Hengellisyys ahdistaa

Helluntailaisen hengellisyyden keskeinen haaste on se, miten siitä voi tehdä kiireistä arkipäivää kantavan voimavaran. Hengellisyys pahimmillaan ahdistaa, koska emme osaa suhteuttaa kuulemaamme. Nostamme helposti esikuviksi poikkeukselliset yksilöt saarnoissamme, koska se lisää saarnan dramaturgista vaikuttavuutta. Miten Arthur Kukkula pystyi lukemaan jopa kahdeksan tuntia päivässä Raamattua? Rukoiliko Luther oikeasti kolme tuntia kiireisinäkin päivinä, jolloin hänellä oli paljon tekemistä?

 

Todellisuudesta syyllistyminen on helppoa. Ajatuksenkulku voisi mennä näin. Yksi tunti päivässä sosiaalisen median parissa kuluttaa meiltä aikaa reilut kaksi viikkoa vuodesta. Puolitoista tuntia viikossa seurakunnan jumalanpalveluksessa kuluttaa reilut kolme päivää vuodesta, alle prosentin ajastamme. Ehkä saman verran tunnustava kristitty käyttää viikossa omaan hartauselämäänsä. Ajankäytöllisesti tämä merkitsee, että hoidamme jumalasuhdettamme hieman yli kuuden päivän verran vuodessa.

 

Monet ahdistuvat tästä huomiosta lisää – että käytämme vain kaksi prosenttia ajastamme kristittynä kasvuun. Näin vähäisillä aikaresursseilla ei voi saavuttaa elämällään poikkeuksellisen esikuvan asemaa kristillisestä elämäntavasta. Ahdistuneen kristityn looginen selviytymiskeino on vetäytyä kauemmaksi vaativasta hengellisyydestä.

 

Käytetty aika ei onneksi ole ainut mittari kristillisen elämän laadusta, vaan kirkkohistorian merkittävät henkilöt ovat osoittaneet, että säännöllisten tapojen muodostama toisto syventää uskoa. Olemme kammoksuneet tapakristillisyyttä, mutta hyvät tavat ovat eri asia. Siksi on tärkeää miettiä, miten käyttää tämän vähäisen ajan tai käyttääkö sitä ollenkaan.

 

Nykyajan C. S. Lewisiksi kutsuttu pastori ja kristitty ajattelija Timothy Keller tarkastelee kirjassaan Rukous kirkkohistorian sivuilta tuttujen henkilöiden avulla rukouksen tapaa ja ehdottaa muutamia erilaisia esimerkkejä päivittäisen hartauselämän laadun parantamiseksi. Kuvatut tavat eivät vaadi liiallisia ponnisteluja vaan niveltyvät päivän luontaiseen kulkuun.

Samalla ihminen huomaamattaan lisää vietettyä aikaa rukouksen, raamatunluvun ja muun hartauskirjallisuuden parissa. Ehkä myös hengellisyydestä tulee kiinnostavampaa, kun se mahtuu tavallisen ihmisen elämän kulkuun iloa ja voimaa luovalla tavalla.

 

Tavan voi aloittaa vähällä vaivalla. Jeesuksen opettama Isä meidän -rukous on vertaansa vailla. Sen rukoileminen useasti, tavan vuoksi, on suositeltavaa. Suomenkielisessä versiossa siinä on vain 64 sanaa.

 

 

Esa Hyvönen


Kirjoittaja on Jyväskylän helluntaiseurakunnan johtava pastori.




11/2020

MuutKristityllä voisi olla erittäin hyvä itsetunto. Silloin ei tarvitse tieten tahtoen loukata ketään eikä pahoittaa mieltään pienistä, sanoo ratkaisukeskeinen terapeutti, sielunhoitoterapeutti ja työnohj...
KolumniHelluntaiherätyksen kasvustrategia seisoo kolmella jalalla. Siihen kuuluvat 1) voimakas lapsi- ja nuorisotyö, 2) saavuttava sosiaalinen työ ja 3) uusien seurakuntien istuttaminen.


Kol...
PääkirjoitusHelluntailaisen hengellisyyden keskeinen haaste on se, miten siitä voi tehdä kiireistä arkipäivää kantavan voimavaran. Hengellisyys pahimmillaan ahdistaa, koska emme osaa suhteuttaa kuulemaamme. N...
– Olet tullut hulluksi.

Näin ystävät kommentoivat kuullessaan, että Ülo Niinemägi oli tullut uskoon. 20-vuotias pitkätukkainen hippinuorukainen tunnettiin Tallinnan kaduilla, ja hänen...
UutisetValtakunnansyyttäjä on määrännyt uusia rikostutkintoja liittyen kansanedustaja Päivi Räsäsen kannanottoihin seksuaalisuudesta.

Kyseessä ovat hänen lausumansa kommentit Ruben...
Muut– Kun käsite ”woke” alunperin otettiin käyttöön mustien kansalaisoikeusliikkeissä, sillä tarkoitettiin ainoastaan sitä, että henkilö tiedostaa sosiaaliset epäoikeudenmukaisuudet.
– Siinä...
UutisetHallitukselle on jätetty kirjallinen kysymys koskien vakaumukseen liittyvää syrjintää työhaastattelussa, uutisoi KD-lehti.
Pia Rendic kirjoitti seurakuntalainen.fi-uutissivuston blogissa...
UutisetHelluntaikirkon johtaja Mika Yrjölä kysyy kantelutekstissään, onko valtakunnansyyttä ”syyllistynyt toiminnallaan uskonnonvapauden ja sananvapauden rajoittamiseen tai sen yritykseen.”
”Tul ny sääki kirkkoo!” – Porin helluntaiseurakunnassa tavataan kuukausittain uusia ihmisiä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja