Leif Nummela: kristittyjen opillinen identiteetti on heikentynyt

Arvostan vapaiden suuntien kristittyjen halua voittaa ihmisiä Jeesukselle, rohkeaa uskonsa tunnustamista ja sitkeyttä elää vähemmistönä suomalaisessa yhteiskunnassa, Leif Nummela sanoo. Kuva: Jenniina Nummela
Arvostan vapaiden suuntien kristittyjen halua voittaa ihmisiä Jeesukselle, rohkeaa uskonsa tunnustamista ja sitkeyttä elää vähemmistönä suomalaisessa yhteiskunnassa, Leif Nummela sanoo. Kuva: Jenniina Nummela
Mielestäni kristittyjen on tärkeää tehdä apologia, eli puolustaa uskoaan, klassisen kristinuskon jämerään puolustuskalustoon kuuluva päätoimittaja Leif Nummela sanoo.

– Mielestäni tämä tarkoittaa sen selventämistä ja perustelemista, mitä me uskomme ja mitä emme usko.

– Puolustan mielelläni Raamatun luotettavuutta ja arvovaltaa, vaikkei Raamattu minun puolustamistani välttämättä tarvitse, Nummela selventää.

Sosiaalisessa mediassa tykkäyksiä ja klikkauksia keräävät, Nummelan kirjoittamat Uusi Tie -lehden pääkirjoitukset asettuvat usein korostamaan perinteisiä, konservatiivisinakin pidettyjä tulkintoja Raamatusta ja eettisistä kysymyksistä. Uusi Tie tuoksuu maan apologetiikan ykkösjulkaisulta, ja sitä lukevat myös monet vapaiden suuntien ihmiset konservatiiviluterilaisten ohella.

Onko Raamatun puolustajaksi profiloituminen ollut Nummelalle tietoinen valinta?

– Ei. Olen lähinnä huomannut, että näin on useassa yhteydessä käynyt, Nummela toteaa.

”Raamattu käännytti minut”

Turussa kuusikymmentä vuotta sitten syntynyt Nummela tuli uskoon, ei rippikoulussa, vaan rippikoulun jälkeen.

– Luin Raamattua. Raamattu käännytti minut.

Viidesläiseen herätysliikkeeseen kuuluvan Kansanlähetyksen palvelukseen Nummela meni 1980-luvun alussa. Vakansseja järjestössä ovat olleet muun muassa nuorisotyön johtaja, lähetystyöntekijä, raamatunopettaja ja jo mainittu Uusi Tie -lehden päätoimittajuus.

Koulutukseltaan Nummela on lähetystieteen ja teologian maisteri.

– Raamatun henkilöiden lisäksi Martti Luther ja eräät muut uskonpuhdistajat ovat minulle suuria opettajia. Arvostan ja luen tietysti myös lukuisia muita nykyisiä kristikunnan tunnettuja opettajia, kuten juuri Suomessa vieraillutta kansainvälisesti tunnettua teologi Don Carsonia.

– Lista teologeista jotka ovat vaikuttaneet omaan ajatteluuni, on aika pitkä, Nummela toteaa.

Leif Nummelalla on monien luterilaisten herätyskristittyjen tavoin kosketuspinta-alaa myös helluntailiikkeeseen. 1970-luvun alussa uskoontulon aikoihin kaksikielisen opiskelijapojan keskustelukumppaneina olivat usein ruotsalaiset helluntailaisnuoret.

Miksi Leif Nummelasta ei tullut helluntailaista?

– Nämä helluntainuoret – silloinhan puhuttiin kansainvälisestä, useissa kirkkokunnissa vaikuttaneesta, Jeesus-liikkeestä – kehottivat minua pysymään omassa kirkossani ja työskentelemään siellä evankeliumin asialla. Myöhemmin luin Lutheria ja vakuutuin luterilaisen teologian raamatullisuudesta, Nummela sanoo.

Uskon perusteisiin paneuduttava

2000-luvulla tunnustavat kristityt ovat joutuneet suomalaisessa yhteiskunnassa monin paikoin ahtaalle. Kehitys on yhdistänyt kristittyjä ja tehnyt aiemmin vahvojen raja-aitojen ympäröimiä liikeitä ja kirkkoja toisilleen tutummiksi.

Mitä asioita Leif Nummela arvostaa vapaissa suunnissa? Mitä hän kehittäisi tai muuttaisi kokonaan?

– Arvostan vapaiden suuntien kristittyjen halua voittaa ihmisiä Jeesukselle, rohkeaa uskonsa tunnustamista ja sitkeyttä elää vähemmistönä suomalaisessa yhteiskunnassa, Nummela sanoo.

– Kehittäisin edelleen Raamatun ahkeraa tutkimista ja julistamista, ja yhä syvempää uskon perusteisiin paneutumista. Samaa toivoisin tietysti näkeväni kaikissa muissakin kirkkokunnissa ja omassa elämässäni.

Irti kirkosta?

Konservatiiviset luterilaiset ovat ajautuneet viime vuosina uuden tilanteen eteen: moni sydänluterilaiseksi itsensä kokeva on eronnut kirkosta. Henkilökohtaisen protestin syynä on  kirkon pääuoman liberalisoituva suhtautuminen homoseksuaalisuuteen ja avioliittoon.

Millä ajatuksilla Leif Nummela seuraa luterilaisesta kirkosta eroavia konservatiiveja?

– Ymmärrän heitä ja olen surullinen kirkon puolesta, joka ei halua antaa uskollisimmille jäsenilleen tilaa.

Kuinka suuri kynnys itsellesi olisi erota kirkosta?

– Jos kirkko kirkkona sanoutuisi irti omasta tunnustuksestaan, jonka mukaan se on  sitoutunut Raamattuun kirkon korkeimpana ohjeena ja arvovaltana, kynnystä ei olisi ollenkaan, Nummela sanoo.

– Nyt luterilaisen kirkon kirkkolain ensimmäinen pykälä kuuluu: ”Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa”, ja juuri tähän uskoon minäkin ilolla sitoudun.

– Kirkkojärjestyksen ensimmäinen pykälä puolestaan kuuluu: ”Kirkko pitää korkeimpana ohjeenaan sitä tunnustuskirjojen periaatetta, että kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan”. Juuri näin haluan toimia. En voisi kuulua kirkkoon joka ei pidä Raamattua korkeimpana ohjeenaan.

Pykälät ja julkilausumat ovat tärkeitä, mutta myös kirkon todellinen sisäinen tilanne voi vaikuttaa asiaan.

– Jos kirkon sisällä jostakin syystä kävisi mahdottomaksi uskoa,elää ja opettaa Raamatun mukaisesti, eroaisin kirkosta.

Identiteetti usein heikko

Jotkut kirkosta eronneet ovat silti jatkaneet kirkon asioiden kommentointia ja taustavaikuttamista entiseen malliin. Kysyttäessä Nummelalta näkemystä asiaan, hän kuitenkin päätyy näkemykseen näkemykseen, että vaikuttaminen ulkopuolelta on hyväksyttävää.

– En ymmärrä, miksi eroaja menettäisi puheoikeutensa kirkon asioihin.

Luterilainen identiteetti tuntuu olevan hyvin vahva, ainakin ulkoapäin katsottaessa. Vapaissa suunnissa liikkumista esimerkiksi helluntaiseurakuntien ja Suomen Vapaakirkon seurakuntien välillä tapahtuu paljonkin.

– Ehkä helluntaiseurakuntien ja vapaakirkon erot ovat nykyään pienempiä, niin että ihmiset liikkuvat sujuvammin niiden välillä. Ylipäätään mielestäni kristittyjen opillinen identiteetti on nykyään usein aika heikkoa.

– Joillakin luterilainen identiteetti on vahva. Mutta monella se on myös hyvin heikko.

Naispappeus ei ainoa kysymys

Vapaat suunnat seuraavat kirkon konservatiivien tilannetta sivusta. Helluntaiseurakuntiin eroajia ei juuri ole liittynyt, vaan he ovat usein jääneet ”hengailemaan” kirkon liepeille luterilaisen identiteettinsä varassa.

Miksi konservatiiviluterilaisia ei juuri liity esimerkiksi ortodoksiseen kirkkoon, jossa ei ole naispappeutta, eikä todennäköisesti homovihkimisiäkään pitkään aikaan?

– Mainitut asiat eivät varmasti ole ensimmäisiä eivätkä ainoita asioita, mitä ihminen kirkolta edellyttää, Nummela uskoo.

– Minusta ne [naispappeus ja homoavioliitot] ovat lähinnä oireita muusta teologisesta epäselvyydestä.

Ihanteellinen kirkko?

Kesä on alkanut.

Leif Nummela on ajatellut tällä kaudella liikkua luonnossa, uida ja lukea. Arjen kiireistä häntä irrottavat parhaiten elokuvat, luonto ja hyvät kirjat.

Palataan vielä kristilliselle kentälle. Unelma yhteydestä elää kristittyjen mielissä eri puolilla kristikuntaa.

Jos Leif Nummela saisi yhdistellä vapaasti opin ja identiteetin osia eri kirkoista ja liikkeistä, ja muodostaa näin yhden ihannekirkon, minkälainen se voisi olla? Mitä asioita hän ottaisi mistäkin kirkosta?

Kysymys saa päätoimittajan pohtivaiseksi, mutta ominaisuusluetteloa hän ei lopulta suostu tekemään.

– En haluaisi muodostaa ihannekirkkoa, sillä jos minäkin kuuluisin siihen, se ei olisi enää ihannekirkko.


Anssi Tiittanen

Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan