Kuinka seurakuntakuria tulisi harjoittaa?

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Arvostelu ja arviointi näyttäisi olevan nykyisin kovin suosittua sosiaalisessa mediassa. Tämä ajan trendi nostaa esiin kysymyksen, millä edellytyksillä kristitty voi ojentaa muita seurakunnan jäseniä?

Ei yksilöoikeus

Jeesus selvästikin paheksui arvostelukeskeistä toimintaa: ”Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi? Kuinka voit sanoa veljellesi ´Annapa kun otan roskan silmästäsi´, kun omassa silmässäsi on hirsi?” (Matt. 7:3–4.) Kirjeissään Paavali kyllä kehottaa käyttämään seurakuntakuria, mutta missään kohden ei anneta ymmärtää, että se olisi yksilökristityn oikeus tai velvollisuus. Paavali myös kielsi yksilöuskovia tuomitsemasta ennenaikaisesti, ennen kuin Herra tulee (1. Kor. 4:5).

Nopeasti ja tutkimatta on mahdotonta tietää henkilön käyttäytymisen syvimpiä syitä. Koska vain Herra yksin näkee ihmisen käytöksen syvimmät vaikuttimet, siksi vain hän kelpaa tuomariksi. Tällä perusteella olisi syytä olla varovainen ja pidättäytyä liian voimakkaasti arvostelemasta toisia heidän vaelluksestaan.

Kollektiivinen päätös

Seurakuntakurin kannalta huomionarvoinen seikka on, että koskaan sitä ei alkuseurakunnassakaan tehnyt vain yksi henkilö. Kaava oli sen kaltainen, että johtajat nuhtelivat henkilöä haitallisesta käytöksestä henkilökohtaisesti ja hänelle rakennettiin niin sanottu palautuspolku. Vasta siinä tapauksessa, kun henkilö ei monista yrityksistä huolimatta suostunut muuttamaan käytöstään, asia vietiin kollektiivisesti seurakunnan kokoukseen. Tätä seurannut määräaikainen erottaminen oli koko seurakunnan tekemä ratkaisu.

Paavalin kurinpidollisena motiivina näytti olevan sopimaton käytös ulkopuolisten silmissä, joka vei uskottavuuden evankeliumin sanomalta. Myös Pietari totesi, ettei ole häpeä kärsiä siksi, että on kristitty, mutta ”kenenkään teistä ei tule kärsiä murhamiehenä tai varkaana tai pahantekijänä tai toisten petkuttajana” (1. Piet. 4:15). Lisäksi Paavali varoitti viemästä riitoja pakanoiden ratkaistavaksi, koska pyhät tulevat tuomitsemaan maailmaa ja enkeleitä. Tästä syystä heillä tulisi olla arviointikykyä jo nyt (1. Kor. 6:19).

Äärimmäinen pakkokeino

Näyttää siltä, että seurakuntakuria käytettiin varsin harvoin. Se oli äärimmäinen pakkokeino, jota käytettiin sen jälkeen, kun kaikki muut korjaamisyritykset olivat epäonnistuneet. Kun seurakunta päättää toimia näin, heillä itsellään tulee olla vilpitön armahdetun syntisen asenne. Toisia tulisi aina kohdella samoin kuin Kristus on kohdellut itseä (Ef. 4:32).

Uskovia vaanii jatkuvasti se vaara, että he kiirehtivät tuomitsemaan toisissa omat syntinsä. Paavali sanoo, että jos joku tavataan tekemästä väärin, häntä on ohjattava lempeästi (Gal. 6:1). Siksi ei pidä myöskään unohtaa, että lopullista tuomiovaltaa käyttää seurakunnan pää Jeesus Kristus.

Tarkoituksena hyvä lopputulos

Nykyisin lainsäädäntö asettaa omat ehtonsa ja rajansa seurakuntakurin harjoittamiselle. Raamatun henki soveltuu kuitenkin hyvin myös tähän aikaan. Sen tarkoitus on aina ihmisen paras ja sielun pelastuminen.

Seurakunnissa yli kirkkokuntarajojen on menneinä vuosikymmeninä tapahtunut paljon tuhoa ja ihmisten kaltoinkohtelua, kun yksittäiset seurakuntalaiset ovat taitamattomasti harjoittaneet seurakuntakuria. Oikeutta ei tule ottaa omiin käsiin. Tulee toimia oikein ja Raamatun ohjeiden mukaisesti. Haavoille lyötyjä on liikaa.


Jyrki Palmi

Kirjoittaja on Aikamedia Oy:n hallituksen puheenjohtaja sekä Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtaja.


44/2016

UutisetMirjam Mielikäinen on jo kokenut, miltä vieraantuminen kotimaasta tuntuu.
Pääkirjoitus300-luvun Syyriaan juurensa ulottava pyhäinpäivä pysäyttää elämän rajallisuuden edessä. Kun hiljennymme muistelemaan niitä, jotka elävät enää vain muistoissamme, tiedostamme, että omalla ajallisella e...
Miten onSana retriitti tulee ranskan kielen sanasta retrait, ’vetäytyminen’. Retriitti tarkoittaa vetäytymistä arkielämästä ja hiljentymistä esimerkiksi hengellisistä syistä tai stressin välttämiseksi.
...
UutisetReformaation merkkivuosi alkoi jo. Helluntaiseurakunnissa aiheeseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti, mutta käytännön ideat ovat monella hädin tuskin mietintävaiheessa.
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
UutisetNancy Lefèvren mukaan Euroopassa tasapainotellaan aidon moniarvoisuuden ja repivän uskontokritiikin välillä.
UutisetKoetelkaa kaikki ja pitäkää se mikä hyvää on -seminaarissa kehotettiin punnitsemaan ajan ilmiöitä Raamatun valossa. Turun helluntaiseurakunnassa 21.–23.10. järjestetyssä viikonlopputapahtumassa kuulti...
UutisetSuomen ensimmäinen kenttäpiispa nimettiin sodan keskellä lokakuussa 1941. Nimeäjä oli puolustusvoimien tuolloinen komentaja, marsalkka Mannerheim.

– Tuolla pienellä historian kuriositeetilla on...
UutisetUskontokasvatuksen foorumi kokosi viime viikon keskiviikkona Tampereen Teopolikseen lähes 80 eri kirkkokuntien ja uskonnollisten yhteisöjen vastuunkantajaa pohtimaan yhteistyötä koulujen kanssa. Kysee...
UutisetHelsingin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Jaana Räntilä arvioi sielunhoidon ja hengellisen kilvoittelun jääneen luterilaisessa kirkossa nykyisin vähäiseksi.

– Kun kaikki on armoa, on ehkä luov...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisö PEF järjestää marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina rukouspäivän Euroopan puolesta. Europe Prayer Sundayn (EPS) tarkoituksena on haastaa Euroopan helluntaiseurakuntia ja uskovi...
UutisetKokonaisvaltainen työ rikostaustaisten parissa sai kiitosta.
UutisetRuoka-apukohu yllätti avustusjärjestöt.
UutisetFidan työntekijät valmistelevat avustustoimia Pohjois-Irakin Erbilissä. Huolta on etenkin pakolaisperheiden lapsista.
UutisetSarjakuvatraktaateistaan kuuluisa amerikkalainen Jack Chick on kuollut. ”Jumalan sarjakuvataiteilijaksi” kutsuttu Chick kuoli vanhuuteen 92-vuotiaana.

Chick tuli tunnetuksi fundamentalistissävy...
UutisetYli 2 000 slaavilaista helluntaivaikuttajaa yli 30 maasta kokoontui konferenssiin Ukrainan Lviviin lokakuun alkupuolella. Konferenssin järjesti eri maiden slaavilaisia helluntaiyhteisöjä kokoava IACEF...
UutisetIsraelin muinaismuistoviranomaiset ovat julkistaneet papyruslöydön, joka sisältää vanhimman Raamatun ulkopuolisen hepreankielisen viittauksen Jerusalemiin. Viranomaiset saivat papyruksen haltuunsa ant...
MielipideMihin perustuu hyvä johtamisyhteys? Tämä kysymys nousi mieleeni luettuani Markku Ojaniemen artikkelin ”Uuden testamentin johtajuus on palvelemista (RV 42).

Jos haluat lisätä ymmärrystäsi hyväst...
MielipideHuomasin Ristin Voitosta uutisen Kristoforoksesta, ja kerron oman muistoni siitä.

Elettiin vuotta 1978, jolloin sain ottaa vastaan Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajana. Tähän ratkaisuun min...
MielipideRistin Voitossa haastettiin tarttumaan kynään ja kertomaan mahdollisesta kokemuksesta Kristoforos-lauluryhmää koskien.

Oli vuoden 1976 alkusyksy, kun sain Kristoforoksen Oi Jeesus mestari -kase...
MielipideHengellinen johtajuus on ensisijaisesti armoituskysymys. Se on rakkauteen sidottu armolahja. Niinpä suurin osa johtajuuden sisällöstä ratkeaa armolahjan puitteissa.

Rajoitukset johtajuuteen nou...
MielipideOnkohan ekumeniasta tulossa helluntaiherätyksessä eräänlainen ”must”, pakko, jonka edessä unohtuu kriittinen ajattelu? Uskomme hyvää kaikesta, mikä siltä vähänkin näyttää.

Ristin Voiton numero...
KolumniLuin vastikään mielenkiintoisen kirjoitelman otsikon: ”Tykitystä, vai hiljentymistä?” Kyseisen lukukokemuksen jälkeen jäin pohtimaan, ovatko tykittäminen ja hiljentyminen muka toistensa vastakohtia....
MuutKävelyhetki syksyisellä hautausmaalla. Tuonpuoleisen tuntu hiljentää ja rauhoittaa. Kuoleman läheisyydessä elämän rakennuspalikat pyrkivät hakeutumaan oikeaan järjestykseensä. Asioiden mittasuhteet te...
ArtikkelitArvostelu ja arviointi näyttäisi olevan nykyisin kovin suosittua sosiaalisessa mediassa. Tämä ajan trendi nostaa esiin kysymyksen, millä edellytyksillä kristitty voi ojentaa muita seurakunnan jäseniä?...
ArtikkelitVielä muutama vuosikymmen sitten Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tähyiltiin etelään lähetyshaasteita etsittäessä, ja Afrikka oli keskeinen lähetystyön kohdemaanosa. Suomen helluntaiseurakuntien kaikk...
MuutSuurperheen poika harjoitteli johtamista jo lehmipaimenena Pohjanmaalla.
MuutMonimuotoisuus ja hajanaisuus leimasivat 1500-luvun kastajaliikettä. Monet liikkeen johtajista olivat vastapuolenkin arvostamia, mutta historiankirjoihin pääsivät pitkään vain ääriesimerkit.
PikavisiittiTanja Selkälä on intoa täynnä oleva muskaritäti ja Chariots-laulaja mutta ennen muuta vaimo ja kolmen koululaisen äiti. Perhe menetti esikoisensa jo ennen tämän syntymää. Vaikka syksy 2003 herättää tä...
MuutSyyskuussa solmitun Kolumbian rauhansopimuksen taustalla on Farc-sissien keskuudessa levinnyt kristillinen herätys, Uusi Tie -uutisoi (43/2016).

Vähemmän tunnettu tosiasia on, että rauhansopimu...
MuutIhmiselämä ei useinkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Mistä apu kun sairaus ja kuolema tulevat lähelle?
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan