Harvojen taakka - vai kansallinen kipupiste?

Elli Meklin korostaa, että mielenterveys on osa ihmisen kokonaisuutta,  vaikka se nähdään usein irrallisena. Juuri kokonaisuuden vuoksi mielen taakat oireilevat usein kropassa tai psyykkiset säröt heijastuvat ihmisen hengellisyyteen.
Elli Meklin korostaa, että mielenterveys on osa ihmisen kokonaisuutta, vaikka se nähdään usein irrallisena. Juuri kokonaisuuden vuoksi mielen taakat oireilevat usein kropassa tai psyykkiset säröt heijastuvat ihmisen hengellisyyteen.

Mielenterveys­ongelmista puhuminen on helpot­tunut pal­jon viime vuosina. Jos joku ker­too itsensä tai perheenjäsenen­sä kyntävän henkisissä alhoissa, leimakirves ei enää heilahda niin nopeasti. Itse asiassa terapiassa käymiseen voi liittyä jopa myön­teistä nostetta. Erilaiset mielen häiriötilat ja niiden hoitaminen siis hyväksytään.

 

– Tämän päivän hyvä puoli on se, että mielenterveyttä kos­kevat asiat eivät ole samalla tapaa häpeää tuottavia kuin aikai­semmin. Niistä käydään julkista keskustelua, ja ihmiset ovat myös tulleet esiin ja puhuneet aiheesta TV:ssä omilla kasvoillaan. Tämä on osaltaan vienyt tilannetta hy­vään suuntaan, arvioi perhetera­peutti Elli Meklin.

 

Tämän päivän huonoksi puo­leksi voikin sitten lukea erilais­ten mielen häiriötilojen yleisyyden. Ylen kolumnissa (12.3.) polii­si ja kirjailija Marko Kilpi otsikoi Suomen olevan mielenterveyson­gelmien luvattu maa.

 

Väitteelle löytyy katetta.

 

Mielenterveyden keskusliiton mukaan joka toinen suomalai­nen sairastuu jossakin elämänsä vaiheessa mielenterveyden häiri­öön, ja joka neljäs lapsi elää per­heessä, jossa vanhemmalla on mielenterveys- tai päihdeongel­ma. Herättävä on sekin päätelmä, että mielenterveysasiat kosket­tavat ainakin välillisesti jokaista suomalaista.

 

 

Ammattilaisetkin uskovat inhimilliseen kohtaamiseen

Elli Meklinille suuret luvut eivät ole yllätys, sillä hän perkaa niiden tuomaa todellisuutta päivittäin vastaanotoillaan. Hän on saanut tuntumaa etenkin lasten ja per­heiden hyvinvointiin myös vuosia opettajana ja Keravan helluntai­seurakunnan pastorina työskennellessään.

 

Seurakuntaväelle Meklin halu­aisikin viestittää aiheesta kissan­kokoisin kirjaimin kaksi asiaa: usko ei tee immuuniksi mielen­terveyden häiriöille, ja seurakun­nissa on paljon sellaista luonnol­lista pääomaa, jonka avulla voitai­siin ennaltaehkäistä ja helpottaa lievimpiä mielenterveyden häi­riöitä. Ongelmien takana kun on usein tarve, jota täyttämään seurakunta on kutsuttukin.

 

– Ihmiset ovat usein menneet rikki rakkauden puutteesta. Sik­si heidän toipumisessaankin rakkaus, välittävä kohtaaminen ja kunnioittava kuuntelu ovat niin iso avain, Meklin uskoo.

 

Hän huomauttaa, että jopa laitoksissa, kuten torniolaisen Keroputaan mielisairaalan avoimessa dialogihoidossa, uskotaan inhimillisempään ihmiseltä ihmiselle -kohtaa­miseen. Siitä on myös saatu hyviä tuloksia.

 

 

Kun yksi kärsii, kaikki kärsivät

Raamatussa kuvataan seu­rakuntaa Kristuksen ruumiina, jossa yhden jäsenen kärsiessä kärsivät kaikki.

 

Kuvaus pä­tee myös normaa­liin perhee­seen, jossa yhden jäse­nen psyyke horjuu.

 

– Kyllä­hän se vai­kuttaa ai­van kaik­keen. Jos esimerkiksi toinen van­hempi sairastuu vaikeaan masen­nukseen, hän on pois pelistä. Hän ei jaksa osallistua eikä olla läsnä, jolloin toinen vanhemmista taa­koittuu joutuessaan pyörittämään koko arkea. Silloin hänkin on lii­an kiireinen kohdatakseen lapsia, mikä saattaa näkyä heidän oireh­timisenaan, Elli Meklin kuvailee.

 

Vastaavanlaisia vaikutuksia on lapsen sairastumisella.

 

– Silloin toki on parhaimmillaan kaksi aikuista hakemassa lapsel­le apua ja miettimässä, millais­ta apua haetaan. Mutta kuin­ka usein sitten vanhemmat­kin ovat jo uupuneet lapsen oireilusta, eivätkä itsekään voi hyvin? perheterapeut­ti pohtii.

 

Mielenterveysongelma paitsi vie voimia myös koet-telee perheen sosiaalisia suhteita ja seurakuntaelä­mää.

 

– Jotkut kokevat jäävänsä aika yksin, kun heillä ei ole voi­mavaroja pitää itse yhteyttä eivätkä he jaksa mennä paik­koihin, joissa ovat ennen käyneet, kuten seurakun­taan. Toisilla tuntuu ole­van sen verran paljon lä­heisiä, että he saavat apua verkostostaan. Mutta kyl­lä liian monet jäävät yk­sin, Meklin summaa.

 

Omalla vastaanotol­laan perheterapeutti pyr­kii huomioimaan koko perheen. Myös sairastunutta on helpompi auttaa, kun hahmottaa tarkemmin perheen­jäsenten suhdekarttaa ja kunkin jaksa­mista.

 

 

Rimakauhua johdatuksesta

Yleisesti mieleltään terveenä pide­tään henkilöä, joka kykenee hoi­tamaan itsenäisesti niin ihmis­suhteensa, työnsä kuin vapaa-ai­kansakin ilman omaa tai muiden kärsimistä. Poikkeamia tähän ky­kyyn voi laukaista niin perinnöl­linen herkkyys, epäterveet ihmis­suhteet kuin nykyajalle tyypillinen mielen ylikuormituskin.

 

”Suurin osa uupumuksista, ma­sennuksista ja mielenterveyson­gelmista olisi vältettävissä, mikäli ihmiset pitäisivät huolen siitä, että elämä pysyttelee toleranssiputken sisällä. Pitäisi osata ottaa kierrok­sia alas”, tiivistää Marko Kilpi ko­lumnissaan.

 

Elli Meklin tunnistaa ongelman. Hänen mukaansa nykyihmiset ta­voittelevat usein täydellisyyttä kaikilla elämän osa-alueilla, mikä uuvuttaa heidät.

 

Toisaalta ihmiset myös tarttu­vat pulmiinsa. Hänen vastaan­otollaan käy paljon kristittyjä, jotka haluavat selvittää, miksi tämä tai tuo asia elämässä tökkii koko ajan. Usein taustalla on moni­mutkainen kudelma psyykkisiä ja hengellisiä elementtejä.

 

– Koen, että puran työssäni pal­jon hengellisiä vääristymiä. Yksi tällainen on käsitys Jumalan joh­datuksesta. Jotkut nuoret aikuiset eivät uskalla edetä elämässään, koska odottavat suurta palavaa pensasta, Meklin kuvailee.

 

– Se, että kyseenalaistaa jatku­vasti opiskelunsa tai työnsä eikä näe sitä hengellisesti merkityksel­lisenä, kuormittaa psyykettä.

 

Ihmisten tavoittamattomak­si jäävien hengellisten unelmien yleisyys on saanut Elli Meklinin arvostamaan jumalasuhteeseen keskittymistä tavallisen arjen kes­kellä.

 

– Usein pidämme ihanteenam­me Mooseksen tapaisia henkilöi­tä ja unohdamme, että hänen aikanaan eli miljoonia muita, arjen monissa tehtävis­sä palvele­via israeli­laisia, hän huomaut­taa.

 

 

Avun aspektit

Mutta palataan vie­lä perheeseen. Sel­laiseen, jossa kärsitään hiljaa. Ongelmat mielenterveydessä ja perheen ihmis­suhteissa voivat johtaa seurakun­nasta pois jäämiseen. Kulissia ei jakseta kantaa, ja oikeita ymmär­täjiä on kovin vähän. Mikä avuksi?

 

Elli Meklinin mielestä pastorien olisi teologisen osaamisen rinnal­la hyödyllistä saada riittävästi ym­märrystä myös ihmisestä ja mie­lenterveydestä.

 

– Siihen panostaisin nyt näiden suomalaisten mielenterveystilas­tojen valossa.

 

Strategisesti hän toivoisi seu­rakuntien keskittyvän enemmän suhteisiin kuin toimintamyllyyn.

 

– Ihmiset menevät rikki eniten ihmissuhteissa, mutta he myös toipuvat aidoissa ja välittävissä ihmissuhteissa. Terapiankin vai­kuttavin työkalu on terapiasuhde, Meklin sanoo.

 

Elämän haurasta todellisuutta voisi hänen mielestään sanoittaa ja toteuttaa seurakunta-arjen kes­kellä siihen sopivin tavoin.

 

– Olisi hyvä viestittää, että on hyväksyttävää olla rikki, jokainen on tärkeä suorittamatta ja että vai­keuksissa ei tarvitse jaksaa yksin, Meklin antaa esimerkkejä.

 

– Tai kesken saarnan sanoa, että jos syyllistyy herkästi, kannattaa huomata, ettei tulkitse seuraavaa asiaa itseään vastaan.

 

Meklin liputtaa myös sielunhoi­tajien koulutuksen ja sielunhoito­päivien puolesta. Ne varmistavat osaltaan, että seurakunta on ma­jatalo myös särkyneille.

 

Vaikka perheterapeutti rohkai­see kohtaamaan mielenterveyson­gelmista kärsiviä, puoskaroimaan hän ei kehota. Jos joku näyttäisi tarvitsevan ammattiapua, on oi­kein ohjata hänet reilusti sen pii­riin. Aina voi kuitenkin kuunnel­la ja rukoilla.

 

– Keskusteluapu on se, mitä ih­miset kaipaavat ja odottavat. Ei tarvitse osata auttaa tai olla asian­tuntija, vaan tärkeää on huomata toinen ja osoittaa hänelle lähim­mäisenrakkautta samalla tavalla kuin kaikille muillekin.

Elli Meklin uskoo, että seura­kunnat voivat jopa päätyä kaunis­tamaan Suomen mielenterveysti­lastoja – varsinkin, jos niissä ym­märretään, ettei niiden osuus ole mitätöntä laastarointia, vaan olen­nainen osa rikki menneiden ihmis­ten toipumista.

 

 

Ruut Ahonen



Lukijalta
51

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan