Joulun sanomaa viidakkoheimoille

Ukarumpan lähetyskeskus on parin neliökilometrin laajuinen kyläyhteisö. Alueella asuu noin 400 raamatunkääntäjää ja työtä tukevaa muiden alojen asiantuntijaa. Kuva: Eero Ketola
Ukarumpan lähetyskeskus on parin neliökilometrin laajuinen kyläyhteisö. Alueella asuu noin 400 raamatunkääntäjää ja työtä tukevaa muiden alojen asiantuntijaa. Kuva: Eero Ketola

Harmaat sumu­pilvet väisty­vät, kun aurin­ko nousee vuor­ten yli. Kirskuva papukaijaparvi on herännyt tuu­hean puuston latvuksissa. Parvi lähtee etsimään jokapäiväistä ra­vintoa.

 

Sinivalkoinen pienkone nou­see läheiseltä kiitoradalta. Kohta se saa seurakseen toisen koneen. Raamatunkääntäjiä on matkalla kaukaisiin viidakkokyliin. Uusi päivä on alkamassa.

 

Astun sisälle raamatunkään­nösjärjestö Summer Institu­te of Linguisticsin (SIL) pääma­jaan Papua-Uuden-Guinean Uka­rumpassa. Oikealla olevan seinän peittävät kuvat kymmenistä raa­matunkääntäjistä ja nimilaatat, jotka kertovat heidän valmiiksi saamistaan käännöksistä paikal­lisille kielille.

 

Jokainen kuva kertoo sitou­tumisesta ja kärsivällisyydes­tä. Useissa tapauksissa on kyse kymmenien vuosien työstä ja elämästä kaukana totutusta elä­mänpiiristä. Kuvat viestittä­vät myös ilosta, jonka työnteki­jä jakaa niiden kanssa, jotka ovat saaneet Raamatun tai osan siitä omalla äidinkielellään.

 

Ovi on raollaan, ja astun sisälle SIL Papua-Uuden-Guinean joh­tajan toimistoon. Johtaja David Tute toivottaa vieraan tervetul­leeksi. Nopeasti käy ilmi, että hän on työstään erittäin innostunut.

 

– Uskomme, että Jumalan sa­nassa oleva sanoma muuttaa ih­misen elämän. Haluamme, että kaikilla olisi Jumalan sana hei­dän omalla kielellään ja sellaises­sa muodossa, joka puhuu heille parhaiten.

 

– Olemme sitoutuneet teke­mään työtä yhdessä Papua-Uu­den-Guinean opetusministeriön kanssa vahvistaaksemme maan seurakuntia halutuilla raamatun­käännöksillä. Haluamme edistää ja tukea Jumalan sanan käyttöä sekä vaalia kielen kehitystä. Li­säksi tuemme koulutusta ja kas­vatusta tuottamalla sopivaa ma­teriaalia paikallisille ihmisille.



Satojen kielten saaristo

SIL on yksi Papua-Uudessa- Guineassa toimivista raama­tunkäännöstyöhön keskittyvis­tä järjestöistä. Noin seitsemän miljoonan asukkaan saarivaltio lukeutuu globaalin raamatun­käännöstyön polttopisteisiin, mikä johtuu maassa käytettävien kielten lukumäärästä: se on pe­räti 830 eli yli 12 prosenttia koko maailman puhutuista kielistä.

 

Tähän mennessä eri toimijat ovat saaneet Uuden testamen­tin valmiiksi 205:lle saarivaltios­sa käytetylle kielelle, ja tällä het­kellä käännöstyö on meneillään 167 kielellä.

Lisäksi 270 muuta kieliryhmää on ilmoittanut toiveestaan pääs­tä mukaan käännösohjelmaan.

 

– Viimeksi mainituilla ei ole vielä yhtään osaa Raamatusta käännettynä. Inhimillisesti kat­sottuna työtä on mahdoton saa­da valmiiksi. Otamme kuitenkin haasteen vastaan ja teemme par­haamme, David Tute kertoo.

 

– Viime vuonna vietimme Ukarumpan lähetyskeskuksessa työn alkamisen 60-vuotisjuhlaa. Papua-Uusi-Guinea on muuttu­nut vuosien aikana, mutta raa­matunkääntäjillä on edelleen suunnattoman suuri työmaa.



Uuden tekniikan mahdollisuudet

Vaikka raamatunkäännöstyön yti­messä on kirjoitettu teksti, audio­visuaalisen viestinnän merkitys Jumalan sanan levittämisessä on kasvanut eri puolilla maailmaa.

 

Papua-Uuden-Guinean asuk­kaista vain noin kaksi kolmasosaa on luku- ja kirjoitustaitoisia. Silti yhä useammalla on pääsy nyky­aikaisen teknologian äärelle, mikä luo mahdollisuuksia jakaa kään­nettyjä raamatuntekstejä niillekin, joilla lukutaitoa ei ole.

 

– Tuotamme äänitteitä, joita voi kuunnella esimerkiksi Audi­bible-kuuntelulaitteella, jota voi vaivattomasti ladata aurinkoken­nolla. Lisäksi äänitettyä Jumalan sanaa voidaan ladata matkapuhe­limiin, joihin niin ikään saadaan virtaa aurinkokennolla. Matkapu­helimet ovat levinneet myös maa­seudun kyliin, David Tute kertoo.

 

Internet on avannut ihmisil­le uuden maailman myös Papua- Uudessa-Guineassa.

 

– Tietysti vaarojakin on olemas­sa, koska internetin tultua muu­tos on ollut nopeaa. Kaikki eivät osaa erottaa hyvää sisältöä pahas­ta. Seurakunnat ovat opetustehtä­vässä tärkeässä asemassa. SIL:ssä haluamme tukea kaikkien kirkko­kuntien raamatunopetusta.

 

Opetusta tarvitaan myös synk­retismin torjumisessa. Saarivaltion väestöstä 85 prosenttia on nimel­lisesti kristittyjä. Suurella osalla ei ole kuitenkaan ymmärrystä elää kristittynä arjen keskellä. Noituut­ta on edelleen runsaasti, ja taikaus­koa esiintyy myös seurakunnissa.

 

– Kristillisyys ei ole aina kovin syvällä ihmisten ajattelussa, eivät­kä seurakunnat ole kovin voimak­kaita. Ihmiset ymmärtävät kuiten­kin Sanan tärkeyden.



”Eurooppalaiset tuovat tasapainoa”

Ukarumpa sijaitsee Aiyura-laak­sossa Papua-Uuden-Guinean pää­saaren koillisosassa. Keskuksen alueella asuu raamatunkääntäjiä, työtä tukevia muiden alojen asi­antuntijoita sekä joitakin muissa tehtävissä toimivia lähetystyönte­kijöitä.

 

Yhteisön noin 400 asukkaan joukkoon lukeutuu 13 suomalais­ta. Kaikkiaan asukkaat edusta­vat 14:ää eri kansallisuutta. Lisäk­si keskuksessa käy töissä noin 250 paikallista.

 

Parhaillaan Ukarumpassa val­mistaudutaan jouluun. Käännös­työ laitetaan hetkeksi sivuun, ja joulunpyhät vietetään perheissä hiljentyen, leväten ja yhteisiin ju­malanpalveluksiin osallistuen.

 

David Tuten mukaan toimimi­nen monikulttuurisessa ilmapiiris­sä ei ole aina helppoa.

 

– Täällä on kulttuurien rikkaus, mutta Jumalan valtakunnan kult­tuuri liittää ihmisiä yhteen.

 

– Eurooppalaiset tuovat tasa­painoa yhteisöön. Olemme erityi­sen iloisia suomalaisten työpanok­sesta. Heidän määränsä on laske­nut, mutta viime aikoina on tullut myös uusia.

 

 

 

Mikä

Ukarumpa

» Kansainvälisen Summer In­stitute of Linguistics (SIL) -järjestön pääpaikka ja raamatunkäännöstyötä tekevien yhteisö Papua-Uudessa- Guineassa. SIL on muun mu­assa suomalaisen Wycliffe Raamatunkääntäjät ry:n yh­teistyökumppani.

» Keskuksessa asuu raama­tunkääntäjiä, kielentutkijoita, luku- ja kirjoitustaitotyössä toimivia, opettajia sekä mo­nien muiden alojen asian­tuntijoita ja ammattilaisia. Keskuksen alueella toimii myös lähettiperheiden lapsil­le suunnattu kansainvälinen koulu.

» Perustettiin vuonna 1956. Kahden neliökilometrin laa­juinen, kunai-heinää kas­vanut kukkula oli aiemmin gadsup- ja tairora-heimojen perinteinen sotatanner.

 

 

 Eero Ketola

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virkamiehestä raamatunkääntäjäksi

Raamatunkäännösjärjestö SIL:n työtä Papua-Uudessa- Guineassa johtava David Tute sai ensikosketuksen lähetystyöhön opiskellessaan yliopistossa Lou­nais-Englannin Plymouthissa.

 

– Asuin miellyttävässä per­heessä, joka myöhemmin lähti lä­hetystyöhön. Heidän vaikutuk­sestaan sain asiaan positiivisen tuntuman.

 

Myöhemmin Tute oli mukana kotiseurakuntansa jäsenistä koos­tuneesta tiimissä, joka teki mat­kan Papua-Uuteen-Guineaan. Mat­ka muutti miehen sisimmän.

 

– Jätin työni asuinalueeni paikallishallinnossa ja muutimme tänne. Kun kerroimme tyttärellemme päätöksestä lähteä lähe­tystyöhön ja ettei hänen tarvitsisi olla siitä huolissaan, hän vas­tasi nopeasti: ”Tämä ei ole minulle yllätys. Tiesin, että lähdette jo­nakin päivänä lähetystyöhön.”



Teema
51

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.





Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan