IK-opisto ja Teopolis etsivät uusia markkinarakoja

Opetuslapseuskoulut tuovat vaihtoehdon perinteiselle raamattukoulutukselle. Hanna Koivunen (vas.), Wilma Karmitsa ja Hanna Nousiainen olivat toukokuussa Teopoliksen Tulisielukoulun aktiossa New Yorkissa. Kuva: Tulisielukoulu
Opetuslapseuskoulut tuovat vaihtoehdon perinteiselle raamattukoulutukselle. Hanna Koivunen (vas.), Wilma Karmitsa ja Hanna Nousiainen olivat toukokuussa Teopoliksen Tulisielukoulun aktiossa New Yorkissa. Kuva: Tulisielukoulu

”Vielä ehdit mu­kaan syyskaudel­le! Hakuaikaa on jatkettu!” IK-opiston nettisivuilla tarjotaan vaihtoehtoja niille, jot­ka vielä miettivät, mitä tekisivät tänä syksynä.

 

Viime hetken tulijoiden odot­telu on opiston rehtorin Tan­ja Laulaisen mukaan tyypillistä kansanopistoille. Niin sanotuil­la pitkillä eli tutkintoon tähtää­villä linjoilla on tällä hetkellä 102 opiskelijaa, mutta hakijoita ote­taan vielä vastaan.

 

 

Taloustilanne vaikuttaa

IK-opiston tutkintopohjaisten lin­jojen opiskelijamäärien lasku vii­den viime vuoden aikana on pu­huttanut Helluntaiherätyksessä.

 

– Ihmiset opiskelevat nyky­ään mieluummin monimuoto-opintoja työn ohessa. Taloustilanteen kiristymisen vuoksi ei enää niin helposti laiteta omaa taloa ja työtä pois ja muuteta toi­selle paikkakunnalle opiskele­maan, Laulainen sanoo.

 

Kansanopistoissa näkyvät myös valtakunnalliset päätökset.

 

– Esimerkiksi korkeakouluis­ta valmistumista halutaan no­peuttaa, jolloin yhdenkään välivuoden pitäminen ei ole enää samalla tavalla mahdollista kuin ennen.

 

Opiskelijamäärissä näkyy jopa valtion kehitysyhteistyön mää­rärahojen leikkaus: pari vuotta sitten lähetyslinjalla oli 40 oppi­lasta, nyt hakijoita on ollut viisi.

 

 

Viikonloppukurssit paikkaavat

IK-opisto ei ole jäänyt katsele­maan trendejä vierestä vaan on pyrkinyt monipuolistamaan tar­jontaansa. Laulainen uskoo, että lyhyet monimuotolinjat ja eri­laiset seminaarit paikkaavat hy­vin sitä, mitä pitkillä linjoilla täl­lä hetkellä menetetään.

 

– Koulutustarjontamme hei­jastelee suoraan sitä, mitä seu­rakunnissa tapahtuu ja millai­sia tarpeita siellä on. Tästä hyvä esimerkki on muun muassa ol­lut maahanmuuttajatyön kurssi.

 

 

Kansainvälisyys kiinnostaa

Opiskelijoista on myös kilpai­lua. Laulainen arvelee, että kan­sainvälisiin raamattukouluihin lähtevien määrä saattaa olla isokin, vaikka lukuja tuskin ku­kaan tietää.

 

Myös kirkkokunta- ja herätys­liikesidonnaisuuksien heiken­tyminen näkyy nuorten aikuis­ten valinnoissa. Oman liikkeen koulutus ei ole enää ainoa vaih­toehto. Toinen varteenotettava teologinen oppilaitos onkin Va­paakirkon opinahjo, Suomen teo­loginen opisto. Sen kehittämis­johtaja Suvi Kankkunen arve­lee, että työntekijäkoulutuksen ohella tarjoiltavat niin sanotut opetuslapseuskoulut ammenta­vat eri tahoilla samoista vesistä.

 

– Kohderyhmä on suunnil­leen sama – nuoret aikuiset, jot­ka haluavat käyttää jonkin ai­kaa elämästään jumalasuhteen­sa syventämiseen.

 

Tosin Kankkunen uskoo, että mitä enemmän tällä saralla on tarjontaa, sitä enemmän on myös kysyntää.

 

– Opetuslapseuskoulujen profiilin nostaminen on mei­dän kaikkien etu.

 

Yksi markkinarako näyttää Kankkusen mielestä olevan vie­lä valtaamatta.

 

– Olen huomannut, että on nuoria aikuisia, jotka haluaisi­vat opiskella päätoimisesti Raa­mattua, mutta joita ei kiinnosta työntekijäkoulutus eikä opetus­lapseuskoulut. Tällainen tarjon­ta ainakin meiltä tällä hetkellä puuttuu.

 

Ehkä sellaista pitää lähteä ha­kemaan luterilaisilta herätysliik­keiltä?

 

 

Niina Tuovinen

 




33/2018

PääkirjoitusMonissa perheissä on aloitettu reppujen pakkaaminen ja har­joiteltu koululaisten arkeen palaamista. Ekaluokkalaiset jän­nittävät uuden elämänvaiheen edessä ja isommat odottavat jo innokkaas...
UutisetSeurakunta on nilsiäläiselle lukiolaiselle tärkeä kasvuyhteisö ja paikka toimia.
Miten onVakavat opilliset ongelmat eivät ole ihan jokapäiväisiä Helluntaiherätyksen piirissä. Keväällä sellainen nousi esiin liikkeen työn­tekijäpäivillä esitetyn, perinteisestä opista poikkeavan J...
UutisetTietoisuus omista oikeuksista on ollut avain köyhän maan koulujen kehittymiseen.
UutisetHerätyskristilliset raamattukoulut miettivät, miten tavoitetaan tämän ajan opiskelijat.
UutisetMaailmanlaajuiset ”seurakuntaketjut” toimivat paikallisten seurakunnanistutusliikeiden vanavedessä.
UutisetViime viikolla Yhdysvalloissa startannut vuotuinen Global Lea­dership Summit -johtajuuskon­ferenssi tempoilee kansainväli­sesti myrskyn silmässä sen pe­rustajaan, pastori Bill Hybelsiin lii...
KolumniIhmiset etsivät onnea. Nykyään onnen kerrotaan löytyvän hyvältä näyttämisestä (kalliita tuotteita ja salikortin ostamalla) ja itsensä hemmottelusta. Myös epätyydyttävät ihmissuhteet neuvotaa...
Raamatun äärelläRaamatullinen ymmärrys Jumalan huoneenhaltijan tehtävästä avaa yksilölle näköalan elämän vastuullisuuteen.
UutisetAktiomatkalla oma näky kirkastuu ja Euroopan seurakunnat tulevat rakkaiksi.
PikavisiittiMilja Virranniemi toivoo tutustuvansa opiskelukaupungissaan uusiin ihmisiin
MielipideEva Pasanen ilmaisi huolensa romanien ja valtaväestön tasa-ar­voisuudesta seurakunnassa (RV 31). Huoli on aiheellinen ja siitä kirjoitettiin eri artikkeleissa Ristin Voiton numeroissa 26 ja...
MielipideMoni usko­va varmasti pettyi Pride-viikon aika­na lukuisiin yrityksiin ja palveluntarjoajiin, näiden näyttäessä sateenkaaren­värisen tukensa Helsinki Pride-ta­pahtumalle.
...
Muut”Erivärisii, erikokosii, erinäkösii, mutta silti kaikki samanarvosii”, räppää koulupastori Kivistö luokassa. Joskus sanat tulevat suoraan nuoria kohti.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan