Seurakunnan johtajuus kuuluu miehille

Hengellinen johtajuus on ensisijaisesti armoituskysymys. Se on rakkauteen sidottu armolahja. Niinpä suurin osa johtajuuden sisällöstä ratkeaa armolahjan puitteissa.

Rajoitukset johtajuuteen nousevat itse Raamatun teksteistä. Armolahjan puuttuminen rajaa muut, sekä miehet että naiset, johtamisen ulkopuolelle.

Kielteinen suhtautuminen naisen vanhimman virkaan ei johdu alistamisen halusta. Seurakunnan Herra on itse ohjeistanut sen tarvittavan armoituksen omaaville miehille. Johtaminen on periaatteessa kaksijakoista, sananpalvelua ja käytännön palvelua (1. Tim. 5:17; Ap. t. 6:2–4). Molemmat ovat alkukielen mukaan diakoniaa, joten ne kuuluvat vanhimpien tehtäväkuvaan.

Miehiseen vanhimman virkaan löytyy muun muassa seuraavia perusteluja:

1. Paavali ohjeistaa valinnan selkeästi miehiin (1. Tim. 3:1–7; Tit. 1:5–9).

2. Johtavien seurakuntapalvelijoiden (diakonien) tulee olla miehiä (1. Tim. 3:8–13; Ap. t. 6:2–4).

3. Vanhimman tulee johtaa ja hallita hyvin kotiaan. Jos hän ei siihen kykene, hän ei voi hallita Jumalan seurakuntaa (1. Tim. 3:4–5). Mies on perheen pää (1. Kor. 11:3; Ef. 5:22–24). Koska tavallisessa avioliitossa nainen ei johda perhettä, hän ei voi johtaa myöskään koko seurakuntaa.

4. Luomisessa kykyä ja taipumusta hallitsemiseen annettiin enemmän miehelle (1. Moos. 1:26). Koko ihmiskunnan historia kertoo tästä. Ihminen (adam) luotiin ensin, sitten Eedenin puutarha istutettiin ja Adam nimesi luodut eläimet. Viimeiseksi Jumala loi naisen (1. Moos. 2:7–24).

5. Nainen luotiin miehelle ’avuksi’ ja ’miestä varten’ – ei tasavertaiseksi johtajaksi (1. Moos. 2:18,20; 1. Kor. 11:9). Kun Eeva ryhtyi itsenäiseksi johtajaksi, seurasi lankeemus (1. Moos. 3:1–6; 1. Tim. 2:13–14).

6. Isä, Poika ja Pyhä Henki johtavat maailmankaikkeutta, mies johtaa perhettä, miesvanhimmat johtivat Vanhan testamentin seurakuntaa, Jeesus valitsi vain miehiä apostoleiksi ja pakanaseurakuntiin valittiin vanhimmiksi vain miehiä. Miehinen johtajuus oli seurausta luomisessa annetuista ominaisuuksista ja jumalallisesta tahdosta. Miesjohtajuus itsessään ei voi olla syntiinlankeemuksen seurausta.

7. Vaatimus vanhimman viran antamisesta naisille nousee maallisesta tasa-arvoajattelusta, ei Raamatusta.

Naisten panos koko herätysliikkeessämme on ollut ja on edelleen ratkaisevan tärkeä. Monet seurakunnat ovat syntyneet heidän toimintansa kautta. Yleisesti on ymmärretty, että naiset voivat toimia seurakunnassa kykyjensä ja armoituksiensa mukaan. Paavalin antamat vaimoja koskevat rajoitukset seurakunnan kokoontumisiin on ymmärretty ohjeiksi järjestyksen ja sopuisan perheelämän säilyttämiseksi. Vaimojen ei sopinut käytöksellään häväistä miehiään julkisesti (1. Kor. 15:32–35). Vanhimmistoa lukuun ottamatta naisten palvelumahdollisuudet ovat seurakunnissa yhtä laajat kuin miehilläkin. Molempia kuitenkin koskee vaatimus omata kyky ja armoitus seurakuntaa rakentavaan toimintaan.

Helluntailiikkeessä ei ole virkapappeutta, joten yleiseen pappeuteen kuuluviin rukoukseen, profetoimiseen ja opetukseen naiset voivat luonnollisesti osallistua. Profetoimisen lahja tulee erottaa profetoimisen virasta, joka on sananjulistusvirka. Siihen kykenevät naiset voivat seurakunnan johdon päätöksellä toimia myös lähetyssaarnaajina ja pastoreina. Vanhimman toimi on seurakunnallinen virka, eikä se kuulu yleiseen pappeuteen. Ristin Voiton palstoilla käyty keskustelu on ollut silmien avaaja tasavertaisen johtajuuden vaatimukseen. Koska on mahdotonta löytää Raamatusta kirjaimellista ilmoitusta naisten vanhimmaksi nimittämiseen, on valitettavasti turvauduttu oletuksiin. Tämän tapaisia perusteettomia väittämiä ovat olleet muun muassa, ettei Raamattu kiellä naisilta vanhimman virkaa, ”yhden vaimon mies” on vain moraalinen ilmaisu, Junia ja Foibe olivat myös johtajia, Kristuksen ollessa seurakunnan päänä sen johdon ei tarvitse olla miehinen ja Jeesuksen myönteinen suhtautuminen naisiin voi olla peruste myös seurakunnalliseen virkaan.

Raamatussa alamaisuuden vaatimus koskee kaikkia, ei vain lapsia ja vaimoja. Miehen ja seurakunnan johdon tulee olla Kristukselle alamainen. Kristus itse on Jumalalle alamainen. Oikeille johtajille tulee olla alamainen. Alamaisuus koskee siis näkymätöntä henkimaailmaa, koko ihmiskuntaa ja erikoisesti seurakuntaa. Vain keskinäinen nöyryyteen suostuminen takaa rauhan seurakuntaan.

Paikallisseurakunta on Raamatun ilmoitus, joten ohjeet sen johtamiseen löytyvät myös sieltä. Tulkinnassa tulee muistaa, että Sana selittää itse itseään ja tekstissä ei ole muuta kuin mitä siihen on kirjoitettu (2. Kor. 1:13). Erään ”johtajuuskiistan” yhteydessä Paavali sanoi: ”Ei yli sen, mikä on kirjoitettu” (1. Kor. 4:6). Kristuksen seuraajana hän edellytti opetuksistaan kiinni pitämistä sellaisina kuin hän oli ne antanut (1. Kor. 11:1–2).

Raamatullinen linja johtajuuteen voidaan siis löytää, jolloin vältytään ristiriidoilta. On syytä muistaa, ettei Jumala palkitse ketään saavutetun aseman vaan tekojen ja uskollisuuden mukaan. Silloin kaikki palvelutehtävät ovat yhtä arvokkaita.


Olavi Kokkonen
Lahti


44/2016

UutisetMirjam Mielikäinen on jo kokenut, miltä vieraantuminen kotimaasta tuntuu.
Pääkirjoitus300-luvun Syyriaan juurensa ulottava pyhäinpäivä pysäyttää elämän rajallisuuden edessä. Kun hiljennymme muistelemaan niitä, jotka elävät enää vain muistoissamme, tiedostamme, että omalla ajallisella e...
Miten onSana retriitti tulee ranskan kielen sanasta retrait, ’vetäytyminen’. Retriitti tarkoittaa vetäytymistä arkielämästä ja hiljentymistä esimerkiksi hengellisistä syistä tai stressin välttämiseksi.
...
UutisetReformaation merkkivuosi alkoi jo. Helluntaiseurakunnissa aiheeseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti, mutta käytännön ideat ovat monella hädin tuskin mietintävaiheessa.
MielipideOletko sinä yrittänyt itsemurhaa? Entä onko joku läheisesi yrittänyt tai tehnyt itsemurhan?

Teen aiheesta käytännöllisen teologian pro gradu -tutkielmaa Itä-Suomen yliopistoon. Kerään omaisten...
UutisetNancy Lefèvren mukaan Euroopassa tasapainotellaan aidon moniarvoisuuden ja repivän uskontokritiikin välillä.
UutisetKoetelkaa kaikki ja pitäkää se mikä hyvää on -seminaarissa kehotettiin punnitsemaan ajan ilmiöitä Raamatun valossa. Turun helluntaiseurakunnassa 21.–23.10. järjestetyssä viikonlopputapahtumassa kuulti...
UutisetSuomen ensimmäinen kenttäpiispa nimettiin sodan keskellä lokakuussa 1941. Nimeäjä oli puolustusvoimien tuolloinen komentaja, marsalkka Mannerheim.

– Tuolla pienellä historian kuriositeetilla on...
UutisetUskontokasvatuksen foorumi kokosi viime viikon keskiviikkona Tampereen Teopolikseen lähes 80 eri kirkkokuntien ja uskonnollisten yhteisöjen vastuunkantajaa pohtimaan yhteistyötä koulujen kanssa. Kysee...
UutisetHelsingin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Jaana Räntilä arvioi sielunhoidon ja hengellisen kilvoittelun jääneen luterilaisessa kirkossa nykyisin vähäiseksi.

– Kun kaikki on armoa, on ehkä luov...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisö PEF järjestää marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina rukouspäivän Euroopan puolesta. Europe Prayer Sundayn (EPS) tarkoituksena on haastaa Euroopan helluntaiseurakuntia ja uskovi...
UutisetKokonaisvaltainen työ rikostaustaisten parissa sai kiitosta.
UutisetRuoka-apukohu yllätti avustusjärjestöt.
UutisetFidan työntekijät valmistelevat avustustoimia Pohjois-Irakin Erbilissä. Huolta on etenkin pakolaisperheiden lapsista.
UutisetSarjakuvatraktaateistaan kuuluisa amerikkalainen Jack Chick on kuollut. ”Jumalan sarjakuvataiteilijaksi” kutsuttu Chick kuoli vanhuuteen 92-vuotiaana.

Chick tuli tunnetuksi fundamentalistissävy...
UutisetYli 2 000 slaavilaista helluntaivaikuttajaa yli 30 maasta kokoontui konferenssiin Ukrainan Lviviin lokakuun alkupuolella. Konferenssin järjesti eri maiden slaavilaisia helluntaiyhteisöjä kokoava IACEF...
UutisetIsraelin muinaismuistoviranomaiset ovat julkistaneet papyruslöydön, joka sisältää vanhimman Raamatun ulkopuolisen hepreankielisen viittauksen Jerusalemiin. Viranomaiset saivat papyruksen haltuunsa ant...
MielipideMihin perustuu hyvä johtamisyhteys? Tämä kysymys nousi mieleeni luettuani Markku Ojaniemen artikkelin ”Uuden testamentin johtajuus on palvelemista (RV 42).

Jos haluat lisätä ymmärrystäsi hyväst...
MielipideHuomasin Ristin Voitosta uutisen Kristoforoksesta, ja kerron oman muistoni siitä.

Elettiin vuotta 1978, jolloin sain ottaa vastaan Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajana. Tähän ratkaisuun min...
MielipideRistin Voitossa haastettiin tarttumaan kynään ja kertomaan mahdollisesta kokemuksesta Kristoforos-lauluryhmää koskien.

Oli vuoden 1976 alkusyksy, kun sain Kristoforoksen Oi Jeesus mestari -kase...
MielipideHengellinen johtajuus on ensisijaisesti armoituskysymys. Se on rakkauteen sidottu armolahja. Niinpä suurin osa johtajuuden sisällöstä ratkeaa armolahjan puitteissa.

Rajoitukset johtajuuteen nou...
MielipideOnkohan ekumeniasta tulossa helluntaiherätyksessä eräänlainen ”must”, pakko, jonka edessä unohtuu kriittinen ajattelu? Uskomme hyvää kaikesta, mikä siltä vähänkin näyttää.

Ristin Voiton numero...
KolumniLuin vastikään mielenkiintoisen kirjoitelman otsikon: ”Tykitystä, vai hiljentymistä?” Kyseisen lukukokemuksen jälkeen jäin pohtimaan, ovatko tykittäminen ja hiljentyminen muka toistensa vastakohtia....
MuutKävelyhetki syksyisellä hautausmaalla. Tuonpuoleisen tuntu hiljentää ja rauhoittaa. Kuoleman läheisyydessä elämän rakennuspalikat pyrkivät hakeutumaan oikeaan järjestykseensä. Asioiden mittasuhteet te...
ArtikkelitArvostelu ja arviointi näyttäisi olevan nykyisin kovin suosittua sosiaalisessa mediassa. Tämä ajan trendi nostaa esiin kysymyksen, millä edellytyksillä kristitty voi ojentaa muita seurakunnan jäseniä?...
ArtikkelitVielä muutama vuosikymmen sitten Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta tähyiltiin etelään lähetyshaasteita etsittäessä, ja Afrikka oli keskeinen lähetystyön kohdemaanosa. Suomen helluntaiseurakuntien kaikk...
MuutSuurperheen poika harjoitteli johtamista jo lehmipaimenena Pohjanmaalla.
MuutMonimuotoisuus ja hajanaisuus leimasivat 1500-luvun kastajaliikettä. Monet liikkeen johtajista olivat vastapuolenkin arvostamia, mutta historiankirjoihin pääsivät pitkään vain ääriesimerkit.
PikavisiittiTanja Selkälä on intoa täynnä oleva muskaritäti ja Chariots-laulaja mutta ennen muuta vaimo ja kolmen koululaisen äiti. Perhe menetti esikoisensa jo ennen tämän syntymää. Vaikka syksy 2003 herättää tä...
MuutSyyskuussa solmitun Kolumbian rauhansopimuksen taustalla on Farc-sissien keskuudessa levinnyt kristillinen herätys, Uusi Tie -uutisoi (43/2016).

Vähemmän tunnettu tosiasia on, että rauhansopimu...
MuutIhmiselämä ei useinkaan ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Mistä apu kun sairaus ja kuolema tulevat lähelle?
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan