Juhlavuosi avaa mahdollisuuksia myös helluntaiseurakunnille

Vuoteen 2017 osuu paitsi reformaation juhlavuosi ja itsenäisyyden sadan vuoden merkkipaalu, myös Suomen vapaakristillisen neuvoston 50-vuotisjuhla. Kaikki kolme ovat esillä Juhannuskonferenssissa. Suomalainen usko -teemaan liittyvään ohjelmaan kuuluvat muun muassa uudistettu Suomalainen messu, keskustelufoorumi ja iltatilaisuus. Kuva: Konferenssitiedotus / Jani Alanko
Vuoteen 2017 osuu paitsi reformaation juhlavuosi ja itsenäisyyden sadan vuoden merkkipaalu, myös Suomen vapaakristillisen neuvoston 50-vuotisjuhla. Kaikki kolme ovat esillä Juhannuskonferenssissa. Suomalainen usko -teemaan liittyvään ohjelmaan kuuluvat muun muassa uudistettu Suomalainen messu, keskustelufoorumi ja iltatilaisuus. Kuva: Konferenssitiedotus / Jani Alanko
Ensi vuonna muistellaan reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotista historiaa. Juhlinta ei noudata täysin kalenterivuotta, sillä merkkivuosi julistettiin virallisesti alkaneeksi 31. lokakuuta. Samana päivänä Martti Luther julkaisi aikoinaan kuuluisat teesinsä anekauppaa vastaan.

Suomen Evankelinen Allianssi on rohkaissut vapaakristillisiä seurakuntia ottamaan osaa merkkivuoden viettämiseen. Ristin Voiton kyselyn mukaan helluntaiseurakunnissa ollaan periaatteessa kiinnostuneita hyödyntämään teemaa omassa toiminnassa, mutta käytännön toteutus on monella alkutekijöissään.

Sähköpostitse toteutettuun kyselyyn vastasi 36 seurakuntien työntekijää, joista kolmasosa kertoi kotiseurakuntansa aikovan huomioida juhlavuoden jollakin tavalla. Loput kaksi kolmasosaa eivät olleet ainakaan toistaiseksi suunnitelleet mitään.

Valtaosa vastaajista, yli 70 prosenttia, oli sitä mieltä, että merkkivuoden näkyvä viettäminen on hyvä asia helluntailiikkeen kannalta. Loput eivät nähneet sillä juurikaan merkitystä.

Turhaa vai tärkeää?

Kyselyyn liitetystä vapaan sanan osiosta käy ilmi, että suppeaankin vastaajajoukkoon mahtuu hyvin erilaisia näkemyksiä merkkivuoden merkityksestä.

Jotkut pitävät sitä ennen kaikkea luterilaisten juhlana ja jopa turhana rahanmenona.

Martti Lutherin suhtautuminen uudestikastajiin ei ollut sellainen, että meidän olisi korrektia lainata hänen nimeään jossain toimessamme”, kriittisin vastaaja totesi.

Toisaalta usea vastaaja muistutti reformaation myötävaikuttaneen myös helluntailiikkeen syntyyn.

Myönteisen kannan edustajat näkevät merkkivuodessa tilaisuuden pitää Raamattua ja evankeliumia esillä. Myös kristittyjen yhteyden vahvistaminen lasketaan vastauksissa teemavuoden mahdollisuuksiin.

Moni vastaaja huomautti, että uskonpuhdistusta tarvitaan edelleen. Erään pastorin sanoin: ”Reformaatio on hyvä nostaa esille, ei vain historian kulminaatiopisteenä vaan myös jatkuvana tarpeena raamatullisen uskon säilyttämiseksi.”

Hyvinvoinnin perusta

Joillakin helluntaiseurakunnilla on jo selkeitä suunnitelmia tulevaa vuotta varten. Teemavuoteen sopiva yhteiskristillisyys on huomattu hyväksi tavaksi toteuttaa tapahtumia myös pienillä paikkakunnilla ja vähäisillä resursseilla.

Karstulassa helluntaiseurakunta, vapaaseurakunta ja luterilainen seurakunta aikovat yhdistää voimansa. Tiedossa on muun muassa yhteisen kirkkokuoron esityksiä sekä telttakokousviikko tulevana kesänä. Tapahtumat on ilmoitettu Karstulan yhteiseen merkkivuosikalenteriin, joka tulee näkyviin kunnan nettisivulle. Karstulan helluntaiseurakunnan vanhimmistoon kuuluva Tapani Maanselkä pitää juhlavuotta hyvänä tilaisuutena osoittaa, että erilaiset hengelliset yhteisöt kykenevät toimimaan yhdessä. Hän toivoo juhlavuoden myös muistuttavan suomalaisia siitä, ettei nykyinen hyvinvointi ole itsestäänselvyys.

– Uskonpuhdistus on ollut merkittävä tekijä koko Suomen kansalle. Aikamoinen takapajula olisimme ilman sitä. Luterilainen kirkko on opettanut oikeasta ja väärästä, ja Raamatun sanoma on ollut pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Siihen kuuluu ahkeran työnteon ja rehellisyyden arvostus ja ajatus siitä, ettei ketään saa sortaa.

Myös Mikkelissä suunnitellaan kristittyjen yhteistä tapahtumaa jo hyvissä ajoin.

– Meillä on ensi vuoden lokakuussa Mikkeli Missio, joka yhdistää paikkakunnan seurakuntia. Luterilaiset, vapaakirkolliset, helluntailaiset ja pelastusarmeijalaiset ovat mukana, helluntaiseurakunnan johtava pastori Tero Ojasalo kertoo.

Ojasalon mielestä sekä Suomen 100-vuotias taival että reformaatio ovat juhlimisen arvoisia myös helluntaiseurakunnissa.

– On Jumalan armoa, että saamme olla itsenäisiä ja meillä on Raamattu.


Säde Loponen


44/2016

UutisetMirjam Mielikäinen on jo kokenut, miltä vieraantuminen kotimaasta tuntuu.
Pääkirjoitus300-luvun Syyriaan juurensa ulottava pyhäinpäivä pysäyttää elämän rajallisuuden edessä. Kun hiljennymme muistelemaan niitä, jotka elävät enää vain muistoissamme, tiedostamme, että omalla ajallisella e...
Miten onSana retriitti tulee ranskan kielen sanasta retrait, ’vetäytyminen’. Retriitti tarkoittaa vetäytymistä arkielämästä ja hiljentymistä esimerkiksi hengellisistä syistä tai stressin välttämiseksi.
...
UutisetReformaation merkkivuosi alkoi jo. Helluntaiseurakunnissa aiheeseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti, mutta käytännön ideat ovat monella hädin tuskin mietintävaiheessa.
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
UutisetNancy Lefèvren mukaan Euroopassa tasapainotellaan aidon moniarvoisuuden ja repivän uskontokritiikin välillä.
UutisetKoetelkaa kaikki ja pitäkää se mikä hyvää on -seminaarissa kehotettiin punnitsemaan ajan ilmiöitä Raamatun valossa. Turun helluntaiseurakunnassa 21.–23.10. järjestetyssä viikonlopputapahtumassa kuulti...
UutisetSuomen ensimmäinen kenttäpiispa nimettiin sodan keskellä lokakuussa 1941. Nimeäjä oli puolustusvoimien tuolloinen komentaja, marsalkka Mannerheim.

– Tuolla pienellä historian kuriositeetilla on...
UutisetUskontokasvatuksen foorumi kokosi viime viikon keskiviikkona Tampereen Teopolikseen lähes 80 eri kirkkokuntien ja uskonnollisten yhteisöjen vastuunkantajaa pohtimaan yhteistyötä koulujen kanssa. Kysee...
UutisetHelsingin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Jaana Räntilä arvioi sielunhoidon ja hengellisen kilvoittelun jääneen luterilaisessa kirkossa nykyisin vähäiseksi.

– Kun kaikki on armoa, on ehkä luov...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisö PEF järjestää marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina rukouspäivän Euroopan puolesta. Europe Prayer Sundayn (EPS) tarkoituksena on haastaa Euroopan helluntaiseurakuntia ja uskovi...
UutisetKokonaisvaltainen työ rikostaustaisten parissa sai kiitosta.
UutisetRuoka-apukohu yllätti avustusjärjestöt.
UutisetFidan työntekijät valmistelevat avustustoimia Pohjois-Irakin Erbilissä. Huolta on etenkin pakolaisperheiden lapsista.
UutisetSarjakuvatraktaateistaan kuuluisa amerikkalainen Jack Chick on kuollut. ”Jumalan sarjakuvataiteilijaksi” kutsuttu Chick kuoli vanhuuteen 92-vuotiaana.

Chick tuli tunnetuksi fundamentalistissävy...
UutisetYli 2 000 slaavilaista helluntaivaikuttajaa yli 30 maasta kokoontui konferenssiin Ukrainan Lviviin lokakuun alkupuolella. Konferenssin järjesti eri maiden slaavilaisia helluntaiyhteisöjä kokoava IACEF...
UutisetIsraelin muinaismuistoviranomaiset ovat julkistaneet papyruslöydön, joka sisältää vanhimman Raamatun ulkopuolisen hepreankielisen viittauksen Jerusalemiin. Viranomaiset saivat papyruksen haltuunsa ant...
MielipideMihin perustuu hyvä johtamisyhteys? Tämä kysymys nousi mieleeni luettuani Markku Ojaniemen artikkelin ”Uuden testamentin johtajuus on palvelemista (RV 42).

Jos haluat lisätä ymmärrystäsi hyväst...
MielipideHuomasin Ristin Voitosta uutisen Kristoforoksesta, ja kerron oman muistoni siitä.

Elettiin vuotta 1978, jolloin sain ottaa vastaan Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajana. Tähän ratkaisuun min...
MielipideRistin Voitossa haastettiin tarttumaan kynään ja kertomaan mahdollisesta kokemuksesta Kristoforos-lauluryhmää koskien.

Oli vuoden 1976 alkusyksy, kun sain Kristoforoksen Oi Jeesus mestari -kase...
MielipideHengellinen johtajuus on ensisijaisesti armoituskysymys. Se on rakkauteen sidottu armolahja. Niinpä suurin osa johtajuuden sisällöstä ratkeaa armolahjan puitteissa.

Rajoitukset johtajuuteen nou...
MielipideOnkohan ekumeniasta tulossa helluntaiherätyksessä eräänlainen ”must”, pakko, jonka edessä unohtuu kriittinen ajattelu? Uskomme hyvää kaikesta, mikä siltä vähänkin näyttää.

Ristin Voiton numero...
KolumniLuin vastikään mielenkiintoisen kirjoitelman otsikon: ”Tykitystä, vai hiljentymistä?” Kyseisen lukukokemuksen jälkeen jäin pohtimaan, ovatko tykittäminen ja hiljentyminen muka toistensa vastakohtia....
MuutKävelyhetki syksyisellä hautausmaalla. Tuonpuoleisen tuntu hiljentää ja rauhoittaa. Kuoleman läheisyydessä elämän rakennuspalikat pyrkivät hakeutumaan oikeaan järjestykseensä. Asioiden mittasuhteet te...
ArtikkelitArvostelu ja arviointi näyttäisi olevan nykyisin kovin suosittua sosiaalisessa mediassa. Tämä ajan trendi nostaa esiin kysymyksen, millä edellytyksillä kristitty voi ojentaa muita seurakunnan jäseniä?...
ArtikkelitVielä muutama vuosikymmen sitten Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tähyiltiin etelään lähetyshaasteita etsittäessä, ja Afrikka oli keskeinen lähetystyön kohdemaanosa. Suomen helluntaiseurakuntien kaikk...
MuutSuurperheen poika harjoitteli johtamista jo lehmipaimenena Pohjanmaalla.
MuutMonimuotoisuus ja hajanaisuus leimasivat 1500-luvun kastajaliikettä. Monet liikkeen johtajista olivat vastapuolenkin arvostamia, mutta historiankirjoihin pääsivät pitkään vain ääriesimerkit.
PikavisiittiTanja Selkälä on intoa täynnä oleva muskaritäti ja Chariots-laulaja mutta ennen muuta vaimo ja kolmen koululaisen äiti. Perhe menetti esikoisensa jo ennen tämän syntymää. Vaikka syksy 2003 herättää tä...
MuutSyyskuussa solmitun Kolumbian rauhansopimuksen taustalla on Farc-sissien keskuudessa levinnyt kristillinen herätys, Uusi Tie -uutisoi (43/2016).

Vähemmän tunnettu tosiasia on, että rauhansopimu...
MuutIhmiselämä ei useinkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Mistä apu kun sairaus ja kuolema tulevat lähelle?
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja