”Antakaa anteeksi, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta”

Sovintotapahtuma kosketti Syyspäivillä

Arkkipiispa Tapio Luoma (vas.) ja Helsingin Saalem-seurakunnan entinen johtaja Klaus Korhonen johdattivat yleisön keskinäiseen anteeksipyyntöön ja synninpäästöön. Kuva: Harri Koskela
Arkkipiispa Tapio Luoma (vas.) ja Helsingin Saalem-seurakunnan entinen johtaja Klaus Korhonen johdattivat yleisön keskinäiseen anteeksipyyntöön ja synninpäästöön. Kuva: Harri Koskela
Helluntaiherätyk­sen Syyspäivät sai ensimmäise­nä päivänä har­vinaisia vieraita. Avajaistilaisuudessa etupenkin täyttivät tuttujen helluntailaisten lisäksi muun muassa arkkipiispa Tapio Luoma, Helsingin piispa Teemu Laajasalo sekä Tampe­reen hiippakunnan piispa Matti Repo.

 

Helluntailaisten ja luterilaisten kohtaamiset yhteisen neuvottelu­pöydän äärellä olivat vuosikym­menten jälkeen johtaneet tapahtu­maan, jossa molemmat osapuolet halusivat pyytää anteeksi mennei­syyden rikkeitä toisiaan kohtaan.

 

Jo 1980-luvun lopulla alkanut prosessi osapuolien kesken saa­pui nyt väliasemalle, jonka jäl­keen on toki vielä paljon tehtä­vää. Miten välittää tapahtumas­sa sanoitettu anteeksiantamus ja keskinäinen kunnioitus ruohon­juuritasolle? Sitä mietti moni ta­pahtuman jälkeen.

 

 

Kipukohtia puolin ja toisin

Sovintotapahtuman alkupuo­lella kuultiin Jouko Ruohomä­en esitelmä, joka avasi kuulijoille niitä kipukohtia, jotka helluntai­liikkeen varhaisvaiheessa varjos­tivat luterilaisten ja helluntailais­ten keskinäisiä suhteita.

 

– Näitä kipukohtia on tarkas­teltava rehellisesti ja niitä sivuut­tamatta, Ruohomäki totesi.

 

Helluntaiherätyksen alkuvai­heen historiaa tutkineen Ruo­homäen mukaan helluntai­laiset saivat kokea liikkeen al­kuvaiheessa paljon kritiikkiä luterilaisen kirkon taholta. Tuol­loin esimerkiksi Kotimaa-lehden palstoilla kerrottiin, että hellun­tailaisten Pyhän Hengen välit­tömän kokemuksen tavoittelu ja kielillä puhuminen kuuluivat pa­kanalliseen uskonnollisuuteen. Helluntailaisia verrattiin myös suomensukuisten kansojen it­seään huumaaviin noitiin, ulvo­viin dervisseihin ja itseään paah­taviin fakiireihin.

 

Asenteiden ja pahojen pu­heiden lisäksi ongelmia aihe­uttivat monet käytännön asiat. Vuosikymmeniä kiistaa aiheut­ti kysymys hautasijasta, eli sii­tä, minne kirkosta eronneen hel­luntailaisensaihaudatajamissäsiu-nauksen toimittaa.

 

– Monien helluntailaisperhei­den lapset saivat myös kantaa lahkolaisen leimaa koulussaan. Siitä kokemuksia oli myös vai­moni kohdalla, kun hän koulu­aikanaan sai kärsiä pilkantekoa niin oppilaiden kuin opettajien taholta, Ruohomäki kertoi.

 

Hän muistutti, että kipukohtia löytyy myös luterilaisten puolelta. Ruohomäen mukaan helluntai­laiset, puolustaessaan näkemyk­siään, eivät usein toimineet kor­rektilla ja kunnioittavalla tavalla.

 

Omassa puheenvuorossaan piispa Matti Repo muisti, kuin­ka helluntailaiset ovat moitti­neet luterilaisia pappeja leipä­papeiksi. Pääpaino piispa Revon puheessa oli kuitenkin luterilais-helluntailaisessa dialogissa, jon­ka seurauksena keskinäiset vä­lit ovat parantuneet ja kritiikin ja väheksynnän sijaan ovat tulleet keskinäinen kunnioitus ja halu ymmärtää toista.

 

 

Sydämen yhteyttä, ei opillista

Keskinäiseen anteeksipyyntöön ja synninpäästöön johdattivat Helsingin Saalem-seurakunnan entinen johtaja Klaus Korho­nen ja arkkipiispa Tapio Luoma. Koko sovintotapahtumasta aloit­teen tehnyt Korhonen kertoi al­kuun, mitä tapahtuma ei ole.

 

– Tapahtuma ei merkitse osa­puolten opillisten erojen pois­pyyhkimistä. Me helluntailaisina saamme pitää kiinni niistä opil­lisista ja eettisistä linjauksista, jotka meille ovat luovuttamatto­mia, Korhonen vakuutti.

 

Paavalin sanoihin viitaten Klaus Korhonen ohjeisti pitä­mään huolta siitä, että osapuo­let oppisivat tulemaan toimeen keskenään ja antamaan anteek­si, niin kuin Herra on antanut anteeksi, vaikka olisikin moit­timisen aihetta. Sanat saivat Syyspäivien yleisössä aikaan jo äänekkäitä aamenen huutoja.

 

– Haluan pyytää teiltä luteri­laisilta anteeksi sitä, että olem­me rikkoneet Kristuksen rakkau­den käskyä ja olemme ajatuksin, sanoin, teoin ja laiminlyönnein tehneet syntiä, sanoi Korhonen.

 

Korhonen myös kiitti luteri­laista kirkkoa siitä evankeliumin julistamisen esityöstä, jota ilman monet helluntailaisetkaan eivät olisi uskossa.

 

Arkkipiispa Luoma tunnus­ti, että oli vaikea kuunnella esi­merkkejä siitä, miten luterilai­nen kirkko oli aikanaan suhtau­tunut helluntailiikkeen ihmisiin.

 

– Emme halua enää katsel­la toisiamme niiden silmälasien läpi, joilla aikaisemmin meidän liikkeemme ja kirkkomme ovat toisiaan katselleet.

 

Arkkipiispan mukaan yhtei­sen tunnustuksen siitä, että Jee­sus on Herra, tulee johtaa etsi­mään vastausta siihen, mitä tarkoittaa sovinto, rakkaus ja an­teeksianto.

 

Kovien asenteiden ja sanojen vaikuttimena oli arkkipiispa Luo­man mukaan usein kateus.

 

– On kovin vaikea istua pap­pilan ikkunan äärellä laatimas­sa pyhäpäivän saarnaa ja kat­sella samaan aikaan, kuinka lä­heiseen helluntaiseurakuntaan virtaa paljon väkeä, Luoma tun­nusti.

 

– Haluan pyytää anteeksi hel­luntaisisarilta ja -veljiltä kaikkea sitä syntiä ja pahoja kovia sanoja, joita me luterilaiset olemme his­torian saatossa sanoneet ja joka on näkynyt meidän asenteissam­me ja teoissamme, pyysi arkki­piispa Luoma lopuksi.

 

Tämän jälkeen molemmat ju­listivat oman kristillisen yhtei­sönsä osalta toiselle synninpääs­tön Jeesuksen nimessä ja ve­ressä. Syyspäivien väki vastasi tähän raikuvin taputuksin.

 

 

Suuri huojennus

Sovinnonjuhlan jälkeen päällim­mäisenä tunnelmana oli hillit­ty tyytyväisyys tapahtuneeseen. Klaus Korhonen itse koki tapah­tuman suurena huojennuksena.

 

– Uskon, että samalla taval­la kokivat monet oman ikäpolve­ni edustajat, jotka ovat nähneet ja kokeneet esille tulleita kipeitä menneisyyden asioita.

 

– Saimme pyytää anteeksi ja samalla julistaa anteeksianta­musta, ja sehän on meidän kris­tittyjen keskeisin tehtävä, Klaus Korhonen totesi.

 

Moni Syyspäivien osallistujis­ta kertoi olevansa tyytyväinen so­vinnon juhlan sisältöön ja loppu­tulokseen.

 

 

Petri Mäkilä



Teema
34/2016Sateet

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan