Naisen ääni

”Kylläpä kilikattaa”, oli ukillani tapana tuumata, kun mummo antoi palautetta reippaaseen sävyyn. Naisen äänioikeus ja mieli­piteen vapaus on vallinnut Suomessa jo niin kauan, että se on lä­hes itsestäänselvyys. Joskus jopa kuulee keskusteluissa sävyjä, jotka huolestuneena miettivät, menivätköhän naisen oikeudet jo miehen edelle.

 

Hieman erilaista näkökulmaa asiaan antaa muualla asuvien naisten tilanteen tarkastelu. Jordaniassa, ja muutenkin islami­laisessa maailmassa, on yleistä ajattelu, että varsinkin naisen tulee pitää huoli siitä, että ei puheellaan, äänensävyllään tai muutoinkaan aiheuta pahennusta, väärinymmärrystä tai suora­naista flirttailua.

 

Ystäväni Jordaniassa kertovat, että Islamin pyhiin teksteihin on kirjoitettu varoitus, jossa sanotaan, että naisen ääni on häpeä, joka pitää piilottaa. Jos nainen nyt jostakin syystä käyttäisi ään­tään väärin, siitä ei mitään suoranaista rangaistusta ole säädetty, mutta kyllähän sitä muut ihmettelevät – ja sitä kautta nainen ai­heuttaa häpeää suvulleen. Lopullinen rankaisu tulee Jumalalta, jos nainen paratiisiin asti yltää.

 

Meitä muualta tulijoita katsotaan usein pitkään ja hitaasti syystäkin, mutta varsinkin, jos erehdyn nauramaan ääneen. Sitä ei pidetä soveliaana, ja se pitäisi saada kitkettyä pois.

 

Kouluttaessamme naisia törmäämme helposti tilanteeseen, että nainen ei halua vastata ääneen, vaan hän kuiskaa asian koulut­tajalle. Tai mielipidettä kysyttäessä hän häkeltyy, sillä koskaan aikaisemmin ei hänen mielipidettään ole pyydetty – eikä sitä ole silloin tarvinnut muodostaakaan. Kriittisen ajattelun mahdolli­suutta ei juurikaan ole annettu, ja auktoriteettien valta ja voima ovat niin uskonnossa kuin koulutuksessakin suuret.

 

Onneksi tämä ajattelu on pikkuhiljaa murtumassa, ja ainakin Jordanian pääkaupunkiseudulla paremmissa kouluissa myös oppilaiden mielipidettä kuullaan. Kuitenkin muutos on hidasta, ja jos uskontoa käytetään keppihevosena ja kriittinen ajattelu leimataan lähes synniksi, kansa vaikenee.

 

Iloksemme olemme huomanneet, että pitkäkestoisen ja tii­viin yhdessä työskentelyn, luottamuksen ja asioiden jakamisen kautta naisten ääni on löytynyt – ja myös rohkeus käyttää sitä. Ihmisoikeuskoulutusten, kommunikaatiotaitojen harjoittelun ja itsetuntoa vahvistavien tehtävien kautta olemme pohtineet, mi­ten nainen joka puolella maailmaa on arvokas, miten hänelläkin voi olla mielipide ja miten sen voi tuoda julki niin, että ei liikaa provosoi ja aiheuta hämmennystä. Se onkin varmaan työmme yksi haastavin asia; minkä verran kehitystä ja uudistusta on tar­peen ja mahdollista, ja minkä kokoisin askelin etenemme.

 

Suomessa kasvatamme lapsemme reagoiviksi, sanoviksi ja ajat­televiksi. Viime vuosina maahamme on tullut lisää erilaisia op­pijoita, jotka ovat nyt monenlaisen haasteen edessä. Sen lisäksi, että heidän pitäisi oppia kieli ja kulttuuri, he joutuvat myös harjoittelemaan sitä, että mielipiteen ilmaisu on oikeus ja jopa velvollisuus. Ehkäpä jonakin päivänä he voivat siirtää sitä oppia myös omaan maahansa niin, että kriittinen ajattelu ja jokaisen ääni tulee esille – ja maa voi kehittyä myös sitä kautta.

 

 

Katja Köykkä


Kirjoittaja on Fidan vaikuttamistyön asiantuntija.




11/2018

Miten onUskonnollisten toimijoiden ja etenkin vapaakristillisten seurakuntien toiminta vastaanottokeskuksissa on ollut ongelmal­lista, uutisoi Helsingin Sanomat 4. maalis­kuuta.
...
UutisetMatti Pesonen ymmärsi jo ennen uskoontuloaan musiikin olevan Jumalan lahja. Takana on nyt 40 vuotta taiteilijanuraa.
PääkirjoitusMonissa johtajuuskoulutuksissa on väitetty, että jos haluamme työstämme erilaisia tuloksia kuin olemme saaneet, meidän täy­tyy tehdä jotakin eri tavalla kuin olemme tehneet.
...
UutisetRaamattumaraton rullasi julistavan mission pohjavärinänä.
Uutiset”Good morning”, kaikuu joka per­jantaiaamu Alajärven helluntai­seurakunnan Arvokas Kids -ker­hossa eli tuttavallisemmin enkku­kerhossa. Reilun vuoden toiminut, avointa varhaiskasvatusta tarj...
UutisetJoissain luterilaisen kirkon seu­rakunnissa on haettu säästöjä pi­tämällä vähäisellä käytöllä olevat kirkot talvella lämmittämättömi­nä. Asiasta uutisoi Yle.

Etenkin su...
UutisetSatakunnassa viritettiin seurakuntien yhteistä lähetysnäkyä.
UutisetProfessori ja vaativan eri­tyistason psykoterapeutti Hei­di McKendrick on perehtynyt Jumalan nimissä tapahtuvaan hengellisen vaikutusvallan vää­rinkäyttöön ja sitä koskeviin tutkimuksiin...
UutisetFida kumppaneineen auttaa Udaipurin slummeja, joissa on paljon romaneja mutta ei kristillisyyden häivääkään.
UutisetSekä alun perin kristittyjen että kristityiksi kääntyneiden maahan­muuttajien tilanne Ruotsissa on haastava, uutisoi Christiantoday. com. Haastetta tuottaa pääosin äärimuslimien heihin kohdi...
UutisetPohjoiskorealainen Kyung-ja kuuli Jumalasta ensimmäistä ker­taa kiduttajaltaan. Hän oli paennut Kiinaan, mutta tuli pidätetyksi pa­latessaan Pohjois-Koreaan.

Kuulusteli...
MuutPekka Simojoen laulut ovat yllättävän monelle suomalaiselle henkilö­kohtainen kosketuspin­ta hengellisiin asioihin. Simojoki tunnetaan edelleen tuotteliaana lauluntekijänä ja ahke­rana muus...
Kolumni”Kylläpä kilikattaa”, oli ukillani tapana tuumata, kun mummo antoi palautetta reippaaseen sävyyn. Naisen äänioikeus ja mieli­piteen vapaus on vallinnut Suomessa jo niin kauan, että se on lä­...
UutisetRistin Voitto lähti katsomaan, mitä länsinaapurimme suomenkielisille helluntailaisille kuuluu.
MuutOli elokuu 1970, kun Sinä, Raili Orvokki Parpala, ilmestyit kuin Taivaan lahjana elämääni. Vanhempam­me olivat sopineet, että saatua­si työpaikan Turusta muuttaisit meille hetkeksi asumaan...
ArtikkelitPerheiden hyvinvointi on ollut keskeinen osa romanilähetysjär­jestö Elämä ja Valo ry:n toimin­taa koko sen yli 50-vuotisen his­torian ajan. Aikoinaan Suomen eri paikkakuntia kierrettiin yh­d...
Raamatun äärelläJumalan sana on elävän uskon ja kristillisyyden kes­tävä perusta.

Kristittyinä mei­dän on tärkeä tietää, mihin us­komme. Aivan yhtä tärkeää on myös ymmärtää, minkä per...
PikavisiittiPoliitikon puoliso ei rentoudu politiikan äärellä.
MuutMielensäpahoittajista ja Jee­suksesta kynäilee Petri Me­renlahti (Sana.fi 1.3.).

Helppoa Jeesuksella ei ole. Se mitä hän sanoo, ei vastaa odo­tuksia. –– Johanneksen eva...
MielipideRuotsista kuuluu taas kummia. Mi­täpä muutakaan voi sanoa luki­essaan uutisia Ruotsin evankelis-luterilaisen kir­kon viime vuoden lopulla hyväk­symästä uudesta ohjeistuksesta. Tulevana hellu...
MielipideOlen kärsinyt vaikeasta psyykki­sestä sairaudesta 34 vuotta. Tämä aika on ollut henkistä helvettiä, varsinkin ensimmäiset vuosi­kymmenet.

Vuosikausien kokeilujen jäl­ke...
MielipideOlen viime aikoina miettinyt seu­rakuntien ja herätysliikkeiden ponnistuksia ja yrityksiä löytää menestystä ja herätystä. Itse olen samojen kysymysten edessä.

Ajallemme...
MielipideJumalanpalvelusten tärkein ja olennaisin osa on Sanan julista­minen. Saarnan ydinkysymys on, miten se on valmistettu.

Aito, sydämestä lähtevä saar­na koskettaa. Kun puh...
MuutIsot lumihiutaleet laskeutuvat Helsingin Näkinkujalle, kun puhumme Saalem-seurakunnan lämpiössä lähetystyöstä Mika Yrjölän kanssa.
MuistolleIsämme Kaarlo Joel Ikonen sai kotiinkutsun 22.2.2018 kello kol­me aamuyöllä. Pitkäaikaisen sai­rauden uuvuttamana hän nukkui ikilepoon 82-vuotiaana.

Kaarlo Joel Ikonen...
MuutBenja Rothin kutsumuksena on vaikuttaa musiikin taustajoukoissa. Nykyään hän luotsaa uutta Freidiba Boodos -yhtyettä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan