Istuta omenapuu

Hiljattain eräs toimittaja kysyi minulta haastattelussa, mikä minua nykyisin todella inspiroi. Hieman yllättäen mieleeni piirtyi kuva omenapuusta.

 

Kiinnostukseni omenapuita kohtaan juontaa lapsuudesta. Helmi-mummoni oli paennut sotaa Karjalasta kolmen lapsensa kanssa. Lopulta heidät oli sijoitettu Hämeenlinnan kupeeseen Hattulaan.

 

Alue on tunnetusti hedelmällistä, ja pian mummoni oli istuttanut pihaan paljon omenapuita. Hän oli taitava omenapuiden hoitaja ja myös jalostaja. Hän osasi oksastamalla luoda uusia risteytyksiä, joista aikanaan tuli satoa ja mielenkiintoisia makuelämyksiä. Mummolleni omenat olivat Jumalan antamia lahjoja. Hän puhui niistä siunauksina.

 

Omenat liittyivät vahvasti lapsuuteni syksyihin. Niitä maisteltiin suoraan puusta, kuivattiin, upotettiin piirakoihin ja paistoksiin, haudutettiin riisiomenapuuroksi ja tietysti hillottiin talven ja letunsyönnin varalle.

 

Mummolani myytiin noin 30 vuotta sitten. Viime kesänä kävin katsomassa tuota lapsuuteni rakasta paikkaa. Paljon tuttua ja paljon vierasta. Tutut omenapuut olivat yhä paikoillaan, ikääntyneinä mutta kauniina.

 

Viivähdin tovin suosikkipuuni vierellä ja ihmettelin. Vuodesta toiseen tuo vanha, jo rumannäköinen puu oli kantanut yhä uudelleen satoja kiloja omenoita. Miten paljon hyvää hedelmää tuo vaatimaton puuvanhus olikaan saanut aikaan. En ole mikään puiden halailija, mutta tuota puuvanhusta tulee välillä ikävä.

 

”Vaikka tietäisin, että maailmanloppu tulee huomenna, istuttaisin tänään omenapuun”, on tunnetuimpia Lutherin nimissä kulkevia lausahduksia. Ei ole olennaista, sanoiko Luther todella näin. Omenapuun istuttamisen idea on mitä inspiroivin.

 

Omenapuiden kasvattaminen ei ole helpoimmasta päästä puutarhurin töistä, vaan se vaatii vaivaa. Ensin on mietittävä, millaista hedelmää halutaan saada ja valittava lajike sen mukaan huolella. Pitää tehdä lannoitus- ja leikkaustoimenpiteitä. Talveksi puut on suojattava jyrsijöiden ja peurojen varalta. Satoa on maltettava odottaa kärsivällisesti.

 

Minulla on nyt istutettuna kolme omenapuuta kesäpaikassamme Saarijärvellä. Ne ovat vielä pieniä. Viime syksynä oli juhlahetki, kun yksi puista teki ensimmäiset kahdeksan hedelmäänsä. Muut vielä opettelevat kantamaan hedelmää. Minä puolestani opettelen hoitamaan niitä niin, että ne voisivat menestyä. Jotenkin koen, että niiden menestyminen on myös minun menestymiseni. On sykähdyttävää ajatella, että Suomen

vanhimmat tiedossa olevat omenapuut ovat kantaneet satoa jo yli 200 vuotta.

 

Mummolleni oli tärkeää antaa omenasadosta kymmenykset. Hän hoiti sen kätevästi kiikuttamalla maansa parhaan sadon läheiselle raamattuopistollemme Hattulaan, ensin Katinalaan ja myöhemmin Lehijärvelle.

 

Omenapuun opetus voi olla meille hyödyllinen. Rauhoitu, unohda pikavoitot ja keskity elämässäsi niihin sijoituksiin, jotka kantavat hedelmää vielä senkin jälkeen, kun sinusta aika jättää.

 

 

Tomi Kuosmanen

 

Kirjoittaja on maahanmuuttoasioiden parissa työskentelevä Jyväskylän helluntaiseurakunnan oto-pastori.




22/2018

UutisetSeurakunta voi muuttaa asioiden kulkua, mutta se tarvitsee kyvyn kohdata nuori sukupolvi asianmukaisella tavalla.
PääkirjoitusPelimaailmasta tuttu sanapari (suomeksi ”peli on ohi”) on välkkynyt monien pelaajien näytöissä epäonnistuneen pelin päätteeksi. Samanlainen viesti tuntuu välkkyvän myös monien mielissä, kun puhutaan k...
Miten onRistin Voitto uutisoi viime viikon numerossa Tampereen helluntaiseurakunnassa maahanmuuttajille annetusta kristinuskon opetuksesta ja heidän kokemastaan Pyhän Hengen kasteesta (RV 21). ...
UutisetVastuita viikoittain kantava joukko on ilmeisesti seurakunnissa pienentynyt. Tekijöitä saattaisi olla tehtäville, joita sattuu omalle kohdalle hieman harvemmin.
UutisetNuorisotyö tarvitsee seurakunnan johdon ja vanhemman väen täyden tuen. Ei riitä, että vain siedetään nuoria, sanovat nuorisotyöntekijät.

Helatorstaina juuri Suomenlinna...
UutisetMaailma on pieni ja Jumalan valtakunta suuri, Kolumbian Bogotassa huomattiin.
UutisetMonien herätyskristittyjen tervetulleena ja luonnollisena pitämä Israelin-suurlähetystöjen siirto Tel Avivista Jerusalemiin aiheuttaa ongelmia evankelisille palestiinalaiskristityille, sano...
KolumniHiljattain eräs toimittaja kysyi minulta haastattelussa, mikä minua nykyisin todella inspiroi. Hieman yllättäen mieleeni piirtyi kuva omenapuusta.

Kiinnostukseni omenap...
MuutPyysimme helluntailaista, baptistia ja vapaakirkkolaista kiikaroimaan tulevaa.
MuutNina G. Nahkala sai lapsena Gruusiassa lahjaksi öljyvärit. Taiteesta tuli sittemmin hänelle ammatti. Vimpelin ateljeessa syntyviin maalauksiin tarttuu taiteilijan sydämen sykkeitä.
PikavisiittiBrasilialaislähtöinen Roberto Brandao haluaa tuoda toivoa suomalaisille ja rohkaista heitä luottamaan Jumalan hyvään suunnitelmaan.
MuutTuore ylioppilas Sofia luottaa tulevaisuutensa Jumalan varaan. (Sana 20/2018).
Maailmassa on paljon mölyä, jonka alta Jumalan ääntä voi olla vaikea kuulla. Sofia Jaakkolan korvissa mölise...
MielipideMonet kulttuurikristityt petaavat maapallon tulevaisuutta tieteen antamien uhkakuvien huolestuttamina pelkästään inhimillisin keinoin. Siitä ei heitä tietenkään voi moittia, sillä heidän vas...
MielipideRistin Voitto -lehden pääkirjoituksen (RV 9/2018) innoittamana ja rohkaisemana haluan tuoda esiin asioita, jotka ovat jo pitkään vaivanneet mieltäni. Ensiksi kuitenkin suuret kiitokset Esko...
MuutMikäli maapallon ulkopuolelta joskus löytyy elämää, kristitylle se ei ole yllätys.
UutisetPyöreitä täyttänyt seurakuntavanhus korvaa tänä kesänä telttajuhlat Puistogospelilla.
MuutAfroamerikkalainen hengellinen musiikki koetaan usein kotoista helpommin lähestyttävänä
MuutVille Kalaniemi on itsekin ollut vailla vertaistukea. Niinpä kun häneltä viidennen kerran kysyttiin, voitko auttaa, mies ymmärsi Jumalan puhuvan.
Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja