Vastine Eva Pasasen mielipidekirjoitukseen

Eva Pasanen ilmaisi huolensa romanien ja valtaväestön tasa-ar­voisuudesta seurakunnassa (RV 31). Huoli on aiheellinen ja siitä kirjoitettiin eri artikkeleissa Ristin Voiton numeroissa 26 ja 27.

 

Eva Pasanen ilmaisi, että ta­sa-arvon puolesta huutaminen on turhaa, koska romanit eivät itsekään toteuta tasa-arvoisuutta suhteessa pääväestöön. Toki tun­nustamme, että joukossamme on kaikenlaisia mielipiteitä, niin kuin kaikissa kansanryhmissä, mutta mielestämme Pasasen komment­ti on räikeän väärä yleistys.

 

Tämän jälkeen Pasanen tuo esille stereotypioita romaneis­ta faktoina. Näissäkin hänellä oli mielestämme mielikuvitus lentä­nyt erittäin laajasti.

 

Toki romaneissa, niin kuin pää­väestössäkin, on niitä, jotka saa­vat toimeentulotukea. Heidän toimeentulotukeensa, niin kuin kaikkien muidenkin, kuuluu vaa­teavustus. Emme kuitenkaan ole koskaan kuulleet, että joku oli­si saanut toimeentuloavustusta kampaamon kuluihin???

 

Vahva stereotypia romaneis­ta on myös, että he eivät haluai­si tehdä töitä, vaan nauttivat vain sosiaalieduista. Tämä on aika­moinen dilemma. Romanit ovat aina joutuneet tekemään töitä lei­pänsä eteen. Jo kiertolaisaikana he toimivat eri alojen yksityisyrit­täjinä.

 

Tänä päivänä tilanteet ovat erilaiset. Vasta 1970-luvulta läh­tien romaneilla on ollut samanlaiset mahdollisuudet koulutuk­seen, koska vasta silloin he saivat pysyviä asuinpaikkoja. Romani­en koulutushistoria on näin ollen varsin nuori. Nykyään koulutuk­sen arvo ymmärretään romanien parissa ja esiin on astumassa kor­keakoulukoulutuksen saanut su­kupolvi. Ongelmana on vain työn saanti.

 

Eva Pasanen toi esille sanon­nan, että ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Toki tämäkin pitää paikkaansa, mutta roma­nien kohdalla lausahdus koskee suurelta osin vain sanonnan en­simmäistä osaa. Nimi pahentaa miestä ja tämän vuoksi jotkut ovat joutuneet jopa vaihtamaan sukunimensä, jotta saisivat sa­manlaiset mahdollisuudet pääs­tä edes työhaastatteluvaiheeseen.

 

Eva Pasanen siteerasi Rainer Friskin kommenttia, että roma­nit omaavat keskimäärin huonomman itsetunnon kuin muu väestö. Pasanen käytti siteerausta, mutta ei ymmärtänyt kommentin taustaa. Mistä tämä huono itsetunto johtuu? Olisiko sillä mitään vaikutusta, miten ro­maneita on kohdeltu Suomessa 500 vuoden ajan? Niin kuin Pa­sanen kirjoitti, niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

 

Eva Pasasen kommentit ih­misryhmien luopumisesta omas­ta kulttuuristaan uskoontulon jälkeen on pöyristyttävä. Miksi näin tulisi tehdä? Toki uskoon tullut ihminen jättää taakseen entisen syntielämän, mutta ei Raamattu kehota jättämään taakseen omaa kulttuuriaan. Pasasen esimerkit maahanmuuttajien ja pääväes­tön kulttuurinsa taakse jättämi­sestä ei mielestämme pidä lain­kaan paikkaansa. Eiväthän suo­malaiset kulttuuristaan eroon pääse. Eva Pasanen sekoittaa mielestämme kulttuurin ja syn­tielämän keskenään. Siitä olem­me Pasasen kanssa samaa mieltä, että syntielämä tulee jättää pois.

 

Lopussa Eva Pasanen myös mainitsee, että kunnia tulee an­taa niille, jotka sen ansaitsevat. Mielestämme Raamatun perus­periaate ei tällaiseen opeta vaan kehottaa meitä kilpailemaan tois­temme keskinäisessä kunnioituk­sessa (Room. 12:10). Tässä mie­lestämme ei mainita, että meidän tulisi kunnioittaa vain niitä, jotka sen ansaitsevat.

 

Kiitämme ja siunaamme Eva Pasasta, joka toi mielipiteillään pohdittavaa meille kaikille. Toivottavasti tämän keskustelun kautta voimme korjata tilannet­ta ja antaa väärän tiedon tilalle to­tuudellista tietoa. Niin kuin Pa­sanen mainitsi, totuus tekee va­paaksi.

 

 

Elämä ja Valo ry:n hallitus




33/2018

PääkirjoitusMonissa perheissä on aloitettu reppujen pakkaaminen ja har­joiteltu koululaisten arkeen palaamista. Ekaluokkalaiset jän­nittävät uuden elämänvaiheen edessä ja isommat odottavat jo innokkaas...
UutisetSeurakunta on nilsiäläiselle lukiolaiselle tärkeä kasvuyhteisö ja paikka toimia.
Miten onVakavat opilliset ongelmat eivät ole ihan jokapäiväisiä Helluntaiherätyksen piirissä. Keväällä sellainen nousi esiin liikkeen työn­tekijäpäivillä esitetyn, perinteisestä opista poikkeavan J...
UutisetTietoisuus omista oikeuksista on ollut avain köyhän maan koulujen kehittymiseen.
UutisetHerätyskristilliset raamattukoulut miettivät, miten tavoitetaan tämän ajan opiskelijat.
UutisetMaailmanlaajuiset ”seurakuntaketjut” toimivat paikallisten seurakunnanistutusliikeiden vanavedessä.
UutisetViime viikolla Yhdysvalloissa startannut vuotuinen Global Lea­dership Summit -johtajuuskon­ferenssi tempoilee kansainväli­sesti myrskyn silmässä sen pe­rustajaan, pastori Bill Hybelsiin lii...
KolumniIhmiset etsivät onnea. Nykyään onnen kerrotaan löytyvän hyvältä näyttämisestä (kalliita tuotteita ja salikortin ostamalla) ja itsensä hemmottelusta. Myös epätyydyttävät ihmissuhteet neuvotaa...
Raamatun äärelläRaamatullinen ymmärrys Jumalan huoneenhaltijan tehtävästä avaa yksilölle näköalan elämän vastuullisuuteen.
UutisetAktiomatkalla oma näky kirkastuu ja Euroopan seurakunnat tulevat rakkaiksi.
PikavisiittiMilja Virranniemi toivoo tutustuvansa opiskelukaupungissaan uusiin ihmisiin
MielipideEva Pasanen ilmaisi huolensa romanien ja valtaväestön tasa-ar­voisuudesta seurakunnassa (RV 31). Huoli on aiheellinen ja siitä kirjoitettiin eri artikkeleissa Ristin Voiton numeroissa 26 ja...
MielipideMoni usko­va varmasti pettyi Pride-viikon aika­na lukuisiin yrityksiin ja palveluntarjoajiin, näiden näyttäessä sateenkaaren­värisen tukensa Helsinki Pride-ta­pahtumalle.
...
Muut”Erivärisii, erikokosii, erinäkösii, mutta silti kaikki samanarvosii”, räppää koulupastori Kivistö luokassa. Joskus sanat tulevat suoraan nuoria kohti.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan