Jokainen päivä on ystävänpäivä

Ystävänpäivällä on vakiintunut asema suomalaisessa kulttuurissa. Se tuli kalenteriimme 1980-luvulla ja on ollut siinä jo 30 vuotta.

Seurakunnissa ystävyyttä ja vieraanvaraisuutta on harjoitettu aina. Ne kuuluvat seurakuntaelämän käytäntöön. Siksi meidän on hyvä pysähtyä ystävyysteeman äärelle ja päivittää sen merkitystä omassa ja seurakuntamme jokapäiväisessä elämässä. Uskollinen ja hyvä ystävyys on arvostettu, kaivattu ja tarpeellinen asia.

Jokainen ihminen tarvitsee ystävän. Kukaan ei synny tähän maailmaan ollakseen yksinäinen. Kaikkina elämän ikäkausina ihmiselle on hyväksi yhteys ja ystävyys toisten kanssa.

Tutkijat ovat havainneetkin, että yksinäisyys vaikuttaa kielteisesti ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. On huomattu, että yksinäisyys on myös hyvinvoivissa länsimaissa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Ennen köyhyys vaikutti kansakunnan kohtaloon. Nykyisin yksinäisyydellä voi olla tuhoisa vaikutus jopa koko kansakunnalle. Se vie tulevaisuuden toivon ja innon elää.

Jeesus puhutteli opetuslapsia ystävikseen, ja me helluntailaiset kutsumme mielellämme myös Jeesusta parhaaksi ystäväksemme. Tämä opetetaan jo pyhäkoulussa kaikille lapsille.

Jeesuksen opetuslapsina meidän kuuluu kulkea hänen jalanjäljissään eli seurata hänen esimerkkiään, olla ystäviä toinen toisillemme ja kaikille ihmisille. Ystävyyden tulee vahvistua siitä, miten me kohtaamme toisemme. Se lähtee pienistä valinnoista: pysähdynkö, hymyilenkö, tervehdinkö ja kuuntelenko? Olenko aidosti olemassa muille ihmisille?

Seurakunnan kokoukset koostuvat erilaisista osioista, kuten saarnasta, ylistyksestä ja rukouksesta. Tilaisuus voi olla sisällöltään ja ulkoisilta puitteiltaan lähes täydellinen, mutta jos sieltä puuttuu aito ihmisen kohtaaminen, se saattaa olla ensimmäinen ja viimeinen kerta jollekin seurakuntayhteyttä etsivälle. Seurakunnan jumalanpalvelus on Jumalan kohtaamisen paikka mutta myös ihmisten keskinäisen kohtaamisen paikka. Eikä näiden kohtaamisten tulisi jäädä vain sunnuntaipäivän tapahtumiksi.

Puhumme usein seurakunnan ilmapiiristä. Minkälainen se on meidän seurakunnassamme? Me kaikki vaikutamme ilmapiiriin omilla valinnoillamme ja käytöksellämme.

Ystävällisyyden ei tulisikaan rajoittua ystävänpäivän kortteihin ja tervehdyksiin. Jokaisena päivänä ja hetkenä meillä on mahdollisuus ja etuoikeus kohdata ihminen. Jokainen päivä olkoon ystävänpäivä.


Irma Frestadius

Kirjoittaja on Espoon helluntaiseurakunnan pastori.

Muut
6/2017

MuutToissa viikonloppuna Helsingissä Docpoint-festivaaleilla esitettiin Claude Lanzmannin vuonna 1985 valmistunut suurteos Shoah. Nimi tarkoittaa hepreaksi katastrofia ja viittaa holokaustiin.
...
MuutEmeritussaarnaaja Toivo Vauhkonen, 80, istuu olohuoneen sohvalla kauniissa kodissaan Jyväskylän Kortepohjassa. Hän hakee läppärinsä ja avaa sen näytölle vanhoista paperikuvista skannattuja valokuvia...
MuutAvainmedian hallinnoiman Al Hayat -kanavan katsojapalautteista välittyy uteliaisuus, kiitollisuus ja innostus evankeliumin elämää muuttavasta voimasta. Ristin Voitto kokosi joukon eri puolilta maailma...
MuutSuomalaisen ystävyyden valttikortti on rehellisyys ja kompastuskivi taipumus jumiutua omiin oloihin.
MuutValitse jokaisen kysymyksen kohdalla sinulle parhaimmin sopiva vaihtoehto ja testaa, ketä Raamatun henkilöä muistutat.
MuutLeena Hietamies esittelee teologi, sielunhoitaja Leif Andersenin kirjan Kun Jumala vaikenee (Kotimaa 4/17).

Tärkeä ohje kärsivän lähellä olevalle on tämä: älä etsi syitä, tarkoitusta, mahdollis...
MuutJohanneksen evankeliumi on Raamatun neljästä evankeliumista ainoa, joka väittää suoraan olevansa silminnäkijän kirjoittama. Mutta kuka sen kirjoitti?
MuutSoluilloissamme on tapana rukoilla kristittyjen yhteyden, eri seurakuntien ja herätysliikkeiden puolesta. Yhteen aikaan oli erityinen tarve rukoilla vanhoillislestadiolaisten puolesta.

Innoissa...
MuutHyvälle ystävälle voi soittaa milloin vain. Olipa iloa tai surua tai kaipasipa kuuntelijaa tai neuvoa, ystävä rohkaisee ja lohduttaa, toppuuttelee tai työntää eteenpäin. Luja ystävyys kestää vuosikymm...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan