Laolaiset nuoret toimivat ihmiskauppaa vastaan

Monet nuoret sisäistävät oman arvonsa ja rohkaistuvat käyttämään lahjojaan Fidan nuorisokeskuksessa. Kuvassa takavasemmalla Fidan projektityöntekijä Titta Jakonen. Kuva: Noora Palola
Monet nuoret sisäistävät oman arvonsa ja rohkaistuvat käyttämään lahjojaan Fidan nuorisokeskuksessa. Kuvassa takavasemmalla Fidan projektityöntekijä Titta Jakonen. Kuva: Noora Palola

Nuori saa houkut­televan työtarjo­uksen naapuri­maasta. Koulu­tusta ei tarvita, ja tuntematon taho lupaa hoitaa kaikki asiakirjat. Palkka on enem­män kuin kotimaassa voisi ansai­ta. Vaikka vähän pelottaa, ja pa­perit hoidetaan pimeästi, nuo­ri päättää lähteä. Pian kuitenkin työn todellinen luonne ja inhotta­vat kasvot paljastuvat. Poika jou­tuu orjatyöhön pimeään autoteh­taaseen, jossa ei tunneta taukoja.

 

Tämä tositapahtumiin perus­tuva tarina on Laosin Savannak­hetissa asuvien nuorten kuvaa­masta ja käsikirjoittamasta lyhyt­elokuvasta. Ihmiskauppa on iso ongelma niin Laosissa kuin muu­allakin Kaakkois-Aasiassa. Sen muotoja ovat halpatyövoima, sek­sikauppa ja hyväksikäyttö esimer­kiksi kodinhoitotyössä.

 

– Lyhytelokuvan kautta ha­luamme herättää nuoria miet­timään, että mikäli joku tarjoaa liian hyvältä kuulostavaa työtä, siihen kannattaa suhtautua kriit­tisesti, sanoo elokuvan editoija ja ohjaaja Manisakhone Phasa­yavong.



Uusia taitoja ja oivalluksia

Yhdysvaltain suurlähetystön pro­jektivaroilla tehdyn lyhyteloku­van ovat toteuttaneet Fidan Sa­vannakhetin nuorisokeskuksessa käyvät nuoret. Keskuksen idea­na on olla tukikohta, jossa nuoret voivat viettää aikaa ja harrastaa. Samalla he saavat tietoa esimer­kiksi laittoman työn vaaroista.

 

Keskus tukee myös nuorten koulutyötä. Sen pihalla pelataan eri pallopelejä, kuten suomalais­ten maahantuomaa sählyä. La­osissa uusi laji on otettu vastaan innolla. Keskuksen tärkein anti saattavat kuitenkin olla nuoria kuuntelevat ja arvostavat ihmiset.

 

– Savan Centre on kuin toinen koti. Olen oppinut täällä monia uusia asioita, kuten bändissä soit­tamista ja englantia. Olen myös rohkaistunut käyttämään lahjo­jani. Olen tosi kiitollinen siitä ja toivon toiminnan jatkuvan, sanoo 15-vuotias Nang.

 

Hänen mukaansa moni on aika ujo aluksi, mutta rohkaistuu ko­keilemaan esimerkiksi soittamis­ta toisten kanssa. Keskuksen ta­voitteena onkin, että nuoret kä­sittävät oman arvonsa ja löytävät lahjojaan. Näin ehkäistään myös ongelmia tulevaisuudessa.

 

– Moni ymmärtää ihmiskau­pan vastaisen työn merkityksen vasta siinä vaiheessa, kun uhre­ja on jo olemassa ja heitä aletaan auttaa. Parempi vaihtoehto sil­ti on, että uhreja ei pääsisi syn­tymään ja nuoret säästyisivät ih­miskaupan aiheuttamilta monilta haitoilta, sanoo Fidan projekti­työntekijä Titta Jakonen.

 

Laosissa nuoriin kohdistuu pal­jon odotuksia vanhempien tahol­ta. He kantavat usein jo taloudel­lista huolta omista perheistään.

 

– Nuorten on tärkeää ymmär­tää, että he ovat arvokkaita eikä heitä voi kohdella miten tahansa. Kun nuoret ymmärtävät arvonsa ja heillä on parempi itsetunto, he pystyvät myös puolustamaan it­seään paremmin, Jakonen toteaa.



Tukena mielekkäässä opetustyössä

Fidalla on Laosissa kaksi hanket­ta, joilla parannetaan lasten ja nuorten koulutusta ja asemaa yh­teiskunnassa. Vuodenvaihtees­sa päättyi 16 vuotta kestänyt pro­jekti, jolla tuettiin yläkoulujen ja lukioiden opetus- ja opiskeluolo­suhteita erityisesti maaseudulla.

 

– Yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa kartoitimme hei­dän tarpeitaan, kertoo Fidan pai­kallinen työntekijä Nhomsamay Phatthana.

 

Hankkeessa on ollut mukana vuosien aikana 12 koulua, jois­ta pienimmässä on noin 300 oppilasta ja suurimmassa yli tuhat. Kouluissa muodostettiin työryh­miä ja koko kylä otettiin mukaan hankkeeseen.

 

– Fidalta saapuivat tarvikkeet ja varat, mutta koulujen korjaa­minen tehtiin paikallisten työnä, Phatthana sanoo.

 

Kouluissa ilmeni käytännön tarpeita, kuten vanhat rakennuk­set, joissa ei ollut vessoja, sekä koulukirjojen puute. Osa tarpeis­ta taas liittyi suuriin ryhmäko­koihin ja pitkiin koulumatkoihin, jotka laskivat opiskelumoti­vaatiota.

 

– Hankkeen kautta parannet­tiin myös opettajien tilannetta. Opettajien palkka on usein pieni ja oli myös joskus myöhässä. Niinpä heidän oma huolensa toi­meentulosta heijastui opetustyö­hön. Opettajia opastettiin hank­kimaan lisäansiota työnsä ohessa esimerkiksi kasvattamalla sieniä tai ompelemalla, kertoo Fidan hankekoordinaattori Phouttha­xay Xaysongkham.

 

Hankkeet ovat kuitenkin aina määräaikaisia, kuten nyt päätty­nyt Fidan projekti.

 

– Toiveemme on, että koulut jatkavat nyt siitä, mitä on yhdes­sä saavutettu. Alusta asti olem­me halunneet luoda ratkaisumal­leja, jotka toimivat myös sitten, kun hankkeen tuki lakkaa, Titta Jakonen toteaa.

 

 

Noora Palola

 




2/2018

Uutiset30 vuotta Suomessa eivät ole hyydyttäneet hymyä mutta ovat tuoneet rauhallisuutta Achtar Letchun luonteeseen.
PääkirjoitusLukemisella on kansainvälisten tutkimusten mukaan useita myönteisiä vaikutuksia. Se parantaa monin tavoin ihmisen elä­mänlaatua.


Jos lapselle luetaan varhain jo kotona, hänestä tulee...
Miten onHelluntaiseurakunnat ovat muiden ruoka-apujärjestöjen joukossa jakaneet kauppojen ylijäämäruokaa jo 1990-luvulta alkaen.


Korson helluntaiseurakunta kuuluu maan suur...
UutisetJotkut kirkon konservatiivit päästäisivät papit vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, jos yhteisön viralliseen oppiin ei kajota.
UutisetSuomenkielisten raamatun­käännösten määrä kasvoi jälleen yhdellä, kun marraskuussa julkais­tiin Suomen Tunnustuksellisen Luterilaisen kirkon (STLK) kus­tantama Pyhä Raamattu.

...
UutisetOlen yrittänyt ajaa viestiä sii­tä, että palaisimme Raamattuun ja yksinkertaisiin hengellisiin to­tuuksiin, Suomen Evankelisen Al­lianssin SEA:n tuore puheenjoh­taja Petri Mäkilä sanoi Suome...
UutisetRuoka-apuyhdistykset eivät ole olleet riippuvaisia ”joululahjarahasta”.
UutisetLukijat valitsivat viime vuoden parhaaksi Ristin Voiton kanneksi viikon 36 siniristiaiheisen kan­nen. Lehdessä puhuttiin syksyi­sestä Parasta Suomelle -kam­panjasta, joka toi Hyvä Sanoma -le...
UutisetKotimaa24.fi -uutissivuston mukaan kirkosta eronneiden määrä pysyi viime vuonna edellisvuoden tasolla.


Eroakirkosta.fi:n luvut ovat hieman suuremmat kuin vuon­na 2016, jolloi...
UutisetSavannakhetissa syntyi orjatyöstä varoittava lyhytelokuva nuorilta nuorille.
UutisetYleinen käsitys, että evankeliset uskovat suhtautuisivat torjuvas­ti tieteeseen, ei näyttäisi pätevän, toteaa Religion News Service.


Amerikkalaislehti viittaa viide...
UutisetIsraelilaisarkeologit ovat löytäneet 2 700 vuotta vanhan si­netin, joka sopii Raamatun ku-vauksiin Jerusalemin päälliköistä, Reuters uutisoi.


Pienen kolikon kokoisessa si­net...
UutisetIndonesian hallinto tarkisti joulun alla 9 333 kristityn vangin rangaistuksia.


– Kaikkiaan 175 vankia vapau­tettiin lyhennysten myötä, laki-ja ihmisoikeusministeriön virkamie...
MuutTarja Vilppolan viime vuon­na ilmestynyt teos käsittelee ihmisen rikkinäisyyttä ja ra­joja. Sielunhoito- ja seksuaa­literapeutiksi kouluttautunut Vilppola puhuu myös keholli­suudesta ja seks...
KolumniJuhlavuosi on takana. Kesken itsenäisyyspäivän juhlan tapah­tui, että Yhdysvaltain presidentti tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Satavuotias Suomi ei enää ollut päivän ykkö­suuti...
MuutVain pysymällä Jumalan sanassa elämällä on kestävä arvopohja.
MuutSojourner Truth vaihtoi nimensä ja lähti kiertämään maata, koska Henki kutsui häntä.
PakinaRauhaa, rakkaat kanssapuhdista­jat, ja sydämelli­sesti tervetuloa rikkaviljan kitki­jöiden seminaariin! Ottakaa esiin Raamattunne – olihan kaikilla oi­kea käännös? Tällä kertaa harjoit­telem...
Artikkelit
TYTTÖJEN silpomisella tarkoi­tetaan kaikkia ei-hoidollisia toi­menpiteitä, joilla joko poistetaan osittain tai kokonaan tyttöjen ul­koiset sukuelimet tai vahingoite­taan niitä muulla tav...
MuutIK-opiston opetuslapseuskoululaiset kohtasivat paljon evankeliumille avoimia ihmisiä.
PikavisiittiPitkän uran lähetys- ja seurakuntatyössä tehnyt Veijo Grönholm nauttii nykyisin rinnallakulkijan roolista.
MuutDenzel Washington haluaa an­taa näyttelijänlahjansa Juma­lan käyttöön (seurakuntalai­nen.fi 28.12.17).


”Ihmisen on käytettävä lah­jojaan. Usko ilman tekoja ei ole mitään”, Washington san...
MielipideRohkenen kirjoit­taa omaishoita­juudesta, sillä olin äitini omaishoita­jana viisi vuotta. Olin sidoksissa hoitoon 24/7 tun­tia, koska ei ollut turvallista jät­tää häntä yksin. Olen kiitollin...
MielipideMonet ovat aidosti huolissaan tästä ajasta sekä raamatullisesta uskosta ja opista. Yö on ilmeises­ti pitkälle kulunut. Sanoihan Jee­sus itsekin, miten vaikea on löy­tää uskoa aikana, jolloin hän tu...
MielipideRistin Voiton joulunume­rossa (RV 51–52/2017) Kari Hokkanen kirjoit­ti: ”En voi kunnioittaa naista hen­gellisenä johtajana.” Hän peruste­lee asennettaan Paavalin ohjeella ”vaimojen tulee olla...
MielipideOn syytä olla kiitollinen siitä, että eri puolilla maatamme joissakin helluntaiseurakunnissa on ollut viime vuoden aikana havaitta­vissa työn edistymisen ja elpymi­sen orastavia merkkejä. Sa...
MuistolleJumalan uskollinen palvelija, ylö­järveläinen evankelista Simo Pa­sanen sai kotiinkutsun 13.12.2017. Sairaalassa hän ehti olla vain va­jaan vuorokauden, kunnes Juma­lan vaunut veivät hänet Ta...
MuutNykyihmistä sitovat yhä enemmän erilaiset riippuvuudet. Niistä voi vapautua, mutta tilalle tarvitaan jotakin pysyvää, johon tarttua.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan