottoni on, että elämässä tulee aina olla unelmia. Kun olin nuori vastauskoontullut tyttö, koin syvää väärinkäsittelyä rakkaassa helluntaiherätyksessäni. Sitä tapahtui kaikkine pakkoparannuksineen ja...
MielipideJeesuksen takaisin tulo ei ole uskoville pelon aihe, vaikka kukaan ihminen ei voi sanoa milloin se tapahtuu. On Jumalan viisautta, että meidän tehtäväksemme ei ole annettu laskea määräaikoja. Meidän t...
MielipideOlen laittanut merkille, että helluntailiikkeessä pastori-nimikettä käytetään jos minkälaisissa tehtävissä toimivan henkilön ”virkanimikkeenä”. Meillä on seurakunnissa lapsipastoreita, nuorisopastorei...
MielipideOlen saanut Jumalan armosta pitää Rukoillen eteenpäin -iltoja. En epäile hetkeäkään, ettei se ole ollut Jumalan tahto, koska Raamattukin sanoo: ”Rukoilkaa lakkaamatta.” Mutta meille ihmispoloisille yh...
MielipideOn surullista, miten nykyinen hallitus haluaa rajata kotihoidon tukea ja varhainen päivähoitoon siirtyminen on saanut yllättäen runsaasti mediassa palstatilaa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on...
MuutMusiikin tyyleihin liittyvä erimielisyys on mahdollista ylittää, kun jumalanpalveluksen tarkoitus ja tehtävä ymmärretään oikein.
ArtikkelitIhminen on pohtinut elämän tarkoitusta halki ihmiskunnan historian. Tarve tarkoituksen ja merkityksellisyyden kokemiseen on suunnitelmallisen Jumalan kuvaksi luodun ihmisen ominaispiirre. Tämän tarpee...
PakinaNäin sanoo flegmaattinen ja yksinkertainen kalifi Harun-el-Pullah Ahmed Ahne -sarjakuvassa yksinvaltiaan auktoriteetillaan.

Ei ollenkaan huono idea, kyllä minäkin haluan olla hyvä. Ja kun oikei...
MuutGabojen tekemät videotodistukset kohahduttavat somaliyhteisöjä, mutta hengenvaarakaan ei estä heitä kertomasta Kristuksen rakkaudesta.
UutisetYhteenkuuluvuuden kaipuu vetää turisteja ja talvilintuja suomalaisiin seurakuntiin Espanjassa ja Thaimaassa.
Muut1980-luvun kristillinen suosikkiyhtye Freidiba Boodos esiintyy seurakunnissa talven aikana.
MuutTampereen helluntaiseurakunnasta alkanut ihmiskaupan vastainen Cotton-toiminta on pyörinyt vasta vajaan vuoden, mutta paljon on jo saatu aikaan. Alkuvaiheen painopisteenä on ollut tiedonhaku ja verkos...
PikavisiittiWilliam Atkinson on brittiläinen tohtori ja raamatunopettaja ja Euroopan helluntailaiteologien järjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja. Hän työskentelee tunn...
MuutLähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakunt...
MuutSauna, sisu ja Sibelius. Siinä kolme sanaa jotka monen mielestä kuvastavat hyvin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiämme.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan